tartych jabłek(ja używam LOBO) cukier wanilinowy szczypta soli 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko mleko,woda(ile potrzeba) Sposób przygotowania: Do utartych jabłek dodajemy jajko i suche składniki.Dokładnie wszystko mieszamy.Następnie dodajemy płyn. Konsystencja powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym.Podajemy wg.uznania z cynamonem,cukrem,śmietaną
Wielki apetytkażdej kuchni. Składniki: na ciasto: 400 g maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz świeżo zmielony- kolorowy olej rzepakowy Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać(...)temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przesmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać wraz z jabłkami do pora. Smażyć ok. minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta możemy wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu naszej tarty. Danie zapiekamy ok. 30 minut
Wielki apetytkupicie giga głowę kapuchy i zrobicie Wasze danie, a jeszcze trochę zostanie i nie wiecie co z nią zrobić. Składniki: 1/4 główka kapusty ( ok 400 g) 2 duże jabłka 1 duża czerwona sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kilka kropli octu sól i pieprz(...)smaku Wszystkie składniki i wiele innych znajdziecie tutaj Przygotowanie: Szykujemy drobno kapustę, skrapiamy ją kilkoma kroplami octu i sokiem z cytryny, delikatnie przemieszajmy. Następnie dodajemy starkowane 2 jabłka bez skórki i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy miód i oliwę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Można dodać jeszcze odrobinę cukru ale jeżeli
Niezły Młynekkiszonej, 150 g czerwonej kapusty, 1/2 jabłka, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Przygotowanie: Czerwoną kapustę poszatkować jak najdrobniej. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną przełożyć do miski i rozdzielić ręcznie od siebie. Posypać cukrem i odstawić na 5 minut. Po czym dodać starte jabłko, sól
Pełna LodówkaDziś przepis na smoothie, które ostatnio smakuje mi najbardziej. SKŁADNIKI 3 banany 3 kiwi 2 jabłka woda/kefir WYKONANIE Banany oraz kiwi obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jabłka nie obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki blendujemy. Według potrzeb dodajemy wodę lub kefir
Zofianaprzypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle) 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8 g) 8 g cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ok. 200 ml ciepłej wody(...)Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Strucle odstawić jeszcze na kwadrans lub dłużej do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika
Weekendy w domu i ogrodzieMięso nacieramy solą. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Jabłko obieramy i kroimy w cząstki. Mięso nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy w nie plasterki czosnku. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obkładamy je plasterkami cebuli, cząstkami jabłka, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Karkówkę pieczemy w 200 C przez
Zainspirowana w kuchnicynamon Jabłko myjemy, wykrajamy środek i kroimy w cieniutkie listki Ciasto rozkładamy, dzielimy na 12 takiej samej grubości wstążki Na każdą wstążkę układamy po kilka listków jabłek posypujemy cynamonem i zwijamy tak aby wyszedł nam kształt przypominający różę Wkładamy do brytwanek na babeczki i pieczemy ok 15 - 20 min, w piekarniku rozgrzanym do 180C Smacznego
Klaudynkowa kuchniajaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow -5 dag margaryny -1 lyzeczka proszku do pieczenia -2 jablka lub 2 banany ( możemy zrobic 1 polowe babeczek z jabłkami a druga z bananami, wtedy uzyjmy 1 jablko i 1 banana) -cukier puder do posypania ( nie koniecznie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Owoce obrac, pokroic w drobne czastki, posypac cukrem ( jeżeli uzywamy(...)jabłek, możemy posypac również cynamonem). Polowe porcji margaryny roztopic. Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne. Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy
PychaDaniaSkładniki: wątroba wieprzowa 3/4 kg, mleko 2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki,po 1 średni, jabłka 3 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku wątrobę wieprzową opłukać, usunąć żyły, pokroić na plasrty 1 cm i zalać mlekiem(...)olejyu smażyć na rumiano wątrobę z każdej strony i odkładać na talerz tłuszcz po smażeniu wylać, przetrzeć rondel ręcznikiem papierowym, wlać śieży olej kilka łyżek i wsypać cebulę, por, jabłka, doprawić przyprawami i zamieszać na wierzchu poukładać porcje wątroby i pod przykrycoem dusić z 20-25 minut co jakiś czas zamieszać wątroba jest krucha, soczysta i smakuje na obiad
W Mojej Kuchni Lubięjogurtem greckiem będzie bardziej pożywny Z koktajlem szpinakowym możemy eksperymentować wedle gustu i smaku. Pyszny koktajl zrobimy z dodatkiem do szpinaku jabłka i ogórka, albo także z dodatkiem jabłka i buraka- dzięki czemu koktajl będzie lekko słodki dzięki zawartości właśnie tego warzywa
Z Majeczką w kuchnikiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :) Składniki - 1 por ( tylko biała i jasno zielona część ) - 1 mała puszka groszku konserwowego - 1 większe kwaskowe jabłko - 2 jajka - zielona pietruszka -natka- - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił(...)stracił goryczkę. Do większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach jajka, jabłko i przesypuje odcedzony z zalewy groszek. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty składników. Na koniec do sałatki dodaję posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki majonezu. Mieszam i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę. Sałatki już
Kuchnia z widokiem na ogródDiamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA CZEKOLADOWA - 3 łyżki masła - 2 lyżki kakao naturalnego Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant . Polewa nabierze wspaniałego aromatu -2 łyżki wody Rozpuść w kąpieli(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz. Polej czekoladą
Z Kuchni Do Kuchniprzełknięcia. Ona jest po prostu wyjątkowa! I szczerze polecam jej spróbować. Jest orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu i co dla mnie ważne... całoroczna :) Składniki: 1 spory seler 2 nieduże jabłka 15 orzechów włoskich (lub jeśli macie już rozłupane to garść orzechów) 4 brzoskwinie (z puszki lub świeże) 300 ml jogurtu naturalnego szczypta soli(...)pieprzu zwykłego dwie szczypty pieprzu cayenne (można zastąpić inną ostrą przyprawą - np. chili) Sposób przygotowania: Selera należy obmyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Tak samo zrobić z jabłkami. Orzechy należy rozbić i oczyszczone z łupinek dodać do sałatki. Brzoskwinie (jeśli z puszki to należy je najpierw odsączyć z syropu) pokroić w kosteczkę i wrzucić do reszty składników
JedzeniomaniaOptymalne jest 12h. Po tym czasie szynkę wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W niedużym garnuszku umieszczamy herbatę, kawę i 3 szklanki wody. Dodajemy rozgniecione goździki, obrane jabłko, czerwoną cebulę i miód. Gotujemy do miękkości śliwek. Jak śliwki będą miękkie, odcedzamy ale nie wylewamy wody z gotowania śliwek. Wodę studzimy i wlewamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy szynkę i przykrywamy. Wkładamy(...)stopni na 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i zostawiamy szynkę na 2,5h. Po upływie tego czasu odkrywamy pokrywkę, ugotowane śliwki z jabłkiem i cebulą miksujemy i tą pastą pokrywamy górę szynki, przykrywamy pokrywką. Nie zmieniając temperatury wsadzamy na 40 min. Potem zwiększamy temp do 190, ściągamy pokrywkę i zostawiamy szynkę na 10 min. Wyciągamy
ladykitchen