bardzo proste połączenie smaków lubianego w Rosji kwasku chlebowego i polskich jabłek z kefirem które to polecam wypróbować! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki (Schłodzone): 1 jabłko słodkie, kwaśne i soczyste 300ml kefiru 300ml kwasu chlebowego Cukier trzcinowy do smaku Przygotowanie: 1/ Mieszamy kefir z kwasem, ucieramy do tego obrane jabłko na tarce i dosładzamy do smaku
Kuchnia PROzdrowotnaWami przepisem bo wyszło bardzo smacznie. Konfitura morelowo-jabłkowa którą zrobiłam nie zawiera cukru i sztucznych dodatków. Samo zdrowie zamknięte w słoiczku, polecam :) 2 kg moreli 1 kg jabłek papierówek 3 łyżki soku z cytryny jeśli wolicie słodkie przetwory opcjonalnie dodajcie cukier trzcinowy Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki i gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy(...)garnka. Zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny (opcjonalnie cukier), usuwamy pianę i gotujemy aż jabłka staną się miękkie. Gorące przelewamy do wyparzonych słoiczków i od razu mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Smacznego :) Artykuł Konfitura morelowo-jabłkowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogszybko, szybko, bo gorąco! To będzie ciacho szybkie. Składniki można zapisać w głowie..a owoce? Każde. Ja miałam jabłka w domu, jeżyny i maliny zasypane cukrem. Wiem, że odpalić piekarnik w ten upał to zbrodnia,ale..ale..zawsze można otworzyć w biegu drzwiczki, wsunąć błyskawicznie ciasto...i uciec na około 40 minut... Potem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec(...)składniki Używam szklanki 250 ml szklanka brązowego cukru u mnie DIAMANT 4 jaja półtorej szklanki mąki pół kostki dobrej margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia owoce- mogą być jabłka, owoce leśne, brzoskwinie, truskawki .... Najpierw roztop margarynę. Utrzyj cukier z jajami na puszysta masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuj. Na koniec ,ciągle miksując, dodaj rozpuszczona margarynę. Krótko
Z Kuchni Do Kuchnijuż na te, które wybrałam z bogatej oferty http://witeks.pl/ , już nie mogę się doczekać, a jaką piękną ceramiką mają, już zamówiłam kilka rzeczy hihi :) Składniki: 500 g obranych jabłek 1-2 łyżki cukru (do smaku) 1/2 łyżeczki cynamonu 250 g kruchych ciasteczek, biszkoptów itp. 75 ml kremówki 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Jabłka drobno pokroić, przełożyć do garnuszka i poddusić je, z cukrem i cynamonem, na wolnym ogniu. Zdjąć z palnika, wystudzić. Ciasteczka rozkruszyć na mniejsze kawałki, odłożyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i łyżeczką cukru pudru, wymieszać. Do szklanek nakładać kolejno: warstwę ciasteczek, około 2-3 łyżki masy śmietanowo - jogurtowej i wystudzony mus jabłkowy. Smacznego
Domowa cukiernia EwyKlasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki(...)zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach a jabłka też zetrzeć w łupinach. Wymieszać sałatę, posolić, pocukrować i odstawić na kilka godzin. Następnie przygotować zalewę z wody, octu, i przypraw i dodać musztardę. Sałatę przełożyć do wyparzonych słoików
Tradycyjna KuchniaOwsianka z jabłkiem, kiwi i kakao Składniki: - 100g błyskawicznych płatków owsianych - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 duże słodkie jabłko - ½ łyżeczki kakao - 2 kiwi(...)sól himalajska - łyżka jagód goji - 2 orzechy brazylijskie Wykonanie: - Płatki zalać wrzątkiem, dodać szczyptę soli, rodzynki i jagody goji - Wymieszać wszystko i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia - Jabłko zetrzeć na tarce - Kiwi obrać, pokroić w kostkę - Orzechy połamać na drobne kawałki - Do owsianki dodać syrop z agawy, cynamon, kakao, jabłko i orzechy; wymieszać - Na wierzch rozsypać kawałki kiwi. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku(...)łyżeczki mielonej guarany - duże jabłko - 1 łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Jabłko
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki guarany - 2 łyżki wiśni lub czereśni* - 1 łyżka rodzynek - 5g orzechów nerkowca - sok z cytryny * Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę(...)sposób otrzymujemy mleko bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę - Starte jabłko przełożyć do miseczki, polać mlekiem bananowym - Następnie rozsypać kawałki kiwi, wiśnie, rodzynki i pokruszone orzechy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnadając uczucie sytości i równocześnie go oczyszcza. Tutaj wypróbuj dodatkowe składniki: Spirulinę w proszku i babkę płesznik. Składniki: Natka ekologicznej pietruszki 1 pęczek, Słodkie jabłko 1 duże lub 2 małe, Garść świeżych liści szpinaku, Chili 1/2, Spirulina w proszku 1,5 łyżeczki (dzienna dawka), naturalny błonnik - babka płesznik zmielone nasiona 1 łyżeczka. Jeśli(...)chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas ma Facebook'u. Tutaj. Pietruszkę, całe jabłko (razem z gniazdem nasiennym), szpinak i chilli wrzucić do wyciskarki, zmieszać ze sproszkowaną Spiruliną i zmieloną babką płesznik. Pić codziennie, latem uzupełnić kostkami lodu. Przed wprowadzeniem diety warto przejść kurację oczyszczającą organizm. Kuracja warzywno-owocowa trwa minimum 14 dni, przygotowuje organizm do diety
IzaGotujeSwojego czasu często robiłam szarlotkę z budyniem - ostatnio naszła mnie ochota na takie ciasto, ale jak na złość nie miałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego(...)się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min). Polecam Wam również ryż zapiekany z brzoskwiniami , którym zastępuję czasem tradycyjny ryż z jabłkami :) A jeśli wolicie proste ciasta - zapraszam po przepis na Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami Inspiracja: przepis na ciasto kruche pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię
Kto ugości moich gości?już od XV wieku uprawia się pomidory. W Polsce pojawiły się wraz z królową Boną, ale tak naprawdę ich hodowla rozwinęła się po I wojnie światowej. „Złote jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy i mikroelementy. Pomidory posiadają sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy(...)smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d) Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie octowej. Ocet przedłuża trwałość produktów dzięki właściwościom bakteriobójczym. Życzę Wam udanych smakołyków
Bon Appetit MałgorzatySezon czerwonej porzeczki w pełni, więc muszę go wykorzystać. Dziś pyszny dżem ! Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki, 1 kg jabłek, 1 kg cukru żelującego, Skórka z pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy. Wykonanie: Porzeczkę opłukać, oczyścić z szypułek i rozgotować (bez dodatku wody). Jabłka obrać, zetrzeć i rozgotować również oddzielnie. Następnie połączyć owoce, dodać cukier żelujący, aromat, skórkę z pomarańcza
Tradycyjna KuchniaSurówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni Składniki : - 3 marchewki - 1 jabłko - 3 łyżki oleju z pestek dyni - sól Przygotowanie: Marchewki opłukane obieram i ścieram do miski na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieram i ścieram na tej samej tarce. Dodaję olej oraz sól do smaku. Dokładnie mieszam. Przed podaniem chłodzę surówkę w lodówce
Kuchnia co dniaNajszybsza szarlotka Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam(...)godzinę do lodówki. Następnie dzielę ją na dwie części stanowiące odpowiednio 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam jabłka. Wałkuje resztę ciasta, nakładam na wierzch i sklejam z bokami. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut
Kuchnia co dniacebula - mąka pszenna - pieprz czarny mielony - 2-3 ziarka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - sól - olej rzepakowy do smażenia ziemniaki: - gotowane ziemniaki - mleko - koper suszony surówka: - 2-3 marchewki - jabłko - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól Przygotowanie: Serca dokładnie płuczę i oczyszczam. Odstawiam do obcieknięcia. Kroję na mniejsze kawałki, obtaczam w mące. Smażę na odrobinie oleju. Kroję cebulę, najlepiej(...)piórka, dodaję do podrobów i podlewam wodą. Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę z dodatkiem mleka i kopru. Marchew i jabłko obieram, i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję olej arachidowy i sól do smaku, dokładnie mieszam. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło
Kuchnia co dnia