idzie jak z płatka. A gdy się spieszę już od rana, to później nic mi nie wychodzi. Zapraszam dziś na mufinki, w których jest moje ulubione połączenie banan-marchewka-jabłko. To połączenie owoców jest też w sokach typu Kubuś, które uwielbiam! Takie muffinki są świetne jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. A propos szkoły, to bywały dnie, kiedy(...)szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cynamonu 2 średniej wielkości (lub 1 duży) bardzo dojrzałe banany 1 jabłko 1 średnia marchewka 2 jajka ¼ szkl oleju Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać starte na tarce obrane jabłko i startą marchewkę
Posadzone i zjedzoneocet ryżowy – będzie wtedy dokładnie jak surówka „od chińczyka”. Można sypnąć do kapusty garść drobno posiekanego kopru i natki pietruszki – świetnie komponują się z rybą. Dodatek startego na tarce jabłka lub dwóch sprawi, że surówka(...)będzie świetna do schabowego i karkówki. SKŁADNIKI 1kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 średnia cebula sok z cytryny cukier sól pieprz OPCJONALNIE ocet ryżowy imbir płatki chili jabłko koper natka pietruszki Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenproszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Mokre: 70g masła orzechowego – bez soli i cukru 70g oleju kokosowego 1 jajko 100g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 duże jabłko (może być trochę więcej Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie): 3 łyżki płatków owsianych/orkiszowych z bakaliami (orzeszki ziemne, słonecznik, siemię lniane, pokrojone morele suszone) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka(...)mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej, żytniej lub orkiszowej 1 łyżka erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (tip dla leniwych: można krótko miksować w malakserze, wychodzi prawie to samo ;)). Starte jabłko mieszamy ze wszystkimi mokrymi składnikami: masłem orzechowym, olejem kokosowym, jajkiem i jogurtem naturalnym. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę
Jak gotować i nie zwariowaćlaktozy Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej (suchej) ok. 1,5 szklanki soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego bez cukru) - szklanka do ugotowania i ok. pół szklanki do spożycia szczypta cynamonu pokrojone jabłko bakalie (żurawina, orzechy, rodzynki, morele) Wykonanie kaszy: Kaszę zalać wodą i przelać na sitko - czynność powtarzać, aż woda będzie czysta (przestanie być mętna i przestaną być widoczne(...)jest gotowa nakładamy ją do miseczki. Jeśli jest za gęsta to możemy podlać ją jeszcze sokiem jabłkowym i wymieszać - tyle soku na ile konsystencja będzie nam odpowiadała. Dodać pokrojone jabłka i ulubione bakalie. Z podanej porcji wystarczy kaszy dla 1-2 osób, jeśli chcemy zwiększyć jej ilość to pamiętajmy o proporcjach
Mania Wypiekaniaupieką. Nie są przesadnie słodkie, ale zaspokajają apetyty na słodycze. Z podanej porcji wyjdzie nam 6 dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego kładziemy przygotowane wcześniej
Szefowa kuchniSkładniki : 1 średnie jabłko 2/3 szklanki borówek ( świeżych lub mrożonych ) 1/2 szklanki wody mineralnej lub kilka kostek lodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka melasy trzcinowej Sposób wykonania : B orówki przebierz, opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku. Jabłko umyj ( nie obieraj ), usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki. Borówki i jabłko wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki
Przepisy i porady kulinarneskładniki: ok. 600 g dojrzałych, mięsistych pomidorów 1 mala cebula 1 małe, kwaskowate jabłko 1 łyżeczka octu 1 szczypta cynamonu sól, pieprz, pieprz caien wykonanie: Pomidory, jabłka oraz cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka, wlewamy ok. 3 łyżki wody, mieszamy i gotujemy przez ok. 30 min. Następnie blendujemy na gładką masę, doprawiamy octem, cynamonem, solą, pieprzem
Domowy Smak Jedzeniawykonanie nie jest pracochłonne, ani trudne, ani wymagające mnóstwa czasu. Do dzieła! Potrzebujemy: 3 kg cukinii utartej ta grubych oczkach 1 kg cebuli pokrojonej w plastry 1 dorodne soczyste jabłko 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 całe goździki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru(...)sól, pieprz wedle uznania Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce, po czym zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę, aby puściła sok. Cebulę kroimy w plastry, a jabłko w kostkę. Cebulę wraz z jabłkiem, imbirem, goździkami, liściem laurowym i zielem angielskim smażymy na oleju, aż cebulka nam się zeszkli, około 10 minut. Następnie wyciągamy z cebuli wszystkie przyprawy
MamaOskarkagotowe.Dobre jak mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego , a mało kalorycznego :). 1/2 szkl.cukru pudru 1 szkl.mąki 1/2 szkl.mleka 1 jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do dyni -przepis na blogu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jabłka myjemy obieramy i kroimy na małą kostkę.Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę o wym.40x20cm.Pieczemy ok.25 min.w 180st.Studzimy i kroimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiakurat mieściła moja lodówka, a efekt był całkiem przyjemny dla podniebienia. Ponieważ nie było zbyt dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący. I był…zaskakująco dobry. Jakoś nie wiem czemu, ale w tym roku dużo testuję na surowo te warzywa, które(...)dorzucenia kalarepki, rzodkiewki czy innych warzyw dla urozmaicenia smaku i koloru. Drukuj Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 por 1 jabłko 1/2 strąka papryki 1 średni ogórek kilka różyczek kalafiora Sos 2/3 szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki
Mieszam w Garnkumąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 120 g cukru (1/2 szklanki ) 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 100 ml oleju 1 kg papierówek lub winnych jabłek
Kulinarne Fantazje MarioliDziś mam dla Was troszkę niecodzienny przepis na placuszki z ziaren amarantusa. Takie amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem, to idealny początek dnia dla dużych i małych domowników. Zdrowie, energia, łatwo przyswajalne składniki. Placuszki sprawdzą się również bardzo dobrze, jako posiłek dla osób uprawiających sport. Warto wprowadzić ziarna amarantusa do swojej diety. „Amarantus nosi miano zboża XXI wieku(...)źródło http://ekomalwa.pl/amarantus-ziarno-500g.html Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki ziaren amarantusa (u mnie od EkoMalwa ) 11/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 małe słodkie jabłko 2 łyżki mleka migdałowego olej kokosowy do smażenia około 1 łyżeczki propozycja podania: syrop daktylowy Przygotowanie: Ziarna amarantusa płuczemy wodą np. na gęstym sitku. Następnie gotujemy w 11/2 szklance wody około
Słodkie okruszkisnickersów albo marsów polecam takie domowe batony na przegryzkę gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Nie zawierają konserwantów, ulepszaczy i nic z E-coś tam, polecam. Ponieważ do jabłka zawsze najbardziej pasował cynamon i tu nie może być inaczej. Tutaj cukru jako składnika nie użyczysz(...)same czipsy jabłkowe są słodkie więc i po co? chyba że komuś będzie mało słodkie to ewentualnie miodu doda. Namówiłam do zrobienia? no to zaczynamy. Batony owsiane "Jabłko z cynamonem". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej? Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy (140 g masy netto) 1 mała cebula 3-4 ogórki z zalewy musztardowej lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy(...)ziemniaki (w mundurkach) i marchewkę. Po wystudzeniu pokroiłam w drobną kostkę i przełożyłam do dużej miski. Cebulę posiekałam i przelałam wrzątkiem na sitku. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Ogórki i jabłka pokroiłam w kosteczkę. Wszystko razem przełożyłam do miski. Majonez, śmietanę, musztardę przełożyłam do miseczki, oprószyłam pieprzem i przyprawiłam do smaku solą. Wymieszałam. Wszystkie składniki sałatki wymieszałam. Wstawiłam
Kuchnia u Krysi