słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony Olga Smile. Polecam! Zupa z jarmużu Składniki na 4 porcje: opakowanie jarmużu (300-400g) 4 cebule 1 jabłko 1 ziemniak 2 litry bulionu warzywnego 100g kremowego serka topionego przyprawy: sól, pieprz łyżka masła pestki dyni lub inne ziarna do podania Wykonanie: Jarmuż myjemy dokładnie, osuszamy. Odrywamy grube łodygi(...)Cebule kroimy w piórka, ziemianka w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ziemniaka i jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy jabłko, całość zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę, chwilę podgrzewamy. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy
Smak mojej kuchniBrukselka z boczkiem i syropem klonowym Składniki brukselka(2-3 garście) 3 plastry boczku pół jabłka łyżka octu jabłkowego łyżka syropu klonowego pieprz czarny sól Wykonanie *włącz piekarnik(...)stopni Celsjusza* 1. Brukselkę wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie do lodowato-zimnej wody na kolejne dwie minuty. Wyjmij z wody. Osusz 2. Brukselki przekrój. Jabłko posiekaj. 3. Wymieszaj wraz z octem jabłkowym i syropem klonowym. Popieprz. Posól. 4. Przełóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około
U Fiolkidzień wcześniej, smaki ze sobą się połączą tworząc idealną harmonię. Pycha. Składniki: na dwie porcje 200 g solone płaty śledziowe 50 g cebula 50 g ogórek kiszony 100 g jabłka 150 g jogurtu(...)borówka amerykańska Sok z cytryny Wykonanie: Płaty śledziowe warto namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny w zależności jakie są słone. Osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko ścieramy na tarce warzywnej i również skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i całość mieszamy. Przygotowany jogurt wykładamy na śledzie. Posypujemy borówkami, wstawiamy
Smaki EwySkładniki: mleko 1/2 litra, wątróbka 1 kg/wieprzowa, mąka pszenna 8 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżki, cebula 3 sztuki, jabłka 1 sztuka, majeranek 1 łyżka, sól - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, woda 1 szklanka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - w opisie, koperek 1./2 pęczka z wątróbki wieprzowej usunąć błony, żyłki, pokroić(...)dodać pokrojoną cebulę, juabłko, przyprawę shoarmę, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut, na koniec wsypać majeranek i zamieszać SURÓWKA: 4 większe marchewki zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać posolić i popierzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką - wątróbka jest krucha, soczysta
W Mojej Kuchni LubięJabłuszka czerwone, zielone czy żółte pyszne i zdrowe.Możemy je jeść na "surowo", parzone, duszone gotowane czy smażone.Dziś wam proponuje babeczki z jabłkami i rodzynkami.Szybko się robi, a jeszcze szybciej(...)piecze. Składniki: mąka pszenna typ 450 - 250 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier 3/4 szklanki cukier waniliowy 32 gramy jaja 2 szt mleko 1 szklanka olej 1/2 szklanki jabłko 1 duże rodzynki 3 garście Lukier: cukier puder 1 szklanka napój jabłkowy 4 łyżki Wykonanie: Do misy wkładamy jaja,cukier i miksujemy do momentu, aż będzie pulchna masa.Dodajemy mleko
Różowa kuchniaDziś polecam Wam pyszny, lekki i co najważniejsze zdrowy czerwony mus z buraczkiem, jabłkiem i malinami . Idealna propozycja na chłodniejsze dni. Warto dbać o swój organizm. Mus przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Jednym ze składników jest liofilizowany sproszkowany burak. Liofilizowany burak to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż świeży odpowiednik(...)jestem bardzo zadowolona ze składu, jakości i smaku każdego produktu. Dodatkowym atutem jest szata graficzna. Prosta, przykuwająca uwagę. Warto wybrać tą markę. Składniki: 1 banan 1 małe soczyste jabłko 1 łyżka liofilizowanego sproszkowanego buraka – Burak LIO Skake Foods by Ann 3 łyżki malin + do dekoracji 1-2 łyżeczki miksu ziaren zbóż ekspandowanych Przygotowanie: Do misy blendera z nożami
Słodkie okruszkidworze deszczowo,i będzie coraz chłodniej,więc zaczyna się chcieć trochę innego jedzenia-u mnie dzisiaj smalczyk tym razem ulubiona wersja mojego męża z salami i jabłkiem.Na końcu rozdrabniam więc idealnie się smaruje-pychotka....polecam gorąco! Składniki: 50 dkg słoniny 20 dkg salami(u mnie salami rogal) 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku 1 jabłko (kwaskowe) kostka smalcu sól(...)rondelku,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę,chwilę smażymy,dodajemy 1/3 kostki smalcu-żeby się smażyło ale nie przywierało. dodajemy pokrojone drobniutko salami i starte na tarce o grubych oczkach jabłko,mieszamy.Smażymy jeszcze trochę,dodajemy resztę smalcu,jak się wszystko ładnie stopi to doprawiamy solą,pieprzem i oregano-zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy blenderem.Przelewamy do miseczek lub słoiczków
Swojskie jedzonkobazie wina i owoców. Po moich wcześniejszych wersjach z arbuzem i truskawkami oraz winogronowej na pszenicznym piwie , chciałam pokazać Wam przepis bardziej klasyczny, na sangrię z czerwonym winem, cytrusami, jabłkiem i nutą cynamonu. Oczywiście nie jest to jedyny, słuszny i na pewno tradycyjny przepis, bo takiego na sangrię nie znajdziecie. Każdy ma prawą robić sangrię po swojemu, dodając(...)owocowe i koniecznie wytrawne - ze słodkiego czy półsłodkiego powstanie Wam nieprzyjemny ulepek. Hiszpańska sangria w wersji klasycznej (na czerwonym winie) Składniki / na 4 porcje: 3 pomarańcze 2 cytryny 1 jabłko (można zamienić na brzoskwinię lub nektarynkę) 2 łyżki cukru brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta
Chilli Czosnek i Oliwaporcje ½ jabłka ( 82g ) 100 g borówek amerykańskich 100 g malin 8 g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 łyżki otrąb owsianych Wykonanie: Jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce rozkładamy do czterech kokilek. Do naczynia wlewamy miód ( jeżeli jest formie stałej, wystarczy wstawić na kilkanaście sekund do mikrofalówki ), dodajemy olej kokosowy, płatki migdałowe i otręby
Smaki Ewylaktozy) łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1/2 małej kapusty pekińskiej 5cm białej części pora (lub 1 mała dymka razem z zieloną częścią) średnia marchewka jabłko sól, pieprz do smaku Dorsza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mielone migdały i tarty(...)gładką masę za pomocą blendera, jeśli puree jest zbyt gęste, dolać odrobinę mleka, pozostawionego po odcedzeniu. Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać pokrojonego drobno pora (lub dymkę). Marchewkę i jabłko obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko na większych, także dodać do surówki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie. Upieczoną rybę podawać na puree
Dietologgrzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym(...)świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka
Lena Gotujeobiadu! Jest pyszna, i myślę, że każdy ją polubi, kto nie próbował :). Składniki (dla 2-3 osób): 1/4 główki czerwonej kapusty 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 1 marchewka 1 kwaśne jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz odrobina cukru 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy i umieszczamy w misce. Cebulę obieramy i kroimy w drobną(...)kostkę. Marchew i jabłko obieramy i tarkujemy na na tarce (marchew na grubych oczkach, jabłko na małych oczkach) i dokładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, majonez i mieszamy dokładnie. Przyprawy dajemy na smak
Gotuj z MąkąPodawaj z ulubionymi dodatkami. Gofry brownie beztłuszczowe Składanki (na 2 gofry) : 1/2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 szkl. mleka roślinnego 2 łyżki zblendowanego jabłka (lub startego na małych okach tarki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki octu jabłkowego szczypta soli opcjonalnie: ekstrakt z wanili, szczypta cynamonu, szczypta kawy rozpuszczalnej(...)Przygotowanie: Dodaj do miski przesianą mąkę z kakao, cukier proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz mleko z octem jabłkowym i po chwili dodaj jabłko. Połącz ze sobą suche i mokre składniki tak aby nie było żadnych grudek. Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz ok. 10 minut
wegujemyduże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Filety śledziowe dokladnie opłukać, moczyć w wodzie przez 4-5 godzin (kilkakrotnie ją zmieniając), odcedzić, zalać mlekiem i odstawić ponownie na 2-3 godziny. Pomarańczę, ogórka i cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę (jabłka natychmiast skropić odrobiną soku
Pieguskowa Kuchniapyszne danie na dzisiejszy obiad. Nie będziecie żałować :) Składniki dla 2 osób: 200g makaronu penne 3 średniej wielkości buraki z liśćmi 2 ząbki czosnku 4 łyżki pestek słonecznika ½ jabłka 1 garść kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego Świeżo mielona sól morska Świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)dodajemy łyżkę oleju rzepakowego oraz drobno posiekane buraczki z czosnkiem (użyłam do tego blendera). Po ok 10 minutach, gdy buraczki zmiękną dodajemy sok z limonki, pokrojone w drobną kostkę jabłko, kiełki rzodkiewki oraz posiekaną ½ pęczku botwinki. Doprawiamy świeżo zmieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem. Łączymy z odcedzonym makaronem, podajemy na ciepło. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Kuchnia w czekoladzie