Składniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, czosnek niedźwiedzi - ile potrzeba, matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, cukier 2 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łytżeczki, śmietana gęsta 18% 330 ml śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy(...)durszlak aby obciekły z wody matiasy pokroić na 2 cm kawałki do miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlac ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę ziemniaki ugotować
W Mojej Kuchni LubięBrak pomysłu na niedzielne ciasto, a tym bardziej brak chęci na stanie w kuchni oraz długie i skomplikowane pieczenie, zrodził pomysł na szarlotkę z gotowej masy z prażonych jabłek z brzoskwinią. W prostocie tkwi siła. Biszkopt według mojego ulubionego przepisu (do zrobienia w 20 minut), przełożyłam gotową masą jabłkową, a na wierzch położyłam karmelizowane drobno siekane orzechy. Ciasto niepozorne(...)biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej gotowa masa "jabłka prażone z brzoskwinią" 900 g wierzch: 125 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka cukier waniliowy 110 g orzechów grubo siekanych Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno
Bon appetit mon amieProste i szybkie do zrobienia - śledzie z jabłkiem, dla innych takie z jabłkiem są to śledzie pod pierzynką. Jednak u mnie pod pierzynką to po prostu są z ogórkiem i cebulką pod śmietaną- tutaj możecie je znaleźć. Składniki: 1 opakowanie śledzi Mr Śledź z musztardą francuską Seko , 1 jabłko, 1 mała cebula, 1 łyżeczka chrzanu, 200 g śmietany(...)łyżeczki cukru, sól, pieprz, czerwony pieprz. Przygotowanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce (odciskamy z nich sok), dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, chrzan i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem- mieszamy. Śledzie zalewamy śmietaną i dekorujemy czerwonym pieprzem
Aga w kuchniDZIEŃ 8 SKŁADNIKI: 2 jabłka 1 pomarańcz 3 łyżeczki cynamonu 100 ml wody PRZYGOTOWANIE: Pomarańcze obieram a następnie dzielę na kawałki. Jabłka myję i nie obieram, usuwam jedynie gniazda nasienne a następnie dzielę na części. Wrzucam owoce do blendera dodaję ok 100 ml wody. Można również dodać ok 3 kostek lodu. Na koniec dodaję cynamon
Gotowanie Patkikroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i gotujemy aż owoce zmiękną. Usmażony omlet przekładamy na talerz, na nim układamy część ugotowanych jabłek z gruszkami
Bon appetit mon amieNastępnie kroję w mniejsze części. Wkładam do blendera. Dodaję zmielone siemię lniane oraz wodę. Całość blenduję. Jeśli smoothie jest za gęste proponuję dolać więcej wody lub soku np z jabłek. Piję odrazu. Polecam każdemu. Smacznego
Gotowanie Patkijako deser. Potrzebne tu będzie pure z dyni, które nada racuchom puszystości. Polecam gorąco do wypróbowania przepisu, są mega pyszne. Jabłka nadają deserowi wilgotności. Dyniowe racuchy z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNawet się nie spodziewałam, że zwykłe składniki takie jak: ziemniaki, kiszona kapusta, jabłko, kminek i wędzony twaróg mogą stworzyć razem wspaniały smak. ziemniaki 1 kg kapusta kiszona 250 gram jabłko kwaśne 1 sztuka twaróg wędzony 1 opakowanie jogurt naturalny 150 ml jaja 2 sztuki kminek 1 łyżeczka mleko 3,2% 1/2 szklanki ziele angielskie 3 ziarenka liść laurowy(...)wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Rozłóż w nim połowę ziemniaków. Na wierzch rozłóż kapustę a na kapustę jabłko. Teraz kolej na resztę ziemniaków
AZgotuj!tylko) – smaczna, sycąca i pysznie rozgrzewająca. Wasze dzieciaki też ją pokochają, tak jak zrobiłam to ja! Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: ugotowany ryż (u mnie jedna szklanka) 1/2 jabłka 1/2 gruszki troche rodzynek lub żurawiny płatki migdałów (albo orzechy) szczyptę cynamonu(...)kardamonu śmietanę kokosową lub np trochę chudzsze mleko kokosowe albo np śmietanę wymieszaną z żółtkiem Naczynie żarooodporne lekko natłuszczamy i na spodzie układamy część ryżu na którą ścieramy część jabłka i gruszki. Możecie też dodać do nich przyprawy oraz rodzynki. Znowu ukladamy ryż a potem owoce tak aby ostatnią warstwą był ryż. Polewamy śmietanką kokosową. Pieczemy przykryte folia aluminiową
Szybko Tanio Smaczniejest, to żadnym problemem. Wystarczy zamontować sito do smoohie i wrzucać dowolne składniki. Polecam! A teraz zapraszam na przepis na „Słodką Fionę”. Składniki: (na 2 porcje) 2 jabłka 2 gruszki 1 pomarańcza(...)banany 3 garście mieszanki szpinaku, marchwi i jarmużu (gotowa mieszanka dostępna w sklepach) Przygotowanie: W wyciskarce zakładamy sito do smoothie. Wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki (bez gniazd nasiennych) jabłka, na przemian wrzucając 3 garście mieszanki szpinaku, marchwi i jarmużu. Kolejno dodajemy banany, na przemian z pokrojonymi gruszkami (też bez gniazd nasiennych i oczywiście ogonków). Na koniec dodajemy pomarańczę.Podajemy
Słodkie okruszkisoli 2 czubate łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Kapusta 750g czerwonej kapusty (bez łyka i zewnętrznych liści) 1 nieduże kwaskowe/winne jabłko 125ml (pół)wytrawnego wina 2 łyżki octu 1 łyżeczka mielonego kminku 5 goździków sól (ok. 2 łyżeczki) cukier (ok. 2 łyżeczki) 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu(...)mieszamy w dość dużej misce. Nacieramy marynatą kaczkę, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kapustę kroimy w wąskie (kilka mm) i niezbyt długie paski. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na dość małych oczkach**. Goździki rozcieramy w moździerzu. Na dużej głębokiej patelni na dość silnym ogniu dobrze rozgrzewamy smalec. Wrzucamy kapustę
Kulinarna Pokusakażdej porze nawet zimą. Lekka sałatka Składniki: 2 porcje 150 g gotowanej czarnej quinoa 1 batat, ok. 350 g 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 duże jabłko 150 g zielonej sałaty, np. rukola, rzymska, szpinak i sałata lodowa 4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 1 mała cebula, czerwona Sos winegred 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka musztardy(...)minut. Ja korzystam z funkcji grillowej, bo taką opcję mam w moim piekarniku. Wypłukaj sałatę w zimnej wodzie. Rozerwij na małe kawałki lub pokrój nożem. Usuń gniazdko z jabłka i pokrój je na cienkie plasterki. Włóż do wody zaprawionej sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Pokrój grubo pietruszkę. Używam zawsze pietruszkę o gładkich liściach. Obierz cebulę i pokrój
codojedzeniajabłeczników. Przepis podpatrzony w "Świąteczne przepisy" Jamiego Olivera. Jabłecznik z żurawiną ciasto: 250 g zimnego masła 350 g maki pszennej 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego nadzienie: 1,5 kg jabłek do pieczenia 1 pomarańcza 100 g suszonej żurawiny 10 g jasnego cukru trzcinowego spora szczypta cynamonu 25 g masła 1 łyżka skrobi kukurydzianej do posmarowania: 1 jajko(...)miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy placek. Zawijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. W tym czasie robimy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w nierówne kawałki. Wrzucamy do garnka, mieszamy z sokiem z pomarańczy a następnie gotujemy ok 10 minut. Możemy dodać nasionka z laski wanilii. Wsypujemy żurawinę, cukier, cynamon
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo delikatna i super chrupiąca. Polecam 👌 Potrzebujemy: seler naciowy, dwa jabłka, cytrynę i odrobinę cukru oraz oliwę lub olej np. lniany Seler i jabłka kroimy w małą kostkę, dodajemy około łyżeczki cukru i soku z cytryny, skrapiamy oliwą lub olejem i odstawiamy na około pół godziny. Po czym zajadamy ze smakiem 😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemyslenianiego trochę sceptycznie, ale jak go spróbowałam to przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, jest po prostu przepyszny! Składniki na około litr soku: Pół selera naciowego duża garść szpinaku 4 duże jabłka 3-5 ogórków 3 limonki opcjonalnie: mała garść kolendry i natki pietruszki Owoce należy umyć, nie trzeba obierać ze skórki. Limonki należy obrać ze skórki. Wszystko pokroić na mniejsze(...)kawałki, tak aby się zmieściły do maszyny, wydrążyć gniazda nasienne z jabłek. Wrzucać powoli do wyciskarki, przelać do szklanej butelki, trzymać w lodówce, maksymalnie
Delusional Trine