pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki(...)patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćwyciśnięty z jabłka i selera naciowego. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem i sałatą. Ostatnie wpisy z tej serii
lady-och-mistrzyni.blogspot.comKOMPOCIK? SKŁADNIKI: Ok 8 łodyg rabarbaru 3 jabłka 3 litry wody 4 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam ok 3 litry wody. Rabarbar i jabłka myję dokładnie a następnie kroję na kawałki. Wrzucam do wody. Gotuję aż wszystko będzie miękkie ok 20 minut. Następnie wlewam miód i dodaję dwie łyżeczki cynamonu. Kompot przecedzam. Podaję
Gotowanie PatkiMożecie je jeść śmiało również w formie drugiego śniadania, kolacji a nawet zdrowego, pożywnego deseru. Spróbujcie. Składniki : (na 2 porcje) 1/2 małego banana 1 kiwi 5-6 plasterków suszonych jabłek (możecie również użyć świeżych) suszona żurawina 1 szklanka mleka (zwykłe lub roślinne) 1 i 1/3 łyżki chia W wersji na ciepło: niespełna 3/4 szklanki płatków owsianych górskich pełnoziarniste opiekane(...)rzadsze owsianki Przygotowanie: Banana obieramy i kroimy w kostkę, zostawiając 3-4 plastry do dekoracji. Kiwi obieramy i również kroimy w kostkę, zostawiając plasterki do dekoracji. Suszone plasterki jabłek kroimy na mniejsze kawałki. Wersja na ciepło: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z chia. Wsypujemy płatki owsiane górskie i gotujemy całość (co jakiś czas mieszając) do zgęstnienia. Ostawiamy
Słodkie okruszkiSkładniki: -5 średnich buraczków -2 nieduże jabłka -1 mała cebula -łyżka octu lub dwie łyżki soku z cytryny(...)dwie łyżeczki musztardy francuskiej -łyżeczka cukru -szczypta soli -natka pietruszki Wyszorowane buraki ugotować w całości, najlepiej dzień wcześniej. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić jabłka i cebulę. Dodać ocet, cukier, musztardę, sól i wymieszać. Odstawić na około godzinę. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Sałatka jest najlepsza drugiego dnia
Kulinarne przemysleniaubita śmietana. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500 3 szklanki mleka 2% pół szklanki wody gazowanej łyżeczka soli 2 łyżeczki ksylitolu 2 jajka L Dodatkowo: jabłka 8 szt ksylitol 1/2 szklanki śmietana 30% 400 ml ksylitol 4 łyżki do śmietany Krok 1 Do misy wlewamy mleko i jaja. Miksujemy na średnich obrotach, wsypujemy(...)Łyżką nakładam ciasto naleśnikowe i piekę z każdej strony 2-3 minuty. Po upieczeniu naleśników nakładam na nie prażone jabłuszka , na całej powierzchni, zwijam ,kroje na połowę. Krok 2 Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o średnich oczkach i wkładamy do garnka. Prażymy je na średnim gazie z ksylitolem jakieś 20-30 minut. Krok 3 Śmietanę ubijam na sztywno
Różowa kuchnianadają jako przekąska na domowych imprezach. Składniki : 60 dag matiasów solonych, 3 cebule, 3 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego. łyżeczka musztardy, jajko, pieprz, mielona ostra papryka, natka pietruszki, szczypiorek, jabłka. sałata ( niekoniecznie ) Sposób przygotowania : Śledzie moczymy w wodzie . Następnie drobno kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobno i łączymy ze śledziem. Dodajemy koncentrat, musztardę i przyprawy. Mieszając, wlewamy olej(...)konsystencję tatara ). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno kroimy. Natkę i szczypiorek siekamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które posypujemy jajkiem i zieleniną i umieszczamy na plastrze jabłka . Tak przygotowane kulki wykładamy na talerz ozdobiony sałatą . Całość dekorujemy . Smacznego
Pysznosci Babci Basiprzepis pochodzi z bloga " Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni ") 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szkl. ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 1,5 szkl. mąki pszennej 1 duże jabłko cukier puder do posypania Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać je łyżką cukru i zalać szklanką ciepłego, lecz niegorącego mleka, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić(...)oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać aż składniki się połączą (powinny mieć konsystencję śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać na chwilę na papierowy
Simply Foodcebulce, jabłku i majerankowi. Zasmakowała również mojemu mężowi, który jest większym mięsożercą niż ja. Także jeśli jeszcze nie jedliście smalcu z fasoli to polecam spróbować, może Wam również przypadnie do gustu :) Składniki: (inspiracja: " Smakiem Pisany ") 130 g fasoli "Jaś" 2 mniejsze cebule 0,5 łyżeczki cukru 1 duży liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 0,5 małego jabłka(...)minut. Cebule obrać, pokroić w kostkę i smażyć, aż się delikatnie zarumienią. Dodać cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie, a na koniec starte na tarce o dużych oczkach jabłko, całość wymieszać i poddusić na małym ogniu. Miękką fasolę zblendować na gładką masę. Z cebuli wyciągnąć ziele angielskie oraz liść laurowy, a na patelnię wlać masę fasolową
Simply FoodSkładniki: woda 1 litr, śliwki węgierki 3,5 kg, jabłka 1 kg, gruszki 1 kg, cukier 1 kg, cukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek
W Mojej Kuchni Lubię