- 2 szt śmietana 18% - 150 ml musztarda - 3 łyżeczki sól pieprz Filety śledziowe lekko wymoczyć z nadmiaru soli, opłukać, odsączyć i pokroić w 2 cm kawałki. Cebule oraz jabłka obrać i pokroić w kostkę , dodać do pokrojonych śledzi. Musztardę wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz i wymieszać sos z sałatką śledziową, wymieszać
Camilla w kuchnimojej uczennicy- jeszcze raz dziękuję! SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki 1 kostka Kasi 4 płaskie łyżeczki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 6 dużych winnych jabłek 5 białek 3/4 szkl. cukru kisiel cytrynowy cukier puder do posypania WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę, jabłka obieramy, trzemy
Kuchnia BeatySkładniki: słonina 70 dag/bez skóry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, jabłka 2 sztuki, majeranek 1 łyżka świeżą słoninę pokroić w kostkę ostrym nożem, najlepiej włożyć słoninę do zamrażalnika na 30 minut, łatwiej i szybciej się pokroi, włożyć rozgrzanego garnka i na średnim ogniu wytapiać smalec co jakiś czas(...)mieszając, za mocny ogień przypali za szybko słoninę i nie wytopi smalcu gdy są już rumiane skwarki wsypac pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty w prasce czosnek, starte na grubszych oczkach jabłka bez skóry, podsmażać do złotej cebulki smalec przelać do naczynia, używam kamionkowy garnek i wystygnięty schować do lodówki - taki domowy smalec jest bardziej zdrowszy niż różne sztuczne mazidła
W Mojej Kuchni Lubięroszponki, 2 jabłka granny, sok z cytryny, 100 g orzechów, 2 łyżki octu winnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ewentualnie curry. Przygotowanie: Myjemy liście roszponki. Kroimy jabłko w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny (po to, by jak najdłużej zachowało swoją witalność i nie straciło kolorków). Na patelni możemy delikatnie podsmażyć nasze orzechy (przez jakieś 2 minuty). A dalej(...)miski wkładamy umytą roszponkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, orzechy, ocet, i odrobinę curry. Doprawiamy do smaku i mieszamy razem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 6 total views, 6 views today Tweetnij The post Iście zimowa sałatka z roszponką appeared first on MODA
MODA NA BIOprzetwory na zimę i uczenie się o regionalnych produktach. Szkoda tylko, że te wiadomości o sezonowych warzywach i owocach nie zostały w polskiej wersji dostosowane do odmian truskawek czy jabłek jakie mamy na miejscu, bo to duża wartość tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie(...)ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem i orzechami. Wiosna to twarożek i lody ze szczawiu
Ugotowane pozamiataneużyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych skórek pomarańczy. Jeżeli pierniki po wystygnięciu są twarde to przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika razem z kawałkiem obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co kilka dni, aby nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą wchłaniać wilgoć z owoców i z czasem będą miękkie. Takie pierniczki można przechowywać bardzo długo i wyjmować
Zasmakuj Kuchnirozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów i migdałów 1-2 łyżki cukru z wanilią 2 jabłka stare na tarce jarzynowej 3 łyżki amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej listonic(...)najlepiej lekko podgrzany) miód i rozpuszczone masło ( może być ciepłe, ale nie gorące). Mieszamy. Dodajemy cukier z wanilią, rozkruszone na pył (można rozkruszyć w malakserze lub wałkiem) herbatniki, starte jabłka oraz drobno pokrojone orzechy (ja najbardziej lubię miks włoskich, laskowych i migdałów). Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy po trochu białek do masy makowej
Poezja smakuSkładniki (na 10 porcji) na ciasto: - 4 jabłka (ok. 800 g) - 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g) - 3 jajka (ok. 180 g) - 6 łyżek miodu (ok. 144 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 25 g), - 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżki kakao (ok. 20 g), - 2 łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej (ok. 40 g), na polewę: - ¼ tabliczki czekolady (ok. 25 g), - łyżka mleka (ok. 20 ml) Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWigilię jest tego jedzenia sporo, więc bez obaw można zjeść do woli, popić kompotem i nie martwić się niestrawnością. Składniki: 100 g jabłek suszonych wędzonych kilka plasterków jabłek suszonych 100 g śliwek suszonych, wędzonych kilka moreli suszonych 2 morele suszone na słońcu garść rodzynek 2 – 3 suszone gruszki 5 łyżek cukru trzcinowego 1 wyparzona cytryna laska cynamonu
Kuchnia u Krysimoim zdaniem bardzo udany. Polecam również wersję z czerwoną papryką :) Składniki: 6 marchewek 2 pietruszki 1 mały seler (lub 1/2 dużego) 1 średni por (biała część) 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 4 średnie kiszone ogórki 1 puszka groszku 3 duże jajka na twardo 6-7 śliwek w occie majonez (kilka łyżek) sól pieprz odrobina cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewki(...)seler i ziemniaki myjemy (nie obieramy) i gotujemy. Gdy warzywa są już miękkie odstawiamy je do ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Por kroimy na cienkie plasterki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kostkę. Śliwki odcedzamy z zalewy i drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce
MyCookBook.plgramaturze 25 g, więc dla dzieci są jak najbardziej poręczne. Zapraszam do zapoznania się z moją ocena poniżej :) CZARNA PORZECZKA I JABŁKO bezglutenowe płatki owsiane (30%) * daktyle * błonnik cykorii * masło kakaowe * jabłka (6%) * syrop daktylowy * rodzynki * czarna porzeczka (3%) Czarną porzeczkę można delikatnie poczuć jeszcze pod spróbowaniem batonika. Ten wariant smakowy ma nieco suchą konsystencję(...)niestety czarna porzeczka daje o sobie znać, ale w negatywnym znaczeniu. Jej kawałeczki są twarde i trzeba je dobrze pogryźć. Jabłko jest słabo wyczuwalne. W smaku batonik jest słodko-kwaśny. Dobry, smaczny, aczkolwiek nie kupiłabym go w przyszłości . TRUSKAWKA bezglutenowe płatki owsiane (31%) * daktyle * błonnik cykorii * masło kakaowe * rodzynki
Zdrowie na języku :Pzabrakło kompotu z suszu.Kiedyś owoce na taki kompot suszyła moja Babcia, a teraz można je dostać praktycznie w każdym sklepie. Żadne jednak nie smakują jak te z jabłek zerwanych z drzewek(...)owocowych w przydomowym ogródku. Kompot z suszu jest podczas Wigilii idealnym dodatkiem do racuchów z wody. A jakie rarytasy znajdują się na Waszych świątecznych stołach? :) Składniki: duża garść suszonych jabłek ok 5 suszonych gruszek 6 suszonych śliwek goździki (wrzucam ok 8 sztuk) brązowy cukier do smaku 3 litry wody Przygotowanie: Wodę wlewam do dużego garnka i zagotowuje. Suszone
ChilliJemymleka roślinnego -200g musu bananowego (zblenderowane banany) -3 jabłka Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Mleko roślinne należy rozmieszać z musem bananowym. Mokre składniki połączyć z suchymi. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do przygotowanej masy. Placki smażyć na rozgrzanym oleju ok.2 minut z każdej strony. Najlepiej smakuje z dżemem lub owocami
Receptura smakustole i dla niego zarezerwowanym. W starych książkach można znaleźć również jego wersję alkoholową - głównie z dodatkiem półsłodkiego, białego wina. Przygotowywany z gotowanych, suszonych owoców, głównie śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig i rodzynek. U mnie w wersji z cytrynami. Spróbujcie - myślę, że będzie Wam smakować. :) Mała wskazówka i rada: kompot gotujcie na dzień przed jego podaniem - dzięki temu(...)zdąży przejść wszystkimi aromatami i zyska piękny kolor. :) Składniki: 2,5 litra wody suszone owoce (śliwki, morele, daktyle, gruszki, jabłka, brzoskwinie) 5 goździków 4 ziarna kardamonu 6 plastrów cytryn z cynamonem w syropie ½ pomarańczy 3 łyżki stołowe syropu z cytryn Wykonanie: Rozkrusz w moździerzu ziarna kardamonu. Dodaj wraz z suszonymi owocami oraz goździkami i syropem z cytryn do zimnej
Garniec MagalieSzybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami Babka z pomarańczową skórką Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Kruche ciasteczka (z maszynki) Świąteczne kruche ciasteczka
Słodkie okruszki