się najpierw oczami ? Dzisiaj prezentuję ogórki kiszone na różowo. Wyraziste w smaku, łatwe w przygotowaniu a kolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2-3 ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula(...)Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką
Smaki EwyHiszpańska linia Amandin (*) od razu przypadła mi do gustu. Dodatkowo chciałam podziękować firmie Diamant za prezent świąteczny , dzięki któremu powstałam moja aranżacja - widoczna na zdjęciach. (1-2 porcje) 2 jabłka (średnie; słodsze) 1/3-1-2(...)łyżeczki cynamonu lub kawałek kory 100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego) 1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu) Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania (u mnie Helio ) Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem i poddusić (do miękkości) na patelni/w rondelku. (W razie potrzeby można podlać odrobiną wody i co jakiś czas
Di gotujeniż planowaliśmy. Ważne aby przygotować go z naturalnych składników, bez sklepowych "gotowców" i polepszaczy, bo rozwodniony proszek nijak ma się do prawdziwego barszczu. Składniki: 2 kg buraków 2 jabłka 2 marchewki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4 goździki 1 gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki(...)octu 500 ml zakwasu buraczanego z tego przepisu sól cukier majeranek Przygotowanie: Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy pokrojone w plastry buraki, czosnek, marchew, pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ćwiartki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, anyż, suszone grzyby i śliwki. Dolewamy ocet, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie
Smakowity Blog Kulinarnyjajka 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 1 cebula 2 Jabłka 3 ogórki kiszone sól i pieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno. Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Cebulę obieram i również kroję w drobną kostkę. Ogórka kiszonego drobno kroję. Pozostałe warzywa gotuję w osolonej wodzie aż będą
Gotowanie PatkiSkładniki: 2 średnie jabłka 1 marchewka długa 1 płaska łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte marchew i jabłko wymieszać, dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninyprofilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 2 jajka 200 g cukru pudru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g orzechów włoskich 100 g drobno pokrojonego jabłka 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 150 g kremowego serka(...)Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć
Domowa cukiernia EwySkładniki : ok. 50 dag wątróbki 1 cebula, duże jabłko sól, pieprz, liść laurowy, tłuszcz do smażenia( u mnie smalec gęsi) mąka P rzygotowanie : Umytą, pozbawioną żyłek i osuszoną wątróbkę oprószam mąką Obieram cebulę i jabłko Na gorący tłuszcz na patelni wykładam wątróbkę i smażę z obu stron, pokrojoną cebulę dokładam w momencie gdy przerzucę wątróbkę na drugą stronę, wrzucam(...)liść laurowy, przykrywam pokrywką i smażę do lekkiej miękkości cebuli Na drugiej patelni smażę krótko jabłko pokrojone w cienkie plastry, aż lekko skruszeje Usmażoną wątróbkę posypuję pieprzem mielonym, solą i majerankiem, mieszam Na talerz wykładam wątróbkę i jabłko
Proste Potrawyowoców. Korzystajmy z tych dobrodziejstw Matki Natury, jedzmy dużo surówek☺ Składniki: -3 duże marchewki -2 jabłka -sok z połowy cytryny -1 łyżka cukru Marchewkę i jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukru, mieszamy. Dobrze jest przygotować surówkę pół godziny przed podaniem. Składniki mają czas, aby się
Kulinarne przemysleniaracji tego,że to warstwowa sałatka doskonale będzie się prezentować w szklanym,przezroczystym naczyniu. Składniki: 5 płatów śledziowych 1 średnia cebula 3 ugotowane ziemniaki 2 większe marchewki 2 jabłka 4 ugotowane na twardo jajka mała puszka kukurydzy i groszku sól,pieprz majonez,musztarda Śledzie zalać mlekiem i zostawić na ok 2 godziny,opłukać z mleka, pokroić w kostkę(...)mieszamy z 2 - 3 łyżkami musztardy,dodajemy pieprz. Na dno naczynia układamy śledzie z cebulką,smarujemy cienką warstwą przygotowanego majonezu. Kolejno układamy ziemniaki,posypujemy solą oraz pieprzem,następnie jabłka starte na grubej tarce,marchewkę w kostkę,którą posypujemy pieprzem. Kolejna warstwa to kukurydza i groszek wymieszane,posypane pieprzem. Na końcu smarujemy majonezem,posypujemy jajkami startymi na grubych oczkach
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki (na formę "keksówkę" o wymiarach 12 cm x 20 cm): 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini 1 jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej garść orzechów włoskich(...)patelni smażę cebulę oraz jabłko z gałązką rozmarynu do momentu aż składniki zmiękną a rozmaryn odda cały swój aromat. Wyławiam gałązkę rozmarynu a zawartość patelni, razem z fasolą, ciecierzycą, masłem orzechowym, jajkami, tahini, solą i pieprzem, kuminem i kolendrą miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję mąkę i mieszam całość dokładnie. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
Mango Papajapieczony z kasztanami 2 kg kurczak, 0,5 łyżeczki chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka dla soli, 1 łyżka octu 1 łyżka oleju nadzienie: 1,5 kasztanów, 2 jabłka, 2 duże cebule, główka czosnku, 0,5 szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka oleju, 2 liście laurowe, 0,5 łyżeczki proszku chili czerwone, 1 łyżka tymianku, sól(...)pełnej mocy. Lub nacięte piecz przez 20 minut w piekarniku. Obieraj od razu gorące. Cebule pokrój w cienkie półplasterki. Zeszklij ją na oleju, dodaj kasztany i pokrojone w ćwiartki jabłka, razem duś przez 5 minut. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i przyprawy i smaż, aż czosnek zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy wlej wino, zagotuj i odskrob wszystko, co przywarło
Eksperyment sobotniBanana i jabłko pominę, a dodam jeszcze kilka słów o soku brzozowym. Sok ten posiada mnóstwo walorów zdrowotych i korzystnie działa w przypadku m.in. kamieni nerkowych, osłabionej odporości oranizmu, wrzodów, anemii, czy chorób serca, a także jest wielką skarbicą wielu witamin oraz składników mineralnych. Pyszności! 250 ml soku z brzozy (polecam Victoria Cymes ) 1 banan 1/2 jabłka (najlepiej(...)kwaskowatego, u mnie Granny Smith) Dodatkowo: 1 łyżka nasion chia (płaska) Banana i obrane jabłko pokroić na kawałki i umieścić w blenderze. Wszystko razem zmikować do uzyskania jednolitej konsystenji i połączyć z sokiem brzozowym, a na końcu z nasionami chia. Całość odstawić na 15-20 minut - aby nasionka spęczniały i puściły "śluz" i ponownie wymieszać
Di gotujeniego przygotowałam wersję ze sparzonym warzywem. Dzięki temu zabiegowi nabiera zdecydowanie łagodniejszego charakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz(...)osobnym garnku. Ugotowane i wystudzone warzywa obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Płaty śledziowe osuszyć z zalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować
zadanie-gotowaniewszystkich przemawia surówka z owoców, ale już z dodaniem jabłka nie mają problemu. Proponuję czasem przełamać się i spróbować czegoś nowego. Tym bardziej, że np. owoce persymony (kaki, szaron) w tym roku są w sklepach w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Na tę sałatkę trafiłam na blogu Sto smaków i nieśmiało połączyłam ja z pieczonym kurczakiem nadziewanym kasztanami. A jeśli kaki(...)jest nadal dla was za egzotyczne, to polecam surówkę z jabłek i pomarańczy z chrzanem ! surówka z persymony 2–3 owoce kaki, 1 czerwona cebula, oliwa, ocet balsamiczny, sól i pieprz, świeża mięta (opcjonalnie) Umyte owoce obierz i pokrój w plasterki. Piętki owoców i cebulę pokrój w drobną kostkę. Plasterki owoców ułóż dookoła talerza, środek wypełnij mieszaniną cebuli
Eksperyment sobotnitygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, to wstawcie do pudełka szklankę z wodą albo kilka kawałków jabłka. W wypadku jabłka, trzeba pilnować, aby nie zaczęło pleśnieć i wtedy je wymienić. Pierniki z tego przepisu idealnie nadają się do powieszenia na choince, schrupania, ozdobienia lukrem czy zrobienia domku z piernika
Mieszam w Garnku