średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i odstawić na około 30 minut. Smacznego
talerz przyjemnościDziś do obiadu polecam pyszną, szybką no i zdrową surówkę. Di niedzielnego obiadu idealna! Zapraszam! Składniki; 1 por (biała część) pół jabłka 1 mała marchewka, sól , pieprz 1 łyżka(...)majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu Pora czyścimy z zewnętrznych liści , myjemy a następnie kroimy w kostkę lub w krążki. Wsypujemy go na durszlak i przelewamy wrzątkiem, zostawiamy do odcieknięcia. Jabłko ścieramy na grubych oczkach to samo robimy z marchewką. Por jeśli jest taka potrzeba odciskamy rękami , dodajemy marchew i jabłko. Doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem oraz majonezem. Surówka
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki na 2 porcje: 2 małe buraki 2 pomarańcze 1 marchewka 1 jabłko szczypta imbiru Przygotowanie: Buraczki, marchewkę, jabłko umyć i obrać, Pokroić na mniejsze kawałki, jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Z pomarańczy wycisnąć sok. Składniki połączyć w blenderze (opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę wody mineralnej). Najlepiej smakuje schłodzony
Gotuj z RumcajsemPonieważ szarlotki i ciasta z jabłkami królują na moim stole(...)jesienią jest ich zawsze kilka rodzajów aby posmakować, pokosztować i delektować się tym pysznym deserem. Zachęcam dziś do spróbowania aromatycznego ciasta które będzie Wam smakowało na pewno. Ciasto z jabłkami i imbirem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego(...)imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie kroicie na kawałki, mieszacie je z cebulą. Śliwki zalewacie gorącą wodą na 15 minut, odsączacie, osuszacie, kroicie na kawałki i dodajecie na śledzi. Jabłka myjecie, kroicie na kawałki i też dodajecie do śledzi. Mieszacie wszystko ze sobą, przekładacie do szklanej miski, zalewacie dodatkowo kilkoma łyżkami oliwy i wstawiacie do lodówki. Oczywiście
GRUBY WAŁEKtrzecia szklanki mąki kasztanowej lub kukurydzianej jedna trzecia szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno jedna trzecia mleka migdałowego lub wody zródlanej MUS JABŁKOWY 2 kg słodko-kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu jedna trzecia łyżeczki kardamonu pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej 10 daktyli WIERZCH pół szklanki siekanych orzechów włoskich HELIO pół szklanki płatków migdałowych(...)HELIO polewa i dekoracja mleczna HELIO Daktyle pokrój w cieniutkie plasterki i zalej gorącą wodą, pozostaw na około 10 minut. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je w garnku z żurawiną, cynamonem i kardamonem, a pod koniec dodaj odsączone z wody daktyle. Odparuj mus ciągle mieszając. Smak jest obłędny! Odstaw do ostygnięcia. Jeśli planujecie zrobić
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 seler, 2-3 jabłka, sól, cukier, 1/2 cytryny, porządna garść natki pietruszki. Przygotowanie: Obrany seler i obrane jabłka ( wykroić twarde części ze środka) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i sól. Wymieszać wszystkie składniki razem. Smacznego
W kuchni u Monikipokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego Nadzienie Kapustę kiszoną gotuję w wodzie przez 1 i 1/2 godziny do miękkości, odcedzam(...)przez godzinę moczę suszone grzyby we wrzątku, następnie gotuję je w tej samej wodzie przez godzinę. Odcedzam, pozostawiam 150 ml wywaru a resztę wylewam. Grzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno siekam i smażę na oliwie z oliwek, dodaję starte jabłko, grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy
Mango Papajatylko zobaczyłam kaszę jaglaną z jabłkami od razu pomyślałam o pasztecie. Na początku miał być z soczewicy(...)szafce jej nie znalazłam, stało za to zapomniane pudełko soi. Pogotowałam, zmiksowałam, przyprawiłam, upiekłam i tak powstało to cudo :) 1 szkl suchych ziaren soi 1 szkl kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik 1 cebula
Polska ZupaDzisiaj super koktajl, o kolorze tak pięknym, że aż szkoda pić ;) - 1 granat , razem z białymi skórkami, - 1 surowy burak, - 2 słodkie jabłka , żeby złagodzić gorycz skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej(...)karty" jako sposób podania sobie granatu bez większego babrania się, a przy okazji buraka, bo mnie akurat ten smak nie przeszkadza. Grejpfrut i cytryna dają fajną kwaskowość, a jabłko słodycz, więc cała kompozycja jest naprawdę pyszna! Jeśli nie macie wstrętu do buraka, różowo POLECAM! :)) Inny koktajl z buraków znajdziecie tutaj , więcej buraków, jabłko, pietruszka, też dobry
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzagląda do mnie na Cafe Amaretto ten pewnie zauważył, że ostatnio dominują tam przepisy łączące jabłka z karmelem. Można tam znaleźć t artę z jabłkami i sosem karmelowym oraz roladę jabłkową z polewą karmelową . Wszystko w związku z poszukiwaniem idealnego przepisu na karmel i metody jego przygotowania. Udało mi się w końcu to osiągnąć i spieszę wobec tego
Wiem co jemSkładniki : 2 kg jabłek 2 kg gruszek 1 kg cukru 1 szklanka wody Sposób wykonania : G ruszki i jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Wsyp do garnka, wlej wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną. Wsyp cukier i gotuj jeszcze około 25 minut. Mieszaj co kilka
Przepisy i porady kulinarneZawsze o tej porze roku najbardziej smakują mi pasztety. Ten jest wyjątkowy. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo aromatyczny. Pachnie mocno pieczonymi pomidorami, paprykami, bakłażanem i jabłkiem, ponadto jest przesmaczny. Ostatnio na pewnej imprezie wszyscy byli oczarowani tym właśnie wypiekiem, podobno jeden z lepszych jaki jedli. Całość uwieńczona pistacjami, które w ogóle sprawiają, iż pasztet staje się bardzo wykwintnym daniem(...)gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe 3 papryki: zielona, czerwona i żółta 1 bakłażan 1 kwaśne jabłko 2 jajka 1 łyżeczka majeranku i oregano sól i pieprz garść solonych pistacji Warzywa i jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika
Mango PapajaSkładniki: 500 ml mleka pół szklanki ryżu 2 laski cynamonu 3 ziarna kardamonu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka miodu Karmelizowane owoce: 1 łyżeczka klarowanego masła 1 jabłko pół mango 2 łyżeczki cukru plaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Mleko podgrzać w rondlu razem z laskami cynamonu, ziarnami kardamonu i startą gałką muszkatołową. Gdy zacznie się gotować zdjąć rondel(...)przez sitko, wlać z powrotem do rondla, dodać ryż i gotować na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ryż arborio 15 min.). W międzyczasie obrać jabłko i mango, pokroić na plasterki. Na rozgrzanej małej patelni rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać kawałki owoców, zasypać cynamonem i dusić na małym ogniu
Domowa Cookierenka Agijabłka, 1 cebula, 1-2 garście natki pietruszki, sól, pieprz, mała śmietana 18% ( 175g). Przygotowanie: Kapustę pokroić. Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Jabłka obrać, wykroić twarde części ze środka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Wcisnąć sok z cytryny, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i wymieszać
W kuchni u Moniki