jabłka - 25490 przepisów (strona:748/1700)

Pierożki z jabłkami (bez jaj, mleka, cukru) 186

dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie(...)zagniatam ciasto ręką przez kilka minut.  Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram jabłka.  Najlepsze są twarde i słodkie. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę łyżkę farszu, zalepiam

prawdziwe jedzenie
Pieczone piersi kacze z jabłkiem i żurawiną 283

żurawiny Skórę piersi naciąć na krzyż, uważając aby nie ponacinać mięsa. Przyprawić kaczkę solą i majerankiem i włożyć do lodówki na godzinę. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na ćwiartki. Jabłka przekroić na połówki. Z każdej z nich wydrążyć dokładnie gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć po łyżeczce dżemu z żurawiny lub brusznicy. Piekarnik nastawić na 200 stopni(...)Wstawić do niego jabłka i zapiekać około 30 minut do miękkości. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu obsmażyć piersi na złoty kolor, najpierw skórką do dołu, aby wytopił się z niej tłuszcz, a następnie drugą stronę. W żaroodpornym naczyniu ułożyć piersi skórką do góry i wstawić do piekarnika na około 15-25 minut. Im dłużej mięso będzie w piekarniku

wyzwania kuchenne
Surówka z jabłka i marchewki 177

jabłka 1 szt. marchewki 1 łyżeczka rodzynek 5 szt. orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu lipowego płynnego Szczypta cynamonu Przepis: Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Jabłko również trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy miodu, rodzynek i cynamonu. Orzechy obieramy i miażdżymy w woreczku foliowym za pomocą tłuczka lub noża. Dodajemy do sałatki i wszystko dokładnie

Emcia Pichci
Placuszki z jabłkiem 140

Lekkie placuszki z dodatkiem jabłka :) Przepis na ok. 6 sztuk. Składniki: 1 małe jabłko 1 jajko 1 łyżka cukru 5 łyżek mąki 4 łyżki mleka 2 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Sante Olej do smażenia Opcjonalnie: cukier puder do posypania Przepis: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy jabłko wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania

Emcia Pichci
KREM Z DYNI. 153

dyni, a jednocześnie dodaje kwasowości. Dynia, jako dość "słodkie" warzywo, potrzebuje kwaśnego kopniaka, aby nie było nudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej dyni 3-4 kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz,  lubczyk Cebulę, czosnek(...)obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam  na dwóch łyżkach oleju z pestek dyni do momentu, aż się zeszkli. Dynię, obrane jabłka i marchew kroję na mniejsze części, dodaję do podsmażanej cebuli  z czosnkiem, zalewam bulionem do poziomu warzyw i gotuję całość,  aż do miękkości. W trakcie gotowania dodaję łyżkę lubczyku. Kiedy warzywa są już

W kuchni Karmel-itki
Co ugotować z kaszy? 19

pomysłów jest kasza jaglana z owocami. To idealne danie na śniadanie lub deser. Aby je przygotować, potrzebujecie: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (może być roślinne) 1 jabłko Garść jagód Garść orzechów Miodu do smaku Najpierw należy ugotować kaszę jaglaną w mleku, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie, pokroić jabłko na małe kawałki. Gdy kasza jaglana będzie gotowa(...)dodać do niej pokrojone jabłko, jagody i orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Można dodać trochę miodu, jeśli chcecie, aby danie było słodsze. Kasza jaglana z owocami można podawać na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji. Kasza manna z musem truskawkowym Kasza manna to kolejny rodzaj kaszy, który może być podstawą dla smacznych deserów. Jednym z pomysłów jest kasza manna

Żyję by jeść
Sałatka owocowa z Macedonii 39

tego dania wiąże się z krajem, który słynie z uprawy różnorodnych i smacznych owoców. Macedońska sałatka jest często przygotowywana z mieszanki takich owoców jak arbuz, melon, winogrona, brzoskwinie, gruszki, jabłka, truskawki, maliny, borówki i inne sezonowe owoce. Ważne jest korzystanie z dojrzałych i świeżych owoców, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję sałatki. Rodzaje Sałatki owocowej z Macedonii Rodzaje macedońskiej(...)starannie pokrojone na kawałki lub ćwiartki, a następnie układane na talerzu w atrakcyjny sposób. Często dodaje się również listki mięty lub inne dekoracje, aby wzbogacić wygląd dania. Składniki: – Jabłko – Gruszka – Kiwi – Banan – Smoczy owoc – Melon – Melon kantalupa – Winogrona – Orzechy włoskie – Jogurt proteinowy – Listki mięty Przygotowanie: 1. Umyj i obierz

RafalCook
Surowka z pora i marchewki 27

bardzo zdrowym warzywnym dodatkiem do dań obiadowych. Jest soczyta i banalnie prosta w wykonaniu. Zasmakuje każdemu. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większy por duża marchew 2 jabłka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki majonezu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pora płuczemy. Kroimy wzdłuż i drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach. Całość przekładamy do miski. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy do miski. Dodajemy majonez i śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem wg. uznania. Dokładnie mieszamy. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surowka z pora i marchewki pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Placki ziemniaczane – tradycyjny smak i nowoczesne dodatki 46

ręczniku. Podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami. Ten przepis jest prosty i sprawdzony, ale można go modyfikować według własnego gustu i upodobań. Można np. dodać do masy startą marchewkę, cukinię, jabłko, ser żółty lub biały, mięso mielone, kiełbasę lub boczek. Można też zmienić rodzaj mąki na gryczaną, kukurydzianą lub bezglutenową. Można też piec placki w piekarniku, zamiast smażyć na patelni(...)słodko: placki można posypać cukrem pudrem lub polać miodem, syropem klonowym lub czekoladowym. Można też podać je ze śmietaną, twarogiem, jogurtem lub bitą śmietaną. Do tego pasują owoce, np. jabłka, gruszki, banany, truskawki czy maliny. Można też dodać do nich orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe lub bakalie. Na słono: placki można podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, beszamelowym

Ugotowane pozamiatane
Glikacja białek i AGEs. Co wspólnego ze starzeniem się ma cukier? Plus kilka “antystarzeniowych” przepisów :) 29

porzeczka, papryka, natka pietruszki, brokuły, kalafior, jarmuż), – katechiny (znajdziemy je w kakao , gorzkiej czekoladzie i herbacie ), – kwercetynę (obecna jest w cebuli, kaparach, szparagach, szpinaku, żurawinie, wiśniach, nieobranych jabłkach), – kurkuminę (czyli substancję czynną zawartą w kurkumie; przy okazji polecam wypróbować złote mleko ), – rutynę (jest obecna w gryce, winogronach ze skórką, malinach, cytrusach), – berberynę (czyli berberys(...)płatkami migdałowymi , jaglanka wzmacniająca odporność, faszerowane pomidory, koktajl z jarmużem , koktajl oczyszczający z naturalnym chelatorem , omlet kakaowy z porzeczkami, sałatka grillowa z awokado , sałatka z selerem naciowym i jabłkiem . Przeczytaj także: Ile jest cukru w popularnych produktach dla dzieci? Co zamiast cukru? Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej

Natka Pietruszki
Proteinowy budyń jaglany – idealny dla osób z chorobami autoimmunologiczymi 32

powszechnie występujących alergenów – glutenu i laktozy. Proteinowy budyń jaglany – składniki (1 porcja): 30g kaszy jaglanej, 30g odżywki białkowej (u mnie ALLNUTRITION VEGAN PEA PROTEIN o smaku waniliowym), 1/2 jabłka, 1/3 grejpfruta, kilka truskawek, łyżeczka nasion sezamu, łyżka migdałów. Sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą, około 3/4 szklanki. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut(...)Smacznego! JEDNA PORCJA TO: około 455kcal Białko: 31,9g Węglowodany: 55,6g Tłuszcz: 13,8g Błonnik pokarmowy: 9,8g Ładunek glikemiczny: 21,6 Spróbuj także: gotowana kasza jaglana z jabłkiem, owsianka królewska. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie    Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności

Natka Pietruszki
Zdrowe przekąski wspierające odchudzanie 79

owoce są tworzone wyraźnie jako zdrowa przekąska na odchudzanie: jaki inny produkt ma tak doskonałe opakowanie do konsumpcji jak banan, czy jest coś łatwiejszego do przenoszenia i konsumpcji niż jabłko, jaki ultra przetworzony produkt może dać nam smak i świeżość wiśni lub winogron? Jedyne, o czym powinniśmy pamiętać wybierając owoce na przekąskę, to aby nie decydować się na te, które(...)bardzo płynne i mogą nas zabarwić (np. brzoskwinia czy nektarynka). Wręcz przeciwnie, lepiej wybrać twarde owoce, które zmuszają nas do żucia (np. jabłka czy banany), gdyż taki ruch pomoże nam szybciej zaspokoić głód. Warzywa. Jak często powtarzamy i pokazujemy w naszych planach żywieniowych, warzywa są podstawą zdrowej diety, ponieważ są głównym źródłem witamin, błonnika i minerałów, które są substancjami

ProstePesto.pl
Dlaczego jeść więcej owoców i warzyw? 48

jest spożywanie sezonowych, lokalnie pozyskiwanych produktów, więc poniżej znajduje się lista idealnych składników na każdy miesiąc. Styczeń: cykoria czerwona, czosnek, persymona, cebula, pasternak, brukselka, rzepa, bób, cytryna, mandarynka klementynka, jabłko i banan. Luty: czerwona boćwina, awokado, karczoch, seler, kalarepa, sałata, czerwona kapusta, czerwone szparagi, świeży groszek, kiwi, czerwona pomarańcza. Marzec: czosnek, rukiew wodna, cebula dymka, kapusta rzymska, mniszek lekarski, truskawki(...)gruszka, papryka i pomidor koktajlowy. Sierpień: śliwka, agrest, opuncja, sałata rzymska, melon, okra, ogórek, gruszka biała, papryka czerwona, arbuz i pomidor sałatkowy. Wrzesień: boćwina, pieczarka, kapusta, figa, kukurydza, mango, jabłko, brzoskwinia, jeżyna, gruszka, por, winogrono. Październik: awokado, słodki ziemniak, dynia, kasztany, świeże daktyle, granat, jarmuż, kiwi, mandarynka, pigwa, gruszka konferencja i grzyby. Listopad: karczoch, seler, ogórecznik, brokuły, persymona, jabłko, endywia

ProstePesto.pl