jabłka - 25490 przepisów (strona:697/1700)

Ciasto poezja smaku 1561

łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru  Sposób przygotowania 1. Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek Ubić białka dodać stopniowo cukier gdy się cukier(...)budynie wlać do gotującego mleka mieszać aż zgęstnieje dać do ostygnięcia budyń przykryć folią  nie będzie się robić kożuch - masło ucierać dodać stopniowo zimny budyń 3. Galaretka - jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać  aż się rozpuszczą 4. Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać

W królestwie smaków Beaty
Sałatka chrzanowa 10525

którym z powodzeniem możemy polać np. ugotowane jajka. Można również dodać posiekane orzechy włoskie, sałatka, nabierze wtedy bardzo oryginalnego posmaku. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 3-4 jabłka puszka kukurydzy mały(...)słoiczek tartego chrzanu 4-5 ugotowanych jajek 6-7 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól i pieprz Sposób przygotowania: Seler odsączyć, ewentualnie lekko posiekać, kukurydzę odsączyć, jajka i obrane jabłka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do dużej miski, dodać chrzan, majonez, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

na moim stole...
MUFFINY Z JABŁKAMI 87

jabłko migdały lub orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Jabłko ubrać i w drobną kostkę pokroić. Przygotować sobie dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać mleko, olej wymieszać łyżką. Do mokrych składników dodać suche wymieszać, następnie dodać pokrojone jabłka. W przypadku gdy ciasto okaże się zbyt

Ciastka - domowe słodkości
Tarta jogurtowa z jabłkiem i jagodami 157

mąki krupczatki 100 g masła 50 g cukru 1 całe jajko szczypta soli Nadzienie: 300 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka 2 jabłka 100 g jagód Masło, mąkę, cukier zagniatamy szybko żeby powstało ciasto. Pod koniec dodajemy jajko i szczyptę soli. Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu wylepiamy nim formę(...)nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu wylewamy na spód zmieszany jogurt, cukier, mąkę i jajka. Następnie układamy plastry jabłek i posypujemy całość jagodami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy

Marder&Marder Manufacture
Dobór owoców do deserów 164

jest korzystne. Najlepiej spożywać owoce osobno, co jest wskazane, zaleca się też ich dobór według rodzaju pestek: brzoskwinia, mirabelki, czereśnie, wiśnie owoce cytrusowe , owoce mające blaszki gniazd pestkowych: jabłka i gruszki melony, owoce suszone. Banany można jadać z owocami pół kwaśnymi(...)Jogurt można spożywać z dojrzałymi owocami pół kwaśnymi, warzywami liściastymi i kiełkującymi nasionami, ziarnami. Owoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze, ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek się uczy. Dobrze, że wiedzę można ciągle zdobywać

Proste Potrawy
Babciny przepis na ciasto drożdżowe z owocami. 146

duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli DODATKI: 3 jabłka (obrane i pokrojone w ósemki) kilka mrożonych truskawek, garść mrożonych jagód i porzeczek KRUSZONKA: 50 g margaryny lub masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru cukier puder do posypania(...)energicznie mieszamy do połączenia składników i odkładamy, by kruszonka stężała.      Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy jabłka, zamarznięte truskawki, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, jagódki i na końcu wszystko przykrywamy kruszonką.      Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 160-170 stopni i grzanie

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z truskawkową pianką. 173

Uwielbiam takie połączenia. Biszkopt z rodzynkami i chrupiącymi orzeszkami, kwaskowata słodycz jabłek i puszysta, kremowa pianka, wszystko to oblane czekoladą.... Każdy kęs jest jak mały kroczek w stronę nieba... Uwielbiam!!! Składniki na jabłecznik z truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki(...)cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania

Rozpustne gotowanie
Gęś pieczona. 237

początek polecam ten przepis z racji tego, że przygotowanie gąski jest mało absorbujące, a efekt niesamowity. Składniki na gęś pieczoną 1 gęś (moja miała 3,6 kg) 2 kwaśne jabłka np. reneta sól pieprz majeranek 3 ząbki czosnku      Gęś rozmrażamy pomału (w temperaturze pokojowej około 10 godzin, lub w lodówce około(...)godzin), wyjmujemy woreczek z podrobami (w tym przepisie nam się nie przydadzą) i nacieramy (na zewnątrz i w środku) solą, pieprzem, czosnkiem przetartym przez praskę oraz posypujemy majerankiem. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w gęsi, następnie otwór zszywamy lub spinamy wykałaczkami (ja idąc za sposobem mojej mamy przekładam kość kończącą udko przez otwór wycięty

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bułki tartej. 126

szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek      Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Biało-czarne babeczki z jabłuszkiem. 97

margaryny 5 jajek 30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jabłka       Margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy(...)foremek wyłożonych papierem do pieczenia (jedna łyżka ciasta na jedną foremkę). Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto (również po jednej łyżce). Jabłka kroimy w ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałeczki, a następnie wciskamy je w ciasto na sztorc. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika

Rozpustne gotowanie
Szarlotka sypana z orzechami. 128

orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny DODATKOWO: 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)      Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 130

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 100 g landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste

Rozpustne gotowanie
Jesienny jabłecznik. 114

szklanka oleju 2 jajka 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy.       Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 5-10 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą

Rozpustne gotowanie
Proteinowo-warzywne muffiny / Protein-veggie muffins 195

Ultra szybkie i pyszne muffiny, które nie pójdą w boczki! :))) Składniki: - 3 duże jabłka - 2-3 marchewki - pół żółtej cukinii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 miarki odżywki(...)białkowej (u mnie ciastko z kremem) - 3 białka jaj - ok. 2 szklanki wody - 2 łyżki obrębów owsianych - 2 łyżki siemienia lnianego złotego - 2 łyżki mąki kokosowej Do dzieła: Pokrojone jabłka, marchew i cukinię  miksujemy partiami na gładki mus dolewając szklankę wody. Później łączymy z pozostałymi składnikami i wodą, mieszamy i pakujemy do papilotek! :) Pieczemy około

Spektrum Smaku
Ciasto z truskawkami 148

zakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej). Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy

Kolorowy Przepisownik