jabłka - 25490 przepisów (strona:696/1700)

Ożywczy koktajl warzywno - owocowy 109

mnóstwo chlorofilu, czyli "krwi" roślin  Składniki: Pół opakowania szpinaku baby 4 jabłka, 1 kiwi 1 karambola kilka liści mięty do smaku kruszony lód banan Przygotowanie: 1. Jabłka, karambolę  i szpinak wyciśnij przez sokowirówkę. 2. Sok przelej do blendera, dodaj banana, kiwi i liście mięty - zmiksuj. 3. Dadaj pokruszony lód

AZgotuj!
Żytnia razowa szarlotka 163

oczka. Delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo.  2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000 3 żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy(...)lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Muffiny jak salceson 132

cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka sody - 3 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - kilka szczypt imbiru - 1 szklanka oleju - 3 małe jabłka(...)pokrojone w cząstki (1-2cm) - 3 małe gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm) Cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodkę, kakao, cynamon, olej. Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. * Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów

Corner With Recipes
Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe 107

stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj jajko z cukrem. Dodaj olej i jabłko, zmiksuj ponownie. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąki, amarantusa, cynamon, sodkę, proszek do pieczenia, sól). Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 10 minut. * Można dać 2 jabłka, ja akurat dałam jedno. **Ciasteczka są mało słodkie, jeśli wolisz słodsze, dodaj więcej

Corner With Recipes
Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-bazyliowym i pikantnym olejem 141

zupa dla ochłody... dla odmiany :) Porcje: 4 Czas przygotowania:   20 minut 500 ml zsiadłego mleka, jeden średni kalafior, sól, cukier, piały pieprz, gałka muszkatołowa. Mus jabłkowy: 3 polskie jabłka, garść świeżej bazylii, kilka listków stewii, sok i skórka z połowy cytryny, 1 łyżka masła (opcjonalnie), szczypta soli. Pikantny olej: 250 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna, 2 czerwone papryczki(...)gładki krem, doprawić gałką muszkatołową, solą, dużą ilością białego pieprzu i szczyptą cukru. Odstawić do schłodzenia. Zimną kalafiorową serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem.  Mus Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, doprawić solą.  Pulpę zagotować w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, dusić 10 minut na małym

SzczyptaSmaQ
SURÓWKA Z KALAREPY I JABŁKA 139

Szybka do przygotowania, lekka, pełna witamin suróweczka z kalarepki i jabłka. Lubicie?Surówkę podałam na talerzu  PARYS- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 2 kalarepki 1 jabłko sól,pieprz 3 łyzki jogurtu greckiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Jabłko i kalarepki obrać, pokroić w słupki.Przełożyć do salaterki. Jogurt wymieszać z octem

Z Majeczką w kuchni
Żółte smoothie 98

Koktajl w pozytywnym żółtym kolorze. Kolejna bomba witaminowa.  Składniki: 2 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1 banan 4 łyżki jogurtu naturalnego Z pomarańczy i jabłek wycisnąć sok. Przelać go do pokrojonych gruszek i banana. Dodać jogurt naturalny. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Koktajl z mango, bananem i sokiem jabłkowym 119

Koktajl w słonecznym kolorze z dominującym smakiem mango oraz jabłka. Składniki na 4 porcje: 1 mango 1 banan 2 gruszki 500 ml soku jabłkowego sok z 1/2 limonki Mango, banan, gruszki obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera, dolać sok z jabłek i limonki. Zmiksować. Źródło przepisu: Bea's Cookbook

Moja Galeria Smaku
Surówka z kapustą, żurawiną i winogronami 167

żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno(...)posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem

Moja Galeria Smaku
Jabłkowe grzane wino 150

mnie zaglądać również w Nowym Roku! Składniki na 2-3 porcje: 600 ml soku jabłkowego 250 ml cydru kawałek korzenia imbiru, około 6 g 2 szczypty cynamonu 3 plasterki jabłka Sok przelać do rondelka. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez(...)minut. Dodać cydr. Zagrzać. Dodać cynamon. Opcjonalnie możecie go jeszcze posłodzić. Przelać do kubków. Jeżeli przeszkadzają Wam kawałki imbiru, można przecedzić napój przez sitko. . Do każdego kubka włożyć plasterek jabłka. Pić ciepłe

Moja Galeria Smaku
Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami 112

zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam! 1 i 1/2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach  ( świetnym zamiennikiem są również 2 banany pokrojone w plasterki  +  garść rodzynek :) ) olej rzepakowy Mąkę, cukier i drożdże(...)wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać mleko sojowe. Ciasto wyrabiać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstawić przykryte bawełnianą ściereczką na godzine w ciepłe miejsce. Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie. Nagrzej patelnię z olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej odchodziło od łyżki jeżeli najpierw umoczysz ją w oleju z patelni ). Smaż

Atlas Smaków
Dżem z nektarynek z lawendą 134

dojrzałych nektarynek  100 g cukru ( można pominąć ) 1,5 łyżeczki suszonej lawendy sok z połowy cytryny skórki i ogryzki z 4-5 jabłek Nektarynki obieramy ze skórki(...)zalewamy je wrzątkiem na parę minut a następnie wkładamy do zimnej wody), pozbywamy się pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem.  Suszone kwiaty lawendy oraz obierki z jabłek zawijamy w gazę i wkładamy do garnka ( skórki oraz ogryzki zawierają najwięcej naturalnej pektyny). Dodajemy 2/3 soku z cytryny. Owoce smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania wyciągamy

Atlas Smaków
Kompot z rabarbarem, truskawkami i jabłkami 108

Bardzo lubimy kompoty, a zwłaszcza takie świeże i jeszcze ciepłe. Kompoty mamy potrafią przebić u nas wszystkie kupne napoje. Składniki : 500 g rabarbaru 500 g truskawek 5 jabłek  8 kopiastych łyżek cukru (można więcej lub mniej zależy jakie słodkie lubicie)  laska cynamonu kilka liści mięty woda   Przygotowanie: Owoce myjemy, rabarbar i jabłka

Lili w kuchni
Muffiny - takie jak lubisz :) 132

podzielić  ciasto na 2 części. Do jednej możemy  dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy foremki ( 1 czubata łyżeczka). Do tych z cynamonem dodajemy kawałki jabłek, do kakaowych -  orzechy i czekoladę. Wychodzi ok 12-13 muffin. Następnie wkładam je do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni- piekę w tej temp. ok 15- 20 minut(...)Często mieszam ciasta ze sobą, Uzyskuje bardzo ładnie wyglądające i smaczne muffiny. Ozdabiam je: czekoladą wiórkami kokosowymi jabłkami orzechami

The Sweet Damsel
Surówka z pora, marchewki i jabłka 215

duży albo dwa mniejsze pory 2 średniej wielkości marchewki 1 duże jabłko 1 łyżeczka cukru szczypta soli  ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  ½ łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego  Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamknietej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle. Ale jakie(...)prostu - końca niewidać :) Co jedna surówka - to lepsza. Wprost nie mogę się zdecydować - którą zrobić jaką pierwszą? Dziś padło na lekką i smaczną surówkę z pora, marchewki i jabłka. Por pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Można go przelać wrzątkiem, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce

Świat Domowej Kuchni