jabłka - 25490 przepisów (strona:702/1700)

Chrupiąca szarlotka 132

wszystko za sprawą kruszonki i nadzienia z chrupiącymi kawałkami jabłek. Jej przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale się opłaca. Ciasto na kruchy spód można zagnieść wcześniej i trzymać w lodówce. Podobnie też można wcześniej zesmażyć jabłka. Szarlotka pachnie cudnie cynamonem, wanilią i kardamonem”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta orzechowa z jabłkami 111

Jesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła

Wiem co jem
Imbirowy jabłecznik z pistacjami 121

jabłkami i zastąpić go świeżo startym korzeniem imbiru, który dodałam do ciasta. Wyszło dość interesująco, nieco pikantnie z lekkim powiewem świeżości. Ciasto jest puszyste i wilgotne a jabłka, częściowo w nim zatopione, przykrywa warstwa delikatnych pistacji. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb z jabłkami i serkiem 88

dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą MULTICO.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami 106

najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda , która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale nie tylko(...)wytrawnych dań, ale dzięki dodanym z dużym wyczuciem przyprawom można jej użyć również do karmelizowania cebuli czy jabłek. Producentowi należy się duży plus za tak staranne dopracowany skład produktu.” Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kukurydziane racuchy z antonówką 136

jajka garść drobnych miękkich rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru wanilinowego duża szczypta cynamonu szczypta soli 2 antonówki olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę. Oddzieliłam żółtka od białek. Jogurt roztrzepałam z żółtkami i sodą, dodałam(...)mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i cynamon, dobrze wymieszałam na dość gęstą masę. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam ponownie. Ciasto było dość gęste i miało zupełnie inną konsystencję niż z mąki pszennej. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym ogniu

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z pekinki na raty 91

czerwonej papryki 3 małe ogórki kwaszone mała czerwona cebula kawałek białej części pora 1/4 dużego jabłka sól pieprz minimum porządna łyżka majonezu Wykonanie: Liście kapusty, paprykę, pora i jabłko umyłam i osuszyłam. Liście pokroiłam w kostkę. Ogórki przekroiłam wzdłuż na pół i pokroiłam na plasterki. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i drobniutko pokroiłam w kosteczkę. Cebulę i pora obrałam(...)pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne i również pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki umieściłam w misce, dodałam naprawdę dużą łyżkę majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam

Kuchenne zapiski Edyty
Jabłkowy (papierówkowy) budyń z borówkami 129

Papierówki to pyszne jabłka, pod warunkiem, że uchwyci się odpowiedni moment ich dojrzałości. Zarówno niedojrzałe, jak i przejrzałe nie są dla mnie specjalnie atrakcyjne smakowo, no chyba, że przyjdzie mi do głowy je przetworzyć. Tak było z tym deserkiem - jabłuszka pochodziły z ekologicznego sadu, lekko przejrzałe i niewyględne - na surowo niezbyt, ale do budyniu nadawały się znakomicie :) Przepis znalazłam(...)proporcje i dodane owoce. Jak to bywa z takimi przepisami, efekt końcowy wizualnie znacznie różni się od zdjęcia w gazecie, ale deser jest bardzo smaczny i polecam go miłośnikom jabłek. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
.764. najulubieńsze połączenie 113

owsianka na mleku sojowym z cynamonem gotowana z jabłkiem, podana z resztą jabłka, twarogiem i syropem klonowym ; herbata choco-chili ~ Trzeci dzień z kolei jem owsiankę? Chyba jakiś niedobór owsu mam... ;) Dzisiaj moja ulubiona wersja - owsianka gotowana z jabłkiem. Do tego jakiekolwiek dodatki. Teraz padło na kremowy twarożek i syrop klonowy, który najbardziej smakuje mi jesienią...też tak macie

breakfast of dreams
.935. chmurkowy 127

omlet biszkoptowy z białek z jabłkiem w kajmaku~ To jabłko to mistrzostwo! Wystarczy jedno średnie jabłko i ok. 30-40g kajmaku (2 solidne łyżki), jabłko kroimy i dusimy z niewielką ilością wody w garnuszku, pod koniec dodajemy kajmak, mieszamy i gotowe! Wczoraj rano oprócz okropnego dźwięku budzika powitały mnie także promienie słońca. Od razu lepiej się wstawało! Szczerze mówiąc

breakfast of dreams
.937. próba 118

Wczoraj po praktykach postanowiłam że zrobię sobie luźny dzień - pojechałam z mamą na zakupy, potem upiekłam dwie szarlotki - jaglaną i tradycyjną (przepisy niedługo), ponieważ tato dostał cały karton jabłek (jakieś 6-7kg?!) trzeba te jabłka jakoś spożytkować :D Dzisiaj jednak trzeba wziąć się za naukę...Niefajnie robić to w wolnym czasie, ale jednak lepiej poświęcić kilka godzin

breakfast of dreams
galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem 133

ubliżam morskim klimatom, bo wiem, że morze ma dużo fanów, ja jednak lepiej czuję się w wyższych klimatach ;) Teraz coś o tej tarcie. Robiłam ją już kiedyś z jabłkami - KLIK . Niedawno zachciało mi się jej na nowo, tym razem z typowo letnimi owocami. Myślałam nad nektarynkami lub brzoskwiniami, ale padło na morele, które ostatnio pokochałam! Jednak za późno się(...)miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis autorski // ok. 8 porcji ~100g mąki pszennej ~100g mąki razowej (można użyć również pszennej, lub jakiejkolwiek innej) ~100g

chili & sugar
Chleb z jabłkiem z automatu 143

znowu chlebek z automatu. Łatwy (jak zawsze), ale troszkę inny. Z jabłkiem. To jabłko dodało mu takiego delikatnego posmaku, takiej jakby lekkości. Naprawdę świetny pomysł na fajne zmodyfikowanie smaku chleba. Niestety, jak widać na zdjęciach, troszkę mi się zapadł. Chleby z automatu często mi takie wychodzą. To przez zbyt luźne ciasto. Jak nie mam bezpośredniego kontaktu z ciastem, to znaczy(...)się, że te proporcje będą właściwe. A nawet jakby komuś opadł chleb to przecież to też nie tragedia, prawda? :) 600 g mąki pszennej 150 ml wody 1 duże jabłko (ok. 250 g) 6 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki syropu klonowego Jabłko ścieramy na tarce i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do pojemnika od maszyny. Odpalamy program

Marder&Marder Manufacture
Racuchy z jabłkami pod cukrem pudrem i czekoladą 111

dokładnie to pamiętam... Eehhh, pyszne były... No dobra, rozczuliłem się trochę, pora na przepis :) 2 jajka 1 szklanka zsiadłego mleka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego sól tłuszcz do smażenia czekolada (na polewę) Na wstępie: my użyliśmy naszego domowego(...)cukru waniliowego: KLIK . Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy do nich zsiadłe mleko, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron. Podajemy

Marder&Marder Manufacture
Szarlotka z bezą 104

jeśli chodzi o ciasto to potrzebujemy: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i wrzucamy do rondla. Podlewamy niewielką ilością wody, rozgotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru

Marder&Marder Manufacture