jaka ilość cukru. Sezon owocowy w pełni, zatem polecam poszaleć z takimi domowymi napojami :) Składniki: 1,5 litra wody 3-4 łyżki cukru 500 g owoców (ja użyłam wiśnie, jabłka, czarne(...)porzeczki, truskawki i kilka malin) kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie) Wodę zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy owoce i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż owoce będą miękkie (jabłka) a kompot nabierze głębokiego koloru. Mniejsze owoce się rozpadną, ale to nic nie szkodzi. Zdejmujemy kompot z ognia o dorzucamy kilka listków świeżej mięty. Odstawiamy w chłodne miejsce
My simple kitchenłyżka otrąb 1 łyżka maku szczypta cynamonu Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki doskonale komponują się z miodem
My simple kitchenkapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało, czipsy nie wyszły chrupiące, ale i tak zjadłam ;) Kolacja: Wieczorem(...)byłam specjalnie głodna. W sumie to nie chciało mi się jeść, a mój żołądek kategorycznie odmawiał surowego - na samą myśl o surówce robiło mi się niedobrze. Zjadłam więc pieczone jabłko z cynamonem. Pyszne było, takie niepozorne, a cieszy :) Dzień drugi zaliczony :) ciekawe co będzie jutro
pyszne zdrowościWątróbka. Smutne wspomnienie czasów dzieciństwa. Ale pieczona wątróbka z jabłkiem to zupełnie inna historia. Składniki 500 g wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól morska świeżo mielony pieprz Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki. Jabłko myjemy(...)obieramy ze skóry i kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko i cebulę mieszamy z łyżką oliwy z oliwek, octem balsamicznym, dodajemy sól i pieprz. Ostawiamy na ok. 30 minut. Wątróbkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Mix jabłkowo-cebulowy układamy w drugim naczyniu żaroodpornym. Oba naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Wątróbkę można podawać
My Chcemy JeśćSkładniki : 1 kg czerwonych porzeczek 1 kg czarnych porzeczek 1 kg zielonego agrestu 1 kg malin 1 kg jabłek 1 kg aronii cukier woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Owoce oczyścić, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Do każdego litrowego słoja wsypać po trochę wszystkich owoców tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja
Przepisy i porady kulinarneużywaniem klawiatury udało mi się stworzyć post i zapraszam Was na tradycyjna polska kaczkę z jabłkami, klasyk polskiej kuchni. Wystarczy sól, pieprz, suszony majeranek i dobre kwaśne jabłka, a mamy pyszny, aromatyczny obiad. Taka kaczka będzie miała aromatyczny farsz, chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękkie mięso w środku. Zapraszam bo to wcale nie jest trudne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpłatkami migdałów... Składniki: 1 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 cukier wanilinowy szczypta soli 3 duże jabłka 1/3 szklanki płatków migdałów 3 łyżki płatków owsianych pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z limonki 1 kieliszek koniaku Wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek(...)suchych składników.Dodajemy kieliszek koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz płatkami owsianymi. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40 minut. Ciasto przygotowane przez Marysię
kgwjanczewomamy :) Od kilku tygodni codziennie rano robię blenderem sok z jabłka i pietruszki. Nie zbyt lubię pietruszkę, ale nie jest ona mocno wyczuwalna. Składniki : pół pęczka pietruszki 2 jabłka woda (według uznania) Wszystkie składniki wkładamy do blendera, dodajemy trochę wody(według uznania). Blendujemy wszystko aż nie będzie widocznych części pietruszki. Wszystko zajmuje dosłownie kilka minut, a daje zastrzyk
Ptasia Kuchniaardzo proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne za sprawą cynamonu, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy łyżka, którą mieszamy składniki suche z mokrymi i już! Latem truskawki i rabarbar możemy zamienić(...)oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z 1/2 cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml oleju Kujawskiego 2 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 1 jabłko, obrane pokrojone w drobną kostkę 6 dużych truskawek, pokrojonych w ćwiartki 2 łodygi rabarbaru, pokrojone 50 g płatków migdałów 2 łyżeczki brązowego cukru kwiaty czarnego bzu do dekoracji Przygotowanie: Mąkę
Smakowity Blog Kulinarnymarmoladą, ale wyszła piramidka :) Składniki: 25 dag mąki 5 jaj ½ l mleka 1 mały jogurt owocowy 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli Składniki na marmoladkę: 1 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka (najlepiej pod smak jogurtu) Wykonanie: Jaja zmiksować z mąką i sodą, oliwą, mlekiem i jogurtem. Posolić do smaku i smażyć cienkie naleśniki. Jabłka obrać
Tradycyjna Kuchniawzględu na większą zawartość tłuszczu. Dlatego też ma swoich zwolenników, ale również wielu zagorzałych przeciwników. Składniki: 1 wypatroszona kaczka 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kwaśne jabłka ½ łyżeczki cynamonu Sól Pieprz Dżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni) Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą(...)zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę i jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości wody do miękkości. Następnie zmiksować razem z jedną cebulą, czosnkiem i cynamonem. Ugotowaną kaczkę wyporcjować i polać gotowym musem
Tradycyjna Kuchniamięsa. Nie da się jednak zaprzeczyć kaloryczności tego dania, zatem nie powinna być na stałe wpisane do naszego jadłospisu. Ja przyrządzam ją okazjonalnie. Składniki: 2 golonki 2 cebule 2 jabłka 5 ząbków czosnku Pęczek włoszczyzny ½ kg kapusta kiszona 1 szklanka łuskanego grochu Pieprz ziarnisty Liście laurowe Przyprawa typu Vegeta Sól do smaku Wykonanie: Obgotować namoczony wcześniej groch i odstawić(...)gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotować włoszczyznę, cebulę, dodać razem z przyprawami do golonki i gotować do miękkości. Ugotowany groch połączyć z kiszoną kapustą z pokrojoną cebulą, jabłkami i obłożyć gotową golonkę na półmisku
Tradycyjna Kuchniarazem szarlotka w wykonaniu włoskim- czyli z bakaliami. Bardzo prosta w wykonaniu i co najważniejsze pyszna! Składniki: 6 jabłek ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 10 dag bakalii ( mieszanka studencka) pergamin do formy Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem białym
Tradycyjna Kuchniacukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec(...)złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło
Tradycyjna Kuchniapyszna alternatywa tradycyjnej szarlotki! Składniki: 4 białka jaj 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 1 łyżka oliwy ½ kg jabłek Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie postawić naczynie z ubitą piana na garnek z wrzącą wodą i ubijać do momentu zgęstnienia piany. Garnek zdjąć z pary(...)dodać mąkę, kilka kropel aromatu, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie i dokładnie, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Wyłożyć do formy posmarowanej oliwą i piec w temperaturze 150 stopni około ½ godziny
Tradycyjna Kuchnia