Składniki: 400 g słoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie: Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topię na malutkim gazie przez około 25 minut. Gdy skwarki będą przyrumienione dodajemy rozdrobnioną w kostkę cebule i boczek. Smażymy kolejne 15 minut(...)małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrane i starte na tarce jabłko. Mieszamy delikatnie, aż do momentu gdy jabłko stanie się szkliste. Doprawiamy ziołami i solą. Przekładamy do pojemników, w czasie stygnięcia zamieszać. Taki smalec można przetrzymywać do 2 tygodni . SMACZNEGO
Fiołkowe Talerzejabłka 2 jajka 4 łyżki oleju kokosowego 220 gram miodu szczypta soli Miód i olej kokosowy rozpuść. Płatki wymieszaj z mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Jabłko zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki a następnie schłodź je w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Z przygotowanej masy uformuj ciasteczka i ułóż na blaszce do pieczenia. Ciastka piecz
Mango Papajaobiad, zależy to od waszych preferencji. Kasza jaglana zaspokoi głód i odchudzi, takie jej zadanie a jabłka zaspokoją zapotrzebowanie na błonnik. Polecam serdecznie. Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieblaszka 20/20cm) 125 g masła 200 g jasnego cukru brązowego (miałkiego) 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 niewielkie jabłko (lub gruszka w razie kryzysu) 100 g orzechów włoskich cukier puder do posypania Foremkę posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Orzechy(...)dość grubo posiekaj, a jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Masło z cukrem utrzyj w misce na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas ucierając. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłko i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanej formy, wygładź wierzch i wstaw do piekarnika
Lejdi of the housesmaczne śledzie z buraczkami. Goście chwalą je za smak. Ich sekretem jest sos. Składniki: 300 g filetów śledziowych solonych (waga bez wody) 2 – 3 średnie buraczki 1 duże jabłko (ja używam championów) 1 cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Mleko Wykonanie: Śledzie namocz w wodzie z mlekiem (ok. 3 godzin(...)czasie wyjmij je z mlecznej zalewy i pokrój w paski. Buraczki zagotuj. Gotuj ok.30 minut. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj i obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Śmietanę połącz z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Sosem zalej śledzie, buraczki, jabłko i cebulę. Wszystko
Przepisy BabciMa być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem. Zapewne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatki jarzynowej nie trzeba chyba nikomu przedstawiać Klasyczny klasyk, którego podstawą jest dobry, u mnie słonecznikowo-kalafiorowy fit majonez własnej roboty. W mojej roślinnej wersji koniecznie musi być jabłko, ogórki kiszone i groszek. Dla dodania wartości odżywczych i zwiększenia uczucia sytości dodaję fasolkę. A ulubiona zieleninka dopełnia wspaniale całości. Polecam! Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga(...)selera naciowego 1 małe jabłko 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 szklanka fasolki czerwonej 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 szklanka groszku konserwowego 1-2 łyżki ulubionej musztardy majonez domowy (przepis tutaj ) szczypta czarnej soli (dla “jajecznego” posmaku) pieprz czarny mielony świeże zioła – koperek, szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach
Lamarida.plpewnością posmakuje i na stałe zagości na Waszych talerzach. Nigdy nie jest za późno na zmiany w codziennej diecie. Chrupiące śniadanie Składniki: 1 porcja 150 g twarożku, naturalnego pół jabłka pół gruszki 2-3 łyżki mieszanki orzechów i nasion 2 łyżki granoli, u mnie granola szafranowa ¼ łyżeczki cynamonu syrop klonowy do smaku, opcjonalnie Twarożek nałóż(...)talerzyk. Jeśli chcesz go trochę osłodzić użyj syropu klonowego lub płynnego miodu. Pamiętaj, że małe dzieci do roku czasu nie mogą spożywać miodu i jego pochodnych (pyłek kwiatowy). Pokrój jabłko i gruszkę w kostkę i posyp nimi twarożek. Następnie pokrój orzechy (lub użyj jedynie granoli z orzechami i nasionami) i posyp nimi twarożek. Całość oprósz cynamonem. Do picia proponuję napój
codojedzeniapołówki cebula – obrana i przekrojona na pół po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu duża szczypta kminku,rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu kilka listków laurowych 5 suszonych plasterków jabłek 5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję mleczko(...)się moczyły. Po tym czasie dodajemy włoszczyznę, cebulę i przyprawy. Gotujemy jeszcze 40 minut. Wtedy wyjmujemy warzywa (zostawiając jedną marchewkę i pietruszkę do podania). Do wywaru grzybowego dodajemy suszone jabłko, ślwiki i topinambur. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na każdym talerzu układamy marchewkę, pietruszkę i topinambur z zupy pokrojone na plasterki, surową wędzoną śliwkę. Zalewamy zupą grzybową pilnując, żeby na talerz
Ugotowane pozamiatanekalafior w pikantnym sosie pomidorowym Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1/2 jabłka 3-4 śliwki suszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela anielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 ziarenka jałowca mielony(...)kminek czerwona papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce, śliwki kroimy w paski, dodajemy do kapusty. Dodajemy koncentrat, ziele, listek, jałowiec i pieprz. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut
Kulinarne przygody GatityTaki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku(...)pomarańcze 3 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 pomarańcza 1 jabłko, najlepiej słodkie, deserowe 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj marynatę. Umyj pomarańczę, wyciśnij sok do miski. Wrzuć wyciśniętą pomarańczę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
Niedzielny kucharzkokosowe 4 kromki ciemnego pieczywa 4 bułki z mąki pełnoziarnistej Ciecierzyca z puszki 100 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim Kawałek sera pleśniowego Opakowanie drożdży instant Jabłko Gruszka Cytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł(...)zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Długo zastanawialiśmy się jaka jest tajemnica chrupiącej panierki kurczaków sprzedawanych
Niedzielny kucharzPomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Piekłam ciasto szpinakowe dla mamy na imieniny. Jak wiadomo czasami zostaje nadmiar okruchów. Robiłam również roladę z jabłkiem , do które zrobiłam za dużo nadzienia. I tak oto z „resztek” powstały pyszne, kolorowe deserki. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego galaretka z jabłkiem 250ml kremowej śmietanki 36% 1 czubata łyżeczka cukru(...)pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Na dno kubeczków wykładamy galaretkę z jabłkiem, na które dajemy kleks ubitej śmietanki z cukrem pudrem. Następnie pokruszone ciasto szpinakowe. Dekorujemy śmietanką i owocami. Chłodzimy w lodówce lub zjadamy od razu. Smacznego
Słodki Zakątekzachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Sałatka warzywna Składniki. 3 jajka 2 średniej wielkości ziemniaki 2 duże marchewki 1 średniej wielkości seler 1 pietruszka 1 jabłko 1 pęczek cebuli zielonej 2 ogórki kiszone 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka musztardy (saperskiej) 1 mała puszka zielonego groszku 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki(...)twardo, czyli gotować przez jakieś siedem minut. Wystudzone warzywa obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. To dotyczy także ogórka kiszonego. Z pokrojonej kostki ogórka odcisnąć sok. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Drobno pokroić także zieloną cebulkę. Żółtka jajek rozetrzeć widelcem po czym wymieszać z majonezem, musztardą oraz śmietaną na gładką masę. Białka jajek pokroić
mecooksPieczona kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami jest przepyszna, bardzo szybko się ją przyrządza, wystarczy wszystkie składniki ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Idealna na drugie śniadanie lub deser. Składniki: 100 gram prażonej kaszy jaglanej Cenos 250 ml. mleka 1 jabłko 50 gram rodzynek 30 gram płatków migdałów 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce
Bajeczna Kuchnia