szklanki mąki pszennej łyżka szmalcu 3-4 łyżki margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli paczka cynamonu jabłka ze słoika lub swoje uprażone na ogniu Wykonanie: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami(...)proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ponakłówać widelcem aby powietrze miało ujście. Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem. Piec 50 minut
PychotkaaaJabłka tarte do słoików na zimę to świetny "myk" gdy w środku zimy zamarzy nam się szarlotka z domowymi jabłkami. Czytaj więcej
Pychotkaaamąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów(...)takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom. To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących słodyczy
Milion Smakówarkusze ciasta filo - 4 jabłka - kardamon, cynamon - 2 łyżki miodu - żurawina suszona - syrop różany około 1,5 łyżki - rodzynki - migdały posiekane - 3 łyżki - 2 jajka Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy
SMYKWKUCHNIkwaśne jabłka 4 średnie pomidory 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Jabłka kroimy i pomidory kroimy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" Ilość porcji: 5 koszt wykonania
Pobite gary Barbaryjest pyyyyszne!! Składniki; 20 dag margaryny lub masła szklanka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 jabłka Przygotowanie; Margaryne rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W drugiej misce ubijać żółtka z cukrem przez około 1 minutę, następnie(...)wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę , wsypac przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i miksować około 4 min. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać a na końcu dodać kakao i jabłka pokrojone w kostkę. Wymieszać. Tortownice o średnicy 26 cm. wyłozyc papierem (tylko dno) posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec
Radość kipiąca uśmiechem.nijaka :) Jeśli nie macie jeszcze dość jajek, możecie wzbogacić nimi potrawę. Składniki: 3/4 szklanki zielonej soczewicy (można dać więcej) 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 1 jabłko (twarde i kwaśne) 3-4 łyżki sosu tatarskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok z 1 cytryny pieprz sól Wykonanie: Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy(...)osolonej wodzie. Następnie odcedzamy ją na sicie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jabłko obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w cienki słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy (czosnek możemy też przecisnąć przez praskę). Soczewicę mieszamy z rozdrobnionymi składnikami i połową posiekanej zieleniny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sosem tatarskim i sokiem
MyCookBook.plpić prosto z buteleczki, jak nie lubimy mocnej słodyczy wystarczy rozcieńczyć go wodą lub dodać do herbaty.. wszystko zalezy od upodobań :) Polecam :) Składniki - jabłka - cukier Wykonanie Umyte jabłka obieram ze skórki kroję na ćwiartki i wycinam gniazda nasienne. Przekładam do sokowirówki, powstały sok odcedzam przy pomocy gazy. Przelewam do dużego naczynia dosładzam do smaku i gotuje chwilkę
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki mąka krupczatka, 3 szkl margaryna, 250g cukier, 3 łyżki żółtka jajek, 4 szt proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki jabłka, 1,5kg cukier puder, 3 łyżki cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W misce siekamy mocno schłodzoną margarynę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i żółtka(...)szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej grysikiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy w cieniutkie plasterki. Dodajemy cukier puder i cynamon. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na rozwałkowane ciasto, dociskamy. Na wierzch ścieramy zamrożoną
Gotowanie moimi oczamiSłodkie śniadanie..... Składniki 3 jajka mąka cukier mleko cukier waniliowy proszek do pieczenia jabłka Sposób przygotowania 1. białka oddzielić od żółtka 2. żółtka utrzeć z cukrem ( 1 łyżka ) i cukrem waniliowym 3. dodać 1/4 szklanki mleka(...)mąkę ( żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki ), następnie dodać proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki 4. ubić piane z białek i dodać do ciasta, delikatnie mieszając 5. jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, wyciąć gniazda nasienne 6. dodać do ciasta 7. smażyć na dobrze nagrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor
Darcia w kuchniSkładniki: biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyzek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe dodatkowo: 250 ml śmietany kremowej 30 % śmietan fix 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka Sposób wykonania : Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając(...)Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Jabłka umyć , obrać potarkować na grubych oczkach. Podsmażyć w garnku z galaretkami pomarańczowymi, przestudzić. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć
Darcia w kuchniśrednia por 2 średnie marchewki 2 jabłka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 średniego selera sól, pieprz, cukier, olej, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, jabłka i seler potarkować na grubych oczkach. Dodać pokrojona w półksiężyce por, i zielony groszek. Wszystko razem wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem, cukrem, olejem i sokiem z cytryny
Darcia w kuchniracuchy jabłkowo rodzynkowe Składniki: 5 jaj 2 szklanki mleka 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego sól 1 łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia garść rodzynek miękkie jabłka Wykonanie: Żółtka ubiłam(...)cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubiłam pianę ze szczyptą soli, dodałam do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszałam. Wsypałam sparzone, przestudzone rodzynki. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki, dodałam do ciasta. Wszystko razem ponownie wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię wlewałam ciasto, smażyłam z obu stron na rumiano
Darcia w kuchniNormal 0 21 Jajka –2-3 szt Mleko – 250 ml Mąka pszenna – 250 g Cukier waniliowy Cukier – 3 –4 łyżki Cynamon – ½ łyżeczki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Jabłka- 4-5 szt Normal 0 21 Żółtka oddzielić od białek, wrzucić do mleka, dodać(...)cukier waniliowy cynamon, proszek i miksować, dosypać mąkę, jeśli będzie bardzo gęste można dodać troszkę mleka lub odwrotnie, musi mieć konsystencje śmietany, Dodać obrane i starte na tarte jarzynowej jabłka, wymieszać z ciastem. Biała ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem, odstawić na 5 minut, Rozgrzać olej i smażyć placuszki, podawać posypane cukrem pudrem
Camilla w kuchnicały czas mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka, np. agrestowa wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i podsmażamy. Następnie dodajemy suchą galaretkę, dokładnie
Domowy Smak Jedzenia