Gratin z batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera roquefort i szpinakiem Deser Mousse au chocolat z gruszką i herbatą Radość (ul. Rynek 24) Przystawka Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym Danie główne Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany Deser Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek(...)Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie, bo następna taka niesamowita i smakowita
Qlinarnie i Qlinarniespodobała i posmakowała mi tak bardzo, że chętnie do niej wracam i po nią sięgam. Składniki na ok. 3 porcje: 150 g płatków owsianych mała garstka płatków migdałów 1/2 jabłka startego na tarce mała garstka jagód goji lub rodzynek jak lubicie 1 łyżka pestek dyni 1,5 łyżki nasion chia ok. 380 ml mleka orzechowego lub kokosowego (u mnie(...)posiekany szczypta zmielonego cynamonu odrobina pasty z wanilii szczypta soli himalajskiej syrop klonowy lub miód do polania przed podaniem ulubione owoce Sposób przygotowania: Tu przygotowanie jest proste. Wystarczy zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach i wyłożyć je do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać, zalać mlekiem, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc. Rano wyłożyć część
Blondynka Gotujewykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO. Składniki na 5 porcji: 10 filetów śledziowych solonych a la Matjas od SEKO 1 zielony ogórek 2 czerwone cebule 2 jabłka 2 pęczeki rzodkiewek dip chrzanowy: jogurt naturalny np. 400 gram chrzan, najlepiej taki domowy około 3-4 łyżki w zależności od mocy(...)klik sól, pieprz i np. świeże zioła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki, a ogórek, jabłko, cebula w drobną kosteczkę, śledź za to w grubą kostkę około 1 x 1 cm. Układamy w kieliszku lub misce warstwowo. Sałatka może być serwowana warstwowo jako każda porcja osobno
Życie zaczyna się w kuchnilizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy na półmisku. Cebulę obieramy(...)kroimy w cienkie piórka ew.takie pół talarki. Musimy ją koniecznie sparzyć wrzątkiem na sitku. Pozostawiamy do wystygnięcia i rozkładamy na śledziu. Następnie posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. Śmietanę mieszamy z cukrem i octem. Zalewamy śmietaną śledzie z cebula i ogórkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
Życie zaczyna się w kuchniinaczej. Zapraszam zatem na moja wersję klasyku :) Składniki - 5 średnich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół średniego ) - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 4 większe ogórki kiszone - 1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowe ) - puszka groszku konserwowego - majonez - śmietana 12 lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę i obieram ze skórki. Jajka(...)gotuje na twardo, obieram. Jabłko obieram ze skórki. Wszystkie warzywa wraz z ogórkami kiszonymi, jabłkiem i jajkami kroję w drobną kosteczkę. Do warzyw dodaję odsączony groszek, kilka łyżek majonezu i śmietany. Mieszam dokładnie. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwszystkich do jej wykonania. Serdecznie polecam, jeśli jeszcze takiej nie robiliście, warto wypróbować. Składniki: (2 - 3 porcje) 1 średni por (biała część) 5 łodyg selera naciowego 1 kwaskowe jabłko (u mnie szara reneta) 1 szalotka 1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pora(...)wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półplasterki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Selera naciowego umyć i pokroić w poprzek na niezbyt grube kawałeczki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na drobne słupki wielkością zbliżone do selera. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem i kolendrą
Kuchcik gotujejest bardzo smakowita. Swoją wersję wzbogaciłam o kilka dodatków, dzięki którym surówka smakowała jeszcze lepiej:) Składniki (na 4 porcje): kawałek selera (ok 250g) 1 marchew (ok 150g) 1 kwaśne jabłko 2-3 liście czosnku niedźwiedziego 3 łyżki ekspandowanych zbóż (np. żyto, gryka i jagły od Cenos ) 2 łyżki prażonych ziaren (sezam czarny, słonecznik, dynia) sok z cytryny(...)łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz czarny Seler i marchew obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Liście czosnku posiekać. Składniki sosu wymieszać, posolić do smaku. Sosem polać sałatkę, posypać ziarnami, zbożem ekspandowanym
Obiad gotowydomową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki oleju 50ml brandy lub koniaku(...)garść żurawiny lub orzechów Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze
Obiad gotowynadszedł dzień kiedy mój synek skończył pół roku (kiedy to mięło?), nastał czas na rozszerzanie diety. zastanawiałam się co wybrać Jabłko czy Marchewkę. Ostatecznie stwierdziłam, że dziecko i tak będzie lubiło wyrazisty, słodko-kwaskowaty smak jabłka, więc zacznę na początek od mniej wyrazistej marchewki. A wy co podaliście jako pierwsze waszym maluchom? Purre z marchwi Składniki na Purre
Gotowanie-ukwarzywami, suszonymi śliwkami i przyprawami. 1 cały kurczak (ok 1,5 kg) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 cebula 1 marchewka 200 g kapusty białej 1 jabłko 100 g suszonych śliwek 50 g masła 200 ml cydru sól pieprz czarny majeranek Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem(...)Nałożyć na środek farsz z kaszy jaglanej i zamknąć wszystko w środku kurczaka zabezpieczając wykałaczkami lub zszywając nicią bawełnianą. Przełożyć do naczynia do zapiekania wiązaniem do góry, obłożyć cząstkami jabłka i podlać cydrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie przewrócić kurczaka na drugą stronę i podwyższyć temperaturę
https:KKuchniaMniamjadła granole z sokiem pomarańczowym. Wiem jednak że granola granoli nie równa. Naszukałam się kiedyś takiej jednej, jedynej niepowtarzalnej w której były migdały, orzechy, jabłka i żurawina... full wypas... W pracy nauczyli mnie że najlepsze jest to, co zrobisz samemu... Najlepszą granolę na świecie robił A mój były już niestety Head chef(...)brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 4-6 łyżek golden syrop (może być miód) 150 g przecieru jabłkowego (może być tarte na grubych oczkach jabłko, ja dodaje apple bramley sauce w słoiczku) 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 szklanka migdałów w całości 1/2 szklanki pokruszonych z grubsza orzechów (miałam akurat brazylijskie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcoś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie. Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy - do smaku Przygotowanie: Dwie - trzy godziny przed przyrządzaniem obiadu moczymy grzybki(...)Następnie gotujemy brązowy ryż. Pamiętajcie, że on gotuje się o wiele dłużej niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go. W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę. Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki. Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru. Obiad
My World by Dagmara Reksklepach i na targach. Bar dzo smaczna i niskokaloryczna smacznie komponuje się jako do datek do obia du. Spróbujcie :) Sła dniki: 1 biała rzo dkiew 1 czerwona papryka 1 jabłko 1/2 cebuli 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: Rzo dkiew, jabłko i cebulę obieramy. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniaz do nasienne. Na grubych(...)oczkach tarki ścieramy rzo dkiew oraz jabłko. Paprykę i cebulę drobno kroimy. Wszystkie skła dniki mieszamy w miseczce, doprawiamy jogurtem oraz solą i pieprzem. Smacznego
ChilliJemyświetnie nadaje się do składu posiłku śniadaniowego. Tak więc kombinujemy, tworzymy i chwalimy się jaglanką kokosową z nutką Inki oraz ze świeżymi owocami. Polecam! Jaglanka kokosowa z jabłkiem, gruszką oraz Inką. Składniki: 200 g kaszy jaglanej puszka mleczka kokosowego 400 ml mleko krowie pasteryzowane - 100 ml brązowy cukier według uznania 50 g wiórków kokosowych (drobno mielonych) czubata łyżeczka Inki(...)Klasycznej nieduża gruszka nieduże jabłko Wykonanie: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem kokosowym. Dołożyć kawę zbożową. Wstawić na palnik i na małym ogniu, często mieszając, gotować jaglankę przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dosypać wiórki, dołożyć cukier wedle uznania i nakryć pokrywką, pozostawiając danie na 15 minut do napęcznienia
Poezja Smaków - blog kulinarny