Szybka w wykonaniu surówka obiadowa. Same witaminki ;) Składniki: *Marchewka *Jabłko *Cukier *Olej *Sól Wykonanie: Marchewkę i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać odrobinę soli, oleju i cukru (wszystko według swojego smaku, ja nie zawsze daję cukier, zależy jak kwaśne jest jabłko). Wymieszać i gotowe
Zrób to smacznieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: 250 g topinamburu 1 jabłko 2 łyżki suszonej żurawiny garść orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny (nie za dużej) wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Jabłko myjemy (jeśli pochodzi nie z naszego sadu to raczej obieramy) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Topinambur dokładnie myjemy, również ścieramy na tarce o grubych oczkach
Domowy Smak Jedzeniasalaty lodowej 6 jabłek 2 cytryny 2 owoce kiwi Wykonanie Umyte cytryny i kiwi cieniutko obrać ze skórki.Jabłko umyć i pokroić na ćwiartki.Sałate umyć i osuszyc z nadmiaru wody.Wszystko przepuścić przez wyciskarkę do soków
w mojej kuchniwykorzystaliśmy jako dodatek do selerowych placków. Składniki 200 g kwaśnej śmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry Przygotowanie Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę dodałem
R'n'G Kitchenmarchewki jest jednym z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Dziś przygotujemy ją na nieco inny, ale bardzo prosty sposób. Do przygotowania jogurtowej marchewki potrzebujemy: Marchew Jogurt naturalny Opakowanie moreli Jabłko Ocet winny Cukier Sól Pieprz Na pół kilograma marchwi potrzeba ok. 100g suszonych moreli. Morele wkładamy do miseczki, zalewami kilkoma łyżkami octu winnego (lub innego o słodkawym smaku). Zasypujemy dwoma(...)łyżeczkami cukru i zalewamy wrzątkiem, by owoce były zakryte. Odstawiamy morele i w tym czasie tarkujemy obraną marchew. Następnie to samo robimy z jednym jabłkiem. Gdy morele zmiękną, kroimy je w kostkę (jej wielkość wg uznania) i dodajemy do startej marchewki z jabłkiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na sam koniec dodajemy jogurt. Na pół kilograma marchwi użyłem dwa opakowania
MarcinChefLista superfoods obejmuje kilkadziesiąt pozycji. Wśród nich są między innymi: komosa ryżowa, zielony jęczmień, chlorella i spirulina (będące składnikami alg), jarmuż, kiełki. Ale też produkty bardziej pospolite, takie jak jabłka, czosnek, szpinak, brokuły, kasza jaglana, natka pietruszki czy siemię lniane. Gdy pojawią się w waszej diecie, zrozumiecie sens powiedzenia, że nie wystarczy jeść, należy się odżywiać. Przesilenie wiosenne wpędziło(...)którym znalazło się kilka składników z listy superfoods. Napijcie się ze mną na zdrowie i pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: 1 garść jarmużu sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 jabłko, obrane i pokrojone na kawałki 1/2 szklanki wody 3 łyżeczki sproszkowanej młodej pszenicy, młodego jęczmienia, spiruliny i chlorelli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Wypijamy zaraz po przygotowaniu
Smakowity Blog KulinarnyBardzo lubię soki wyciśnięte ze świeżych owoców cytrusowych. Często takie pijemy, czasem z dodatkiem oleju lnianego. Tym razem przygotowałam smoothie grejpfrutowe z dodatkiem banana i jabłka. Charakterystyczny posmak goryczy został tu złagodzony słodszym towarzystwem. Możecie tworzyć dowolne konfiguracje, przygotowanie takiego napoju zajmuje zaledwie chwilę. Od dłuższego czasu moje myśli krążą wokół wyciskarki wolnoobrotowej. Przyzwyczajam się(...)ceny :) W końcu ją zaakceptuję i stanę się szczęśliwą posiadaczką wyżej opisanej :) Wtedy na pewno zamęczę rodzinkę sokami owocowo-warzywnymi ;) Składniki: sok wyciśnięty z grejpfruta 1 banan 1 jabłko Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować
zadanie-gotowanieprzygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej kapusty kiszonej z dodatkiem kminku i jałowca. Dodałam trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania(...)żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną kapustę, posiekane grzyby oraz posiekaną żurawinę, starte jabłko, wlać wodę, w której moczyły się grzyby
zadanie-gotowanieczerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 1 jabłko duże 1 cebula średnia 3 jajka ugotowane na twardo majonez pieprz Śledzie kroimy w drobną kostkę, fasolę i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Jajka przeciskamy przez krajaczkę/szatkownicę do jajek. Obrane jabłka też przez nią przeciskamy lub kroimy w drobną kostkę. Wszystkie
Piekielna Kuchnia Patibardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z warzyw pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki(...)soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki marchewkę opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala ( tutaj przepis ) Wykorzystany sprzęt Extra Szef Tupperware (do rozdrobnienia wszystkich składników) szybkowar
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajednak... taka pasta jest przepyszna. W smaku naprawdę przypomina zwykły smalec. Sama byłam zaskoczona smakiem. Polecam wszystkim niedowiarkom. Składniki: ok. 200 g fasoli typu Jaś 2-3 cebule 1 jabłko 2-3 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie papryka wędzona w proszku (opcjonalnie ok. 1 łyżeczki) Wykonanie: Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości z listkiem(...)gładką masę. Cebulę kroimy na drobną kostkę, następnie smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dokładamy obrane ze skórki i starte na grubych oczkach jabłko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażoną cebulę z jabłkiem dodajemy do masy fasolowej. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką. Całość dokładnie
IMPRESJA SMAKUpani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić pyszne jabłka prażone dowiesz się tu . Strucle również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo, ale świetnie do tych ciast pasowała. Ozdobiłam posiekanymi
Anioszek w kuchninicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę smarujemy olejem i wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Nafaszerowanego ptaka wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzjabłka (średniego) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a jajka na twardo. Po ostudzeniu pokroić w kostkę. Ś ledzie pokroić na mniejsze kawałki, jabłko (obrane) w kostkę, a cebulę i papryczkę (ze śledzi) drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu
Di gotujedniki: kg marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki chilli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę nacinamy, marchewkę przecinamy na pół(...)pieczemy w 175 stopniach przez ok 50 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę, ścieramy upieczony czosnek i kroimy cebulę, delikatnie po dsmażamy. Po 2 minutach do dajemy marchewkę, jabłko i zalewamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy. Przestu dzamy, do dajemy sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i doprawiamy imbirem, chilli, sola i pieprzem. Blen dujemy. Po dajemy na gorąco :) Smacznego
ChilliJemy