jabłka - 25490 przepisów (strona:731/1700)

Szarlotka z pianką 171

smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką , pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu(...)blaszkę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałą część masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier. Na upieczony spód nakładamy jabłka, przykrywamy ubitą pianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Salonik smaków
Szarlotka na kruchym cieście 432

masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 – 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i odrobinę cukru (do smaku). Mąkę przesiewamy(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem

Sto kolorów kuchni
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 565

Chcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i  budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję(...)lubię" Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 ½ łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego

Kolizje Smaków
Normandzki chleb jabłkowy 142

właściwe: 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant cały zaczyn 140 g suszonych jabłek   Wykonanie: Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 12 godzin w temperaturze(...)pokojowej.  Następnego dnia dodać pozostałe składniki, poza jabłkami.  Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (przez około 3 minuty).  Sprawdzić hydrację ciasta i dodać pokrojone w kostkę jabłka.  Wymieszać tak, aby jabłka były równomiernie rozłożone w cieście.  Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.  W połowie czasu złożyć ciasto.  Po 2 godzinach ciasto

Sto kolorów kuchni
Jabłka na zimę 209

Takie jabłka przydadzą się zimą do ciast, naleśników itd. jabłka  cukier - ilość wedle upodobań i kwaśności jabłek Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Jabłka smażyć kilka minut, aż będą miękkie.Dodać cukier do smaku i wrzące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, odwrócić

Moje domowe kucharzenie
Piernik z jabłkami 121

masła Przygotowanie : Masło rozpuścić i przestudzić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę,rozpuszczone masło i starte jabłka W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli(...)jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu ! Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam do prodiża

Proste Potrawy
Jabłka pieczone z miodem i winem 172

Składniki : 4 soczyste, kwaskowe jabłka 8 łyżek miodu 8 łyżeczek masła pół butelki wina czerwonego, wytrawnego mielony cynamon Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko(...)około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:)  Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce do babki. Inspiracją był przepis z ulotki-Tesco- Smak łowi Makłowicz

Proste Potrawy
Szybka szarlotka z posypką z migdałami 520

kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek(...)pieczenia i sól Dodać masło i rozetrzeć je rękoma  z mąką Do powstałej w ten sposób kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką Przełożyć do foremki nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką Piec przez około 30 min. w temp. 190 stopni C, ja piekłam

Proste Potrawy
Jabłka smażone w cieście z winem - deser 166

może mały, nietypowy deser... Składniki : 100 g mąki około 125 ml wina różowego półwytrawnego 1 jajko 4-5 jabłek  olej do smażenia cukier puder do posypania jabłek, cynamon, sok z cytryny pół szklanki listków mięty i melisy Przygotowanie: Obrane jabłka kroimy w plastry, wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem  Do wina dosypujemy mąkę(...)szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem

Proste Potrawy
Napój z jabłek 187

Nadmiar jabłek skłonił mnie do przygotowania takiego smacznego napoju- kompotu. Składniki : 2 kg jabłek 1 litr wody cukier do smaku ewentualnie kilka goździków Przygotowanie : Umyte jabłka pokroić drobno i wrzucić na wrzącą wodę Gotować jabłka tak by się rozgotowały, można dodać kilka goździków Przecedzić na sitku i ponownie zagotować z cukrem, dodać go według swojego smaku

Proste Potrawy
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 180

wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie(...)godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. Chleb piekłam z połowy podanych składników. Chleb piekli ze mną razem : Akacjowy blog Bea w kuchni Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka

Proste Potrawy
Pleśniak z jabłkami i rodzynkami. 207

Pyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego(...)rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część

Praktyczna pl
Jabłka w karmelu do słoików 406

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek(...)deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia. Post Jabłka w karmelu do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Szarlotka niezawodna 326

kuchni , w mojej również. Chodzi o to ,że jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis. SKŁADNIKI 1 kg. jabłek 1/2 kg. mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżka smalcu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4  szklanki cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek Na bezę białka z pięciu(...)jajek i pół szklanki cukru. WYKONANIE Jabłka obrać pokroić na małe kawałki. Nie ścieram jabłek na tarce, ponieważ takie w kawałkach lepiej smakują. Mąkę posiekać z margaryną, smalcem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, 3/4  ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę schłodzić w zamrażarce. Jabłka wymieszać  z cukrem i cynamonem, rozłożyć na cieście. Schłodzone

W kuchennym oknie Ewy
CIASTO RAZOWE Z JABŁKAMI 155

Miękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi(...)cynamonem idealne ciasto  na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na puch, cały czas miksując wlewać

RAROSSA