wiem, dlaczego to ciasto nazywa się szwedzkim tortem jabłecznym. Już tak jakoś się utarło. Jest przepyszne. Połączenie aromatycznych jabłek, słodkiej śmietanki i delikatnego biszkoptu posmakuje każdemu. Najczęściej piekę to ciasto jesienią, jak tylko pojawią się soczyste, czerwone jabłka. Dla oszczędności czasu można wziąć też jabłka ze słoika. Ale nie oszukujmy się, najlepsze
dolcevitainmykitchenWrzesień. Wrzosy. Figi. Fioletowe. Wiewiórka. Ruda. Było pysznie. Tyle w skrócie mogę napisać o tym obiedzie. Kaczka w połączeniu z jabłkami i słodkimi figami wypadła znakomicie. Do tego kluski śląskie, surówka i nic więcej nie potrzeba. Zastanawiacie się pewnie, skoro składniki podane są na 2 porcje, dlaczego widnieją 3 udka zamiast dwóch? No jak zapewne wiecie, kaczka nie należy(...)zbyt dużych ptaków, stąd takie jedno małe udko może okazać się niewystarczające - zwłaszcza, gdy szykujecie obiad dla lubego ;) Składniki na 2 porcje: 3 kacze udka 2 jabłka 3 figi oliwa z oliwek sól, pieprz, słodka papryka majeranek, tymianek, rozmaryn 2 łyżeczki miodu 1 łyżka masła Kacze udka natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem i wstawić
My simple kitchennajróżniejsze oleje tłoczone na zimno, przyprawy i zioła, herbaty, bakalie, mąki, kawy i wiele więcej. Składniki: 0,5 główki kapusty pekińskiej 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku 1 słodkie soczyste jabłko 3 łyżeczki oleju z ostropestu – użyłam od Milo kilka kropli soku z cytryny pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Kapustę siekamy, przekładamy do miski(...)dodajemy posiekany szczypiorek oraz starte na grubych oczkach jabłko. Do składników dodajemy olej z ostropestu, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (najpierw nieduża ilość). Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy soku z cytryny lub doprawiamy. Jeśli nasze jabłko jest za mało słodkie można dodać 1 łyżeczkę cukru. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkiNaleśniki są dobre na każdą porę roku i nadają się na każdy posiłek :) Tym razem proponuję coś na słodki deser lub podwieczorek. Pierwsze jesienne jabłka połączyłam z ostatnimi letnimi, soczystymi brzoskwiniami. Z dodatkiem wanilii pachną i smakują wspaniale. Podane z naleśnikami na mleku oraz solonym kajmakiem przegonią wszystkie chmury :) 8-10 sztuk 3 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki mąki pszennej(...)jajka łyżka oleju rzepakowego 2 jabłka antonówka (lub inne kwaśne) 2 soczyste brzoskwinie 1/4 łyżeczki ziarenek wanilii 8-10 łyżeczek solonego kajmaku Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8-10 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Owoce myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę. Dusimy na łyżce wody, aż zmiękną. Dodajemy do nich wanilię i mieszamy. Każdego naleśnika smarujemy kajmakiem
Mienta blogświetny dodatek do obiadu lub kolacji, którego przygotowanie nie zajmuje wcale wiele czasu. Składniki: 1/3 główki kapusty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 1 marchew 1 jabłko 1 czerwona papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu *** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy(...)Cebulę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie, cebule i marchew dokładamy do kapusty, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę *** *** Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki *** *** Jabłko oraz paprykę przekładamy do miski z pozostałymi warzywami i dodajemy posiekaną pietruszkę *** *** Do małej miseczki przekładamy wszystkie składniki sosu: oliwę, sok z cytryny oraz
Blog z ApetytemJabłka – 5 szt Jajka – 4 szt Mąka pszenna – 50 dag Mleko 3,2 % - ½ L Cukier -5 łyżek Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cynamon Cukier puder Olej Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić(...)plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać jeszcze ciepłe
ciasta i desery czyli na słodkomąka pszenna - 3 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka margaryna - 20 dag żółtka - 4 szt śmietana 18% - 3 łyżki cukier - 1/2 szkl cukier waniliowy - 1 op jabłka - 2,5 kg cukier - 3/4 szkl rodzynki - 10 dag orzechy - 10 dag cynamon - 1 łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie(...)dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto
ciasta i desery czyli na słodkomąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą
ciasta i desery czyli na słodkoCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać(...)dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta
ciasta i desery czyli na słodkozblendowałam 3 składniki z płatkami jaglanymi, twarogiem posyłam kokosem i takim sposobem stworzyłam pełnowartościowy posiłek. Polecam wykonać taki smakołyk dzieciaczkom. :) Zapraszam również po przepis na PUDDING RYŻOWY Z JABŁKIEM LINK Wartości odżywcze 1 porcji: 456 kcal B 23 g W 62 g T 12 g Składniki na 2 porcję: ▸2 większe marchewki ▸1 banan ▸1 jabłko(...)płatków jaglanych lub innych ▸30 g wiórków kokosowych ▸150 g twarogu ▸ok. pół szklanki wody Przygotowanie: Marchew, jabłko i banana obieramy. Kroimy w talarki i wrzucamy do blendera. Do tego dorzucamy płatki (suche), twaróg i wiórki (zostawić trochę do posypania). Na koniec wodę i blendujemy wszystko do jednolitej konsystencji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnie130g maki pszennej (u mnie tortowa) – 100g masła – 90g cukru brązowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 4 jabłka średniej wielkości – 50g orzechów włoskich – 2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka do posypania przed końcem pieczenia – 1 łyżka soku z cytryny Masło pokroić na dwie porcję(...)zamrozić. Mąkę, wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia i podzielić na 3 części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać sok z cytryny, cynamon, drobno posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na dwie części. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Jeżeli macie zamiar użyć okrągłej formy, to forma
Smaki Arminekapuchy na ciepło nie może być mowy wiedziałam, że wykorzystam ją na surówki. Dzisiaj zatem surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką a do tego jeszcze koperek, marchewka, jabłko i dla przełamania smaku i koloru koperek. O ile surówki z selera czy innych warzyw, często ktoś nie lubi, to zazwyczaj surówkę z kapusty białej lubią wszyscy. Do tego pasuje(...)Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony 1/2 szt. czerwonej papryki 4 gałązki koperku 1/2 szt. cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Mieszam w Garnkupatrzę w dal. 1 września to data graniczna. Od jutra zaczyna się codzienność. Wracam do niej z ciekawością, bo nie wiem, jaka będzie… Składniki: • 1/2 melona miodowego • 2 jabłka • ½ ananasa • ½ cytryny • 4-5 listków świeżej mięty • 10 kostek lodu Sposób przygotowania: 1. Przygotować owoce: umyć, obrać ze skórki (poza jabłkami), usunąć twarde części ananasa i gniazda nasienne z jabłek. Pokroić
W mojej kuchniWątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze. Składniki: 600 g gęsiej wątróbki 150 g smalcu gęsiego 150 g bułki tartej 3 łyżki mąki 2 jajka 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru 100 ml cydru sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie(...)smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple. Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka pokrojone w ósemki ( w skorce ). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem. Podlałem cydrem. Odparowałem. Podałem ze świeżym tymiankiem
R'n'G Kitchen