jabłka - 25490 przepisów (strona:764/1700)

Surówka z pora z ogórkiem kiszonym 113

ostrym smakiem, to nie musicie się o to martwic. Por dla złagodzenia przelewamy wrzątkiem. Robi się przez to łagodniejszy w smaku. Dodatek majonezu również łagodzi smak, no i słodkie jabłko. Połączenie jest naprawdę pyszne i udane. Surówkę z pora można podawać od razu lub schłodzić w lodówce, wówczas smak będzie jeszcze lepszy. Spróbujcie. Składniki: kawałek pora – po pokrojeniu(...)szklanka 1 mniejsze jabłko 1 ogórek kiszony 2 majonezu – u mnie dziś chrzanowy, ale można użyć tradycyjny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Por kroimy w półplasterki (jeśli jest grubszy można pokroić drobniej), przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na chwilę, a później odciskamy i przekładamy do miski. Dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i starty na grubych

Słodkie okruszki
Sok - burak,marchew,jabłko 138

postaci soku, ponieważ wtedy jest najsmaczniejszy. Szczególnie wtedy, kiedy dodamy do niego inne warzywa, lub owoce. Możemy stosować różne kombinacje. Ja tym razem, połączyłam buraka z marchewką i jabłkiem. Sam burak na surowo, nie jest smaczny. Przynajmniej dla mnie :) Ma ziemisty, nie fajny smak. Natomiast takie połączenie, bardzo mi smakuje. Podaję składniki na jedną porcję soku. Składniki: 1/2 dużego buraka(...)mniejszy 3 marchewki 1 jabłko Wykonanie: Marchewki i buraka obrać i umyć. Jabłko umyć i wykroić gniazda nasienne. Wszystko przepuścić przez sokowirówkę. Odstawić na około pół godziny, ponieważ burak może być zbyt obciążający dla żołądka

Agusiowe smakołyki
Kluski z boczniakami w śmietanie 90

Miały być kluski śląskie. Jednak smak chcieliśmy podkręcić czymś. No to w rękę wpadło nam jabłko i czosnek. Wyszło niesamowicie pysznie <3 Składniki: KLUSKI: 500 g ziemniaków 1 jabłko 4 ząbki czosnku 350 g mąki ziemniaczanej SOS: 250 g boczniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki mąki 400 ml mleka(...)łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski, które spłaszczamy. Gotujemy około 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną 125

słodkiego jabłka oraz żurawiny. Chrupiąca, słodka i bardzo smaczna surówka, która będzie idealnym dodatkiem do np. wielkanocnego obiadu. Składniki: 1/4 główki czerwonej kapusty, drobno posiekanej 1 winne, twarde jabłko – starte na tarce o grubych oczkach garść suszonej żurawiny oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy o pozostawiamy w lodówce

Życie ze smakiem
ZIELONY KOKTAJL ŚNIADANIOWY 136

Szybki, smaczny, zdrowy i pożywny koktajl, który doda nam energii na cały poranek.     SKŁADNIKI ok. ½ szkl. soku pomarańczowego Hortex, 1 banan, 1 jabłko, 150 g szpinaku baby WYKONANIE Banana obieramy ze skórki, z jabłka usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera, dodajemy szpinak oraz sok, miksujemy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy więcej soku

słodki bratek
Surówka z kiszonej kapusty 134

mnóstwo witamin. Dotatek marchewki i papryki powoduja iż surówka ma niepowtarzalny smak. SKŁADNIKI 300g odciśniętej z soku kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 czerwona papryka natka pietruszki 1 jabłko 3 łyżki oleju z oliwek łyżeczka cukru pieprz lub kminek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszoną kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić Obrać ze skórki jabłko i paprykę(...)celu używam obieraczki do ziemniaków ) Zetrzeć marchew, jabłko i paprykę na tarce o grubych otworach Poszatkować drobno natkę pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Połączyć ze sobą wszystkie składniki Dodać olej z oliwek, cukier, pieprz lub kminek do smaku Wymieszać SMACZNEGO

zielonacukinka
Kolorowe smoothie z groszkiem cukrowym i orzechami nerkowca 161

jabłka Owoce obrać, pozbyć się pestek i gniazd nasiennych. Groszek i szpinak umyć i osuszyć. Banana zmiksować z orzechami i mandarynkami. Kiwi zmiksować ze szpinakiem, groszkiem i jabłkiem. Obie masy przełożyć warstwowo do pucharka lub pokalu. Smacznego Kolorowe smoothie z groszkiem cukrowym i orzechami nerkowca Kolorowe smoothie z groszkiem cukrowym i orzechami nerkowca Kolorowe smoothie z groszkiem cukrowym

Smaki Armine
Holenderska sałatka z tuńczykiem w chrupiącej bułce 100

Smaczna jajeczna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą cebulką, słodkim jabłkiem, chrupiącą kukurydzą i świeżym szczypiorkiem. Podana na świeżej sałacie z chrupiącą bułką to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę lub pełnowartościowe śniadanie. Składniki: 6 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszka kukurydzy 1 jabłko 2 cebulki dymki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu sól pieprz Dodatkowo(...)bułek kajzerek 12 listków sałaty Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. 2. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 4. Cebulki i  szczypiorek drobno posiekać. 5. Wszystkie składniki przełożyć do miski dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Bułki przekroić na pół, położyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka z selera pyszna i zdrowa 133

się nie chce robić,  ani pisać ani czytać, sami zresztą znacie to uczucie.  Lubicie surówki, ja bardzo.Ostatnio na naszym stole gości surówka z selera z jabłkiem , marchewką i porem, po prostu pycha. Mam w domu takiego niejadka warzywnego ale powiem Wam że tą surówkę zjada ze smakiem.Nie wiem czy wiecie ale seler nie ma kalorii(...)liści selera ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne.Oczyszcza organizm z toksyn, jednym słowem można go jeść do woli. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki :   1 średniej wielkości seler 1 duże słodkie jabłko 1 duża marchewka 2 łyżki rzeżuchy kawałek pora 1 kopiasta łyżka jogurtu naturalnego 1,2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie : Seler, marchew, jabłko obieramy i myjemy, następnie ścieramy

Sama słodycz i szczypta chili
Koktajle owocowe – jak dużo o nich wiesz? 140

jędrność i elastyczność, a dodanie do koktajlu cytryny pomoże rozświetlić cerę po męczącej zimie. Nie można też zapomnieć o antyoksydantach, które znajdują się na przykład w truskawkach, malinach i jabłkach. Chronią one nasze komórki, spowalniając procesy starzenia. Zatem regularnie pite i odpowiednio skomponowane koktajle owocowe pomogą zregenerować zmęczoną skórę i przywrócić jej młodzieńczy blask. Szczupła sylwetka Koktajle owocowe zajmują(...)szczypta cynamonu 2 łyżeczki miodu Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera na gładką masę i ciesz się smakiem! Koktajl jabłkowo-bananowy z awokado: 1 dojrzałe awokado 1 banan 1 jabłko 400 ml jogurtu naturalnego ½ cytryny łyżka miodu (opcjonalnie) mleko (opcjonalnie) Do blendera wrzuć, a następnie zmiksuj owoce oraz jogurt. Następnie dodaj sok z połówki cytryny i wymieszaj. Jeśli wolisz słodkie

Okiem Blondynki by McBlondi
Koktajl z selera i kiwi 163

łodygi jabłka 2 szt kiwi- 1 szt miód naturalny 1 łyżeczka woda zimna 1/2 szkl seler opłukać, pokroić w plasterki wprost do blendera. dodać opłukane i obrane jabłko o raz kiwi pokrojone w kawałki. dolewamy pół szklanki zimnej przegotowanej wody i dodajemy na koniec łyżeczkę naturalnego miodu. wszystko razem miksujemy i od razu podajemy

Camilla w kuchni
Pizza pomidorowo - jabłkowa 104

sól.  Sos : - mała cebula, - pomidory krojone w puszce, - ząbek czosnku, - olej do podsmażenia, - tymianek, oregano, - sól, pieprz biały. Obłożenie : - około 100 g szynki gotowanej, - 1 - 2 pomidory, - 1 jabłko, - 1 jajko, - około 100 g startego sera. Wykonanie : Z podanych składników zagnieść ciasto rozpuszczając drożdże w wodzie. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać(...)Odstawić do przestudzenia. Ciasto zagnieść, rozwałkować na koło i ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć porcję sosu, szynkę pokrojoną w kostkę ( w przepisie należało ją podsmażyć, ja tego nie robiłem ) Jabłka i pomidory obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i ułożyć na wierzchu. Dodatkowo przyprawić ( ja posypałem świeżym tymiankiem, lekko solą i pieprzem ). Jajko wymieszać z serem i wylać

Przepisy Mikołaja
Smalec fasolowy na bułce ogórkowej 60

obłędnie. No i je się takie danie bez wielkich wyrzutów sumienia :) Składniki : Przepis na bułki ogórkowe: http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/02/buki-ogorkowe-na-drozdzach.html Smalec fasolowy: - puszka białej fasoli, - 1 duża cebula, - 1/4 kwaśnego jabłka, - czosnek granulowany, - rozmaryn, - sól ( umiarkowanie, bo fasola jest słona ) - 3 kulki jałowca, - majeranek(...)dużo pieprzu ziołowego, - 2 łyżki oleju do podsmażenia, - szczypiorek. Wykonanie : Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać jałowiec i rozmaryn. Kiedy cebula będzie zrumieniona dodać pokrojone w kostkę jabłko i resztę przypraw. Chwilę poddusić i dodać lekko odcedzoną i zmiksowaną fasolę. Ja użyłem robota z nożem, nie miksowałem na papkę. Całość przesmażyć i ewentualnie doprawić. Przed jedzeniem należy schłodzić

Przepisy Mikołaja
GAZPACHO ANDALUZ 119

jabłek) mała czerwona cebula sól himalajska, pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek zimna filtrowana woda opcjonalnie: kromka chleba bez skórki (w wersji glutenfree - chleb gryczany) opcjonalnie: jabłko Wszystkie składniki kroimy (paprykę można też obrać ze skórki) i dokładnie miksujemy, dolewamy wodę, żeby konsystencja nie była zbyt gęsta, doprawiamy solą, oliwą, octem i pieprzem

Cytryna&Co.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem 134

Cześć! Jestem ciekawa jak Wy przyrządzacie wątróbkę drobiową. Ja sama robię ją na kilka sposobów. Tu opisałam jak robię wątróbkę z jabłkiem. W domu uwielbiamy wszelkiego rodzaju podroby między innymi wątróbkę :) Składniki: * 1 kg wątróbki drobiowej * 1 jabłko (najlepiej kwaskowate) * 2 cebule  * majeranek ok. 1 łyżki * sól, pieprz * 1-2 łyżki masła * 3 - 4 liście laurowe  * 6 ziarenek(...)mlekiem. U mnie stała w mleku przez całą noc, ale krótszy czas moczenia w mleku też wystarczy. Na drugi dzień odsączyłam mleko z wątróbki. Cebulkę pokroiłam w pół talarki, jabłko w drobną kostkę. Podsmażyłam to wszystko na maśle. Po kilku minutach dodałam wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie. Wątróbki nie smaży się długo bo stwardnieje. Dlatego też pilnowałam aby obsmażyła

Pieprzyć z Fantazją