kapusty pekińskiej co jakiś czas gości na moim stole np do kotleta z młodymi ziemniakami. Poniżej przedstawiam przepis, z którego korzystam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 duża marchewka 2 łyżki musztardy 2-3 łyżeczki majonezu sól oraz pieprz dla smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki (szatkujemy). Obrane jabłko oraz marchewkę(...)należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wrzucamy poszatkowaną pekinkę oraz starte jabłko z marchewką i dodajemy do tego 2 łyżki musztardy oraz 2-3 łyżeczki majonezu. I całość dokładnie mieszamy. Dla smaku dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu (według własnego uznania). Surówka gotowa. Smacznego! Czas przygotowania: 10 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLPlacki z jabłkiem nieodmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy mama smażyła nam je zwykle na piątkowy obiad. Szybkie, słodkie i pyszne. Zawsze wybierałam te najmniej kształtne. Im bardziej dziwny kształt, tym bardziej mnie kusiły 😊 Składniki (na 12 placków): 200 g mąki pszennej szczypta soli łyżka cukru 100 ml wody 100 ml mleka 2 jajka łyżka spirytusu (żeby placki(...)wchłaniały tłuszczu podczas smażenia) duże jabłko albo dwa małe olej Mąkę wymieszać z solą, jajkami i cukrem. Dodać wodę i mleko. Wymieszać. Jabłko pokroić w plastry i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans. Dolać spirytus i jeszcze raz wymieszać. Wykładać masę łyżką na rozgrzany tłuszcz i od razu formować okrągły kształt masy. Smażyć po obu stronach
Weekendy w domu i ogrodzieblogu i czas nadrobić te zaległości. Ta surówka jest bezproblemową wersją świetnego dodatku do dań głównych, ze składników zazwyczaj dostępnych w każdym domu. Chrupiąca kapusta, starta marchewka i jabłko w sosie majonezowo-śmietanowym nie może się nie udać. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Łatwa surówka ze słodkiej kapusty (4 porcje) Składniki: 1/4 główki kapusty, cieniutko poszatkowanej(...)jabłko, obrane i starte 1 marchewka, obrana i starta 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki majonezu sok z 1/2 cytryny pieprz, sól, cukier do smaku Przygotowanie: Wymieszaj kapustę, jabłko, cebulę i marchewkę w większej misce, skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i wsyp szczyptę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Wmieszaj
karmelowypraktycznie do każdego obiadu, nie ważne czy to będą tradycyjne polskie ziemniaki czy z ryżem (podobną serwują do chińskich potraw typ[u kurczak w cieście) Składniki 1 marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 łyżeczka cukru oliwa Opcjonalnie pieprz Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Kroimy kapustę na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Następnie należy pokroić pół cebuli(...)drobną kostkę, oraz zetrzeć na tarce marchewkę oraz jabłko. Dodajemy przygotowaną marchewkę, jabłko i cebulę do kapusty. Całość posypujemy łyżeczką cukru i ew można doprawić pieprzem. Wymieszaną surówkę polewamy oliwą i ponownie mieszamy. Smacznego! Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: — min Łącznie: 10 min Danie dla 2-4 osób. Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLgroszku konserwowego (lub mniej wedle uznania) 6 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych – ok. 400g 4 duże marchewki – ok. 750g 2 średnie pietruszki – ok. 135g 1 średnie jabłko – ok. 200g (można pominąć wedle uznania) 5 czubatych łyżek majonezu – ok. 300g (lub jogurt naturalny w wersji fit) 4 łyżeczki musztardy – ok. 55g sól i pieprz(...)soli (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo? ). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dorzucić do pozostałych składników. Ogórki, cebulkę oraz obrane jabłko również pokroić w drobną kostkę, przerzucić do miski. Następnie odsączyć groszek z zalewy, przepłukać i dodać do wcześniej pokrojonych warzyw. Dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać
Kulinarne Przebojemówi moja babcia więc im więcej warzyw i przypraw tym będzie lepszy, ale z rozsądkiem! Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki(...)pietruszka, seler Przygotowanie: Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3h. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy. Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i opcjonalnie pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 2 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i fasolę. Zalewamy 3 szklankami wody. Doprawiamy. Gotujemy przez
Czarnawisienkatemu, co należy wykonać. Jabłkowa jaglanka Składniki na 2 porcje 6 – 8 łyżek kaszy jaglanej 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki miodu ziarenka z 1/3 laski wanilii 1/2 jabłka garść orzeszków ziemnych kilka małych bez do pokruszenia na wierzch 2 łyżeczki konfitury figowej 2 podłużne biszkopty Kaszę płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podlewamy lekko(...)wodą i kilkoma łyżeczkami mleka kokosowego, dodajemy ziarenka wanilii i gotujemy, uzupełniając wodę co jakiś czas. Po 10 minutach wlewamy resztę mleczka kokosowego, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Gotujemy całość do miękkości. Na sam koniec, tuż przed podaniem jaglankę dosładzamy miodem. Podajemy w pucharkach, posypujemy orzeszkami ziemnymi i pokruszoną bezą. Smacznego! Artykuł Jaglanka jabłkowa z orzeszkami ziemnymi pochodzi
Raj dla PodniebieniaSmaczna, oryginalna propozycja dla fanów sałatek i lekkiego jedzenia. Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko soczewicy, chrupiącego selera naciowego, soczystego jabłka, ogórka, delikatnej mozzarelli oraz mięty. Sałatka dostarcza dużą porcję witamin, mikro oraz makroelementów i z pewnością pomoże wygrać walkę z wiosennym przesileniem. Świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, lekki obiad lub zdrowy lunch box do pracy(...)szkoły. Składniki (2 porcje): Sałatka: 1/4 szklanki (ok. 50 g) suchej zielonej soczewicy 2 garści świeżego szpinaku baby 1 jabłko kawałek ogórka 1 większa łody selera naciowego 1 kulka mozzarelli Sos: 4 łyżki soku z pomarańczy 2-3 łyżki oleju 1 łyżka drobno posiekanej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić
Fitsweet.meniego niemal wszystkie. Surówka selerem świetnie smakuje zarówno z olejem, jogurtem czy majonezem. Do surówki zużyłam to co było w lodówce – mocno dojrzałe kaki, 1/3 puszki kukurydzy, jabłko i żurawinę. A żurawinę mam nie byle jaką. Podczas pobytu w Krynicy, na targu kupiłam żurawinę suszoną, słodką w smaku, ale bez dodatku cukru, co w przypadku żurawiny oczywiste(...)u0119.\r","Doprawiamy je\u015bli trzeba do smaku cukrem, sol\u0105 i pieprzem oraz majonezem."]} Drukuj Surówka z selera z kukurydzą, żurawiną i kaki Składniki 1 średni seler 1 jabłko garść żurawiny 1 owoc kaki 1/3 puszki kukurydzy 1 spora łyżka majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania Jabłko i seler obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy pokrojony w kostkę owoc kaki
Mieszam w GarnkuŚniadanie to jeden z podstawowych i najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Oprócz tego, że ma być zdrowe, sycące to przede wszystkim ma być smaczne. Takie są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić(...)ksylitol lub erytrytol) Masa owocowa: 3 gruszki 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa (ja użyłam wegańskiej, firmy Amylon ) Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Żółtka ucieraj z cukrem. Następnie do żółtek dodaj obydwie mąki i miksuj przez krótką chwilę. Teraz dodaj ubite białka i na średnich
Zdrowie na języku :Pmajonezem i musztardą. Surówkę, podobnie jak surówka z pora czy surówka z marchewki podaję do pieczonego drobiu i ziemniaków. Tak smakuje najlepiej! POLECAM SKŁADNIKI: 2 cykorie 1 duże jabłko 3 łyżeczki majonezu lub wg uznania sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny lub limonki PRZYGOTOWANIE: Cykorie myję, wycinam gorzki głąb i kroję na nieduże(...)kawałki, układam w misce, lekko solę. Jabłko dobrze myję i ścieram na tarce o dużych oczkach – jabłka nie obieram ze skórki, łączę z cykorią, mieszam, dodaję kilka kropel soku z cytryny lub limonki. Dodaję majonez i przyprawiam. Surówka gotowa
Zasmakuj KuchniPodaję przepis, który mi osobiście najbardziej smakuje. Sałatka może nie jest typowo klasyczna, gdyż nie ma w niej pietruszki ani selera, ale za to dałam kukurydzę, groszek i chrupiące jabłko, dzięki czemu jest o wiele smaczniejsza. Sałatkę można podać również jako smaczną przekąskę na imprezie zawiniętą w rulony z szynki. [embed]https://youtu.be/rWcPVCqAQR4[/embed] Składniki na sałatkę jarzynową z groszkiem(...)kukurydzą (duża miska): 10-12 średnich ziemniaków (1 kg) 2 średnie marchewki duże jabłko por 4 jajka około 8 ogórków konserwowych (300 g) puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek majonezu łyżka musztardy (dałam ostrą) sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo
e-PrzepisyKulinarnemnie idealna lekko ostro-słodka surówka pasuje do pieczonych czy smażonych mięs, szczególnie drobiu. Surówka z pora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże(...)jabłka 4 większe łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie: Pora myję, kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne talarki, układam do szklanej większej miski. Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do pora, mieszam. Dodaję majonez i przyprawiam do smaku. Odstawiam do przegryzienia składników, podaję jako dodatek do obiadu
Zasmakuj Kuchniciasto rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 200g mąki pszennej 150g cukru 80g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 jabłka Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę. (Potrwa to do około 10 minut.) Ubijając(...)dodać miękkie masło. (Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".) Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka oraz pozostałą mąkę. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Inspiracja z książki "Krój, gotuj
Di gotuje