jabłka - 25490 przepisów (strona:657/1700)

Jesienne ciasto z gruszką i jabłkiem 150

łyżki kakao 2 jabłka 3 gruszki Mąkę przesiać i wymieszać z sodą,proszkiem i kakao. Jajka utrzeć z cukrem,wlać olej i wsypać mąkę z dodatkami,dokładnie wymieszać. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w grubą kostkę,wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do formy ( 24/29 cm). Piec 50 minut w 180*C. Po upieczeniu posypać pudrem cukrem

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka porowa 134

dość często.    2 szt. pora (biała część)  1 duże jabłko 5 jajek 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać ze skorupek. Por drobno pokroić,włożyć na sito i przelać wrzątkiem i odstawić do odsączenia. Jajka i obrane jabłka pokroić w kostkę. W misce połączyć jajka,por,jabłko i majonez

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z buraczków do obiadu 106

uwielbiam! Surówka z buraczków do obiadu to moja ulubiona przystawka. Mogę jeść buraki codziennie, nigdy mi się nie znudzą. Doprawiam je najczęściej winnym octem i oliwą. Czasami wzbogacam je jabłkiem lub bakaliami. Surówka z buraków smakuje wyśmienicie jak się trochę przegryzie. Przyrządzam ją na dzień przed podaniem. Jest to uniwersalna surówka . Można ją podać na gorąco i na zimno. Jest(...)wiele intensywniejszy jeśli są ugotowane w mundurkach. Po drugie ostudzone buraki jest o wiele łatwiej obrać ze skórki. Surówka z buraczków Składniki: 500 g buraków, 5 sztuk 1 duże jabłko 20 g cebuli, 1 łyżka 1 gałązka rozmarynu 30 g rodzynek garść włoskich orzechów sól i pieprz do smaku po 2 łyżki oliwy i winnego octu 1 łyżka miodu Ugotuj

codojedzenia
SURÓWKA Z PORA I MARCHEWKI 122

gdyż dostarczają wielu niezbędnych witamin. Dzisiejsza propozycja bardzo znana,ale też bardzo lubiana zarówno przeze mnie jak i przez męża. Składniki:   1 duży por 1 duża marchewka 2 jabłka 1 łyżka(...)majonezu 2 łyżki śmietany sól,pieprz Por należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry,posolić,odstawić na ok 15 min. W tym czasie  możemy obrać marchewkę i jabłka,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli por puści sporo soku należy go odlać,połączyć wszystkie warzywa,dodać majonez oraz śmietanę i całość przyprawić solą i pieprzem

Niespełnione zdolności kulinarne
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 150

gęstych grochówek, czy zup gulaszowych. Moja propozycja zdecydowanie zalicza się do tej drugiej grupy! Gęsta, treściwa i po brzegi wypełniona najpyszniejszymi darami jesieni :) Dynia, marchew, pomidory, jarmuż, a nawet jabłko! Pyszna i ciepła! Dla chętnych całości może dopełnić okrasa z podsmażonego wędzonego boczku lub kiełbaski. Świetnie rozgrzeje Was od środka w ten czas ołowianych chmur! Rozgrzewająca zupa z soczewicą Potrzebujesz(...)czerwonej soczewicy 1l + 1/2 szklanki wody 400g dyni 2 marchewki 2 garści jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oeju 1/2 łyżeczki masła 2 mięsiste pomidory 1 jabłko 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz - do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę i podsmaż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Powidła śliwkowo-jabłkowe 157

Zawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy

Bajeczna Kuchnia
Małdrzyki lub mądrzyki krakowskie 196

jabłkiem oraz konfiturą z jabłek, aronii i pigwowców , moim pysznym zeszłorocznym eksperymentalnym odkryciem. ----- Podobne: Bezglutenowe placki ryżowe Placki z robinią akacjową Gryczano-jogurtowe placki z pigwą i jabłkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka 105

zdrowe i proste jedzenie. Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z burakami, szczególnie polecam sałatkę z pieczonych buraczków . Składniki: 0,5 kg buraków 1 duże kwaskowe jabłko 2 płaskie łyżki masła sok z 1/2 cytryny + otarta skórka  1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem) 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól do smaku Przygotowanie(...)Buraki w skórkach gotować do miękkości. Następnie zalać zimną wodą, a gdy wystygnąć obrać ze skórki. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.  Dodać utarte buraki, jabłko, sok z cytryny, skórkę

Codziennik Kuchenny
Jesienna bezglutenowa szarlotka 190

bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: ciasto:   500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 200 g cukru pudru 220 g masła 2  jajka   około 6 – 8 obranych jabłek (twardych, soczystych) garść rodzynek cynamon 1 op. cukru waniliowego (8g) Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki(...)schłodzonego ciasta. Resztę ciasta włóż do zamrażarki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudź. Kolejną 1/3 ciasta wylep boki tortownicy. 2/3 jabłek pokój w średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Posyp cukrem waniliowym i jeśli lubisz – cynamonem. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie wymieszaj, odciśnij z nich sok i wyłóż

Kuchnia bezglutenowa
Placki z jabłkami 231

Składniki: 50 dag mąki pszennej 2 jaja 80 dag mleka zsiadłego cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dużych jabłek olej roślinny do smażenia cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gęste). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Dodajemy

Qchnia po prostu
Błyskawiczny jabłecznik , wszystkie składniki wymieszane w jednym czasie 168

masę. Blaszka 25 cm x 30 cm Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Rozłożyć jabłka na cieście. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. po 10 minutach wyjąć z blaszki i ostudzić. Polać lukrem, cukier puder wymieszany

Kuchnia Pokoleń
Ryba z jabłkiem w sosie curry 152

Ryba wyszła rewelacyjna w smaku. Ze względy na rewelacyjny sos, jaki powstaje podczas duszenia ryby szczególnie polecam danie podawać z ryżem. Składniki: 50 dag filetów rybnych 1 duże kwaśno jabłko 1 cebula 2 szklanki bulionu 2 łyżeczki curry 1/2 cytryny łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Solimy z każdej strony. Cebulę(...)kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy mąkę, curry mieszamy. Wlewamy bulion. Dokładamy starte na tarce jabłko. Wkładamy rybę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. źródło: "Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza" Encyklopedia gotowania Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Pęczak z sosem grzybowym i modrą kapustą z jabłkami 215

goździki. Te ostatnie możecie wepchnąć na dno w zaparzaczu do herbaty, najłatwiej je wtedy odłowić. Jabłko myjecie, obieracie, wycinacie gniazda nasienne i kroicie w kawałki. Je też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina. Grzyby zalewacie wrzątkiem

GRUBY WAŁEK
surówka z marchewki,jabłek,gruszek z syropem klonowym i jogurtem... 157

Składniki: marchew 1/2 kg, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, kukurydza w puszce 1/2 puszki, syrop klonowy - ile potrzeba, jogurt bałkański 1 szklanka obrane marchewki, jabłka, gruszki zetrzeć w robocie na tarczy do cięcia warzyw po azjatycku, wychodzą takie dłuższe, cienkie wiórki wsypać kukurydzę odsączoną z wody, wlać syrop klonowy do smaku dodać jogurt i wszystko dobrze wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej 203

cynamonem. Składniki : 500 g maki pszennej typ 500 2 jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych  Nadzienie: 1 kg jabłek 100  g ksylitol Dodatkowo:  mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny  Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody(...)jakieś z 15 minut. Krok 3 Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty . Krok 4 Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam

Różowa kuchnia