jabłka - 25490 przepisów (strona:744/1700)

Smoothie z czystkiem i pomelo 147

Można oczywiście lekko dosłodzić i wkroić plasterek cytryny. Dziś pomysł na smoothie z przestudzonym naparem. Pycha! Składniki na 2 porcje: 2 łyżeczki czystka (na napar) 1/2 pomelo 1 zielone jabłko 2 łyżeczki ziaren szałwii hiszpańskiej - chia malutki kawałek imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu lub ksylitolu  Przygotowanie: 2 łyżeczki czystka zalać szklanką gorącej wody, przykryć(...)zostawić na kilka minut. Potem przecedzić i przestudzić. Pomelo obrać i pozbawić twardych błonek. Jabłko umyć i pokroić. Miąższ z pomelo, jabłko i kawałek imbiru umieścić w kielichu blednera i zmiksować razem z sokiem z cytryny, naparem z czystka i miodem lub ksylitolem.  Dodać chia i wymieszać. Przelać do szklanek

Ze smakiem i z pasją
Jaglane kluski z jabłkiem i cynamonem 181

minut  czas gotowania: 3-5 minut na 3-4 porcje 100 g kaszy jaglanej opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) mąka kukurydziana 1 jajko 1 średniej wielkości jabłko cukier lub inne słodzidło cynamon Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy(...)odrobinę wody. Kaszę można ugotować dzień wcześniej, np. wieczorem. To znacznie skróci dalsze przygotowania. Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody (np, przy pomocy sitka). Zblendowaną kaszę mieszamy w misce z jajkiem, startym jabłkiem, proszkiem budyniowym i cukrem (do smaku). Dosypujemy kilka łyżek mąki, tak aby ciasto było

Kuchnia Ellie
Światowy Dzień Chleba, na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem 210

chleb był dla miłości Nie miłość dla chleba… Krzysztof Kamil Baczyński Na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem Zaczyn • 50g zakwasu, • 350g wody, • 250g mąki żytniej typ 720, • 100g tartego jabłka. Czas fermentacji 12 godzin Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 200g dyni startej na tarce o dużych oczkach, • 400g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 100g mąki żytniej typ 720, • 250g

Leśny Zakątek
Surówka z czerwonej kapusty 135

wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej (średniej wielkości) 1 mała biała cebula 1 średnie jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soli Kapustę kroimy w drobne plastry. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez 5 minut(...)Studzimy. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy wystudzoną kapustę, jabłko, cebulę, cytrynę, cukier i olej. Dokładnie mieszamy. Smacznego! Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym albo octem. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Wątróbka z jabłkiem, mandarynką i majerankiem 122

jedyne co jem z podrobów. Wcześniej przygotowywałam ją tradycyjnie po prostu z cebulą, solą i pieprzem, ale w dzisiejszej wersji smakuje o wiele lepiej. Swoją drogą nie sądziłam, że jabłko i majeranek to taki zgrany duet! Palce lizać! Składniki na 2 porcje: 400 g wątróbki drobiowej 3 szalotki 1 jabłko 2 mandarynki świeży lub suszony majeranek sól, pieprz do smaku(...)łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić.  Masło rozgrzać, dodać wątróbkę i szalotki, smażyć krótko na średnim ogniu. Jabłko podzielić na ósemki, dodać do wątróbki. Przyprawić majerankiem. Mandarynki obrać i pokroić. Dodać pod koniec smażenia. Wtedy też przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem

Ze smakiem i z pasją
Ciasteczka z musem jabłkowym i orzechami 178

zdjęcia porobić : nie jeść, bo to na bloga :-). składniki na około 20 sztuk” 300 g mąki (użyłam po 100 g: pszennej tortowej, pełnoziarnistej i pełnoziarnistej orkiszowej) 300 g jabłek ( u mnie to było 1 wielkie jabzo, waga ze wszystkim) 1 banan 100 g ulubionych orzechów 100 g oleju kokosowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek(...)smarki”, ale nie wpłynęło to na jakoś ciastek, ale proszę rozpuść olej kokosowy, jeżeli go używać i zblenduj na puszystą masę razem z cukrem, bananem i jabłkiem (ze skórką). Do dużej miski przesiej mąkę, zblendowaną masę olejowo-cukrowo-owocową oraz posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko dużą łyżką i dodaj namoczone rodzynki. Ciastka nakładaj łyżką na blachę wyściełaną papierem do pieczenia

greenscarf
RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 204

chcemy wątróbkę "przemycić";-) A kto jej nie lubi- w tym daniu może się do niej przekonać. Zachęcam do spróbowania!   Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1-2 jabłka 2 szklanki sypkiego ryżu 4-5 szklanek bulionu pęczek natki pietruszki 100 g startej mozzarelli sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przysmażamy(...)cały czas mieszamy, aby ryż nam się nie przypalił. Kolejną szklankę bulionu dodajemy gdy  poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do risotta wraz z ostatnią porcją bulionu. Na końcu przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Gotowe

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariański smalec z fasoli 218

chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów. Składniki na jeden średni słoik: 1 szklanka suchej białej fasoli 1 jabłko 1 czerwona cebula 1 biała cebula ok 50-70 ml oleju rzepakowego świeży lub suszony majeranek kminek pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego(...)dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie z odrobiną kminku. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Jeszcze chwilę smaż, przypraw solą i pieprzem. Ugotowaną fasolę umieść w kielichu blendera, dodaj olej z patelni na której smażyła się cebula i miksuj aż masa będzie bardzo gładka. Wyłącz blender, dodaj cebulę

Ze smakiem i z pasją
[VIDEO] Owsiane pancakes z jabłkiem - krok po kroku 164

wstępie, także już nie będę więcej przedłużać... miłego oglądania! ;)  Składniki:  na 12 owsianych placuszków 100 g płatków owsianych 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jabłko 1 banan Przygotowanie: KROK 1 : Mielimy płatki owsiane na drobną mąkę. KROK 2 : W blenderze miksujemy dwa jajka i banana.  KROK 3 : Stopniowo dodajemy mąkę owsianą i sodę oczyszczoną(...)olej kokosowy. KROK 5 : Nakładamy porcjami placuszki. Na jeden naleśnik przypada ok. 1,5 łyżki ciasta.   KROK 6 : Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, układamy plasterki jabłka. KROK 7 : Przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy

Kuchnia Ellie
Owsianka owocowo-migdałowa 148

Przepis na owsiankę na mleku dla wielbicieli owoców i migdałów. Jabłko i banan w roli głównej. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, 2 porcje. Produkty 4 łyżki płatków owsianych, 1/2 szklanki mleka, 1 jabłko, 1 banan, płatki migdałów do posypania. Przygotowanie Do garnka wlej pół szklanki mleka i wsyp cztery łyżki płatków owsianych. Mleko zagotuj. Jabłko i banana obierz

Fit&Fast Kitchen
Jabłka zapiekane pod bezą 195

porcje potrzebujemy: - 6 jabłek - 4 białka - 1/2 szklanki cukru - szczyptę cynamonu - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Jabłka obieramy, kroimy na cząstki,posypujemy cynamonem, przekładamy do garnka, gdzie na małym ogniu dusimy kilka minut. Białka ubijamy , dodając po trochu cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Kokilki napełniamy jabłkami, na wierzch łyżką przekładamy ubite białka. Pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka serowe z jabłkami 109

Potrzebujemy: -250g białego sera -250g masła -250 g mąki -4 duże jabłka -odrobina cukru pudru do posypania ciasteczek Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Mąkę wyrabiamy z rozdrobnionym widelcem serem i masłem. Cisto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy krążki (szklanką). Układamy na nich jabłka a brzegi sklejamy. Pieczemy około 30 min w temp. 180 stopni

WYSPA SZCZĘSLIWA
Kasza jaglana z owocami i gorzką czekoladą 161

czyli  kaszę jaglaną z owocami i gorzką czekoladą. Dobre na zimno jak i na ciepło.   SKŁADNIKI:  2porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej  1 gruszka 1/2 jabłka 1 banan 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego Gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Namoczyłam na noc kaszę jaglaną ( 1/2 szklanki kaszy - 1 szklanka wody). Ugotowałam kasze według przepisu na opakowaniu. Gruszkę i jabłko(...)obrałam ze skóry i starłam na tarce na grubych oczkach.Banana pokroiłam w kostkę. Do miseczki (na suflet) na spód dałam kaszę jaglaną potem jabłko-gruszkę i banan-kasza jaglana i tak do końca. Do dekoracji zostaw kilka kostek banana. Wyłóż na talerz daj jogurt naturalny na to banany i zetrzyj gorzką czekoladę. Smacznego

Misz-masz by Domi
Rozpływający się w ustach jabłecznik 126

wykonania! SKŁADNIKI: - 1 kostka margaryny do pieczenia - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - cukier puder do posypania - 4-5 sztuk jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Margarynę drobno siekam, dodaję cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dzielę na 2 części i do jednej z nich dodaję 1 łyżeczkę kakao. Robię 2 kule i daję(...)lodówki na minimum 30 minut. Jabłka obieram i kroję na drobne kawałeczki. Kule wyciągam z lodówki. Jasną wykładam na spód blaszki, dodaję jabłka, posypuję cynamonem i na całość ścieram na tarce na grubych oczkach ciemną kulę. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 170'C (termoobieg) przez ok. 45 minut. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Puszyste ciasto z jabłkami 223

Miękkie, puszyste i bardzo lekkie ciasto. Pasują do niego niemal wszystkie owoce, u mnie w wersji z jabłkami :) Bardzo, naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, nic tylko zabierać się do pieczenia ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)cukierni Ewy :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 125 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 600 g jabłek cukier puder Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do masy strużką wlewać olej, cały czas miksować, dodać

Domowa cukiernia Ewy