jabłka - 25490 przepisów (strona:708/1700)

Różyczki 196

cynamon  Jabłko myjemy, wykrajamy środek i kroimy w cieniutkie listki  Ciasto rozkładamy, dzielimy na 12 takiej samej grubości wstążki Na każdą wstążkę układamy po kilka listków jabłek posypujemy cynamonem i zwijamy tak aby wyszedł nam kształt przypominający różę  Wkładamy do brytwanek na babeczki i pieczemy ok 15 - 20 min, w piekarniku rozgrzanym do 180C  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
BABECZKI Z JABLKAMI LUB BANANAMI W SRODKU 190

jaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow -5 dag margaryny -1 lyzeczka proszku do pieczenia -2 jablka lub 2 banany ( możemy zrobic 1 polowe babeczek z jabłkami a druga z bananami, wtedy uzyjmy 1 jablko i 1 banana) -cukier puder do posypania ( nie koniecznie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Owoce obrac, pokroic w drobne czastki, posypac cukrem ( jeżeli uzywamy(...)jabłek, możemy posypac również cynamonem). Polowe porcji margaryny roztopic. Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne. Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy

PychaDania
wątroba wieprzowa z cebulą i jabłkami... 145

Składniki: wątroba wieprzowa 3/4 kg, mleko 2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki,po 1 średni, jabłka 3 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku wątrobę wieprzową opłukać, usunąć żyły, pokroić na plasrty 1 cm i zalać mlekiem(...)olejyu smażyć na rumiano wątrobę z każdej strony i odkładać na talerz tłuszcz po smażeniu wylać, przetrzeć rondel ręcznikiem papierowym, wlać śieży olej kilka łyżek i wsypać cebulę, por, jabłka, doprawić przyprawami i zamieszać na wierzchu poukładać porcje wątroby i pod przykrycoem dusić z 20-25 minut co jakiś czas zamieszać wątroba jest krucha, soczysta i smakuje na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM 163

jogurtem greckiem będzie bardziej pożywny Z koktajlem szpinakowym możemy eksperymentować wedle gustu i smaku. Pyszny koktajl zrobimy z dodatkiem do szpinaku jabłka i ogórka, albo także z dodatkiem jabłka i buraka- dzięki czemu koktajl będzie lekko słodki dzięki zawartości właśnie tego warzywa

Z Majeczką w kuchni
Sałatka porowa z groszkiem i jabłkiem. 417

kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :) Składniki - 1 por ( tylko biała i jasno zielona część ) - 1 mała puszka groszku konserwowego - 1 większe kwaskowe jabłko - 2 jajka - zielona pietruszka -natka- - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił(...)stracił goryczkę. Do  większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach jajka, jabłko i przesypuje odcedzony z zalewy groszek. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty składników. Na koniec do sałatki dodaję posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki majonezu. Mieszam  i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę. Sałatki już

Kuchnia z widokiem na ogród
Rozkoszne ciasto ucierane II - łatwe 153

Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki  Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA CZEKOLADOWA - 3 łyżki masła - 2 lyżki kakao naturalnego  Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant .  Polewa nabierze wspaniałego aromatu -2 łyżki wody Rozpuść w kąpieli(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz. Polej czekoladą

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka "Waldorf" 156

przełknięcia. Ona jest po prostu wyjątkowa! I szczerze polecam jej spróbować. Jest orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu i co dla mnie ważne... całoroczna :) Składniki: 1 spory seler 2 nieduże jabłka 15 orzechów włoskich (lub jeśli macie już rozłupane to garść orzechów) 4 brzoskwinie (z puszki lub świeże) 300 ml jogurtu naturalnego szczypta soli(...)pieprzu zwykłego dwie szczypty pieprzu cayenne (można zastąpić inną ostrą przyprawą - np. chili) Sposób przygotowania: Selera należy obmyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Tak samo zrobić z jabłkami. Orzechy należy rozbić i oczyszczone z łupinek dodać do sałatki. Brzoskwinie (jeśli z puszki to należy je najpierw odsączyć z syropu) pokroić w kosteczkę i wrzucić do reszty składników

Jedzeniomania
Czytaj blogi. Jedz mięso. Szynka w śliwce 145

Optymalne jest 12h. Po tym czasie szynkę wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W niedużym garnuszku umieszczamy herbatę, kawę i 3 szklanki wody. Dodajemy rozgniecione goździki, obrane jabłko, czerwoną cebulę i miód. Gotujemy do miękkości śliwek. Jak śliwki będą miękkie, odcedzamy ale nie wylewamy wody z gotowania śliwek. Wodę studzimy i wlewamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy szynkę i przykrywamy. Wkładamy(...)stopni na 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i zostawiamy szynkę na 2,5h. Po upływie tego czasu odkrywamy pokrywkę, ugotowane śliwki z jabłkiem i cebulą miksujemy i tą pastą pokrywamy górę szynki, przykrywamy pokrywką. Nie zmieniając temperatury wsadzamy na 40 min. Potem zwiększamy temp do 190, ściągamy pokrywkę i zostawiamy szynkę na 10 min. Wyciągamy

ladykitchen
Wigilia w królestwie garów 126

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem   sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany na słodko karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kapusta wigilijna sałatka z groszkiem fasola chrzan kluski z makiem   ciasto makowe z jabłkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

królestwo garów
Racuchy z jabłkami 145

mleka zsiadłego, jogurtu lub kefiru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże lub 3 małe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce(...)dużych oczkach jabłka. Wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym. Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem. Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett. Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł Poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne

królestwo garów
Tatar z tuńczyka 77

limonki, 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 250 g truskawek, kilka listków melisy, pieprz świeżo zmielony, sól Tuńczyka pokroić w cienkie plastry a następnie paseczki. Szalotki drobno posiekać. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Truskawki pokroić w plasterki a następnie w paski. Odłożyć 2 truskawki do przybrania. Większe liście melisy pokroić w paski, małe zostawić w całości. Na talerzu ułożyć(...)truskawki. Do miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać. Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki. Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać melisą. zastawa

królestwo garów
Jabłka z chmielem - kaszanka/jabłka/chmiel/miód pitny/miód gryczany 91

jabłka, 3 szyszki chmielu, 100 ml miodu pitnego czwórniaka GTS, 1 -2 łyżki miodu drahimskiego ChOG – gryczanego, tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec gęsi Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Kłaść na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać posiekane szyszki chmielu. Dokładnie wymieszać. Wlać miód pitny, smażyć do odparowania płynu. Dodać do smaku miód

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 116

ugotowanych ziemniaków Anuschka A*, 400 g twardych jabłek, puszka groszku, 3 łyżki majonezu, musztarda Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm. Włożyć do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą. Do sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka pozostała kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą

królestwo garów
Nogi kurczaka na sianie 105

położyć kawałki masła, przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut, następnie odkryć i piec 20 -30 minut Nogi z kurczaka podałam z duszonymi jabłkami i opiekanymi ziemniakami.   Do nóg z kurczaka na sianie, odpowiedni będzie Riesling Quinterra winnica Kühling(...)Gillot (Rheinhessen), uniwersalne białe wino o fajnych, bardzo przyjemnych, mineralnych, lekkich i kamiennych smakach (winorośl uprawiana na glebach z czerwonych łupków), połączone z aromatami owocowymi, z nutami brzoskwini i jabłka. Wino esencjonalne i zrównoważone. Riesling jako szczep bardzo uniwersalny warto pić do lekkich dań mięsnych i ryb, dań z grilla. Podawać lekko schłodzone, w temperaturze 10-12 stopni. poleca

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina II 134

klasycznych win Sauvignon Blanc. Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa. Importer:PWW Sp. z o.o. Panamera Chardonnay 2012 Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku. Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów. Importer(...)aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami

królestwo garów