smalec lekko zamrozić, szybciej i łatwiej dają się pokroić. Jeżeli chcemy, aby smalec mógł być dłużej przechowywany, dla pewności wszystkie składniki surowe w tym przypadku cebula, czosnek, jabłko podsmażamy do zrumienienia w oddzielnym garnuszku i dodajemy do przesmażonego już smalcu. Jeśli zrobimy smalec w/g poniższego przepisu to i tak okres przechowywania w lodówce to 3-4 tygodnie. Smalec(...)domowy z ziołami 1kg tłuszczu / u mnie podgardle, boczek surowy, kawałek łopatki /, 1 szklanka wody, 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, 1 główka czosnku, ½ szklanki suszonego majeranku, ¼ szklanki suszonego tymianku, ¼ szklanki suszonego rozmarynu, pieprz, sól. Podgardle, boczek i łopatkę kroimy dość drobno lub przekręcamy przez maszynkę używając sita o grubych oczkach. Wkładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem, dolewamy wodę
Leśny ZakątekCzas przygotowania: 20 minut Składniki na tatar ze śledzia: 4 filety śledzia małosolnego bez skóry dojrzałe awokado 2 łodygi selera naciowego cebula czerwona kilka gałązek natki pietruszki 1/2 jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku Jak zrobić tatar ze śledzia? Śledzie najlepiej, aby były niezbyt(...)wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno pokroić. Natkę pietruszki drobno
Kuchcik gotujeSmalec z kiszonym ogórkiem to przystawka idealna na każdą okazję. Przepis i listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko 1 kg słoniny 2 kromki chleba Sól, pieprz, zioła wedle uznania Smalec z ogórkiem kiszonym – przepis: Słoninę posiekaj bardzo drobno. Następnie obierz cebulę i poszatkuj ją w drobniutką kostkę(...)Zdejmij słoninę by ją trochę przestudzić. Następnie dodaj cebulę, ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek . Ponownie smalec zacznij podgrzewać, mieszaj często by nie przywarł, na sam koniec dodaj starte jabłko i sól, pieprz i zioła wedle uznania. Tak przygotowany smalec odstaw do stężenia. Smacznego! Artykuł Smalec z ogórkiem kiszonym, jak u mamy pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pistacjami. Przepyszna i prosta. Jeśli będziecie coś testować z tej książki, to koniecznie pieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej? Smak nie jest bardzo wyczuwalny(...)makaron z krewetkami będzie można znaleźć pod hasłem “krewetki”, ale nie pod “makaron”, Ostatnią uwagą są małe nieścisłości w tłumaczeniu np. kumin występuje jako ziarna kminu a plasterki jabłka to 2 milimetrowe cząstki. Pomimo tego całość jak najbardzije warta jest polecenia. Moim ulubionym przepisem jest łosoś Bridget Jones. To żartobliwe nawiązanie do dania wg. wymyślonego przez scenarzystów 3. częsci
Ugotowane pozamiatanepomysł na zdrowe śniadanie dla każdego. Już kiedyś zrobiłam nocną owsiankę z marchewką, sprawdźcie przepis koniecznie Nocna owsianka z marchewką Nocna owsianka z koktajlem bananowym, gruszką i jabłkiem / 2 duże porcje lub 4 małe Składniki: 1 małe jabłko ( u mnie szampion) 1 gruszka (u mnie odmiana rocha) 1 banan 2 łyżki kakao 1 pomarańcza 600 ml mleka(...)płatków owsianych górskich miód do smaku 2 łyżki jogurtu greckiego Przygotowanie: Owoce myjemy. Jabłko i gruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach do miski. Do blendera wkładamy obranego banana. Wlewamy mleko i dodajemy kakao. Miksujemy. Koktajl bananowy wlewamy do miski ze startymi wcześnie owocami. Dodajemy płatki owsiane oraz sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Jeśli chcemy, można dodać nieco miodu
Moja smaczna kuchniasezonem, ale na pewno skorzystamy. Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki. Składniki 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 jabłko 1 suszony podgrzybek 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier sok z cytryny sól, pieprz(...)talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy. Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz. W tym czasie przygotowujemy paszteciki. Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół. Na dług
R'n'G KitchenPRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne. *** Puszysty sernik na białkach PRZEPIS TUTAJ Puszysty, delikatny i bardzo smaczny sernik na białkach
Blog z Apetytemjabłko – 10-12 truskawek – 500 ml wody gazowanej – syrop cukrowy: 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Do rondelka dodaj składniki syropu cukrowego – cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Owoce umyj i pokrój w niewielkie kawałki. Cytryny, pomarańczy i jabłka nie obieraj wcześniej. Owoce
nietylkopasta.plbędzie to doskonały lunch do zabrania do pracy następnego dnia. Przepis na kimchi Składniki: 2,5 kg kapusty pekińskiej 250 g marchewki pokrojonej w cienkie paski 400 g jabłka – obranego i oczyszczonego z gniazd nasiennych i skórek 150 g czosnku – obranego i posiekanego 200 g cebuli posiekanej 70 g startego na tarce imbiru 100 ml sosu rybnego(...)ryżowy. Wymieszaj 150 ml wody z mąką ryżową i cukrem – gotuj na wolnym ogniu. Kiedy kleik będzie gęsty i lekko klarowny, zostaw go do ostudzenia. Zblenduj czosnek, cebulę, jabłko i starty imbir na gładką masę. Dodaj pokrojoną w paski marchewkę. Do kleiku wsyp ostrą paprykę i wymieszaj, dodaj zblendowane warzywa i sos rybny, żeby uzyskać pastę kimchi. Wyciśnij wodę
Ugotowane pozamiatanepieprz mielony, ziołowy duże jabłko. kilka ząbków czosnku Przygotowanie: Umyte, osuszone mięso naszpikować goździkami, czosnkiem, jałowcem i posypać pieprzem mielonym ziołowym i czarnym Zostawić na co najmniej 12 godz. w chłodnym miejscu w rękawie do pieczenia Następnego dnia polać mięso wodą (ok.20ml) w której rozpuścimy łyżkę soli, nakłuć widelcem Na wierzchu ułożyć pokrojone, obrany plastry jabłka Rękaw zamknąć klipsem
Proste Potrawyzupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał. Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam! Składniki : 1 korzeń pasternaku - 250 g 1 duże jabłko - 200 g 200 g jogurtu 2 łyżki sokiu z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka(...)miodu natka pietruszki Przygotowanie: wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki sosu z cytryny(...)sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień
Kardamonovyjabłko 120-150 ml wody łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2. jabłko kawałek cytryny mały kawałek imbiru 3. jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) opcjonalnie łyżeczka miodu Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUjabłko 120-150 ml wody łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2. jabłko kawałek cytryny mały kawałek imbiru 3. jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki płatków 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) opcjonalnie łyżeczka miodu Mmm Pycha
Na moim talerzuSzybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!