mąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą
ciasta i desery czyli na słodkoCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać(...)dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta
ciasta i desery czyli na słodkozblendowałam 3 składniki z płatkami jaglanymi, twarogiem posyłam kokosem i takim sposobem stworzyłam pełnowartościowy posiłek. Polecam wykonać taki smakołyk dzieciaczkom. :) Zapraszam również po przepis na PUDDING RYŻOWY Z JABŁKIEM LINK Wartości odżywcze 1 porcji: 456 kcal B 23 g W 62 g T 12 g Składniki na 2 porcję: ▸2 większe marchewki ▸1 banan ▸1 jabłko(...)płatków jaglanych lub innych ▸30 g wiórków kokosowych ▸150 g twarogu ▸ok. pół szklanki wody Przygotowanie: Marchew, jabłko i banana obieramy. Kroimy w talarki i wrzucamy do blendera. Do tego dorzucamy płatki (suche), twaróg i wiórki (zostawić trochę do posypania). Na koniec wodę i blendujemy wszystko do jednolitej konsystencji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnie130g maki pszennej (u mnie tortowa) – 100g masła – 90g cukru brązowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 4 jabłka średniej wielkości – 50g orzechów włoskich – 2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka do posypania przed końcem pieczenia – 1 łyżka soku z cytryny Masło pokroić na dwie porcję(...)zamrozić. Mąkę, wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia i podzielić na 3 części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać sok z cytryny, cynamon, drobno posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na dwie części. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Jeżeli macie zamiar użyć okrągłej formy, to forma
Smaki Arminekapuchy na ciepło nie może być mowy wiedziałam, że wykorzystam ją na surówki. Dzisiaj zatem surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką a do tego jeszcze koperek, marchewka, jabłko i dla przełamania smaku i koloru koperek. O ile surówki z selera czy innych warzyw, często ktoś nie lubi, to zazwyczaj surówkę z kapusty białej lubią wszyscy. Do tego pasuje(...)Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony 1/2 szt. czerwonej papryki 4 gałązki koperku 1/2 szt. cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Mieszam w Garnkupatrzę w dal. 1 września to data graniczna. Od jutra zaczyna się codzienność. Wracam do niej z ciekawością, bo nie wiem, jaka będzie… Składniki: • 1/2 melona miodowego • 2 jabłka • ½ ananasa • ½ cytryny • 4-5 listków świeżej mięty • 10 kostek lodu Sposób przygotowania: 1. Przygotować owoce: umyć, obrać ze skórki (poza jabłkami), usunąć twarde części ananasa i gniazda nasienne z jabłek. Pokroić
W mojej kuchniWątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze. Składniki: 600 g gęsiej wątróbki 150 g smalcu gęsiego 150 g bułki tartej 3 łyżki mąki 2 jajka 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru 100 ml cydru sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie(...)smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple. Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się roztopił, wrzuciłem jabłka pokrojone w ósemki ( w skorce ). Wymieszałem, aby pokryły się karmelem. Podlałem cydrem. Odparowałem. Podałem ze świeżym tymiankiem
R'n'G KitchenDziś zapraszam na bardzo smaczną, szybką w wykonaniu, zimową sałatkę z kapusty, marchwi i papryki. Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez dodatku octu, zakwaszona poprzez dodatek jabłek. Doskonała propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Lekka słodko-kwaśna, doskonała jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na ok. 6 słoików o pojemności 0,5 litra ) - 1 kg białej kapusty(...)papryki ( po połowie czerwonej i zielonej ) - 1 kg marchwi - 1 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych ) - 0.5 kg cebuli - 1 i 1/2 szklanki oleju - 2 łyżki soli kamiennej - 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Wykonanie Warzywa i jabłko szatkuję ( ja robię to przy pomocy robota z nasadką do warzyw ) Przekładam do większej miski. Dodaję olej, sól i pieprz. Dokładnie mieszam i odstawiam
Kuchnia z widokiem na ogródMiękkie, puszyste ciacho z kawałkami jabłek, pokryte niesamowicie pyszną kruszonką orzechową. Życzę smacznych wypieków 😊 Składniki(blaszka 23/33): ciasto: masło 300 g, cukier 300 g, mąka pszenna 440 g, jajka 6 szt, proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki, śmietana 18% 250 g, dodatkowo: jabłka średnie 8 szt, kruszonka: mąka pszenna 150 g, orzechy włoskie drobno posiekane 150 g, cukier(...)efekt końcowy. Mąkę pszenną oraz proszek przesiewamy i dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na cieście. Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i orzechy. Składniki zalewamy rozpuszczonym masłem i mieszamy widelcem do połączenia. Jeśli kruszonka będzie zbyt
kulinarne odsłony patiwracające upały: gasi pragnienie i syci. Częstujcie się, a ja wracam do trylogii Czarnego Maga. Zostało mi tylko kilkanaście stron do końca. Składniki: • ¼ melona miodowego • 1 grejpfrut • 3 jabłka • 1 kiwi • ¼ ananasa • 1 cytryna • 10 kostek lodu Sposób przygotowania: 1. Przygotować owoce: umyć, obrać ze skórki (poza jabłkami), usunąć twarde części ananasa i gniazda nasienne z jabłek. Pokroić na kawałki
W mojej kuchnicórce. Dodatek słodkiego i soczystego świeżego ananasa świetnie się tu sprawdził. Myślę, że poza sezonem z ananasem z puszki będzie smakować równie dobrze. Składniki: 5 średnich marchewek 1 soczyste jabłko kawałek ananasa - u mnie 1/4 świeżego niedużego owocu szczypta soli 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób wykonania: 1. Obrać marchewki i ananasa(...)Jabłko wystarczy umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Ananasa pokroić w kostkę. 3. Przełożyć do jednej miski, dodać olej, miód, sól i sok z cytryny. Wymieszać. Smacznego
Kuchnia domowa Aninaprawdę dodaje energii na większość dnia! Składniki: * 1 szklanka płatków owsianych * 2 szklanki mleka * 3-4 łyżki syropu klonowego * 1 banan * 2 garście borówek * kilka malin * kilka plastrów jabłka Płatki przesypałam do garnka i zalałam(...)mlekiem. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 6 minutna małym ogniu. Zdjęłam z ognia i dodałam syrop klonowy. Wymieszałam. Owsiankę przełożyłam do miseczek i dodałam borówki, pokrojonego banana, maliny i jabłko. Notatki: * czas gotowania owsianki zależy od tego jakie mamy płatki, proszę sugerować się wskazówkami na opakowaniu płatków * zamiast syropu klonowego można dodać do smaku miód * owoce dodać w zależności
Pieprzyć z Fantazjąmałą mama zawsze robiła mi naleśniki na słodko na ciepło z jabłkiem i śmietaną. Od tej pory pokochałam te danie, że stało się ono częścią mojej codziennej diety. Nie przesadzam z kaloryką w postaci litra bitej śmietany na nich, a skupiam się na farszu. Najczęściej są to właśnie jabłka z cynamonem starte na tarce, tak jak robiła mi zawsze
Zdrowie i pysznie na talerzuPiękne opakowania z widocznymi soczystymi owocami sprawiającymi, że trudno zdecydować się na jeden smak. Smak: Mojito – Smak bardzo orzeźwiający. Czuć wyraźnie sok z limonki łączący się z słodyczą jabłka. W tle mamy lekką kokosową nutę a na końcu do głosu dochodzi świeżość mięty co fajnie podkreśla połączenie wszystkich smaków. Margarita – Ten wariant jest nieco słodszy. Truskawki z bananem(...)miłośnicy połączenia truskawek z bazylią, więc w tym przypadku będą zadowoleni. Pinacolada – Ananas z kokosem to jedno z naszych ulubionych połączeń. Tutaj dodatkowo było czuć banany z jabłkiem ale fajnie smakowo wszystko razem się połączyło. My byśmy osobiście wymieniły proporcje puree jabłkowego z ananasowym co dałoby o wiele intensywniejszy smak ananasa ale taka zawartość też jest pyszna. Podsumowanie: Nie zawiodłyśmy
Candy Pandas