jabłka - 25490 przepisów (strona:763/1700)

Szarlotka na chlebowym spodzie 95

czerstwego chleba lub bułek 200 ml mleka 2 jajka 100 g mąki pszennej 3 łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej budyń waniliowy 3 średnie jabłka cynamon 40 g masła 40 g cukru 70 g mąki pszennej Chleb pokrój na kawałki, potem przełóż go do miski, zalej mlekiem i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie odsącz mleko z chleba(...)nich gęsta masa. Blachę wysmaruj delikatnie masłem. Wyłóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w plastry. Następnie włóż je do miski, zasyp łyżką cukru i łyżką mąki oraz cynamonem (ilość według upodobań). Przygotuj kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło

365 dni dookoła kuchni
BUDYNIOWE RACUCHY JABŁKOWO-ANANASOWE 111

Kolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są nieziemsko pyszne! Dzięki temu, że nie zawierają drożdży ich wykonanie jest banalnie proste i dużo szybsze - idealny przepis na leniwych lub zapracowanych. Można się nimi zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna(...)szkoły czy na wycieczkę... Składniki: 1 szklanka mąki 200 ml maślanki  2 jajka 2 łyżki cukru pudru 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe jabłka 2-3 krążki ananasa olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy maślankę, proszek do pieczenia, cukier puder, proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy

Kuchnia MagdaLeny
BUDYNIOWE RACUCHY JABŁKOWO-ANANASOWE 111

Kolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są nieziemsko pyszne! Dzięki temu, że nie zawierają drożdży ich wykonanie jest banalnie proste i dużo szybsze - idealny przepis na leniwych lub zapracowanych. Można się nimi zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna(...)szkoły czy na wycieczkę... Składniki: 1 szklanka mąki 200 ml maślanki  2 jajka 2 łyżki cukru pudru 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe jabłka 2-3 krążki ananasa olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy maślankę, proszek do pieczenia, cukier puder, proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy

Kuchnia MagdaLeny
Szwedzki tort jabłeczny 173

wiem, dlaczego to ciasto nazywa się szwedzkim tortem jabłecznym. Już tak jakoś się utarło. Jest przepyszne. Połączenie aromatycznych jabłek, słodkiej śmietanki i delikatnego biszkoptu posmakuje każdemu. Najczęściej piekę to ciasto jesienią, jak tylko pojawią się soczyste, czerwone jabłka. Dla oszczędności czasu można wziąć też jabłka ze słoika. Ale nie oszukujmy się, najlepsze

dolcevitainmykitchen
Kaczka z figami i jabłkami 130

Wrzesień. Wrzosy. Figi. Fioletowe. Wiewiórka. Ruda.  Było pysznie. Tyle w skrócie mogę napisać o tym obiedzie. Kaczka w połączeniu z jabłkami i słodkimi figami wypadła znakomicie. Do tego kluski śląskie, surówka i nic więcej nie potrzeba. Zastanawiacie się pewnie, skoro składniki podane są na 2 porcje, dlaczego widnieją 3 udka zamiast dwóch? No jak zapewne wiecie, kaczka nie należy(...)zbyt dużych ptaków, stąd takie jedno małe udko może okazać się niewystarczające  - zwłaszcza, gdy szykujecie obiad dla lubego ;)   Składniki na 2 porcje: 3 kacze udka 2 jabłka 3 figi oliwa z oliwek sól, pieprz, słodka papryka majeranek, tymianek, rozmaryn 2 łyżeczki miodu 1 łyżka masła Kacze udka natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem i wstawić

My simple kitchen
Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu 156

najróżniejsze oleje tłoczone na zimno, przyprawy i zioła, herbaty, bakalie, mąki, kawy i wiele więcej. Składniki: 0,5 główki kapusty pekińskiej 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku 1 słodkie soczyste jabłko 3 łyżeczki oleju z ostropestu – użyłam od Milo kilka kropli soku z cytryny pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Kapustę siekamy, przekładamy do miski(...)dodajemy posiekany szczypiorek oraz starte na grubych oczkach jabłko. Do składników dodajemy olej z ostropestu, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (najpierw nieduża ilość). Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy soku z cytryny lub doprawiamy. Jeśli nasze jabłko jest za mało słodkie można dodać 1 łyżeczkę cukru. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smacznego

Słodkie okruszki
Naleśniki z kajmakiem, duszonymi jabłkami, brzoskwiniami i wanilią 91

Naleśniki są dobre na każdą porę roku i nadają się na każdy posiłek :) Tym razem proponuję coś na słodki deser lub podwieczorek. Pierwsze jesienne jabłka połączyłam z ostatnimi letnimi, soczystymi brzoskwiniami. Z dodatkiem wanilii pachną i smakują wspaniale. Podane z naleśnikami na mleku oraz solonym kajmakiem przegonią wszystkie chmury :) 8-10 sztuk 3 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki mąki pszennej(...)jajka łyżka oleju rzepakowego 2 jabłka antonówka (lub inne kwaśne) 2 soczyste brzoskwinie 1/4 łyżeczki ziarenek wanilii 8-10 łyżeczek solonego kajmaku Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8-10 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Owoce myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę. Dusimy na łyżce wody, aż zmiękną. Dodajemy do nich wanilię i mieszamy. Każdego naleśnika smarujemy kajmakiem

Mienta blog
Surówka z białej kapusty i cukinii 90

świetny dodatek do obiadu lub kolacji, którego przygotowanie nie zajmuje wcale wiele czasu.     Składniki: 1/3 główki kapusty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 1 marchew 1 jabłko 1 czerwona papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu     *** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy(...)Cebulę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie, cebule i marchew dokładamy do kapusty, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę *** *** Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki *** *** Jabłko oraz paprykę przekładamy do miski z pozostałymi warzywami i dodajemy posiekaną pietruszkę *** *** Do małej miseczki przekładamy wszystkie składniki sosu: oliwę, sok z cytryny oraz

Blog z Apetytem
Jabłka w cieście 118

Jabłka – 5 szt Jajka – 4 szt Mąka pszenna – 50 dag Mleko 3,2 % - ½ L Cukier -5 łyżek Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cynamon Cukier puder Olej Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać  ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić(...)plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać jeszcze ciepłe

ciasta i desery czyli na słodko
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 79

mąka pszenna - 3 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka margaryna - 20 dag żółtka - 4 szt śmietana 18% - 3 łyżki cukier - 1/2 szkl cukier waniliowy - 1 op jabłka - 2,5 kg cukier - 3/4 szkl rodzynki - 10 dag orzechy - 10 dag cynamon - 1 łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie(...)dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto

ciasta i desery czyli na słodko
Ciasto jabłkowe z makiem 112

mąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą

ciasta i desery czyli na słodko
Kokosanka jabłkowa 91

CIASTO:  mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl  NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op  cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka  Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos,  margarynę i razem posiekać(...)dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta

ciasta i desery czyli na słodko
Mus marchew-jabłko-banan z płatkami i twarogiem 84

zblendowałam 3 składniki z płatkami jaglanymi, twarogiem posyłam kokosem i takim sposobem stworzyłam pełnowartościowy posiłek.  Polecam wykonać taki smakołyk dzieciaczkom. :) Zapraszam również po przepis na PUDDING RYŻOWY Z JABŁKIEM LINK Wartości odżywcze 1 porcji: 456 kcal  B 23 g W 62 g T 12 g Składniki na 2 porcję: ▸2 większe marchewki  ▸1 banan ▸1 jabłko(...)płatków jaglanych lub innych ▸30 g wiórków kokosowych ▸150 g twarogu ▸ok. pół szklanki wody Przygotowanie: Marchew, jabłko i banana obieramy. Kroimy w talarki i wrzucamy do blendera. Do tego dorzucamy płatki (suche), twaróg i wiórki (zostawić trochę do posypania). Na koniec wodę i blendujemy wszystko do jednolitej konsystencji.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Bułgarskie ciasto sypane jabłkowo-orzechowe 99

130g maki pszennej (u mnie tortowa) – 100g masła – 90g cukru brązowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 4 jabłka średniej wielkości – 50g orzechów włoskich – 2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka do posypania przed końcem pieczenia – 1 łyżka soku z cytryny Masło pokroić na dwie porcję(...)zamrozić. Mąkę, wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia i podzielić na 3 części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać sok z cytryny, cynamon, drobno posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na dwie części. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Jeżeli macie zamiar użyć okrągłej formy, to forma

Smaki Armine