równomiernie dno formy. Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami i przykryć drugą warstwą ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na cieście i posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku,około 45 minut. W czasie kiedy ciasto stygnie przygotować polewę. Z wody i cukru przygotować gęsty syrop, zagotować
Smaczne Potrawyjeszcze kto woli. Warzywa to źródło samych pozytywnych skutków, dostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu i poprawiamy sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko – kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone 4 jaja, ugotowane na twardo puszka(...)kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego sól pieprz duży słoik majonezu Przygotowanie: Ziemniaki, marchew dokładnie umyć i ugotować, tak by nie były za miękkie. Obrać ugotowane na twardo jajka i jabłka. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Przecedzić kukurydzę i groszek i dodać do składników. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Dodać majonez ( większą połowę ze słoika majonezu
Smaczne Potrawymąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kostki masła (100 g) 4 jajka + 500 g dżemu jabłkowego lub lekko przesmażonych jabłek z cukrem (możemy mieć jeszcze większe kawałki owoców, ale powinniśmy odparować większość wody) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajka(...)jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę dociskając mocno do spodu i brzegów formy (podobnie postępujemy jeśli robimy ciasto na blaszce). Na wyłożony spód nakładamy jabłka i dokładnie wyrównujemy wierzch. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy talerz o średnicy tortownicy i wycinamy kółko. Do zostawionego
Ciastkozercytego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem. Składniki: Soczewica 250 gr, Boczek wędzony, Buraczki 3 sztuki, Cebula 2 sztuki, Jabłko 1 duże, Czosnek niedźwiedzi, Sól. Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube plastry jabłko. W innym garnku gotujemy buraczki(...)rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku i na wolnym ogniu podsmażamy go. Kiedy jabłko już zmięknie wyciągamy go z piekarnika. Cebulę pozostawiamy na dłużej, aby się pięknie przypiekła. Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy. Buraczkowy krem: Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy
Smaki Przyprawy i Kolorydzięki której placki wyszły własnie TAKIE jak trzeba :) Racuchy na kefirze, z owocami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml kefiru 2 jajka 1 kwaśne jabłko np antonówka lub papierówka olej do smażenia banan, kilka śliwek, pokrojone na plasterki bądź cząstki cukier puder do posypania lub miód/syrop klonowy do polania W misce mieszamy trzepaczką kefir(...)jajka, wsypujemy make z proszkiem i energicznie mieszamy. Jabłko obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki. Banana obieramy i kroimy w plasterki, śliwki kroimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje ciasta. W każdy placuszek wtykamy po kilka kawałków śliwki lub plasterków banana. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Trzeba zwracać uwagę
Dzieje kuchennej Wiewiórywegetarian.Wyrazisty, lekko słodkawy chatney na bazie z przemrożonych owoców aronii i dobrej brendy. Składniki: 1 kg aronii, ( zmrożona na 48 godzin przed planowanym przetwarzaniem) 70-80 dag jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych 70-80 dag gruszek, zielonych i twardych 1,5 kg cukru 120-150 ml brandy opakowanie żel fixu 3:1 1/4 łyżeczki mielonego czarnego(...)mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Przemrożoną aronię przekładamy do rondla razem z cukrem, podgrzewamy i mieszamy do czasu aż rozpuści się cukier. 2. Jabłka i gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki bez obierania łupin, wyciągamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującej się aronii, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy razem ok. 5 minut. Następnie dodać żel
Apetyczna babeczkabyła dla rodziców z jogurtem wiśniowym i powidłami domowymi z jabłek, nawet mama była zachwycona! Na zdjęciu jest druga- moja z masłem orzechowym i z powidłami domowymi z jabłek. Też byłam zachwycona! Była jeszcze trzecia z truskawkami i masłem orzechowym.. trochę sucha! :D Nie przeciągając... PRZEPIS! SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki kukurydzianej - dżem
fitolarun.blogspot.comSkładniki: 420g jabłek ( już po obraniu i po wykrojeniu środka) - 5szt. 2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej), 500ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka cukru pudru (15g) + do oprószenia gotowych racuchów, 0,5 płaskiej łyżeczki soli, 1 łyżeczka (3g) proszku do pieczenia, olej do smażenia. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sitko. Dodać(...)mleko, jajka, sól i wymieszać tak by nie było grudek (ja używam do tej czynności miksera). Gdy ciasto jest już wymieszane, dodać obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka - połączyć razem. Rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto, formując placki. Smażyć do zarumienienia, z obu stron ( nie smażę na głębokim oleju). Uważać by nie było zbyt dużego ognia pod nimi
W kuchni u MonikiSkładniki: 4jaja, 2 szkl. mąki pszennej tortowej, 1szkl.cukru, 1szkl. oleju, 1łyżka kakao, 1łyżeczka cynamonu, 1łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 6dużych jabłek, czekolada, garść lub dwie orzechów włoskich. Przygotowanie: Jaja ubić z cukrem, dodać cynamon i dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając. Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę
W kuchni u Monikiletnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach. Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie. Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej. Dokonałam zmian kilku. Małżona
Dzieje kuchennej Wiewiórydodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami. 4. Jabłko obieramy, usuwamy środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy. 5. Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając
Kuchnia w czekoladzielaskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko. Mieszamy do momentu zagotowania. 5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy ugotowany krem z kaszy manny i układamy na wierzch pokrojone na małe cząstki jabłka. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut. Smacznego! Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziecały wypiek. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: 2 biszkopty: 12 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek cukru 10 łyżek oleju 12 łyżek mąki pszennej Krem: 1,5kg jabłek 6 łyżek cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 2 łyżeczki cynamonu 200ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Biszkopty: Podane składniki dzielimy na dwie części(...)Gotowe, przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na cieniutkie placki lub- tak jak robiła Dorotka, kroimy je przez pół zmniejszając wtedy wielkość ciasta do 24x18cm. 2. Krem: Obrane i pozbawione nasion jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon oraz 100ml wody i stawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W pozostałej wodzie rozpuszczamy budynie. Po ok 15 minutach
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam połączenie mięsa z słodką konfiturą. Składniki: 1 kg aronii, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając(...)minutach, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Nadal powoli smażyć mieszając co jakiś czas, aby owoce nie przykleiły się do dna rondla. Gdy owoce staną się szkliste , dodać owoce aronii i doprowadzić do wrzenia. Smażyć przez 20 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchnia