dodać suszoną żurawinę, jagody Goji, banan, borówkę/jagodę i truskawki (szkoda, że jeszcze naszych nie mam). Ale tak naprawdę dodaję wszystko co mam i lubię, czyli też gruszkę, jabłko, kiwi, wiśnie, czereśnie, itp., a z bakalii jak nie mam żurawiny to rodzynki, orzechy laskowe, migdały... Siemię lniane też ląduje czasem w misce. Przygotowanie śniadania z gotową (upieczoną) granolą(...)świetną bazą do zdrowych, domowych batoników! Wystarczy dodać ulubione składniki, jakiś łącznik, który je sklei i upiec (lub zrobić wersję bez pieczenia). Składniki: 2 szkl. płatków owsianych 1 duże jabłko 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl. ziaren słonecznika 3 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Sposób przygotowania: Płatki owsiane, posiekany orzechy i ziarna
Kolorowy Przepisownikowsianych. Niewielkie placuszki smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju na niewielkim ogniu, aby placuszki równomiernie się usmażyły i nie były surowe w środku. Dzień 2. Placuszki jaglane z jabłkiem i cynamonem Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ szklanki mleka 4 – 5 łyżek mąki 1 jajko 1 jabłko szczypta cynamonu szczypta proszku(...)Dodatkowo: cukier puder, syrop klonowy Przygotowanie: Wystudzoną kaszę jaglaną (można ugotować ją dzień wcześniej) zblendować z mlekiem na gładką masę. Dodać mąkę, jajko, cynamon i proszek. Całość ponownie zmiksować. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki formować niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty obu stron. Dzień
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska; 1 duża marchewka; 1 duże jabłko; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku; 6 plastrów ananasa z zalewy (z puszki). Dressing: 1/4 szklanki białego cukru; 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % lub 1 szklanka octu jabłkowego 6 %; 1 szklanka zimnej wody; 1/4 szklanki oleju; 1/2 łyżeczki soli. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób(...)przygotowania: Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Dodać do kapusty z marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć
Gospodyni Miejskażurawiny Pół jabłka Cynamon Miód Płatki przygotowuję według przepisu na opakowaniu (ja gotuję płatki na wodzie). W trakcie gotowania dodaję żurawinę i pokrojone w kosteczkę jabłko. Gotową owsiankę przekładam do miseczki, posypuję cynamonem i polewam 1 łyżeczką miodu. Raz Dwa Trzy i GOTOWE !!!! SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowoUwielbiam delikatną kaszę jaglaną w towarzystwie słodkich dodatków, owoców i bakalii. Ugotowana na mleku kasza, z dodatkiem łyżki masła orzechowego, syropu klonowego z pysznym sosem z masła orzechowego oraz jabłkiem, jagodami goji i płatkami migdałów to idealna propozycja dla wszystkich tych, którym zależy by dostarczać swojemu organizmowi "dobre", to najbardziej wartościowe, paliwo już od samego rana. Składniki(...)orzechowego 2-3 łyżki syropu klonowego Sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego 1/3 szklanki mleka 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: płatki migdałów jagody goji jabłko Kaszę gotuję w mleku z syropem klonowym i masłem orzechowym do miękkości. Miksuję z jogurtem naturalnym na gładki krem. Masło orzechowe podgrzewam z mlekiem i syropem klonowym do połączenia składników
Mango Papajapołączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Zielony koktajl Ostatnio koktajle stały się dość popularne i coraz częściej praktykowane. Szczególnie właśnie te zielone, zyskują Koktajl banan-jabłko Koktajl banan - jabłko, przygotowany na soku pomarańczowym? O tak, to najlepszy i najzdrowszy początek Koktajl jabłko-banan-kiwi Koktajl łatwy i szybki w przygotowaniu, wystarczy zaledwie 10 minut i Koktajl
NiePieprz.ploczyszczania. Jakie produkty należy wybierać? Warzywa: brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, jarmuż, rukiew wodna, rukola, żółta i pomarańczowa papryka, buraki, marchew, kiszona kapusta, kiszone ogórki, wszystkie inne kiszonki naturalne. Owoce: jabłko, gruszka, borówki Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir Zioła: kozieradka, tymianek, mięta, dziewanna, korzeń lukrecji. Dodatki extra: siemię lniane, ostropest plamisty, spirulina, chia, białko konopi. A to jest mój ulubiony(...)zestaw do sporządzenia wiosennego detox drinka :) SKŁADNIKI 1 średni burak 1 duże jabłko 1 duża marchewka 1 szklanka świeżego szpinaku opcjonalnie zmielone siemię lniane WYKONANIE Marchewkę ,buraka,jabłko obrać i wycisnąć sok w sokowirówce. Następnie przelać do blendera wsypać umyty szpinak i zblendować. Gotowe koktajl wychodzi taki z pianką pycha a jaki zdrowy ;). Pić zaraz
Mała w garnku mieszaSkładniki 4 marynowane śledzie 1 jabłko łyżeczka majonezu kieleckiego 2 łyżki chrzanu - kieleckiego sól, pieprz do smaku 250 ml śmietany Przygotowanie Śledzie pokroić w dowolne kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Śmietanę połączyć z chrzanem i dodać do śledzia z jabłkiem.. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe Smacznego
Gaździnka warzyPyszna, zdrowa i bardzo sycąca sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora, wzbogacona suszonymi pomidorami i jabłkiem. Podana z ugotowanym jajkiem przybiera postać kompletnego posiłku, idealna do zabrania na lunch do pracy. Bardzo polubiłam połączenie selera naciowego z porem i chcąc otrzymać bardziej sycące danie, do sałatki dodałam, ugotowaną ciecierzycę i suszone pomidory. Sałatka podana z gotowanymi jajkami nasyciła(...)nawet męską część domowników, lubiących raczej mięso. Składniki: (2 - 3 porcje) 5 łodyg selera naciowego 1 średni por (biała część) 1 kwaskowe jabłko 1 - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 szalotka 6 - 7 suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej natki kolendry (może być
Kuchcik gotujednia następnego. Prosta i szybka w wykonaniu. No i nie trzeba jej gotować 😊 Składniki (porcja na 4 osoby): 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duże, kwaskowate jabłko biała cześć pora garść rodzynek 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Zaprawa: 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, sól, pieprz Kapustę poszatkować - im cieniej tym lepiej. Posolić, ugnieść(...)puszczenia soku. Wygnieść i odlać sok. Zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić i wystudzić. Zimną kapustę potraktować zalewą, przemieszaną wcześniej w oddzielnym naczyniu. Kapusta powinna zyskać ładny kolorek. Jabłko pokroić a małe słupki - można kroić ze skórką. Pora również pokroić w drobne słupki. Rodzynki zalać wrzątkiem na ok 15 minut. Odcedzić, lekko odcisnąć i dodać do kapusty. Rodzynki, jabłko
Ze smakiem bez glutenuprodukty do jedzenia. Poniższe smoothie jest rewelacyjne w smaku - słodkie, a zarazem lekko kwaśne. Idealne dla wielbicieli zielonej pietruszki :) Składniki na 2 porcje: 1 pęczek zielonej pietruszki 1 duże jabłko sok z 1 cytryny ewentualnie 2-3 daktyle woda (1-1,5 szklanki) Jabłko przekroić na ćwiartki (nie obierać ze skórki) i pozbawić gniazd nasiennych. Wycisnąć sok z cytryny(...)Pietruszkę umyć i odciąć łodyżki. Do kielicha blendera przełożyć natkę pietruszki, jabłko i daktyle. Na sam koniec wlać sok z cytryny i 1 szklankę wody. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeśli według was, smoothie jest zbyt gęste - to dolejcie wodę
UgotowaćGratin z batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera roquefort i szpinakiem Deser Mousse au chocolat z gruszką i herbatą Radość (ul. Rynek 24) Przystawka Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym Danie główne Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany Deser Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek(...)Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie, bo następna taka niesamowita i smakowita
Qlinarnie i Qlinarniespodobała i posmakowała mi tak bardzo, że chętnie do niej wracam i po nią sięgam. Składniki na ok. 3 porcje: 150 g płatków owsianych mała garstka płatków migdałów 1/2 jabłka startego na tarce mała garstka jagód goji lub rodzynek jak lubicie 1 łyżka pestek dyni 1,5 łyżki nasion chia ok. 380 ml mleka orzechowego lub kokosowego (u mnie(...)posiekany szczypta zmielonego cynamonu odrobina pasty z wanilii szczypta soli himalajskiej syrop klonowy lub miód do polania przed podaniem ulubione owoce Sposób przygotowania: Tu przygotowanie jest proste. Wystarczy zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach i wyłożyć je do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszać, zalać mlekiem, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc. Rano wyłożyć część
Blondynka Gotujewykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO. Składniki na 5 porcji: 10 filetów śledziowych solonych a la Matjas od SEKO 1 zielony ogórek 2 czerwone cebule 2 jabłka 2 pęczeki rzodkiewek dip chrzanowy: jogurt naturalny np. 400 gram chrzan, najlepiej taki domowy około 3-4 łyżki w zależności od mocy(...)klik sól, pieprz i np. świeże zioła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki, a ogórek, jabłko, cebula w drobną kosteczkę, śledź za to w grubą kostkę około 1 x 1 cm. Układamy w kieliszku lub misce warstwowo. Sałatka może być serwowana warstwowo jako każda porcja osobno
Życie zaczyna się w kuchnilizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy na półmisku. Cebulę obieramy(...)kroimy w cienkie piórka ew.takie pół talarki. Musimy ją koniecznie sparzyć wrzątkiem na sitku. Pozostawiamy do wystygnięcia i rozkładamy na śledziu. Następnie posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. Śmietanę mieszamy z cukrem i octem. Zalewamy śmietaną śledzie z cebula i ogórkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
Życie zaczyna się w kuchni