jabłka - 25490 przepisów (strona:750/1700)

Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 134

piękny głęboki zielony kolor, drewno, naturalny len, białe cegły i drzewko imitujące jabłoń. Zwróćcie też uwagę na przepiękne żyrandole.   Nazwa Lobo zobowiązuje, więc wiele dań jest podawanych z jabłkami. Menu jest dwuczęściowe. Jego pierwsza część jest stała, natomiast druga jest sezonowa i zmienia się co miesiąc. Na początek dostajemy czekadełko, czyli masło z palonym porem w towarzystwie pachnących(...)drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym (19 zł). Nie mogło zabraknąć wołowego tatara z żółtkiem i lubczykiem ( 29 zł), był przepyszny. Na ciepło jadłyśmy pierogi z kaszanką, żurkiem i jabłkiem ( 23 zł). Na zdjęciach wszystkie przystawki są w wersji degustacyjnej, normalne porcje są zdecydowanie większe. Potem przyszła pora na drugie dania. Łopatka jagnięca z puree z grzybami i jarmużem

Kulinarne przygody Gatity
Mule w sosie śmietanowo-cydrowym 103

śmietanki 30 % 1 por (biała część) 1 pieczone jabłko Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 750 ml mleka 1 ser camembert gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę. Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko blenderem. Sos beszamelowy: Garnek ustawiłem

R'n'G Kitchen
Przepis na hot zupę dyniowo-marchewkową, czyli aromatyczny krem z dyni na chłodne dni 153

Dodaj kawałki dyni. Gotuj przez kilka minut. Wyjmij z zupy goździki i listek laurowy. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach – dodaj następnie do zupy. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj go do zupy wraz z pozostałymi przyprawami – 2 szczyptami(...)Składniki ok. 1,5 – 2 kg dyni, czyli około 700 g miąższu z dyni (najlepiej wcześniej upieczonej w plastrach jak w tym przepisie ) 5 marchewek 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki masła klarowanego 1 ząbek czosnku kawałek 3 cm świeżego imbiru 2 szczypty mieszanki curry 2 szczypty kurkumy 2 szczypty kardamonu 1 szczypta papryczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki

Eat me! Fit me!
Risotto z orzechami włoskimi 99

słoik z orzechami włoskimi, zaraz póżniej ryż i już wiedziałem, że będzie to pyszne połączenie! Risotto z orzechami włoskimi tak właśnie było zapoczątkowane. Orzechy włoskie świetnie komponują się z jabłkiem, dlatego własnie te składniki były trzonami dania, do którego dobierałem pozostałe składniki. Śliwki suszone, a jeszcze lepiej wędzone, nadają słodyczy i lekkiej, intrygującej nuty w połączeniu z orzechami. Pieczarki natomiast(...)sumie, to do orzecha też pasuje Uwagi Ryż którego ja używałem, to zwykły ryż paraboliczny. Oczywiście możecie również użyć ryżu dedykowanego do risotta lub innego, który lubicie. Zamiast jabłka sprawdzi się również gruszka!   Artykuł Risotto z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Śledzie z musztardą francuską 148

Śledzie z musztardą francuską, cebulą i jabłkiem. Propozycja na zbliżające się Święta, która musi pojawić się na Waszym stole. Składniki: 3 filety śledziowe, 1 małe jabłko, pół cebuli, 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, łyżka oleju, pieprz czarny świeżo mielony większa szczypta), łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, małe ogóreczki w zalewie miodowej Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy przez 3 godziny, wymieniając(...)minut wodę. Kroimy w kostkę, dodajemy pieprz czarny mielony, olej oraz musztardę - mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy - dodajemy jogurt, majonez mieszamy i wykładamy na śledzie. Małe ogóreczki koimy na pół, układamy na wierzchu. Całość wkładamy do lodówki min. na całą noc. http://ambition.pl

Lena Gotuje
Warstwowa sałatka śledziowa 194

Warstwowa sałatka śledziowa Pyszna, bardzo efektowna i prosta w przygotowaniu sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami, ogórkami, jajkiem i jabłkiem. Jest prawdziwą ozdobą stołu i wspaniale sprawdza się na każdej uroczystości. Polecam!     Składniki: ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów 4-5 średniej wielkości buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 1 jabłko 1/2 pora 3 jajka 3 ogórki kiszone(...)piekarniku – do miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Pora dokładnie myjemy, osuszamy i drobno

Blog z Apetytem
Śledzie w buraczkach czerwonych 156

przenieść do mojej kuchni i efektem kombinowania  ze smakiem wyszły takie oto śledzie.    Składniki: * 3 filety śledziowe a'la matias * 1 średniej wielkości burak czerwony * 1 jabłko * 1 cebula * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki śmietany 18% * sok z cytryny * 1/5 szklanki octu 10% * sól, cukier, pieprz Filety śledziowe moczyłam w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Jeden(...)odlałam wodę, filety osuszyłam i skropiłam sokiem z cytryny. Buraka umyłam i w całości ugotowałam do miękkości. Ostudziłam i ściągnęłam skórkę, starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również jabłko. Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam na wrzątek na ok. 30 sekund. Odsączyłam, ostudziłam i połączyłam z burakiem i jabłkiem. Dodałam majonez i śmietanę. Dosypałam 1 łyżeczkę cukru, oprószyłam pieprzem

Pieprzyć z Fantazją
Mercimek köftesi - tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur 204

solą i octem jabłkowym. Po około 20-30 sekundach zdjąć z ognia. Przepis na prostą sałatkę z kapusty pekińskiej Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1/2 kwaśnego jabłka 1/2 małego pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli(...)łyżeczki cukru 4-5 łyżek soku z cytryny 1/3 łyżeczki pieprzu Jak zrobić sałatkę-surówkę z kapusty pekińskiej Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubszej jarzynowej tarce. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Zetrzeć również na grubej jarzynowej tarce. Skropić połową soku z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Sok z cytryny wymieszać z solą i cukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z pora 1430

więc mam nadzieję że wypróbujecie 😊 Składniki: por 1 szt, jabłko średnie 2 szt, ogórek kiszony 3 szt, groszek konserwowy 1 puszka, majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Pora dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy cieniutko na półplasterki. Ogórka oraz obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Groszek odcedzamy

kulinarne odsłony pati
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 143

upieczonych małych buraków opakowanie śledzi a'la anchois 2 jajka 2 łyżeczki kaparów kilka korniszonów 1 zielone jabłko czerwona cebula koperek pieprz łyżka musztardy Dijon sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy 2 łyżki oliwy z oliwek Buraki, śledzie, jabłka, korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać. Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing.  Dodać

AZgotuj!
Śniadaniowa sałatka owocowa 122

użyć świeżego, ale jak nie macie, to ten z puszki też daje radę Proporcje tak naprawdę dowolne – dajcie więcej tego, co lubicie najbardziej 1 puszka ananasów 1 duże jabłko 4-5 suszonych śliwek garść rodzynek 50 g pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków kukurydzianych mały kubeczek jogurtu naturalnego (200g) Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne

Smaki Na Talerzu
Smoothie z rukolą, bananem i jabłkiem 149

szybki do przyrządzenia. To pomysł na słodką przekąskę bez grama dodatkowego cukru 😋 Dzisiaj dziele się z Wami przepisem na zielone smoothie, które w swoim składzie zawiera: rukolę, jabłko, banana i orzechy.  Składniki na 1-2 porcje: 2 garście rukoli 1 duży banan 1 duże, zielone jabłko 1 duża garść orzechów ewentualnie odrobina wody do dekoracji mięta pokruszone ziarno surowego(...)kakao Do kielicha blendera przełożyć: rukolę, obranego banana, jabłko (bez gniazd nasiennych) i orzechy. Wszystko ze sobą zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa jest zbyt gęsta to można dolać odrobinę wody.  Gotowe smoothie przelać do szklanek i udekorować listkami mięty oraz ziarnami kakao

Ugotować
Dyniowa owsianka z jabłkiem 114

Deszczowy listopad witam rozgrzewającą, dyniową owsianką z jabłkiem. Nie było mnie tutaj trochę czasu, ale ostatnio nie nadążam za bieżącymi sprawami i nawet gotowanie nie sprawa takiej frajdy co kiedyś. Przy okazji powrotu w rodzinne strony przypomniałam sobie, jakie to relaksujące i przyjemne, zwłaszcza wtedy, kiedy ma się dla kogo gotować. Korzystając z pełni sezonu zakupiłam dynię, którą pokroiłam(...)białka / 14 g tłuszczu / 54 g węglowodanów / 7 g błonnika płatki owsiane - 10 łyżek mleko - 1 szklanka puree dyniowe * - kilka łyżek masło orzechowe - łyżka kajmak - łyżka do podania: jabłko, cynamon, nasiona słonecznika, pestki dyni Płatki owsiane zalać w garnuszku ciepłą, ale nie wrzącą wodą, odstawić do napęcznienia. Dolać mleko, przemieszać i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, gotować przez kilka minut dodając

Kuchnia Ellie
Zupa cebulowa z jabłkiem i boczkiem 177

siup jabłuszko, hop tymianek, trochę śmietanki dla smaku a na końcu, żeby nie było tak całkiem "fit", czips z boczku. Efekt? Cebulę czuć delikatnie, gdzieś w tle wybija się jabłko a chrupiący boczek przełamuje tę całą łagodność. Lubię takie eksperymenty. Składniki na 2 porcje: 3 cebule 1 jabłko 1 l bulionu 3 łyżki śmietany kremówki 2 plastry wędzonego boczku sól(...)obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, nieco posolić i smażyć aż cebula się zezłoci i nieco zmięknie. Wówczas dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kotkę jabłko. Dodać 1/2 łyżeczki suszonego tymianku. Chwilę całość jeszcze smażyć i wlać bulion. Zupę gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać śmietanę

My simple kitchen
Piątek: Ryba panierowana w orzechach 135

łyżeczka soli Pieprz Frytki 2 marchewki 2 pietruszki 1 batat Kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko (najlepsza szara lub złota reneta, albo antonówka) 200 g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem(...)Przygotuj surówkę. Kapustę odciśnij z soku, przełóż na sito i przelej wrzątkiem, żeby zmiękła. Odciśnij z wody. Przełóż na deskę do krojenia i przesiekaj nożem. Przełóż do misy. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż tarte jabłko i marchew do kapusty. Polej olejem, dokładnie

Niedzielny kucharz