Wspierajmy naszą odporność poprzez ćwiczenia fizyczne i dietę. U mnie micha pełna antyoksydantów, dobrych tłuszczów i witamin. 1/4 główki czerwonej kapusty 1/2 jabłka 1 mała czerwona cebula 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek lub tłoczonego na zimno oleju lnianego 1 łyżeczka nasion lnu 2 łyżeczki nasion słonecznika kilka orzechów włoskich suszone żurawiny ( kilka(...)sztuk) sól i pieprz do smaku świeże oregano Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i oliwą wymieszać. Na patelni podprażyć nasiona. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając solą i pieprzem
AZgotuj!koreczki. Sałatka z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Składniki na 2 porcje: bulwa selera ugotowana ze skórką i obrana 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane jabłko – pokrojone w słupki bez obierania opakowanie gotowych śledzi w śmietanie – u mnie 300 g razem z sosem 2 łyżki chrzanu świeżo zmielony pieprz garść śliwek suszonych bez pestki mała czerwona(...)zalewy płatki migdałów podprażone na patelni Przepis na sałatkę z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki i wykładamy na 2 talerze. Dodajemy pokrojone jabłka. Chrzan i pieprz dodajemy do opakowania śledzie i mieszamy. Kroimy śledzie na mniejsze kawałki i wykładamy na talerz z ziemniakami razem z sosem. Dekorujemy śliwkami, cebulą, kaparami i płatkami
Ugotowane pozamiatanewarto wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej? czarne porzeczki - doskonałe źródło witaminy C (nie lubię ich zjadać, ale sok wypiję z przyjemnością), jest on bardzo kwaśny w smaku dlatego warto dodać jabłko lub marchew truskawki - doskonałe źródło witaminy C, ciężko spotkać sok truskawkowy do kupienia, a warto go pić, truskawki zawierają mnóstwo soku kiwi - zawiera dużo witaminy C, niejedna osoba na samą(...)myśl ma ślinotok, to jedno z najbardziej kwaśnych owoców. Sok kiwi w połączeniu z jabłkiem jest niezwykle orzeźwiający pomarańcze - wspaniałe źródło witaminy C. W zależności od tego jakie pomarańcze uda wam się kupić, ich sok będzie bardziej słodki lub mniej. morele - wspaniałe źródło betakarotenu, sok z tego owocu zaskoczy Was smakiem! melon - bardzo dobre źródło betakarotenu, sok z melona warto
MamaOskarkaCytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej 1 duża cebula 4 łyżki oleju lnianego sól i pieprz 1-2 łyżeczki suszonego majeranku opcjonalnie: pokrojone w kosteczkę ½ jabłka Wykonanie Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej i podsmażamy cebulę ( co chwile mieszając) ok 10 minut. Cebulę solimy w trakcie smażenia. Do fasoli(...)dodajemy cebulę i rozgniatamy kopystką lub widelcem ( nie używamy blendera). Jak będzie za suche, dodajemy zalewę i jeszcze kilka olej Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Opcjonalnie można dodać jabłko pokrojone w kostkę. Smalec smakuje idealnie na chrupiącym chlebie wraz z ogórkiem kiszonym
Apetyt na Zieloneświąteczna sałatka jarzynowa: 4 marchewki duże 2 korzenie pietruszki ćwiartka korzenia selera ok 150g 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1-2 jabłka – najlepiej kwaśne i dość twarde 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić świąteczną sałatkę jarzynową: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe(...)zależy od naszych upodobań). Następnie jajka gotujemy na twardo (zobacz poradnik Jak ugotować jajka na twardo ). Potem ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę. W kolejnym kroku jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Potem ogórki kroimy w kostkę. Następnie groszek i kukurydze odsączamy z zalewy. W końcu wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku. Artykuł Świąteczna sałatka jarzynowa
Dorota SmakujeSałatka wielkanocna z jajkiem, szynką, selerem konserwowym, kukurydzą i jabłkiem – jak dla mnie idealne połączenie. Sałatka prosta, smaczna, jak znalazł na wielkanocny stół, i nie tylko. Do takiej kompozycji smaków idealnie pasować będzie także ananas, por, świeża papryka, zielony groszek lub marynowane warzywa, np. ogórki lub papryka. Sałatka wielkanocna SKŁADNIKI: 5 średnich jajek 1 słoik selera konserwowego(...)odsączeniu 180 g) 1 duże jabłko 1 puszka kukurydzy (400 g, po odsączeniu 220 g) 120 g szynki w kawałku lub plastrach 2 czubate łyżki majonezu + 1/2 łyżki, np. majonezu domowego sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Jajka myję i wkładam do osolonej wrzącej wody, gotuję na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie odlewam wodę i zalewam zimną, odstawiam
Zasmakuj Kuchniktóre pozwoliły mi na przygotowanie pysznego rosołku. Przepis na: Pyszny rosół z kaczki Do przygotowania sałatki wykorzystamy m.in. składniki ugotowanie w rosole. Składniki 3 marchewki 2 pietruszki 1 jabłko 1 niewielka cebula 200g zielonego groszku 4 jajka 2 łyżki majonezu sól pieprz 3 ogórki kiszone 1/3 selera Sprawdź: Jak szybko zamówić pizzę z dostawą! Sałatka jarzynowa – przepis Marchewka, pietruszka(...)seler powinny być ugotowanie – al dente. Studzimy i kroimy następnie w kostkę. Przekładamy na miski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko również kroimy w kostkę. Jajka, jabłko i cebulę dodajemy do pozostałych warzyw. Ogórki kroimy w kostkę i odcedzamy na sitku. Dodajemy do pozostałych składników. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mundurkach i pyszny postny obiad gotowy! Składniki: 5-6 sztuk śledzi 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżeczki musztardy 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli pieprz z młynka 1 jabłko 3-4 ogórki kiszone 1 cebula koperek Przygotowanie: śledzie solone wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i sparzyć wrzątkiem na sitku. Zostawić do odsączenia jabłko(...)ogórki kiszone pokroić w kostkę jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone jabłko, kiszony ogórek, cebulę i koperek śledzie podawać z sosem jogurtowym i ugotowanymi ziemniakami w mundurkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!babeczki warzywne z tofu . Składniki (12 muffinek): 3 szklanki (720 ml) płatków owsianych górskich bezglutenowych (mogą być glutenowe, jeśli tolerujecie gluten) 2-3 bardzo dojrzałe banany 1 duże słodkie jabłko 2 łyżki (10 ml) nasion chia 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu mielonego 1 1/2 szklanki (360 ml) mleka roślinnego (np. sojowego) gorzka czekolada(...)stopni C. W większej misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Odstawiamy na bok nasze suche składniki. Obrane ze skórki banany rozgniatamy na talerzu widelce, a jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do suchych składników dodajemy zawartość miseczki z nasionami chia, banany i jabłko oraz szklankę mleka roślinnego. Całość mieszamy. Foremkę na muffinki napełniamy ciastem i posypujemy
Lamarida.plformatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #bezdodatkucukru #bezpieczenia #bezglutenu Składniki: – 50 g płatków owsianych – 10 g masła klarowanego – łyżeczka cynamonu – jabłko – 7 daktyli – łyżka masła orzechowego – szczypta soli – 100 g jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Płatki owsiane upraż do zarumienienia na patelni z dodatkiem masła i cynamonu. Jabłko(...)zetrzyj na tarce. Daktyle namocz w gorącej wodzie aż zmiękną, a później zblenduj z masłem orzechowym i szczyptą soli do kremowej konsystencji. Płatki owsiane przesyp do słoiczka, dodaj jabłko, krem karmelowy, jogurt naturalny i na koniec posyp cynamonem. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie: 695 kcal Białka: 20 g Tłuszcze: 29 g Węglowodany: 93 g Jeśli masz pytania, a może
Mrs. Endorfinapoczęstunek dla gości.Myślę, że sałatka na zawsze już zagości w moim domu. 2 kiszone buraki w plasterkach 4 jajka 2 małe ogórki kiszone biała część pora 1/2 kwaśnego jabłka 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz Buraczki,jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Pora umyć i oczyścić, pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do buraków i ogórków. Jaja
Krylowa Kuchniapęczaku. Bardzo pożywna, sycąca i zdrowa. Składniki Sałatka: 2 szklanki pęczaku 1 łyżka oleju 1 / 2 puszki groszku konserwowanego 1 / 2 puszki białej fasoli 4 buraczki czerwone 1 jabłko 1 cebula Sos majonezowy: 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany Sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)kasza zrobi się miękka, a woda zostanie wchłonięta. W czasie gotowania kaszy nie mieszać. Odstawić z ognia, przestudzić. Fasolę białą oraz groszek odsączyć na sicie, pozostawić do odkapania. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę. Przygotować sos majonezowy, mieszając majonez ze śmietaną oraz sos winegret, mieszając ocet z solą i musztardą
niecodziennikparymięsne nadzienie do pierogów można wzbogacić i po burzy mózgów stwierdziliśmy, że odpowiednie będą do niego dodatki, z którymi sama gęś dobrze się komponuje, a więc suszona śliwka i jabłko. Składniki na pierogi z gęsiną i suszoną śliwką Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie(...)przykryć ściereczkę i odstawić na 15 minut. Nadzienie: Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odsączyć je z wody i pokroić na małe kawałki. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mięso pieczonej gęsi zmielić jeden raz w maszynce do mielenia mięsa, można je także drobno pokroić. Dodać smalec, śliwki, jabłko
niecodziennikparySkładniki (1 porcja): 40 g mąki gryczanej 1 jajko + 1 białko 1 małe jabłko 60 g maślanki 1 łyżka erytrytolu 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jabłko obierze ze skórki (lub jeśli chcesz nie obieraj) i zetrzyj na tarce. Białka oddziel od żółtej i ubij na sztywną pianę(...)miski przesyp mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, erytrytol, starte jabłko, żółtko oraz maślankę. Wymieszaj dokładnie. Kolejno dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron po kilka minut, do zarumienienia. Podałam z sosem orzechowym (masło orzechowe rozmieszałam z odrobiną mleka i wody) i jagodami
Zdrowie na języku :P