łopatka, mięso nie może być za chude 1 duża lub 2 małe cebule smalec do podsmażenia mięsa 1 marchew 1 pietruszka 100 g śliwek suszonych 2 średniej wielkości słodkie jabłka kiełbasa - ilość według upodobania, można wtedy dać nieco mniej mięsa ( opcjonalnie) 1/2 kostki masła (opcjonalnie) 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie) PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki kminku 1 płaska łyżeczka majeranku(...)brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (nie trzeba go smarować) łączymy mięso z kapustą i mieszamy, dodając część wywaru - ale tylko tyle, by się łatwo mieszało. Kroimy suszone śliwki, jabłka ścieramy na grubych oczkach i wszystko dodajemy do brytfanny. Na wierzch można dodać 1/2 masło, ale nie jest to konieczne, a także 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko jeszcze
Kuchnia od dwojgajabłka 1-2 łyżeczki brązowego cukru (wg upodobań) - można pominąć Wykonanie: Mleko, płatki i cynamon wymieszać w misce. Wbić dwa jajka i porządnie zamieszać. Wylać do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać i pokroić na plastry. Ułożyć na płatkach na górze i posypać delikatnie cukrem. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni (tylko z górną grzałką). Zapraszam
Mania Wypiekaniasojowego waniliowego łyżka masła orzechowego 1 banan pół jabłka Wykonanie Do blendera przekładam banana ,szpinak , jarmuż , mleko sojowe , masło orzechowe , oraz pół obranego jabłka , wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy . Po dokładnym zmiksowaniu przelewam do szklanki , bądź do bidonu na wyjście do pracy . Można sobie słodzić w lodówce , bądź pić od razu
Mój Smakząbki czosnku pół jabłka łyżka oleju lub masła klarowanego łyżeczka majeranku Podsmażamy na tłuszczu cebulę i czosnek, wrzucamy do wrzącego bulionu razem z pokrojonymi burakami i jabłkiem oraz majerankiem, gotujemy by jabłko zmiękło, a następnie blendujemy i krem gotowy. Jeśli jest zbyt gęsty dobrze jest mieć w zapasie więcej bulionu, by go rozcieńczyć. Ja podłam swoją zupę
Cynamonowe szczęściebardzo dużo białka, pomaga kontrolować nadciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, dodaje energii...., tak można bez końca. Warto dodać ją do naszego menu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jabłka 2 kiwi łyżeczka zmielonych orzechów włoskich mniejsza garść suszonej żurawiny łyżka spiruliny (sproszkowane algi) szczypta kardamonu 3/4 szklanki wody niegazowanej Przygotowanie koktajlu: Zblenduj wszystkie powyższe składniki na gładką(...)jaką konsystencję lubisz dolej wody lub nie. My czasem lubimy tę gęściejszą wersję z małą ilością wody, którą zjadamy łyżkami jako nasz zdrowy i syty deser z dodatkiem pieczonego jabłka i cynamonem. Na zdrowie
Zasmakuj Kuchniczekoladowe ciasto z dynią lub ciasto dyniowo-mandarynkowe . Składniki: 3 kg dyni 1/2 kg cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 1 cm świeżego imbiru Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub zblendować na gładką masę. Przełożyć(...)garnka, zasypać cukrem, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 12 minut. Dodać sok i otartą skórkę z pomarańczy oraz obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę jabłka. Dodać cynamon i start na tarce świeży imbir. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem
talerz przyjemnościSkładniki: resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, jabłka 3 sztuki, banan 4 sztuki, mandarynki 6 sztuk CIASTO: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople palma 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kefir 1/2 szklanki KREM MASCARPONE: śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier(...)przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek obrane banany i marchewki, jabłka ze skórką, cząstki mandarynek wkładać do otworu wyciskarki, resztki z pojemnika przełożyć do miseczki wsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypać
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub konopnego sól, pieprz wykonanie: Kapustę siekamy, blanszujemy 2-3 min. w gorącej, osolonej wodze. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, jabłka ścieramy na tarce
Domowy Smak Jedzeniajabłka, 7 liści szpinaku, pół laski selera, pół łyżeczki trawy pszenicznej w proszku lub 20 garść świeżej trawy pszenicznej, 2 krople oleju lnianego. Przygotowanie: Wyciskamy sok z liści, jabłka i warzyw. Nalewamy sok do szklaneczki, dosypujemy proszek z trawy pszenicznej i wkraplamy olej lniany dla lepszej wchłanialności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Jeść, by żyć w zdrowiubardzo dużo białka, pomaga kontrolować nadciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, dodaje energii...., tak można bez końca. Warto dodać ją do naszego menu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jabłka 2 kiwi łyżka spiruliny (sproszkowane algi) 3/4 szklanki wody niegazowanej Przygotowanie koktajlu: Zblenduj wszystkie powyższe składniki na gładką masę(...)zależności jaką konsystencję lubisz dolej wody. My czasem lubimy tę gęściejszą wersję z małą ilością wody, którą zjadamy łyżkami jako nasz zdrowy i syty deser z dodatkiem pieczonego jabłka i cynamonem. Na zdrowie
Zasmakuj Kuchnikawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Mięso i podroby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania(...)zdejmujemy szumowiny i gotujemy przez 1,5 godziny. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Jabłka i śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy przecedzonym rosołem (ok. 1200 ml), dodajemy majeranek, jałowiec i gotujemy do miękkości. Dokładnie miksujemy. Krew mieszamy w miseczce z octem i mąką, wlewamy do gotującego się rosołu, cały czas mieszając
Kulinarne przygody Gatitycholesterolu można by zaliczyć: wspomniane już wcześniej pełnoziarniste zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty sok z czarnej rzodkwi. Przyjrzyjmy się bliżej kilku(...)przytoczonej powyżej liście, produktów szczodrze obdarzonych przez naturę w przeciwutleniacze: bogate w witaminę C owoce (cytryna, owoce cytrusowe, owoce tropikalne), kolorowe warzywa i owoce zawierające karotenoidy i flawonoidy (winogrona, jabłka, bakłażny, rzodkiew), oleje bogate w witaminę E. Produkty te są świetnym uzupełnieniem diety przeciwcholesterolowej. Na czym polega działanie przeciwutleniaczy w chorobach układu krążenia? Nawet jeżeli przeciwutleniacze bezposrednio nie obniżają
MODA NA BIOokoło 9-10 naleśników: 2 budynie waniliowe (2x40g) 400 ml mleka ok. 130 g mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżki cukru trzcinowego olej do smażenia Farsz: 8 jabłek cynamon miód (jakieś 3 łyżki) orzechy włoskie (2 garście) Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być(...)ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na odrobince oleju smażę naleśniki. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka i duszę. Jak już będą miękkie, dodaję cynamon, orzechy, jeszcze zostawiam na gazie kilka minut, dodaje miód, mieszam. Farszem przekładam naleśniki :-))). Smacznego
kruche babeczkisię w sklepach. Kilka dni temu byłam w Polsce i zauważyłam, że faktycznie można kupić gęś bez problemu. Mówiąc szczerze nigdy jeszcze nie przyrządzałam gęsi ale jadłam gęś z jabłkami i gęsi pasztet. Wiem, że mięso jest delikatne o przyjemnym aromacie. To również jedno z najzdrowszych mięsiw. Mięso zawiera sporą(...)ilość tłuszczu. Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa z kurczakiem i kaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec gęś w całości
codojedzeniawieczkiem, parzyć do 10 minut, wlać do filiżanki i delektować się smakiem skład: ekologiczne cząstki jabłka, ekologiczne kwiaty hibiskusa, ekologiczna skórka cytrynowa, ekologiczny kwiat dzikiej róży, ekologiczne wyłoki jabłka, ekologiczna trawa cytrynowa herbatka smakuje na ciepło i na zimno, można posłodzić miodem, cukrem, stewią lub gorzka - herbatka ma wyjątkowy smak owoców przełamany kwaskowatą trawą cytrynową- pobudza trawienie, poprawia
W Mojej Kuchni Lubię