jabłka - 25490 przepisów (strona:692/1700)

Muffinki jabłkowo-pomarańczowe 144

Ciasta z dodatkiem jabłek, w różnej postaci, cieszą się ostatnio u nas w domu dużym powodzeniem zwłaszcza wśród młodszej latorośli. Żeby nie było zbyt monotonnie staram się ciągle wymyślać coś nowego. Jedną z moich ulubionych form wypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego, że zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno(...)porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, użyłam mąki pełnoziarnistej. Dodatek startych jabłek sprawił, że muffinki wyszły bardzo soczyste i wilgotne, a skórka pomarańczowa nadała im wspaniałego aromatu. Najlepiej upiec od razu większą ilość gdyż znikają błyskawicznie, przynajmniej u nas w domu

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 175

Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie(...)Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne

Wiem co jem
Cynamonowe jabłka na szarlotkę 128

owoców, które pomału już się kończą. Wśród nich były jabłka antonówki, maliny, śliwki węgierki, gruszki i oczywiście pomidory. Co z nich będzie jeszcze nie wiem, dziś zajęłam się jabłkami. Starłam je na tarce o dużych otworach (mechanicznie), wymieszałam z cukrem i cynamonem, włożyłam do słoików i zapasteryzowałam. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a zimą będą jak znalazł

Wiem co jem
Chrupiąca szarlotka 161

wszystko za sprawą kruszonki i nadzienia z chrupiącymi kawałkami jabłek. Jej przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale się opłaca. Ciasto na kruchy spód można zagnieść wcześniej i trzymać w lodówce. Podobnie też można wcześniej zesmażyć jabłka. Szarlotka pachnie cudnie cynamonem, wanilią i kardamonem”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta orzechowa z jabłkami 139

Jesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła

Wiem co jem
Imbirowy jabłecznik z pistacjami 144

jabłkami i zastąpić go świeżo startym korzeniem imbiru, który dodałam do ciasta. Wyszło dość interesująco, nieco pikantnie z lekkim powiewem świeżości. Ciasto jest puszyste i wilgotne a jabłka, częściowo w nim zatopione, przykrywa warstwa delikatnych pistacji. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb z jabłkami i serkiem 110

dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą MULTICO.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami 139

najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda , która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale nie tylko(...)wytrawnych dań, ale dzięki dodanym z dużym wyczuciem przyprawom można jej użyć również do karmelizowania cebuli czy jabłek. Producentowi należy się duży plus za tak staranne dopracowany skład produktu.” Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kukurydziane racuchy z antonówką 157

jajka garść drobnych miękkich rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru wanilinowego duża szczypta cynamonu szczypta soli 2 antonówki olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę. Oddzieliłam żółtka od białek. Jogurt roztrzepałam z żółtkami i sodą, dodałam(...)mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i cynamon, dobrze wymieszałam na dość gęstą masę. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam ponownie. Ciasto było dość gęste i miało zupełnie inną konsystencję niż z mąki pszennej. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym ogniu

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z pekinki na raty 115

czerwonej papryki 3 małe ogórki kwaszone mała czerwona cebula kawałek białej części pora 1/4 dużego jabłka sól pieprz minimum porządna łyżka majonezu Wykonanie: Liście kapusty, paprykę, pora i jabłko umyłam i osuszyłam. Liście pokroiłam w kostkę. Ogórki przekroiłam wzdłuż na pół i pokroiłam na plasterki. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i drobniutko pokroiłam w kosteczkę. Cebulę i pora obrałam(...)pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne i również pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki umieściłam w misce, dodałam naprawdę dużą łyżkę majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam

Kuchenne zapiski Edyty
Jabłkowy (papierówkowy) budyń z borówkami 153

Papierówki to pyszne jabłka, pod warunkiem, że uchwyci się odpowiedni moment ich dojrzałości. Zarówno niedojrzałe, jak i przejrzałe nie są dla mnie specjalnie atrakcyjne smakowo, no chyba, że przyjdzie mi do głowy je przetworzyć. Tak było z tym deserkiem - jabłuszka pochodziły z ekologicznego sadu, lekko przejrzałe i niewyględne - na surowo niezbyt, ale do budyniu nadawały się znakomicie :) Przepis znalazłam(...)proporcje i dodane owoce. Jak to bywa z takimi przepisami, efekt końcowy wizualnie znacznie różni się od zdjęcia w gazecie, ale deser jest bardzo smaczny i polecam go miłośnikom jabłek. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
.764. najulubieńsze połączenie 134

owsianka na mleku sojowym z cynamonem gotowana z jabłkiem, podana z resztą jabłka, twarogiem i syropem klonowym ; herbata choco-chili ~ Trzeci dzień z kolei jem owsiankę? Chyba jakiś niedobór owsu mam... ;) Dzisiaj moja ulubiona wersja - owsianka gotowana z jabłkiem. Do tego jakiekolwiek dodatki. Teraz padło na kremowy twarożek i syrop klonowy, który najbardziej smakuje mi jesienią...też tak macie

breakfast of dreams
.935. chmurkowy 154

omlet biszkoptowy z białek z jabłkiem w kajmaku~ To jabłko to mistrzostwo! Wystarczy jedno średnie jabłko i ok. 30-40g kajmaku (2 solidne łyżki), jabłko kroimy i dusimy z niewielką ilością wody w garnuszku, pod koniec dodajemy kajmak, mieszamy i gotowe! Wczoraj rano oprócz okropnego dźwięku budzika powitały mnie także promienie słońca. Od razu lepiej się wstawało! Szczerze mówiąc

breakfast of dreams
.937. próba 144

Wczoraj po praktykach postanowiłam że zrobię sobie luźny dzień - pojechałam z mamą na zakupy, potem upiekłam dwie szarlotki - jaglaną i tradycyjną (przepisy niedługo), ponieważ tato dostał cały karton jabłek (jakieś 6-7kg?!) trzeba te jabłka jakoś spożytkować :D Dzisiaj jednak trzeba wziąć się za naukę...Niefajnie robić to w wolnym czasie, ale jednak lepiej poświęcić kilka godzin

breakfast of dreams
galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem 156

ubliżam morskim klimatom, bo wiem, że morze ma dużo fanów, ja jednak lepiej czuję się w wyższych klimatach ;) Teraz coś o tej tarcie. Robiłam ją już kiedyś z jabłkami - KLIK . Niedawno zachciało mi się jej na nowo, tym razem z typowo letnimi owocami. Myślałam nad nektarynkami lub brzoskwiniami, ale padło na morele, które ostatnio pokochałam! Jednak za późno się(...)miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis autorski // ok. 8 porcji ~100g mąki pszennej ~100g mąki razowej (można użyć również pszennej, lub jakiejkolwiek innej) ~100g

chili & sugar