jabłka - 25490 przepisów (strona:654/1700)

Domowy sok a`la Kubuś- Thermomix 159

przygotować go z pomocą zwykłego blendera i garnka do gotowania:) T akiej wersji poświęcę następny wpis... SOK A`LA KUBUŚ THERMOMIX- SKŁADNIKI :    1. 200g marchewki 2. 2 jabłka ( 300g) 3.  1-2 ba nany ( 200g) 4.  150g cukru 5. 800g wody 6. 75ml soku z cytryny SOK KUBUŚ THERMOMIX- WYKONANIE:  1. Do naczynia miksującego(...)Zgarnąć kopystką rozdrobnioną marchew ze ścianek na dno 3. Dolać 300g wody i gotować 8 min/varoma/obr.1 4. Dodać pozostałe składniki- wydrążone i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obranego banana, cukier, sok z cytryny, nałożyć górną miarkę i zmiksować 1.30 min, zwiększając stopniowo obroty od 1 do 10 5. Dodać pozostałe 500g wody i gotować 10 min/100c/obr.2 6. Usunąć powstałą

Aromatyczne Podróże
Ciasto piaskowe z jabłkami 125

minor-bidi;} Mąka pszenna – 50 dag Margaryna – 25 dag Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Cukier – 1,5 szkl Mleko – ½ szkl Sól – szczypta Cukier waniliowy -2 łyżeczki Jajka – 6 szt Jabłka – 1 kg Cynamon- 1 łyżeczka Cukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy(...)stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko   cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Surówka z selera z rodzynkami 147

piątku Wam życzę :-) Składniki: 1 średni seler 3 mniejsze jabłka śmietana spora garść rodzynek pieprz cukier do smaku  sól Selera obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jabłka obieramy i również ścieramy na tych samych oczkach. Rodzynki zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do reszty. Całość skraplamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, pieprz i cukier, mieszamy

kruche babeczki
Seromakowiec 162

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Składniki na masę makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru  4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku  5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła(...)mocno mleko  i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa:  masło utrzeć

Szczęśliwa kuchnia
Murzynek z jabłkami 133

bidi-theme-font:minor-bidi;} Mąka pszenna – 1 szkl Cukier – 1 szkl Kakao – 4 łyżki Margaryna – 15 dag Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Jajka – 3 szt Mleko – 4 łyżki Jabłka – 4 szt POLEWA: Cukier puder Margarynę roztopić, wsypać cukier i kakao oraz wlać mleko. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu(...)mieszając, studzimy. Następnie cały czas mieszając dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem i przelać do formy (24*24cm) wyłożonej papierem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Rozłożyć równomiernie na cieście i wstawić ciasto do piekarnika na 45 minut w 180stC. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Śledziowa sałatka 8848

świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 2 jajka 1/2 pora 1 czerwone jabłko 2 kiszone ogórki pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku Jak wykonać ? Filety śledziowe osączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić(...)cienkie paseczki, przełożyć do miseczki. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę, tak samo jabłko, i ogórki, por i świeży koperek posiekać drobniutko, wszytko razem połączyć doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i śmietaną, przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce.  Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Pestkówka na pestkach pigwowca 153

wygląda na razie tak: Nalewka nastawiona, już po kilku dniach pachnie wspaniale :) Próbowałam, ma wspaniały smak. A z czasem będzie jeszcze lepsza. Ciekawe czy byłaby też smaczna z pestek jabłka ? "Pestkówka  to bardzo stary trunek, pijano ją dawno, dawno temu jak donosi autor ,,  Encyklopedii staropolskiej" , Zygmunt Gloger - pijano szumówkę i od zapraw różne inne  jak korzenna(...)zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit; w tradycyjnej medycynie ludowej pestki z pigwowca to lek na poprawę apetytu oraz wzmacniające wątrobę... Kurację oczyszczającą tarczycę maceratem na bazie pestek jabłek lub grejpfruta zaleca prof. Tombak  Odrębną kwestią są badania/teorie na temat antynowotworowego działania amigdaliny czyli wit.B 17. Oczywiście spotkamy się z różnymi opiniami

Proste Potrawy
Ciasto Piegusek 228

ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D Składniki: 1 szklanka mleka 250 g margaryny 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wykonanie: Mleko(...)dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa prażonych jabłek i masa budyniowa :) Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
7 pomysłów na zdrowe koktajle każdego ranka 125

arbuza 50 g ananasa 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1 szklanka szpinaku 100 g świeżych lub mrożonych jagód 2 zielone jabłka Przygotowanie Zmiksuj na gładką masę pokrojonego arbuza, ananasa, jabłka, jagody, szpinak z dodatkiem mleczka kokosowego. 7. Koktajl z malinami i awokado Składniki 1 awokado 2 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka syropu malinowego 100 g świeżych lub mrożonych malin

ale Pysznie
Jesienne ciasto cynamonowe z mąki orkiszowej z jabłkami 229

szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru trzcinowego 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 łyżeczka skody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 kg jabłek Przygotowanie: - olej zmiksować z cukrem stopniowo dodając jajka - mąkę wymieszać z kurkumą oraz cynamonem i stopniowo dodawać do do cukru z jajkami - sodę rozpuścić w łyżce zimnej wody(...)dodać do reszty - jabłka obrać, pokroić w "ósemki", usunąć komory nasienne a następnie pokroić na kawałki i mieszając  partiami dodawać do ciasta   - tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować olejem, posypać otrębami i wyłożyć do niej ciasto - piec 40 minut w 180 stopniach - po lekkim ostudzeniu wyjąc z tortownicy SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Owocowa sałatka z jabłek, bananów i żurawiny na śniadanie 121

różnych proporcjach. Składniki banan jabłka suszona żurawina sok z cytryny sos do deserów ( lub sok) opcjonalnie prażone płatki z migdałów bazylia wiórki z czekolady u mnie różowe Jabłka i banany pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj suszonej żurawiny i sok. Posyp prażonymi płatkami z migdałów, dość obficie. Jeszcze bazylia i czekolada. Sałatka gotowa! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 141

regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia   kołocz   od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach(...)Beniamin   Godyla opowiada nam, jak przygotować idealny kołocz śląski. Sposób kładzenia posypki na kołoczu śląskim. Kołocz śląski po wyjęciu z pieca. Gotowy kołocz śląski w trzech wersjach: z jabłkami, z serem i z makiem. ZACISZNE MIEJSCE NAD JEZIOREM TURAWSKIM Jeśli do Pawłowic lub do Moszny Wam daleko, to z pewnością warto wybrać się do Turawy leżącej tuż

Food Square
Szarlotka waniliowa z budyniem 115

mąki pszennej 150 g masła (lub margaryny) 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) Masa jabłkowo-budyniowa: 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 500 ml mleka 7 jabłek (najlepiej twardych i lekko kwaśnych) 2 łyżki soku z cytryny 1 laska wanilii 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: cukier puder (do posypania ciasta) Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy(...)gładkie ciasto, zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (lub na 30 minut do zamrażarki). Masa jabłkowo-budyniowa: Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do garnka, polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy (by nie ściemniały). Dodajemy miąższ

MyCookBook.pl
Organiczne batony od Beond :) 146

całość. Miękki, słodziutki, pyszny!  CYNAMONOWE JABŁKO  daktyle  *  nerkowce  *  syrop daktylowy * jabłko (15%)  *   rodzynki (5%)  *  cynamon (0,8%)  Pachnie i smakuje jabłkowo-cynamonowo. Jest bardzo słodki przez dodatek syropu daktylowego jak i rodzynek. Jabłka występują tu w formie suszonych kawałeczków tego owocu, przez co niekiedy ciężko je pogryźć

Zdrowie na języku :P
Zupa grzybowa wigilijna 125

planować wigilijne menu ze sporym wyprzedzeniem. W tym roku na stole pojawi się na pewno zupa grzybowa z suszem i miodem.  Składniki: 15 suszonych prawdziwków 15 dag suszonych jabłek 2 marchewki 2 pietruszki 1 liść laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki miodu sok z ½  cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem(...)odstawić do namoknięcia. Następnie włożyć do garnka razem z warzywami, suszonymi jabłkami i przyprawami. Zalać dwoma litrami wody i gotować powoli przez godzinę. Doprawić sokiem z cytryny, miodem, pieprzem i solą do smaku. Po ugotowaniu wyjąć grzyby, a resztę składników zmiksować i rozlać na talerze razem z całymi grzybami. Można podawać z makaronem

Tradycyjna Kuchnia