jabłka - 25490 przepisów (strona:683/1700)

Szybka szarlotka 146

szklanki mąki pszennej łyżka szmalcu 3-4 łyżki margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli paczka cynamonu jabłka ze słoika lub swoje uprażone na ogniu Wykonanie: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami(...)proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ponakłówać widelcem aby powietrze miało ujście. Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem. Piec 50 minut

Pychotkaaa
Jabłka tarte wg Siostry Anastazji 139

Jabłka tarte do słoików na zimę to świetny "myk" gdy w środku zimy zamarzy nam się szarlotka z domowymi jabłkami. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Wilgotne ciasto migdałowo-jabłkowe 86

mąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów(...)takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom. To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących słodyczy

Milion Smaków
Strudel z ciasta filo! 82

arkusze ciasta filo - 4 jabłka  - kardamon, cynamon - 2 łyżki miodu - żurawina suszona - syrop różany około 1,5 łyżki - rodzynki  - migdały posiekane - 3 łyżki - 2 jajka Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Surówka obiadowa z porem i jabłkiem 418

kwaśne jabłka   4 średnie pomidory 2 łyżki kwaśnej śmietany   2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Jabłka kroimy i pomidory kroimy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" Ilość porcji: 5 koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek. 115

jest pyyyyszne!!       Składniki; 20 dag margaryny lub masła szklanka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 jabłka   Przygotowanie; Margaryne rozpuścić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W drugiej misce ubijać żółtka z cukrem przez około 1 minutę, następnie(...)wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę , wsypac przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i miksować około 4 min. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać a na końcu dodać kakao i jabłka pokrojone w kostkę. Wymieszać. Tortownice o średnicy 26 cm. wyłozyc papierem (tylko dno) posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z zieloną soczewicą 304

nijaka :) Jeśli nie macie jeszcze dość jajek, możecie wzbogacić nimi potrawę. Składniki: 3/4 szklanki zielonej soczewicy (można dać więcej) 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 1 jabłko (twarde i kwaśne) 3-4 łyżki sosu tatarskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok z 1 cytryny pieprz sól Wykonanie: Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy(...)osolonej wodzie. Następnie odcedzamy ją na sicie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jabłko obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w cienki słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy (czosnek możemy też przecisnąć przez praskę). Soczewicę mieszamy z rozdrobnionymi składnikami i połową posiekanej zieleniny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sosem tatarskim i sokiem

MyCookBook.pl
Sok z jabłek na zimę. Domowy sok jabłkowy. Domowe przetwory. 343

pić prosto z buteleczki, jak nie lubimy mocnej słodyczy wystarczy rozcieńczyć go wodą lub dodać do herbaty.. wszystko zalezy od upodobań :) Polecam :) Składniki - jabłka - cukier Wykonanie Umyte jabłka obieram ze skórki kroję na ćwiartki i wycinam gniazda nasienne. Przekładam do sokowirówki, powstały sok odcedzam przy pomocy gazy. Przelewam do dużego naczynia dosładzam do smaku i gotuje chwilkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowa szarlotka 160

Składniki mąka krupczatka, 3 szkl margaryna, 250g cukier, 3 łyżki żółtka jajek, 4 szt proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki jabłka, 1,5kg cukier puder, 3 łyżki cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W misce siekamy mocno schłodzoną margarynę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i żółtka(...)szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej grysikiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy w cieniutkie plasterki. Dodajemy cukier puder i cynamon. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na  rozwałkowane ciasto, dociskamy. Na wierzch ścieramy zamrożoną

Gotowanie moimi oczami
JABŁKA W CIEŚCIE 108

Słodkie śniadanie..... Składniki 3 jajka mąka cukier mleko cukier waniliowy proszek do pieczenia jabłka Sposób przygotowania 1. białka oddzielić od żółtka  2. żółtka utrzeć z cukrem ( 1 łyżka ) i cukrem waniliowym  3. dodać 1/4 szklanki mleka(...)mąkę ( żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki ), następnie dodać proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki  4. ubić piane z białek i dodać do ciasta, delikatnie mieszając  5. jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, wyciąć gniazda nasienne  6. dodać do ciasta  7. smażyć na dobrze nagrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor

Darcia w kuchni
Biszkopt z jablkami i bita śmietaną: 61

Składniki: biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyzek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia   masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe dodatkowo: 250 ml śmietany kremowej 30 % śmietan fix 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka   Sposób wykonania : Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając(...)Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Jabłka umyć , obrać potarkować na grubych oczkach. Podsmażyć w garnku z galaretkami pomarańczowymi, przestudzić. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć

Darcia w kuchni
surówka wielowarzywna 119

średnia por 2 średnie marchewki 2 jabłka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 średniego selera sól, pieprz, cukier, olej, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE:   Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, jabłka i seler potarkować na grubych oczkach. Dodać pokrojona w półksiężyce por, i zielony groszek. Wszystko razem wymieszać doprawiając do smaku solą, pieprzem, cukrem, olejem i sokiem z cytryny

Darcia w kuchni
racuchy jabłkowo rodzynkowe 118

racuchy jabłkowo rodzynkowe Składniki: 5 jaj 2 szklanki mleka 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego sól 1 łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia garść rodzynek miękkie jabłka Wykonanie: Żółtka ubiłam(...)cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  W osobnym naczyniu ubiłam pianę ze szczyptą soli, dodałam do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszałam. Wsypałam sparzone, przestudzone  rodzynki. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki, dodałam do ciasta. Wszystko razem ponownie wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię wlewałam ciasto, smażyłam z obu stron na rumiano

Darcia w kuchni
Placki z jabłkami 101

Normal 0 21 Jajka –2-3 szt Mleko – 250 ml Mąka pszenna – 250 g Cukier waniliowy Cukier – 3 –4 łyżki Cynamon – ½ łyżeczki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Jabłka- 4-5 szt   Normal 0 21 Żółtka oddzielić od białek,   wrzucić do mleka, dodać(...)cukier waniliowy cynamon, proszek i miksować, dosypać mąkę, jeśli będzie bardzo gęste można dodać troszkę mleka lub odwrotnie, musi mieć konsystencje śmietany, Dodać obrane i starte na tarte jarzynowej jabłka, wymieszać z ciastem. Biała ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem, odstawić na 5 minut, Rozgrzać olej i smażyć placuszki, podawać posypane cukrem pudrem

Camilla w kuchni
ciasto powiew jesieni 527

cały czas mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka, np. agrestowa wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i podsmażamy. Następnie dodajemy suchą galaretkę, dokładnie

Domowy Smak Jedzenia