jabłka - 25490 przepisów (strona:660/1700)

Szarlotka z bezą 152

Składniki: Ciasto: 38 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 dag cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa: ok 70 dag jabłek (antonówki) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)ciasto na gładką masę, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową.  W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon. Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut

Qchnia po prostu
Surówka ogórkowo – porowa z jabłkiem 221

Ogórki już ukiszone a jabłka na drzewach zdecydowanie nadają się do wykorzystania. Pory również czekają(...)swoją kolejkę do zbiorów. Dzisiaj przedstawiam surówkę właśnie z tych produktów. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu. Składniki: 3 kiszone ogórki 10 – 15 cm pora ( biała część ) 1 jabłko ( lekko winne i twarde ) Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Jabłko obieramy i razem z ogórkami kroimy w kostkę. Pora przekrawamy wzdłuż, porządnie wyjemy i kroimy w cienkie pół plasterki. Dodajemy majonez. Całość

Smaki Ewy
Surówka jabłkowo melonowa 157

Jabłka – 5 szt Cukier puder – 3 łyżki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Cynamon- szczypta Sok z cytryny – 1 łyżka Melon umyć, obrać pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę, dodać do melona i wymieszać, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem, wymieszać razem, odstawić

Camilla w kuchni
Mus owocowy 120

Już niedługo zacznę wprowadzać Adasiowi "słoiczki", dlatego już teraz szykuję się do boju i przygotowuję własne musy owocowe. Przyjdzie pora także na warzywne. Składniki: 600g jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych) np. papierówek 2 banany  1 duża marchewka (2 mniejsze) 30ml wody Sposób przygotowania: Jabłka kroimy na mniejsze cząstki, marchewkę ścieramy na małych oczkach, banana kroimy

Kuchnia w czekoladzie
Surówka z kalarepy 2 155

bidi-theme-font:minor-bidi;} Kalarepa – 2-3 szt Jabłka – 2 szt Jogurt naturalny – 3 łyżki Sok z cytryny – 1 łyżka Rodzynki -1 łyżka Sól Cukier Cynamon Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach,   następnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniała. Kalarepkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać solą, cukrem

Camilla w kuchni
Potrawka z podrobów z warzywami 142

drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam z tłuszczu i błonek, wątróbkę z ewentualnych pozostałości żółci(...)myjąc jej, więc na koniec wlewam na nią ok. pół szklanki wywaru i zbieram przy pomocy płynu wszystkie smaczki, które oczywiście lądują w garnku. Dorzucam dość drobno pokrojoną połówkę jabłka. Gdy ziemniaki staną się miękkie, ale nie rozpadające się, doprawiam jeszcze wszystko ziołami, przede wszystkim majerankiem, solą i pieprzem do smaku, zaostrzając również odrobiną imbiru, świeżego lub w sproszkowanego

Pichceniomania
Muffiny twarogowe z owocami 152

łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 1 jabłko 1 gruszka 3-4 śliwki Do posypania: brązowy cukier Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać

Czerwień i błękit
MUSLI Z CHIA I JABŁKIEM 132

łyżka rodzynek sok z cytryny Sposób przygotowania: Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut, po czym odcedzić z wody. Jogurt naturalny wymieszać z nasionami chia i cukrem. Następnie w naczyniu układamy warstwowo płatki, jogurt z CHIA, kawałki jabłka oraz rodzynki i tak aż, do skończenia się

Prosto i Smacznie z Anetą
Grzybowe placuszki z kurkami 153

grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu Pokrojone doprawione , lecz zasługuje na uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam na bazie ciasta do pankejków. Jeśli

Posadzone i zjedzone
Surówka gruszkowo – śliwkowa 143

bidi-theme-font:minor-bidi;} Gruszki -4 szt Jabłka – 2 szt Śliwki – 8 szt Sok z cytryny – 1 łyżka Cukier -1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Owoce umyć, obrać jabłka i gruszki, usunąć gniazda nasienne , a śliwki wypestkować, i pokroić wszystkie owoce w kostkę, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem i rodzynkami, wymieszać i schłodzić parę minut

Camilla w kuchni
Dżem z jarzębiny 157

wystarczy jarzębina, cukier i miód. Ten dżem polecałabym raczej dorosłym, można go wykorzystać do pieczonego mięsa, czy do kanapki na śniadanie. Jeśli chcecie możecie dodać do przygotowania dżemu 2 jabłka lub 2 gruszki. A teraz kilka mądrości na temat jarzębiny (skorzystałam z internetowych poradników). "Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają szkarłatnoczerwonej barwy(...)prosty i smaczny słodko - lekko goryczkowy dżem. Składniki: 1,5 kg owoców jarzębiny 0,5 kg cukru (może być biały lub trzcinowy) 3 łyżki miodu (opcjonalnie 2-3 jabłka lub 2-3 gruszki)  Wykonanie: Owoce przebierzcie, umyjcie, lekko osuszcie i wrzućcie do garnka. Następnie dodajcie cukier, wymieszajcie i gotujcie około godziny czasu. Pamiętajcie, by co jakiś czas

Zasmakuj Kuchni
Smoothie 143

jabłka        4 kawałki ananasa        1 pomarańcz        1 szklanka mleka sojowego waniliowego   Wykonanie  Jabłka nie obieram tylko wykroję gniazda nasienne ,pomarańcza natomiast obieram,oraz ananasa . Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką konsystencję i gotowe ,rozlewamy do wysokich szklanek i gotowe  Smacznego

Mój Smak
Szarlotka 111

schłodzonej margaryny lub masła pokrojonego w kostkę - szczypta soli  - 1 małe opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki wody-opcjonalnie  II.Farsz: - garść obranych orzechów włoskich  - 4 obrane jabłka (szara Reneta) - 2 szklanki puree z dyni  - 2 łyżeczki  cynamonu - 1-2 goździki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki) ponadto(...)dynię kroimy na kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania ,  zmielone goździki , imbir oraz cynamon.  Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami

Aromatyczne Podróże
Smoothie oczyszczające :) 131

Użyte w tym koktajlu owoce, czyli jabłka i śliwki słyną z dużej zawartości pektyn. Pektyny są pewnego rodzaju węglowodanami, wchodzącymi w skład rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. W przemyśle najczęściej używa się je jako zagęszczacz różnych produktów, w tym wszelkiego rodzaju dżemów, powideł, przetworów(...)Pektyny posiadają wiele cennych właściwości, a jedną z nich jest oczyszczanie . Potrafią "wyczyścić" organizm z wszelkiego rodzaju toksycznych substancji i uchronić przed wieloma schorzeniami.  Składniki 5 śliwek 1 jabłko 125 ml wody 125 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) 1 miarka białka roślinnego waniliowego (SunwarriorPolska) Przygotowanie: Ze śliwek wydrąż pestki, jabłko (razem ze skórką) pokrój na ćwiartki. Wszystkie składniki

Zdrowie na języku :P
Orzeźwiający napój ze świeżego ogórka, z miętą i cytryną 121

toksyczny. Woski przemysłowe, używane do konserwacji owoców, to już coś, co w naturze nie występuje i raczej dla naszego organizmu nie jest obojętne. Jasne, nie poumieramy od zjedzenia jednego jabłka. Jeśli jednak tych jabłek (czy innych owoców) jemy sporo, wtedy łatwo sobie wyobrazić jaką ilość wosku zjadamy z nimi. Spróbujcie obskrobać nożem skórkę takiego owocu - czasem można posklejać

Codzienna kuchnia niecodzienna