wszystko za sprawą kruszonki i nadzienia z chrupiącymi kawałkami jabłek. Jej przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale się opłaca. Ciasto na kruchy spód można zagnieść wcześniej i trzymać w lodówce. Podobnie też można wcześniej zesmażyć jabłka. Szarlotka pachnie cudnie cynamonem, wanilią i kardamonem”. Czytaj więcej
Wiem co jemJesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła
Wiem co jemjabłkami i zastąpić go świeżo startym korzeniem imbiru, który dodałam do ciasta. Wyszło dość interesująco, nieco pikantnie z lekkim powiewem świeżości. Ciasto jest puszyste i wilgotne a jabłka, częściowo w nim zatopione, przykrywa warstwa delikatnych pistacji. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego.” Czytaj więcej
Wiem co jemdżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą MULTICO.” Czytaj więcej
Wiem co jemnajsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda , która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale nie tylko(...)wytrawnych dań, ale dzięki dodanym z dużym wyczuciem przyprawom można jej użyć również do karmelizowania cebuli czy jabłek. Producentowi należy się duży plus za tak staranne dopracowany skład produktu.” Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Czytaj więcej
Wiem co jemjajka garść drobnych miękkich rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru wanilinowego duża szczypta cynamonu szczypta soli 2 antonówki olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę. Oddzieliłam żółtka od białek. Jogurt roztrzepałam z żółtkami i sodą, dodałam(...)mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i cynamon, dobrze wymieszałam na dość gęstą masę. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam ponownie. Ciasto było dość gęste i miało zupełnie inną konsystencję niż z mąki pszennej. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym ogniu
Kuchenne zapiski Edytyczerwonej papryki 3 małe ogórki kwaszone mała czerwona cebula kawałek białej części pora 1/4 dużego jabłka sól pieprz minimum porządna łyżka majonezu Wykonanie: Liście kapusty, paprykę, pora i jabłko umyłam i osuszyłam. Liście pokroiłam w kostkę. Ogórki przekroiłam wzdłuż na pół i pokroiłam na plasterki. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i drobniutko pokroiłam w kosteczkę. Cebulę i pora obrałam(...)pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne i również pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki umieściłam w misce, dodałam naprawdę dużą łyżkę majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam
Kuchenne zapiski EdytyPapierówki to pyszne jabłka, pod warunkiem, że uchwyci się odpowiedni moment ich dojrzałości. Zarówno niedojrzałe, jak i przejrzałe nie są dla mnie specjalnie atrakcyjne smakowo, no chyba, że przyjdzie mi do głowy je przetworzyć. Tak było z tym deserkiem - jabłuszka pochodziły z ekologicznego sadu, lekko przejrzałe i niewyględne - na surowo niezbyt, ale do budyniu nadawały się znakomicie :) Przepis znalazłam(...)proporcje i dodane owoce. Jak to bywa z takimi przepisami, efekt końcowy wizualnie znacznie różni się od zdjęcia w gazecie, ale deser jest bardzo smaczny i polecam go miłośnikom jabłek. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyowsianka na mleku sojowym z cynamonem gotowana z jabłkiem, podana z resztą jabłka, twarogiem i syropem klonowym ; herbata choco-chili ~ Trzeci dzień z kolei jem owsiankę? Chyba jakiś niedobór owsu mam... ;) Dzisiaj moja ulubiona wersja - owsianka gotowana z jabłkiem. Do tego jakiekolwiek dodatki. Teraz padło na kremowy twarożek i syrop klonowy, który najbardziej smakuje mi jesienią...też tak macie
breakfast of dreamsomlet biszkoptowy z białek z jabłkiem w kajmaku~ To jabłko to mistrzostwo! Wystarczy jedno średnie jabłko i ok. 30-40g kajmaku (2 solidne łyżki), jabłko kroimy i dusimy z niewielką ilością wody w garnuszku, pod koniec dodajemy kajmak, mieszamy i gotowe! Wczoraj rano oprócz okropnego dźwięku budzika powitały mnie także promienie słońca. Od razu lepiej się wstawało! Szczerze mówiąc
breakfast of dreamsWczoraj po praktykach postanowiłam że zrobię sobie luźny dzień - pojechałam z mamą na zakupy, potem upiekłam dwie szarlotki - jaglaną i tradycyjną (przepisy niedługo), ponieważ tato dostał cały karton jabłek (jakieś 6-7kg?!) trzeba te jabłka jakoś spożytkować :D Dzisiaj jednak trzeba wziąć się za naukę...Niefajnie robić to w wolnym czasie, ale jednak lepiej poświęcić kilka godzin
breakfast of dreamsubliżam morskim klimatom, bo wiem, że morze ma dużo fanów, ja jednak lepiej czuję się w wyższych klimatach ;) Teraz coś o tej tarcie. Robiłam ją już kiedyś z jabłkami - KLIK . Niedawno zachciało mi się jej na nowo, tym razem z typowo letnimi owocami. Myślałam nad nektarynkami lub brzoskwiniami, ale padło na morele, które ostatnio pokochałam! Jednak za późno się(...)miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis autorski // ok. 8 porcji ~100g mąki pszennej ~100g mąki razowej (można użyć również pszennej, lub jakiejkolwiek innej) ~100g
chili & sugarznowu chlebek z automatu. Łatwy (jak zawsze), ale troszkę inny. Z jabłkiem. To jabłko dodało mu takiego delikatnego posmaku, takiej jakby lekkości. Naprawdę świetny pomysł na fajne zmodyfikowanie smaku chleba. Niestety, jak widać na zdjęciach, troszkę mi się zapadł. Chleby z automatu często mi takie wychodzą. To przez zbyt luźne ciasto. Jak nie mam bezpośredniego kontaktu z ciastem, to znaczy(...)się, że te proporcje będą właściwe. A nawet jakby komuś opadł chleb to przecież to też nie tragedia, prawda? :) 600 g mąki pszennej 150 ml wody 1 duże jabłko (ok. 250 g) 6 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki syropu klonowego Jabłko ścieramy na tarce i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do pojemnika od maszyny. Odpalamy program
Marder&Marder Manufacturedokładnie to pamiętam... Eehhh, pyszne były... No dobra, rozczuliłem się trochę, pora na przepis :) 2 jajka 1 szklanka zsiadłego mleka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego sól tłuszcz do smażenia czekolada (na polewę) Na wstępie: my użyliśmy naszego domowego(...)cukru waniliowego: KLIK . Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy do nich zsiadłe mleko, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron. Podajemy
Marder&Marder Manufacturejeśli chodzi o ciasto to potrzebujemy: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i wrzucamy do rondla. Podlewamy niewielką ilością wody, rozgotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru
Marder&Marder Manufacture