dodatkiem cebuli, czosnku, zielonego kopru, majeranku i kilku innych ziół. Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych a’la matjas 3 ogórki kiszone 2 duże cebule 1 jabłko 2 łyżki pokrojonego koperku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 250ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka octu jabłkowego(...)łyżki octu spirytusowego 10% 1 łyżka cukru mlub miód 1 litr wody do odmoczenia śledzi Przygotowanie: Śledzie wkładamy do zimnej wody. Moczymy ok 30-60 minut. Cebulę, jabłko i ogórki drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki ok 1-1,5 cm. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, ogórki i jabłko, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek
Życie zaczyna się w kuchnisurówki z pora, nie odkryłam nic nowego. Trochę majonezu, jogurtu, sok z cytryny i inne. Klasyka zawsze obroni się smakiem, nie ma co dyskutować. Składniki: biała część pora 1 jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Jabłko myjemy i ścieramy na tarce(...)grubych oczkach (ja nie obierałam ze skórki). W misce mieszamy majonez, sok z cytryny, jogurt i przyprawy, mieszamy. Dokładamy do tego por i starte jabłko, znowu mieszamy. Artykuł Surówka z pora pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySkładniki: Marchew 5 średnich Ziemniaki 5 średnich Jajka 6 Ogórki kiszone 4 sztuki Groszek konserwowy mała puszka Pietruszka korzeń mała Seler ćwiartka Jabłko ćwiartka Por 3 cm Musztarda łyżeczka pełna Majonez 4 łyżki Pieprz 1/2 łyżeczki Sól łyżeczka Przygotowanie: Ziemniaki, seler, pietruszkę oraz marchew ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa oraz jajka odcedzić(...)ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki, jabłka, por pokroić w kosteczkę. Wszystko przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, majonez i musztardę. Wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodypatelni grillowej. Gorący barszcz podajemy z połówkami jajka, grzankami, kleksem śmietanki kokosowej, chipsami kokosowymi i odrobiną kiełków. 3 sposób – Barszcz czerwony z ciecierzycą, kiszoną rzodkiewką i suszonym jabłkiem Ciecierzycę dzień wcześniej moczymy, gotujemy do miękkości. Następnie kiszone rzodkiewki kroimy w plasterki. Gorący barszcz czerwony podajemy z ciecierzycą, plasterkami kiszonej rzodkiewki, chipsami z suszonego jabłka i kiełkami. Partnerem wpisu
Dorota SmakujeDlatego jesteśmy bardzo ciekawi czy nasza wariacja smakowa Ci się spodoba. Przepis na smalec z dodatkami SKŁADNIKI: - 1 kostka smalcu - 1 ostra papryczka - 2 średnie cebule - 1 niewielkie jabłko - 2 ząbki czosnku - 10 dag boczku - 2 łyżeczki majeranku - ½ łyżeczki kminku mielonego - ½ łyżeczki pieprzu - 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK 1. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy(...)patelni. Kiedy trochę się zarumieni, przekładamy go razem z powstałym tłuszczem do innego naczynia. KROK 2. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Cebulę i ostrą papryczkę kroimy drobno i razem z jabłkiem smażymy przy użyciu niewielkiej części smalcu. Smalcu powinno być tyle, by w całości otaczał nasze smażone składniki. KROK 3. Kiedy cebula delikatnie się zarumieni, dodajemy
Związek na patelniśledzi w oleju, 2 ogórki kiszone, 2 papryki pomidorowe kiszone lub jedna czerwona papryka, ½ cebuli cukrowej, ½ jabłka winnego, 1 duży ziemniak – ja użyłam ziemniaka fioletowego, Filety śledzi przekroić wzdłuż na pół a następnie w 0,5 szerokości kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaka umyć i ugotować w "mundurku", w osolonej wodzie ok. 20 minut - nie rozgotować. Jabłko, paprykę, ogórki ( obrane
królestwo garówWątróbka drobiowa to świetna propozycja na smaczny, zdrowy i tani obiad. Składniki: wątróbka drobiowa cebula jabłko majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie mleko sól, pieprz Sposób przygotowania: Wątróbkę moczę w mleku, bardzo dokładnie czyszczę. Po obsmażeniu dodaje sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe, ziele angielskie, cebulkę na koniec kwaśne jabłka. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Autor przepisu: Monika Tyńska
Wasze Przepisyżółta cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 łyżki podprażonego lekko słonecznika sos: 3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu szczypta soli. Robimy! Matiasy kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i jabłka obieramy i także kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze śledzikiem Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik Doprawiamy lekko pieprzem (z solą ostrożnie, gdyż sam śledzik już wystarczająco słony) Mieszamy z sosem(...)śmietanowo- majonezowym. I już. Odstawiamy do lodówki by sałatka przeszła smakiem śledzika Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Śledziowa sałatka z jabłkiem, cebulką i słonecznikiem first appeared on Latosiowy
LatosiowydomPyszne śledzie z słodkim jabłkiem, kwaśnym ogórkiem, pikantną cebulą w śmietanie. Pozycja nie tylko na święta Składniki: 200 g filetów śledziowych, 1 średniej wielkości jabłko, 2 ogórki kiszone, cebula, pęczek koperku, 3-4 łyzki śmietany, łyżka majonezu Przygotowanie: Śledzie moczymy przez 2 godziny w wodzie, aby usunąć namiar soli, w tym czasie wymieniamy wodę dwa razy. Odsączamy, a następnie kroimy(...)mniejsze kawałki. Jabłko obieramy ze skóry, wraz z ogórkiem ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w małą kosteczką. Dodajemy do śledzi wraz ze śmietaną, majonezem oraz posiekanym koperkiem. Mieszamy. Całość chłodzimy przez noc w lodówce, aby smaki się przegryzły
Lena Gotujewina 250 ml mleka 5 liści świeżej szałwii, drobno pokrojonej sól i czarny pieprz do smaku Surówka z modrej kapusty 300 g modrej kapusty 50 g selera 1 duże jabłko 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Jeśli nie dysponujesz resztkami ziemniaków z obiadu to ugotuj porcję(...)podania jedynie podpiec w piekarniku. Czas pieczenia będzie jednak dłuższy, około 40 minut przy temperaturze 175°C. Zapiekanka świetnie smakuje z surówką z modrej kapusty z dodatkiem selera i jabłka. Wszystkie składniki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. dopraw surówkę oliwą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Smacznego! The post Jak ugotować luksusowy tani obiad? appeared first
codojedzeniamłodej kapusty z koperkiem. Jest nie tylko smaczna ale i błyskawiczna i prosta w wykonaniu. Kto się skusi? Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 winne jabłko pęczek koperku 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku odrobina cukru Wykonanie : Kapustę myję, dzielę na ćwiartki i drobniutko siekam. Marchewkę i jabłko(...)obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieram i kroję w drobniutką kostkę. Kapustę wrzucam do miseczki, dodaję jabłko, cebulę, marchewkę oraz posiekany koperek. Skraplam sokiem z cytryny, oliwą .Solę i pieprzę do smaku. Mieszam i odstawiam do lodówki na około pół godziny. Smacznego!!! Kapustę można wcześniej posolić i odstawiać by zmiękła. Ja wolę wersję na chrupko
Kasia i jej kobiecy światSzukasz przepisu na smaczną i szybką surówkę? Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem to idealny dodatek do dania z mięsem. Składniki: 2 cukinie 2 marchewki jabłko garść kiszonej kapusty mała cebula Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz koperek miód sok z pomarańczy Sposób przygotowania: Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam sokiem
Wasze Przepisyłopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek bez pestek 1 jabłko 250 ml wytrawnego, czerwonego wina Do smaku zioła i przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 3 ziarna jałowca 1 goździk płaska łyżka czarnego pieprzu Nie dodajemy soli, gdyż(...)przykrywką. Po zagotowaniu się zmniejszam ogień i gotuję przez 60 minut. Można co jakiś czas zdjąć pokrywkę i przemieszać. Pod koniec gotowania dodaję obrane i starte na gruby oczkach jabłka. Krok 6. Przygotowuję mięsa. W międzyczasie gdy kapusta się gotuje, przygotowuję mięsa. Im więcej mięs różnych rodzajów, tym bogatszy i smaczniejszy bigos staropolski. Surowe mięsa kroję w kilku
Ania gotujeśledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować. 3-4 płaty śledziowe 1 czerwona cebula 1 seler naciowy 1 jabłko 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pieprzu 4-5 suszonych pomidorów olej do zalania Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy(...)posypujemy szczyptą soli i cukru. Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi. Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski. Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski. W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony pieprz
Smaczne mojeopakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek oleju 10 łyżek mleka zagęszczonego owoce: 4 małe brzoskwinie ufo lub morele 1 krótka gałązka rabarbaru 1 małe jabłko ( to mój zestaw, kompozycja w tym zakresie stwarza wiele możliwości, ilość owoców powinna się zgadzać, nie ich rodzaj ). Wykonanie: Owoce myjemy, obieramy te, które tego wymagają, kroimy na niewielkie cząstki(...)lekką górką, jest gotowe. Upieczone zostawiamy w uchylonym piekarniku przez 10 min, po czym wyciągamy i studzimy. Koniecznym posypka z cukru pudru! Została mi jeszcze gałązka rabarbaru, dwa jabłka. Jutro niedziela. Mam plan mieć czas, więc prawdopodobnie się nie powstrzymam. Idźcie za ciosem i nie powstrzymujcie się
Kronika Piekarnika