jabłka - 25490 przepisów (strona:649/1700)

Przepisy na Sylwestra - inspiracje 273

Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko(...)śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie

Kulinarne przygody Gatity
miodownik z serem gotowanym 193

trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 łyżka miodu wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z quinoy, selera naciowego i jabłka z orzechami włoskimi 148

zakupowego szaleństwa. Może Wam się przyda taki przepis na Sylwestra i Nowy Rok. Polecam :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 5 łodyg selera naciowego 1 małe kwaśne jabłko (najlepiej późna odmiana) kawałek pora (około 3-4 cm) 15 orzechów włoskich 5-6 łyżek majonezu (najlepiej domowego TU znajdziecie przepis)  natka pietruszki 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego(...)łyżeczka mielonej kozieradki pieprz  sól Wykonanie: Seler, jabłko i por kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy z octem jabłkowym. Dodajemy quinoę, wyłuskane i posiekane orzechy, poszatkowaną natkę pietruszki i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy kozieradką, solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i już

Quinoa Raz!
Ciasto z masą kajmakową i bakaliami 209

Pyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki. Biszkopt   1 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 3/4 szkl.cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka masy kajmakowej 250 g masła około 250 g różnych bakalii[  rodzynki ,  żurawina ,  śliwki ,  skórka pomarańczowa ,  morele i jabłka ] Helio Dodatkowo herbatniki rum do nasączenia herbatników [ niekoniecznie -ja nie dałam] polewa posypka dekoracyjna Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.Następnie dodawać

Moje domowe kucharzenie
Śledź w sosie musztardowym 147

- 2 szt śmietana 18% - 150 ml musztarda - 3 łyżeczki sól pieprz Filety śledziowe lekko wymoczyć z nadmiaru soli, opłukać, odsączyć i pokroić w 2 cm kawałki. Cebule oraz jabłka obrać i pokroić w kostkę , dodać do pokrojonych śledzi. Musztardę wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz i wymieszać sos z sałatką śledziową, wymieszać

Camilla w kuchni
Szarlotka z pianką. 710

mojej uczennicy- jeszcze raz dziękuję! SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki 1 kostka Kasi 4 płaskie łyżeczki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 6 dużych winnych jabłek 5 białek 3/4 szkl. cukru kisiel cytrynowy cukier puder do posypania WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę, jabłka obieramy, trzemy

Kuchnia Beaty
smalec najlepszy domowy... 146

Składniki: słonina 70 dag/bez skóry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, jabłka 2 sztuki, majeranek 1 łyżka świeżą słoninę pokroić w kostkę ostrym nożem, najlepiej włożyć słoninę do zamrażalnika na 30 minut, łatwiej i szybciej się pokroi, włożyć rozgrzanego garnka i na średnim ogniu wytapiać smalec co jakiś czas(...)mieszając, za mocny ogień przypali za szybko słoninę i nie wytopi smalcu gdy są już rumiane skwarki wsypac pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty w prasce czosnek, starte na grubszych oczkach jabłka bez skóry, podsmażać do złotej cebulki smalec przelać do naczynia, używam kamionkowy garnek i wystygnięty schować do lodówki - taki domowy smalec jest bardziej zdrowszy niż różne sztuczne mazidła

W Mojej Kuchni Lubię
Iście zimowa sałatka z roszponką 103

roszponki, 2 jabłka granny, sok z cytryny, 100 g orzechów, 2 łyżki octu winnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ewentualnie curry. Przygotowanie: Myjemy liście roszponki. Kroimy jabłko w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny (po to, by jak najdłużej zachowało swoją witalność i nie straciło kolorków). Na patelni możemy delikatnie podsmażyć nasze orzechy (przez jakieś 2 minuty). A dalej(...)miski wkładamy umytą roszponkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, orzechy, ocet, i odrobinę curry. Doprawiamy do smaku i mieszamy razem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 6 total views, 6 views today Tweetnij The post Iście zimowa sałatka z roszponką appeared first on MODA

MODA NA BIO
“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja 150

przetwory na zimę i uczenie się o regionalnych produktach. Szkoda tylko, że te wiadomości o sezonowych warzywach i owocach nie zostały w polskiej wersji dostosowane do odmian truskawek czy jabłek jakie mamy na miejscu, bo to duża wartość tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie(...)ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem i orzechami. Wiosna to twarożek i lody ze szczawiu

Ugotowane pozamiatane
Proste pierniczki świąteczne 172

użyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych skórek pomarańczy.   Jeżeli pierniki po wystygnięciu są twarde to przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika razem z kawałkiem obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co kilka dni, aby nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą wchłaniać wilgoć z owoców i z czasem będą miękkie. Takie pierniczki można przechowywać bardzo długo i wyjmować

Zasmakuj Kuchni
Makowiec na biszkopcie 461

rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej 3 łyżki amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej listonic(...)najlepiej lekko podgrzany) miód i rozpuszczone masło ( może być ciepłe, ale nie gorące). Mieszamy. Dodajemy cukier z wanilią, rozkruszone na pył (można rozkruszyć w malakserze lub wałkiem) herbatniki, starte jabłka oraz drobno pokrojone orzechy (ja najbardziej lubię miks włoskich, laskowych i migdałów). Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy po trochu białek do masy makowej

Poezja smaku
Piernik 158

Składniki (na 10 porcji) na ciasto: - 4 jabłka (ok. 800 g) - 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g) - 3 jajka (ok. 180 g) - 6 łyżek miodu (ok. 144 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 25 g), - 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżki kakao (ok. 20 g), - 2 łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej (ok. 40 g), na polewę: - ¼ tabliczki czekolady (ok. 25 g), - łyżka mleka (ok. 20 ml) Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kompot z suszu 123

Wigilię jest tego jedzenia sporo, więc bez obaw można zjeść do woli, popić kompotem i nie martwić się niestrawnością. Składniki: 100 g jabłek suszonych wędzonych kilka plasterków jabłek suszonych 100 g śliwek suszonych, wędzonych kilka moreli suszonych 2 morele suszone na słońcu garść rodzynek 2 – 3  suszone gruszki 5 łyżek cukru trzcinowego 1 wyparzona cytryna laska cynamonu

Kuchnia u Krysi
Sałatka warzywna 104

moim zdaniem bardzo udany. Polecam również wersję z czerwoną papryką :) Składniki: 6 marchewek 2 pietruszki 1 mały seler (lub 1/2 dużego) 1 średni por (biała część) 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 4 średnie kiszone ogórki 1 puszka groszku 3 duże jajka na twardo 6-7 śliwek w occie majonez (kilka łyżek) sól pieprz odrobina cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewki(...)seler i ziemniaki myjemy (nie obieramy) i gotujemy. Gdy warzywa są już miękkie odstawiamy je do ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Por kroimy na cienkie plasterki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kostkę. Śliwki odcedzamy z zalewy i drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce

MyCookBook.pl
Owsiane batoniki od Pulsin Kid's :) 162

gramaturze 25 g, więc dla dzieci są jak najbardziej poręczne.  Zapraszam do zapoznania się z moją ocena poniżej :)  CZARNA PORZECZKA I JABŁKO  bezglutenowe płatki owsiane (30%) * daktyle * błonnik cykorii * masło kakaowe * jabłka (6%) * syrop daktylowy * rodzynki * czarna porzeczka (3%)  Czarną porzeczkę można delikatnie poczuć jeszcze pod spróbowaniem batonika. Ten wariant smakowy ma nieco suchą konsystencję(...)niestety czarna porzeczka daje o sobie znać, ale w negatywnym znaczeniu. Jej kawałeczki są twarde i trzeba je dobrze pogryźć. Jabłko jest słabo wyczuwalne. W smaku batonik jest słodko-kwaśny. Dobry, smaczny, aczkolwiek nie kupiłabym go w przyszłości .  TRUSKAWKA  bezglutenowe płatki owsiane (31%)  *  daktyle  *  błonnik cykorii  *  masło kakaowe  *  rodzynki

Zdrowie na języku :P