jabłka - 25490 przepisów (strona:695/1700)

Orzezwiający koktajl radości 108

wewnątrz, a cytrusowa nuta doda energii każdego dnia. A oto właśnie nam chodzi! Moje połączenie składników nie jest przypadkowe. Oto one -3 torebki herbatki  orange-ginger -2 duże jabłka -1 duża brzoskwinia -1 łyżka oleju kokosowego  Owocowy Raj -1 duża natka pietruszki -1 łyżka miodu -kilka kulek zielonego(...)winogrona -2 kiwi -1 łyżka błonnika witalnego-babka płesznik i łuska babki jajowatej  Owocowy Raj Najpierw zaparz 3 torebki herbaty, wystudz i odstaw na bok. Nie dosładzaj. Umyj jabłka, pokrój na cząstki i włóż do blendera, dodaj pietruszkę. Dodaj brzoskwinie, kiwi i winogrona. Dodaj napar z herbatki.  Następnie dodaj łyżkę oleju kokosowego, mój wyjęłam prosto z lodówki

Z Kuchni Do Kuchni
Kolacja na słodko 141

jabłkami i rodzynkami  SYS -ulubione lody -ulubiony jogurt -słonecznik łuskany  Owocowy Raj -suszone morele  Owocowy Raj -płatki migdałów  Owocowy Raj Ugotowałam ryż z jabłkami i rodzynkami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż jest tak dobry i szybki w tym wydaniu, że ja mam spory zapas kartoników...na takie właśnie akcje! Gdy przestygł, dodałam jogurtu

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej 109

Składniki: * 40 dag fasolki szparagowej * 25 dag żółtego sera * słoik papryki konserwowej * 6 ogórków konserwowych * 2 cebule * 3 kwaśne jabłka * 2 pęczki szczypiorku * 5 łyżek(...)ketchupu * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki zalewy z ogórków * sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ser,paprykę, ogórki, cebulę i jabłka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Majonez, ketchup mieszamy z wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu w lodówce. Źródło:  "173 specjały Siostry Anastazji

Pobite gary Barbary
Śledzie słodkokwaśne 145

Składniki: * 1 kg śledzi marynowanych (mogą być też ala matijas) * 0,5 kg cebuli * słoik ogórków konserwowych * 0,5 kg jabłek * ketchup (mały słoik) * 0,5 szklanki oleju Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Źródło: przepis od mojej mamy

Pobite gary Barbary
Sałatka jarzynowa Ewy 139

groszek konserwowy 1/2 puszki · jabłko 2 szt · jajka 3 szt · majonez 1/2 szkl · pomidor 2 szt · sól · pieprz biały  Ugotowane warzywa i jabłko pokroić w kostkę, Jajka ugotować, obrać ze skorupek, pokroić. Wymieszać z warzywami, jabłkami i groszkiem, majonezem, przyprawić. Przełożyc do miseczki, ozdobić pomidorami

Camilla w kuchni
Crunchy z bananami i cynamonowym musem jabłkowym 162

Lubię za smak, zapach, towarzystwo i możliwość łaczenia ulubionych owocowych smaków. A Wy z jakimi dodatkami lubicie jeść jogurt naturalny? Składniki: 6 łyżek crunchy łyżeczka rodzynek pół banana 2 jabłka łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu kostka gorzkiej czekolady 100ml gęstego jogurtu naturalnego     Przygotowanie: Crunchy wsypujemy do miseczki. Łączymy je z rodzynkami i pokrojona ostrym nożem kostkę(...)tarce o grubych oczkach). Wsypujemy 3 łyżki na dno wysokiej szklanki, zalewając je 3 łyżkami jogurtu. Banana obieramy ze skórki i kroimy w plastry, układając je na warstwie jogurtu. Jabłka obieramy ze skórki i czyścimy z gniazd nasiennych. kroimy w kostkę i wrzucamy do małego rondelka z cukrem waniliowym i cynamonem. Gotujemy na małym ogniu, aż stana się miękkie

ChilliJemy
Rulon jabłcowy 169

Hahn ). Po trzykroć pierwszy raz, a rezultat smakowity! Składniki na ciasto 250g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka sól Składniki na farsz 2 jabłka "Szara Reneta" i 1 gruszka (razem 1kg owoców) 90g cukru 100g niesolonego masła suszona żurawina i kandyzowana skórka z pomarańczy migdały w płatkach 150g kaszy mannej cynamon Przygotowanie Mąkę(...)albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, do którego dodajemy pokrojone w plasterki gruszki i starte na grubych oczkach jabłka. Dosypujemy cynamonu i doprowadzamy owoce do miękkości. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy

Karczma Honorietty
Smaczny dżem daktylowo - jabłkowy. 93

Składniki : 3 kg jabłek 1 i 1/2 szklanki daktyli 1 niepełna szklanka wody około 2 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób wykonania :   J abłka umyć(...)obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla. Wlać niecałą szklankę wody i smażyć na małym ogniu. Z daktyli usunąć pestki i dodać do jabłek. Całość smażyć ( od czasu do czasu mieszając ), aż owoce się rozpadną. Dodać do masy przyprawę korzenną ( można trochę dosłodzić do smaku ), wymieszać wszystko dokładnie razem. Przełożyć dżem do czystych

Przepisy i porady kulinarne
Tort sałatkowy warstwowy 376

średnicy 20 cm ułożyć warstwę sałatki. Warstwa II 1 słoik selera naciowego 2 średnie jabłka 2 łyżki żurawiny 2 łyżki majonezu sól pieprz Selera odcedzić na sicie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić solą i pieprzem. Ułożyć sałatkę na warstwie I. Warstwa III 4 jajka ugotowane na twardo

O kuchni z uczuciem
Muesli z jabłkiem, borówkami i masłem orzechowym 115

mieszanka zakupiona w Lidlu, ale możecie z powodzeniem przygotować ją w domu. Gotowe muesli wystarczy zalać wrzątkiem lub mlekiem i zjeść z dowolnymi dodatkami. Dziś w menu kawałki soczystego jabłka, borówki amerykańskie i masło(...)orzechowe. Niebo na talerzu :) Składniki: 4 łyżki płatków orkiszowych 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka rodzynek 1 łyżeczka chrupek kukurydzianych 1 łyżeczka nasion słonecznika 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 jabłko borówki amerykańskie masło orzechowe Wszystkie składniki oprócz owoców zalewamy wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Odstawiamy na chwilę lub gotujemy 1 minutę w mikrofali. Jabłko pokroić w kostkę. Dodać borówki i masło

Chocolate Muffin Blog
Żurawina do mięs i serów 153

szklanki cukru - 3 szklanki wody - 3/4 spore jabłka Przygotowanie: Żurawinę płuczemy, przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy. Gdy zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz cukier. Gotujemy jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Warto wiedzieć, że żurawina ma wyjątkowe właściwości żelujące i po wystygnięciu będzie zdecydowanie bardziej zwięzła. Przelewamy do słoików i zamykamy "na gorąco" - odwracamy

Życie zamknięte w smaku
Śledzie w śmietanie 100

zaakceptował halibuta). ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Składniki: - około 400 gram śledzi solonych a'la matjas - 400 gram śmietany kwaśne 12% (lub jogurtu naturalnego albo pół na pół) - 1 cebula - 1 jabłko - pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy i moczymy kilka minut, żeby oddały nieco soli. Cebulę i jabłko obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy(...)średnich rozmiarów kawałki i łączymy wszystkie składniki - śmietanę, cebulę, jabłko, rybę, pieprz. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Antyembargo - drink dla polskich sadowników. 98

ramach akcji promowania polskich jabłek proponuję coś w płynie: whisky z sokiem jabłkowym i miętową nutą. Coś w zamian za słynną "szarlotkę", czyli sok jabłkowy z żubrówką. Uważajcie na żubrówkę! Została przejęta przez Rosjan i dochód z jej sprzedaży wspierać będzie Putina i jego wojny! Składniki: 50 ml whisky (dowolnej, niekoniecznie drogiej) 10 ml syropu miętowego sok jabłkowy(...)brzoskwini. Wykonanie: Składniki mieszamy w szklance do long drinków, dodajemy lód, dekorujemy listkami mięty i plasterkiem np brzoskwini.  W ten oto prost sposób popierać będziemy naszych polskich producentów jabłek. Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Sok jabłkowy pasteryzowany 112

tylko bomba witaminowa i kopalnia mikroelementów. To przede wszystkim pyszny napój na każdą okazję. Moja wersja wymaga nieco pracy – ale produkt finalny zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki: Jabłka w dowolnej ilości – raczej twarde i soczyste Wykonanie: 20 kilogramów jabłek wystarcza na ok. 7-8 litrów soku – w zależności od rodzaju owocu i wydajności sokowirówki. Ja używam sokowirówki

Smaki Ewy