surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw . Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę – surówkę z czerwonej kapusty 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 średnia marchewka 1 jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Kapustę drobno(...)poszatkować. Zostawić głąb. Do kapusty dodać sól i olej, wymieszać i zostawić na ok. 15 minut. Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem, octem, musztardą, miodem i pieprzem. Kapustę wymieszać z jabłkiem, cebulą i marchewką. Dodać sos majonezowy i wszystko dokładnie wymieszać. Kapustę odstawić do lodówki
Bulliopszennej * 2 szklanki startej marchewki * kostka masła * pół puszki ananasa * jabłko * gruszka Przygotowanie : Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać sodę i proszek do pieczenia oraz cynamon. Ciasto wymieszać z mąką, marchewką i masłem. Dodać pokrojony ananas, kostki pokrojonego jabłka oraz gruszki. Łyżka nakładać ciasto do papilotek. Piec około 20 minut
Magiczne Życie Martywody 0,5 szklanki octu 10% 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Sos musztardowy: 1 cebula 1/2 kwaśnego jabłka 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą 2 łyżki śmietany 2 łyżki naturalnego jogurtu koperek Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki(...)dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dzwonka. Cebulę obieramy i drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie przelewamy zimną wodą, zostawiamy do obcieknięcia. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy na 2 godziny. Przed podaniem przybieramy koperkiem
Kulinarne przygody GatityNajprostsze bezglutenowe płatki owsiane marki Rosies . Mamy tu wersję naturalną, z jabłkiem i rodzynkami, a także o wdzięcznej nazwie "Golden Syrup". Co kryje się pod ta ostatnią nazwą może niektórych z Was zaskoczyć, ale o tym i o innych wariantach poniżej. NATURALNE płatki owsiane Nie ma za bardzo co tu pisać 😁 Po prostu zwykłe płatki owsiane, pochodzące(...)energia: 380 kcal tłuszcz: 7 g węglowodany: 62 g w tym cukry : 1 g białko: 13 g JABŁKOWE płatki owsiane 78% * rodzynki 12% (rodzynki, olej z nasion bawełny) * jabłko 6% * proszek jabłkowy 4% Bardzo lubię owsianki w wersji z jabłkiem i rodzynkami. Także tutaj mamy coś w rodzaju zdrowego "gotowca". Do ideału jeszcze brakuje mi cynamonu, ale to zawsze
Zdrowie na języku :Pjakoś składa). No ale moja zapiekanka jest... moja i oczywiście wyjątkowa! ;) Powstawała na bieżąco i kiedy siekałem kapustę, to nie wiedziałem jeszcze, że za chwilę dodam jej dla towarzystwa jabłko i miód. Nie wiedziałem, że do sosu dołączy keczup. Ale właśnie tak zrobiłem i bardzo się z tego cieszę, bo w efekcie wyszło mi naprawdę pyszne obiadowe danie, za które(...)żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej 1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko 1 łyżka keczupu lub 1 łyżeczka
zadanie-gotowanieSkładniki 600 g wątróbki drobiowej 2 cebule jabłko 2 ząbki czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz szczypta majeranku, lubczyku odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie) Przygotowanie Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Oprószyć mąką i smażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać i przyprawić majerankiem, lubczykiem i dwoma ząbkami czosnku. Sól i pieprz(...)końcu plus ocet balsamiczny. Jabłko obrać i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła z łyżeczką miodu. Podałam z tłuczonymi ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty i glazurowanym jabłkiem.. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki ok 300 g filetów śledziowych solonych lub marynowanych 200 ml jogurtu greckiego 150 ml maślanki 2 łyżki majonezu 1 cebula 1 jabłko 3 ogórki konserwowe ziele angielskie liść laurowy pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety(...)pokrójcie na centymetrowe paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie!), dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalejcie przygotowane filety wraz z dodatkami. Wstawcie
OliveandThymeziś podam Wam przepis na zdrowy koktajl jabłkowo migdałowy. Możemy go sobie zrobić przez cały rok. Oto przepis : Składniki : 1 jabłko 5 migdałów 1/2 dojrzałego banana 1/2 szklanki maślanki lub mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego szczypta mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru lub miodu Sposób wykonania : M igdały namocz w wodzie, by zmiękły, a następnie sparz wrzątkiem i obierz(...)skórki. Jabłko umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Banana obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Następnie jabłko, banana i migdały zmiksuj. Wlej jogurt, mleko wsyp cukier lub miód. Zmiksuj całość jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj cynamon, wymieszaj dokładnie. Gotowy koktajl przelej do wysokiej szklanki i wypij. Możesz go przed wypiciem wstawić
Przepisy i porady kulinarnejednym dla Adasia i Olusia 💓 Składniki: 1 banan ½ jabłka 2 łyżki jagód leśnych (mam mrożone) 2 łyżki ugotowanego ryżu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Banana i jabłko obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Dodać jagody, ugotowany do miękkości ryż oraz jogurt naturalny. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy nie dłużej niż
Kuchnia w czekoladziemiodu. Zobacz też: Koktajl szpinakowo-bananowy Przepis na koktajl jabłkowo-marchewkowy Drukuj przepis Porcji: 2 Składniki jabłko 2 duże marchewki około 0,5 l wystudzonej zielonej herbaty Przepis 1 Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki oraz wkładamy do naczynia blendera. 2 Z jabłka pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (nie obieramy - skórka ma dużo witamin), dokładamy
Kuchnia BazyliiUwielbiam surówki z selera..a z jabłkiem i orzechami to uczta dla podniebienia a poza tym samo zdrowie.. Składniki: 1 seler /średniej wielkości/ 2 jabłka garść obranych potłuczonych orzechów 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta 1 łyżka cukru/w sumie według uznania ..na ile kto lubi słodkie/ sól.pieprz świeżo zmielony Wykonanie
Ugotujmy Cośwłaśnie takie idealne produkty są potencjalnie najpewniejszym nośnikiem wielu szkodliwych substancji chemicznych, które wykorzystano w procesie ich uprawy. Wiedzieć coś o tym mogą ci, którzy pamiętają jeszcze wygląd jabłek czy gruszek z babcinego sadu. Nigdy bowiem nie były one pod względem wyglądu idealne. Dzisiejsze warzywa są natomiast traktowane różnymi środkami nabłyszczającymi oraz zabezpieczającymi warzywa przed długim dalekim transportem. Ołów(...)Pestycydy mają działanie rakotwórcze orz wpływają bardzo niekorzystnie na układ nerwowy i hormonalny. Zanim więc zdecydujemy się na pięknie i zdrowo wyglądającą warzywną sałatkę czy świecące się z daleka jabłko , zastanówmy się dobrze jakiego pochodzenia jest ten produkt i oszacujmy czy rzeczywiście przyniesie nam on więcej pożytku czy może szkody. Jeśli już decydujemy się na spożywanie dużej ilości warzyw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zacząć od właśnie tej drobiowej. Dla smakoszy- myślę, że będzie to kolejny przepis, do którego chętnie się wraca. Na około 3 porcje potrawki przygotujcie: 500 g drobiowej wątróbki duże jabłko dwie średnie cebule, ja użyłam czerwonych czubatą łyżkę brązowego cukru łyżeczkę startego imbiru (lub w proszku) sól łyżkę curry pół łyżki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, więcej jeśli wolicie(...)tłuszcz do smażenia Na niewielkiej ilości tłuszczy podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy lekko się zeszkli delikatnie solimy i wsypujemy cukier. Gdy wszystko się skarmelizuje, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, starty imbir i chwilę podsmażamy. Przekładamy do garnka, a patelnię wykorzystujemy do podsmażenie oczyszczonej i obsypanej mąką wątróbki. Gdy ta lekko się przysmaży, przekładamy ją do cebuli z jabłkiem. Patelnię
Pichceniomaniaminerałom i witaminą. Składniki : 1 zielone jabłko 2 dojrzałe pomidory 1 cytryna 10 dkg dyni 1/2 łyżeczki oleju lnianego Sposób wykonania : J abłko umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój na kawałki. Pomidory umyj, pokrój na kawałki. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój na małe kawałki. Z jabłka, dyni i pomidorów wyciśnij sok. Następnie do wyciśniętego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki (3 porcje): 4 duże marchewki (500 g) dynia (300 g) banan (100 g) 1 duże jabłko (150 g) 1 pomarańcza (150 g) 1 cytryna, szczypta cynamonu Sposób przygotowania : Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć, obrać i oczyścić. Z marchwi dyni oraz jabłka wycisnąć sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z cytryny oraz z pomarańczy, skropić sokiem banana. Banan zmiksować
Menu Zdrowia