jabłka - 25490 przepisów (strona:784/1700)

Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 170

Gratin z batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera roquefort i szpinakiem Deser Mousse au chocolat z gruszką i herbatą Radość (ul. Rynek 24) Przystawka Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym Danie główne Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany Deser Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek(...)Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym   Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie, bo następna taka niesamowita i smakowita

Qlinarnie i Qlinarnie
Owsianka Nocna z Jabłkiem, Orzechami i Nasionami na Mleku Orzechowym 133

spodobała i posmakowała mi tak bardzo, że chętnie do niej wracam i po nią sięgam. Składniki na ok. 3 porcje: 150 g płatków owsianych mała garstka płatków migdałów 1/2 jabłka startego na tarce mała garstka jagód goji lub rodzynek jak lubicie 1 łyżka pestek dyni 1,5 łyżki nasion chia ok. 380 ml mleka orzechowego lub kokosowego (u mnie(...)posiekany szczypta zmielonego cynamonu odrobina pasty z wanilii szczypta soli himalajskiej syrop klonowy lub miód do polania przed podaniem ulubione owoce Sposób przygotowania: Tu przygotowanie jest proste. Wystarczy zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach i wyłożyć je do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać, zalać mlekiem, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc. Rano wyłożyć część

Blondynka Gotuje
Sałatka śledziowa ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO” 155

wykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO. Składniki na 5 porcji: 10 filetów śledziowych solonych a la Matjas od SEKO 1 zielony ogórek 2 czerwone cebule 2 jabłka 2 pęczeki rzodkiewek dip chrzanowy: jogurt naturalny np. 400 gram chrzan, najlepiej taki domowy około 3-4 łyżki w zależności od mocy(...)klik   sól, pieprz i np. świeże zioła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki, a ogórek, jabłko, cebula w drobną kosteczkę, śledź za to w grubą kostkę około 1 x 1 cm. Układamy w kieliszku lub misce warstwowo. Sałatka może być serwowana warstwowo jako każda porcja osobno

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie pod śmietanową pierzynką "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO” 154

lizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu  1 łyżeczka cukru pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy na półmisku. Cebulę obieramy(...)kroimy w cienkie piórka ew.takie pół talarki. Musimy ją koniecznie sparzyć wrzątkiem na sitku. Pozostawiamy do wystygnięcia i rozkładamy na śledziu. Następnie posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem.  Śmietanę mieszamy z cukrem i octem. Zalewamy śmietaną śledzie z cebula i ogórkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka jarzynowa tradycyjna świąteczna. 249

inaczej. Zapraszam zatem na moja wersję klasyku :) Składniki - 5 średnich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół średniego ) - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 4 większe ogórki kiszone - 1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowe ) - puszka groszku konserwowego - majonez - śmietana 12 lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę i obieram ze skórki. Jajka(...)gotuje na twardo, obieram. Jabłko obieram ze skórki. Wszystkie warzywa wraz z ogórkami kiszonymi, jabłkiem i jajkami kroję w drobną kosteczkę. Do warzyw dodaję odsączony groszek, kilka łyżek majonezu i śmietany.  Mieszam dokładnie. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z pora i selera naciowego 169

wszystkich do jej wykonania. Serdecznie polecam, jeśli  jeszcze takiej nie robiliście, warto wypróbować. Składniki: (2 - 3 porcje) 1 średni por (biała część) 5 łodyg selera naciowego 1 kwaskowe jabłko (u mnie szara reneta) 1 szalotka 1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pora(...)wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półplasterki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Selera naciowego umyć i pokroić w poprzek na niezbyt grube kawałeczki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na drobne słupki wielkością zbliżone do selera. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem i kolendrą

Kuchcik gotuje
Surówka marchewkowo-selerowa 162

jest bardzo smakowita. Swoją wersję wzbogaciłam o kilka dodatków, dzięki którym surówka smakowała jeszcze lepiej:) Składniki (na 4 porcje): kawałek selera (ok 250g) 1 marchew (ok 150g) 1 kwaśne jabłko 2-3 liście czosnku niedźwiedziego 3 łyżki ekspandowanych zbóż (np. żyto, gryka i jagły od Cenos ) 2 łyżki prażonych ziaren (sezam czarny, słonecznik, dynia) sok z cytryny(...)łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz czarny Seler i marchew obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Liście czosnku posiekać. Składniki sosu wymieszać, posolić do smaku. Sosem polać sałatkę, posypać ziarnami, zbożem ekspandowanym

Obiad gotowy
Pasztet z indyka (z żurawiną) 166

domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki oleju 50ml brandy lub koniaku(...)garść żurawiny lub orzechów  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze

Obiad gotowy
Purre z Marchwi 206

nadszedł dzień kiedy mój synek skończył pół roku (kiedy to mięło?), nastał czas na rozszerzanie diety. zastanawiałam się co wybrać Jabłko czy Marchewkę. Ostatecznie stwierdziłam, że dziecko i tak będzie lubiło wyrazisty, słodko-kwaskowaty smak jabłka, więc zacznę na początek od mniej wyrazistej marchewki. A wy co podaliście jako pierwsze waszym maluchom? Purre z marchwi Składniki na Purre

Gotowanie-uk
Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami 208

warzywami, suszonymi śliwkami i przyprawami. 1 cały kurczak (ok 1,5 kg) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 cebula 1 marchewka 200 g kapusty białej 1 jabłko 100 g suszonych śliwek 50 g masła 200 ml cydru sól pieprz czarny majeranek Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem(...)Nałożyć na środek farsz z kaszy jaglanej i zamknąć wszystko w środku kurczaka zabezpieczając wykałaczkami lub zszywając nicią bawełnianą. Przełożyć do naczynia do zapiekania wiązaniem do góry, obłożyć cząstkami jabłka i podlać cydrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie przewrócić kurczaka na drugą stronę i podwyższyć temperaturę

https:KKuchniaMniam
Granola..śniadanie bogów ;) 139

jadła granole z sokiem pomarańczowym. Wiem jednak że granola granoli nie równa. Naszukałam się kiedyś takiej jednej, jedynej niepowtarzalnej w której były migdały, orzechy, jabłka i żurawina... full wypas... W pracy nauczyli mnie że najlepsze jest to, co zrobisz samemu... Najlepszą granolę na świecie robił A mój były już niestety Head chef(...)brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 4-6 łyżek golden syrop (może być miód) 150 g przecieru jabłkowego (może być tarte na grubych oczkach jabłko, ja dodaje apple bramley sauce w słoiczku) 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 szklanka migdałów w całości 1/2 szklanki pokruszonych z grubsza orzechów (miałam akurat brazylijskie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów 88

coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi  z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie.  Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy - do smaku Przygotowanie: Dwie - trzy godziny przed przyrządzaniem obiadu moczymy grzybki(...)Następnie gotujemy brązowy ryż. Pamiętajcie, że on gotuje się o wiele dłużej niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go. W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę. Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy.  Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki.  Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru. Obiad

My World by Dagmara Rek
Surówka z białej rzodkwi 201

sklepach i na targach. Bar dzo smaczna i niskokaloryczna smacznie komponuje się jako do datek do obia du. Spróbujcie :) Sła dniki: 1 biała rzo dkiew 1 czerwona papryka 1 jabłko 1/2 cebuli 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz       Przygotowanie: Rzo dkiew, jabłko i cebulę obieramy. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniaz do nasienne. Na grubych(...)oczkach tarki ścieramy rzo dkiew oraz jabłko. Paprykę i cebulę drobno kroimy. Wszystkie skła dniki mieszamy w miseczce, doprawiamy jogurtem oraz solą i pieprzem. Smacznego

ChilliJemy
Jaglanka kokosowa z jabłkiem, gruszką oraz Inką. 142

świetnie nadaje się do składu posiłku śniadaniowego. Tak więc kombinujemy, tworzymy i chwalimy się jaglanką kokosową z nutką Inki oraz ze świeżymi owocami. Polecam! Jaglanka kokosowa z jabłkiem, gruszką oraz Inką. Składniki: 200 g kaszy jaglanej puszka mleczka kokosowego 400 ml mleko krowie pasteryzowane - 100 ml brązowy cukier według uznania 50 g wiórków kokosowych (drobno mielonych) czubata łyżeczka Inki(...)Klasycznej nieduża gruszka nieduże jabłko Wykonanie: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem kokosowym. Dołożyć kawę zbożową. Wstawić na palnik i na małym ogniu, często mieszając, gotować jaglankę przez 15 minut.  Po tym czasie zdjąć z ognia, dosypać wiórki, dołożyć cukier wedle uznania i nakryć pokrywką, pozostawiając danie na 15 minut do napęcznienia

Poezja Smaków - blog kulinarny