jest twaróg i kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, wtedy piekę różnego rodzaju bułeczki albo ciasteczka na bazie twarogu. Dziś wymyśliłam taki przepis na bezglutenowe bułeczki twarogowe z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i makiem. Jedna taka bułeczka ma 115kcal, będzie w sam raz do porannej kawki albo na przekąskę przed obiadem Składniki: – 250g twarogu półtłustego (klinek) – 100g mąki(...)ryżowej – 1 jabłko (u mnie 130g po obraniu) – 1 jajko – 20g maku niebieskiego mielonego – garść rodzynek (około 30g) – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku (dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego) – 3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, słodzidło, mak, przesianą mąkę i proszek
Smaki Arminemięsem. Składniki: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Składniki nadzienia: 1 kg kwaśnych jabłek 10-20 dag rodzynek ew. imbir lub cynamon 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów gruby cukier do posypania pierogów Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami(...)Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko zmiękną dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie
Rodzinka w kuchni23cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 500g mąki 1 szkl cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 1 szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 280g dyni 5 jabłek 1/2 szkl cukru szczypta cynamonu 3 łyżki wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto, wsypujemy do miski, wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy do do zamrażarki na kilka minut. 2. Dynie(...)kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier oraz wodę, dusimy do miękkości dyni. 3. Jabłka także kroimy w kostkę, dodajemy do dyni i jeszcze chwilkę dusimy, dodajemy cynamon, studzimy. 4. 2/3 ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach - pieczemy około 10-15 min 180* 5. Gdy ciasto delikatnie się zrumieni, układamy uprażoną dynię z jabłkami, na wierzch ścieramy pozostałe
Dziś Ja gotujemoże być coś lepszego od ciasta marchewkowego? Tylko marchewkowe babeczki, zwłaszcza jeżeli oprócz marchewki dodamy do nich również słodkie jabłka. Tego smaku nic nie przebije… muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe. Składniki(...)babeczek): 1 szklanka tartej na drobnych oczkach marchewki 1 szklankach tartych na grubych oczkach jabłek 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki pszennej lub orkiszowej 3 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki (60 ml) oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: 1) Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć
Fitsweet.memasy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę makową. składniki na masę serowo makową: 250 g maku suchego 500 g jabłek część masy serowej opcjonalnie olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie odlewamy wodę i mielimy trzy krotnie. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)dodajemy do maku. Wymieszany mak z jabłkami oraz opcjonalnie z olejkiem migdałowym dodajemy do jednej części masy serowej i mieszamy. wykonanie ciasta: Na ciasto ucierane równomiernie wykładamy masę serowo jabłkową. Na wierz wykładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 90 min. (Po upieczeniu pozostawiłam ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 15 min.) Przed
Domowy Smak JedzeniaCiasto z jabłkami – o tak, wszyscy je uwielbiamy. Dziś przychodzę do Was z bardzo popularnym przepisem. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto z mamą kilkanaście lat temu. I od tamtej pory pojawiało się u nas bardzo często. Później były nowe ciasta, a to nie wiedzieć czemu odeszło w zapomnienie. Po tylu latach w końcu odnalazłam stary przepis i postanowiłam(...)czas pieczenia). Składniki na dużą blachę 36×24 cm: Ciasto: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki cukier waniinowy 6-7 dużych jabłek Dodatkowo: 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pozostałe składniki miksując na jednolitą
Mojewlasne.plDziś proponuje bardzo prosty i szybki deserek, który chyba zna każdy - owoce zapiekane pod kruszonką. Zrobiłam je w wersji letnio-jesiennej, bo z malinami, borówkami, śliwkami i jabłkiem. Na wierzch kruszonka z płatków owsianych i orzechów włoskich. Całość podana na ciepło smakuje przepysznie, lekko kwaskowate owoce doskonale połączyły się ze słodką i chrupiącą kruszonką. Brakowało jedynie jakiś topiących się(...)podania na wierzch ;) Moja wersja jest jednoporcjowa, zrobiona w małej kokilce, ale śmiało można powiększyć ilość składników i przygotować większą porcję :) Składniki: dowolne owoce: u mnie maliny, borówki, śliwki, jabłko Kruszonka: 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki mąki owsianej 1 łyżka brązowego cukru szczypta cynamonu 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego Wykonanie: Kokilkę lekko posmarować olejem kokosowym, jabłka i śliwki
Healthy food explorerŚwietna słodka przekąska, na kolację ,śniadanie, podwieczorek itp. Dzieci uwielbiają dorośli też nie pogardzą zapraszam do przepisu:) Składniki 3 jabłka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier puder,cynamon do posypania Jabłko obrać oraz wydrążyć … Czytaj dalej Jabłka w cieście
gotuj ze mnąSkładniki ( 2 porcje): 3 jabłka 2 łyżki cukru/ miodu , ja użyłam dietetycznego erytrytolu 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka naturalnego kakao 300 g jogurtu naturalnego Przygotowanie: jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka, duś na mały ogniu przez 5 minut następnie dodaj cukier/miód/słodzik, wymieszaj dokładnie i duś kolejne 2 minut na końcu dodaj kakao(...)żurawinę tak przygotowane jabłka układaj na przemian warstwami z jogurtem w szklance Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeWszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić 2 części, przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 60 minut. Nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki(...)Przełożyć do garnka, dolać wodę i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia
kulinarnyswiatdomicukru Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem, dodać dwie łyżki cukru i wymieszać, zostawić do zgęstnienia, masło utrzeć z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodawać ostudzone orzechy. MASA JABŁKOWA : • słoik jabłek prażonych, ja użyłem domowych • łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka podgrzać, moje są dość gęste więc dodałam tylko łyżkę mąki ziemniaczanej, można zamiast mąki dać galaretkę cytrynową i podgrzać, aż się rozpuści(...)pierwszy placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim, lekko docisnąć, rozsmarować masę orzechową, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub startą na tarce, schować do lodówki, by masa orzechowa stężała, mi najbardziej smakuje na następny dzień, wtedy ciasto jest lekko wilgotne
KUCHNIA POLSKASzukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjne ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką? Zapraszam po najlepszy polski jabłecznik . Puszysty, wilgotny i prosty do zrobienia, a do tego z dużą ilością pysznych jabłek. - zawsze wychodzi i długo zachowuje świeżość - sprawdzony, tradycyjny przepis na maśle - dużo owoców i chrupiąca cynamonowa kruszonka Jeśli zaś szarlotka , to tylko na kruchym cieście. Moja szarlotka, to przepis również(...)początkującym. Nie ma potrzeby prażenia wcześniej jabłek. Nie trzeba też podpiekać osobno kruchego spodu. A do tego zrobisz ją tylko z sześciu składników
AniaGotuje.plzupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas(...)buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zupa krem z białych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 2 pietruszki 1 mały seler
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka śmietany 1 całe jajko + 1 żółtko 1,5 kg jabłek cynamon Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na plasterki na szatkownicy, wymieszać z cynamonem. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko(...)żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. 4. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st C przez ok 45 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Ani