jabłka - 25490 przepisów (strona:744/1700)

Orzeźwiający koktajl mleczny i "Dziewięć kobiet, jedna sukienka" 152

dziś nie mogło być inaczej. Bazą są owoce z dodatkiem mięty. Składniki : liście z kilku gałązek mięty gruszka kiwi jabłko łyżeczka soku z cytryny łyżeczka miodu mleko Miętę opłukać i pokroić w małe kawałki. Wrzucić do blendera. Z gruszki i jabłka usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, dorzucić do blendera. Kiwi obrać ze skórki i pozbyć się stwardniałej piętki

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy z owocami 105

domowe i wyjatkowe. Podaję je od razu posypane cukrem pudrem. Są wspaniałe, pyszne i już! Dziś u mnie racuchy z owocami, do wyboru do koloru, jeśli wybierzecie wariant z jabłkiem, bananem czy gruszką dodajcie cynamonu, będzie aromatycznie, na pewno nie zaszkodzi obowiązkowo sezonowo świeże owoce takie jak borówki, maliny, jagody. Do takich racuchów można dodać także tarte orzechy lub ulubione(...)mąki pszennej 500 ml kefiru, mleka, jogurtu naturalnego lub maślanki 2 jajka 50 g świeżych drożdży 1,5-2 szklanki borówek amerykańskich, malin, posiekanych w kostkę jabłek lub gruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód szczypta soli olej do smażenia do podania cukier puder Przygotowanie: Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę mąki, odstawiam w ciepłe miejsce

Zasmakuj Kuchni
Surówka z kiszonej kapusty 182

głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula łyżka oleju szczypta soli + cukru świeżo zmielony pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie:  Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku (nie wyciskamy całości) i przekładamy do miseczki. Jabłko(...)marchew i cebulę obieramy. Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę do ryb i mięs. Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z tuńczyka i selera naciowego 115

tylko kilka chwil.  Ja bardzo ją lubię a najbardziej ten chrupiący seler,to właśnie on nadaje sałatce fajnego smaku. 4 łodygi selera naciowego 1/2 dużego twardego i kwaskowatego jabłka (użyłam Granny Smith) 1 puszka(...)tuńczyka w sosie własnym (185g) 3 łyżki kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól  i  pieprz do smaku Tuńczyka osączyć z zalewy i lekko rozdrobnić.  Seler i jabłko pokroić w kosteczkę.,dodać kukurydzę,tuńczyka i majonez.Delikatnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem

Kolorowa kuchnia Elki
Makowe fit babeczki z komosy ryżowej 142

szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki maku 1/3 szklanki ksylitolu (lub brązowego cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego 1 większe słodkie jabłko Wykonanie: Surową komosę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Potem wyłączamy ogień i zostawiamy(...)kuchence pod przykryciem przez około 15 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Jabłko obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki. Do ostudzonej komosy dodajemy mąkę kokosową, cukier, mak, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy starte jabłko i mieszamy do połączenia składników. Łyżką napełniamy foremki silikonowe

Lamarida.pl
Kanapka z matiasem i krewetkami 224

śledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru włoskiego, 160 g selera w słoiku, 12 gotowanych krewetek, 1 jabłko, 2-3 łyżki majonezu,  2-3 łyżki śmietana, cytryna, koperek, sól, pieprz Ewentualnie: musztarda ziarnista Koper włoski kroimy cieniutko nożem lub na mandolinie, wkładamy do miski z zimną wodą(...)pozostawiamy na 15 minut, aż zrobi się chrupki. Jabłko obieramy i kroimy na cieńkie słupki, umieszczamy w misce z wodą i odrobiną cytryny. Śledzie kroimy po skosie na niewielkie kawałki, seler odsączamy z zalewy na sitku. W miseczce mięszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - możemy dodać musztardę ziarnistą. Kromki chleba smarujemy masłem, układamy seler, następnie kawałki śledzia, pokrojone

Plate of Joy
Sałatka Oracza – Gordona Ramsaya 138

sądzę jednak, iż to miałoby jakoś znacząco wpłynąć na moje zdanie. Cebula najlepsza – tyle napiszę;):) duża garść lub dwie rukoli duża garść lub dwie roszponki 1 duże jabłko 3 łodygi selera naciowego pęczek rzodkiewek 100 g szynki drobiowej 100 g sera cheddar 50 g sera z niebieską pleśnią pieprz Piklowana cebula: 1 czerwona cebula 1/2 łyżki cukru pudru(...)Odstawiamy. Ser cheddar strugamy obieraczką do warzyw lub trzemy na małych oczkach tarki. Ser pleśniowy kroimy na kawałki. Seler naciowy kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki. Roszponkę, rukolę, rzodkiewki, seler naciowy oraz jabłko umieszczamy w misce i mieszamy. Zalewamy dressingiem. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, sery oraz (osączoną

Smaki Na Talerzu
Sałatka śledziowa z sosem jogurtowo-musztardowo-koperkowym 702

się różne smaki – słodkie, kwaśne, ostre:) Czy mogę Wam polecić i tę sałatkę? Jak najbardziej TAK!:) 250 g filetów śledziowych a’la matias 2 ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 czerwonej cebuli 2-3 jajka 2 łyżki musztardy delikatesowej, lub innej łagodnej 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w cienkie krążki lub w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą, a następnie zimną wodą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę nieco mniejszą niż ziemniaki. Namoczone śledzie osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Musztardę łączmy z jogurtem i majonezem. Dodajemy posiekany

Smaki Na Talerzu
Tarta makowa 134

masę makową: 300 g mielonego maku 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 białka 30 g roztopionego masła 3-4 łyżki miodu 1 jabłko 1 pomarańcza + cukier puder i sok z pomarańczy na lukier Suche składniki na spód zagniatamy z miękkim masłem. Powinniśmy otrzymać coś w rodzaju sypkiej kruszonki. Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka(...)Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce. Do masy makowej dodajemy wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło, jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na pianę i dodajemy

Ciastkozercy
Kasza jaglana z rodzynkami, jabłkiem, miodem i cynamonem (+ wersja wegańska) 170

wersji wegańskiej. * * * Składniki (proporcje dla 3 osób: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżka masła ( wersja wegańska: 1 łyżka oleju kokosowego) garść rodzynek 1 jabłko miód (wersja wegańska: syrop klonowy) cynamon Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, najpierw pod zimną wodą, następnie pod gorącą wodą, a potem odsączamy na sitku. Dzięki wypłukaniu kasza traci goryczkę(...)wilgoć. Kasza nie powinna się przypalić. Jeżeli będziemy mieszać, wtedy nie będzie sypka a' la kuskus a raczej stanie się "ciapata". 3. W czasie gdy kasza się gotuje, obieramy jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach, sparzamy rodzynki. 4. Po około 15 minutach gotowania kasza jest już gotowa, jest lekko chrupiąca, taką właśnie lubimy. Zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy

Kawa z mlekiem
Ciasteczka owsiane 120

jabłka 3 łyżki miodu 2 garści rodzynek 2 garści posiekanych orzechów 3-4 łyżki wiórek kokosowych Przygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku. Dodać płatki owsiane, obrane i starte jabłko oraz marchewkę. Banana rozdrobnić widelcem lub pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty wraz z rodzynkami, orzechami i kokosem. Całość połączyć. Jeśli masa byłaby zbyt sucha należy dodać odrobinę miodu

My sweet a life
Surówka z selera naciowego i granatu 172

zero przypraw, tylko idealnie dobrane składniki. Składnika na 4 porcje Cały seler naciowy (wiecie o co chodzi, cały taki w woreczku, chyba ze 300 g to maO 1-2 jabłka pół owocu granatu(...)dacie cały też nic się nie stanie, mój był wielki) sok z połowy cytryny 2-3 łyżki dobrego oleju (polecam szczególnie lniany) 3 łyżki rodzynek Przygotowanie: Seler i jabłko pokrój w słupki 2-3 cm, dodaj pestki granatu (pozbądź się tej białej gorzkiej skórki), wymieszaj z pozostałymi składnikami. Smacznego! Artykuł Surówka z selera naciowego i granatu pochodzi z serwisu

greenscarf
Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką 105

wróćmy do tematu wpisu, czyli surówki z kapusty kiszonej ale nieco inaczej. Dodałam do niej trochę innych warzyw dla urozmaicenia smaku. Ponieważ w składzie znalazł się por, dodałam również jabłko, dla złagodzenia smaku. Dzięki dodatkowi dużej ilości warzyw, mamy bardziej kolorową surówkę niż ta w wersji tradycyjnej. Oczywiście, możemy dodać tutaj nie świeżą paprykę a marynowaną. Możemy dorzucić również ogórek(...)solimy i wyciskamy.\r","Dodajemy cukier i oliw\u0119.\r"]} Drukuj Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką Składniki 200 g kapusty kiszonej 1 średni por 1 jabłko 1/2 czerwonej papryki 1 średnia marchewka szczypta cukru i soli 2 łyżki oliwy kminek (opcjonalnie) Sposób przygotowania Jeśli kapusta jest "długa", kroimy ją na krótsze fragmenty. Jabłko i marchewkę ścieramy

Mieszam w Garnku
Owsiane placuszki szarlotki - bez cukru i glutenu 193

Składniki: - 1 jajko  - 1 jabłko - 4 łyżki płatków owsianych  - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3 łyżki amarantusa ekspandowanego - świeży otarty Imbir wg uznania - mąka kokosowa do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Jabłko obieramy ze skóry i trzemy na tarce na dużych oczkach. Białko ubijamy na sztywna pianę, dodajemy żółtko dalej miksujac. Zmielone płatki owsiane przesiewamy przez(...)sitko, dodajemy Imbir i cynamon. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy potarte jabłko i amarantus. Mieszamy łyżka. Pieczemy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia. Posypujemy mąka kokosowa. U Nas podane z kiwi

Szkrab Je Sam