jabłka - 25490 przepisów (strona:697/1700)

SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-goji 105

SuperSmoothie:  banan-szpinak-jabłko-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany                       - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan                        - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku(...)łyżeczki mielonej guarany - duże jabłko                                  - 1 łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Jabłko

Wegańska kuchnia orientalna
‘Owsianka’ bez płatków ;) 115

łyżeczki guarany - 2 łyżki wiśni lub czereśni* - 1 łyżka rodzynek - 5g orzechów nerkowca - sok z cytryny * Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę(...)sposób otrzymujemy mleko bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę - Starte jabłko przełożyć do miseczki, polać mlekiem bananowym - Następnie rozsypać kawałki kiwi, wiśnie, rodzynki i pokruszone orzechy. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Zielony sok odchudzający i oczyszczający: Pietruszka, szpinak, spirulina i chilli. Prosty i szybki przepis jak szybko wrócić do 625

dając uczucie sytości i równocześnie go oczyszcza.   Tutaj wypróbuj dodatkowe składniki:   Spirulinę w proszku i babkę płesznik.     Składniki:   Natka ekologicznej pietruszki 1 pęczek, Słodkie jabłko 1 duże lub 2 małe, Garść świeżych liści szpinaku, Chili 1/2, Spirulina w proszku  1,5 łyżeczki (dzienna dawka), naturalny błonnik - babka płesznik zmielone nasiona 1 łyżeczka.   Jeśli(...)chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas ma Facebook'u. Tutaj. Pietruszkę, całe jabłko (razem z gniazdem nasiennym), szpinak i chilli wrzucić do wyciskarki, zmieszać ze sproszkowaną Spiruliną i zmieloną babką płesznik.   Pić codziennie, latem uzupełnić kostkami lodu.   Przed wprowadzeniem diety warto przejść kurację oczyszczającą organizm.   Kuracja warzywno-owocowa trwa minimum 14 dni, przygotowuje organizm do diety

IzaGotuje
Brzoskwiniotka - kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 984

Swojego czasu często robiłam szarlotkę z budyniem - ostatnio naszła mnie ochota na takie ciasto, ale jak na złość nie miałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego(...)się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min). Polecam Wam również ryż zapiekany z brzoskwiniami , którym zastępuję czasem tradycyjny ryż z jabłkami :) A jeśli wolicie proste ciasta - zapraszam po przepis na Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami Inspiracja: przepis na ciasto kruche pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię

Kto ugości moich gości?
Domowy przecier pomidorowy na zimę 208

już od XV wieku uprawia się pomidory. W Polsce pojawiły się wraz z królową Boną, ale tak naprawdę ich hodowla rozwinęła się po I wojnie światowej.  „Złote jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy i mikroelementy. Pomidory posiadają sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy(...)smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d)       Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie octowej. Ocet przedłuża trwałość produktów dzięki właściwościom bakteriobójczym. Życzę Wam udanych smakołyków

Bon Appetit Małgorzaty
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 184

Sezon czerwonej porzeczki w pełni, więc muszę go wykorzystać. Dziś pyszny dżem ! Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki, 1 kg jabłek, 1 kg cukru żelującego, Skórka z pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy. Wykonanie: Porzeczkę opłukać, oczyścić z szypułek i rozgotować (bez dodatku wody). Jabłka obrać, zetrzeć i rozgotować również oddzielnie. Następnie połączyć owoce, dodać cukier żelujący, aromat, skórkę z pomarańcza

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni 168

Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni Składniki : - 3 marchewki - 1 jabłko - 3 łyżki oleju z pestek dyni - sól Przygotowanie: Marchewki opłukane obieram i ścieram do miski na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieram i ścieram na tej samej tarce. Dodaję olej oraz sól do smaku. Dokładnie mieszam. Przed podaniem chłodzę surówkę w lodówce

Kuchnia co dnia
Najszybsza szarlotka 111

Najszybsza szarlotka Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie:   Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam(...)godzinę do lodówki. Następnie dzielę ją na dwie części stanowiące odpowiednio 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam jabłka.  Wałkuje resztę ciasta, nakładam na wierzch i sklejam z bokami. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut

Kuchnia co dnia
Gulasz z serc drobiowych 145

cebula - mąka pszenna - pieprz czarny mielony - 2-3 ziarka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - sól - olej rzepakowy do smażenia ziemniaki: - gotowane ziemniaki - mleko - koper suszony surówka: - 2-3 marchewki - jabłko - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól Przygotowanie: Serca dokładnie płuczę i oczyszczam. Odstawiam do obcieknięcia. Kroję na mniejsze kawałki, obtaczam w mące. Smażę na odrobinie oleju. Kroję cebulę, najlepiej(...)piórka, dodaję do podrobów i podlewam wodą. Dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę z dodatkiem mleka i kopru.  Marchew i jabłko obieram, i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję olej arachidowy i sól do smaku, dokładnie mieszam.  Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło

Kuchnia co dnia
Ożywczy koktajl warzywno - owocowy 107

mnóstwo chlorofilu, czyli "krwi" roślin  Składniki: Pół opakowania szpinaku baby 4 jabłka, 1 kiwi 1 karambola kilka liści mięty do smaku kruszony lód banan Przygotowanie: 1. Jabłka, karambolę  i szpinak wyciśnij przez sokowirówkę. 2. Sok przelej do blendera, dodaj banana, kiwi i liście mięty - zmiksuj. 3. Dadaj pokruszony lód

AZgotuj!
Żytnia razowa szarlotka 156

oczka. Delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo.  2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000 3 żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy(...)lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Muffiny jak salceson 128

cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka sody - 3 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - kilka szczypt imbiru - 1 szklanka oleju - 3 małe jabłka(...)pokrojone w cząstki (1-2cm) - 3 małe gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm) Cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodkę, kakao, cynamon, olej. Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. * Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów

Corner With Recipes
Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe 104

stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj jajko z cukrem. Dodaj olej i jabłko, zmiksuj ponownie. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąki, amarantusa, cynamon, sodkę, proszek do pieczenia, sól). Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 10 minut. * Można dać 2 jabłka, ja akurat dałam jedno. **Ciasteczka są mało słodkie, jeśli wolisz słodsze, dodaj więcej

Corner With Recipes
Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-bazyliowym i pikantnym olejem 138

zupa dla ochłody... dla odmiany :) Porcje: 4 Czas przygotowania:   20 minut 500 ml zsiadłego mleka, jeden średni kalafior, sól, cukier, piały pieprz, gałka muszkatołowa. Mus jabłkowy: 3 polskie jabłka, garść świeżej bazylii, kilka listków stewii, sok i skórka z połowy cytryny, 1 łyżka masła (opcjonalnie), szczypta soli. Pikantny olej: 250 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna, 2 czerwone papryczki(...)gładki krem, doprawić gałką muszkatołową, solą, dużą ilością białego pieprzu i szczyptą cukru. Odstawić do schłodzenia. Zimną kalafiorową serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem.  Mus Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, doprawić solą.  Pulpę zagotować w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, dusić 10 minut na małym

SzczyptaSmaQ
SURÓWKA Z KALAREPY I JABŁKA 136

Szybka do przygotowania, lekka, pełna witamin suróweczka z kalarepki i jabłka. Lubicie?Surówkę podałam na talerzu  PARYS- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 2 kalarepki 1 jabłko sól,pieprz 3 łyzki jogurtu greckiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Jabłko i kalarepki obrać, pokroić w słupki.Przełożyć do salaterki. Jogurt wymieszać z octem

Z Majeczką w kuchni