Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Galaretka z czarnej porzeczki z jabłkami: 1 opakowanie galaretki 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 jabłka Przygotowanie: Sok z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić. Dodać
Kulinarna (nie)codziennośćTorcik biszkoptowy z truskawkami i rabarbarem przełożony płatkami dzikiej róży z jabłkiem i ganache z białej czekolady zdecydowanie zadowolił Mamę przy okazji dzisiejszego święta. Biszkopt z poniższego przepisu wychodzi wilgotny, nie wymaga nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki(...)wielkości szczypta soli pół szklanki cukru pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania tortownicy Warstwa różana: dwie garści płatków dzikiej róży jabłko Ganache: 200g śmietanki tabliczka białej czekolady Dodatkowo: truskawki rabarbar listki mięty cukier puder Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną
Wrzosowa Polanadrobno szczypiorek oraz startą na grubych oczkach rzodkiewkę, całość wymieszać. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego. Rzodkiewkę skroiłam razem z liśćmi. Kolacja: 50 g ryżu brązowego 200 g jabłka 24 g miodu przyprawy: cynamon Przepis: woreczek ryżu umieścić we wrzątku. Gotowac do miękkości na średnim ogniu- ok 30 min. Po ugotowaniu odcedzić wodę, Ryż ostudzic, jabłko obrać(...)skórki i zetrzeć na tarce. Połączyć z ryżem, przyprawić cynamonem. Ja upiekłam ryż z jabłkiem i nie dodawałam cynamonu, bo użyłam miodu z płatkami róży. Śniadanie zjadłam o 8. Pierwszy głód poczułam o 10:30, ale drugie śniadanie zjadłam dopiero ok. 12:00. Lepsze dla mnie byłoby zjedzenie herbatników i rodzynek i popicie ich mlekiem. Obiad przygotowywałam głodna
KucharzycaChłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :) Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka koperku 2 ogórki 2 kwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki(...)smaku plastry rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną
SzczyptaSmaQSkładniki: (na keksówkę o wymiarach 30x12 cm) Pianka: 200 g śmietanki kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa 1 szkl wrzątku Masa jabłkowa: 700 g jabłek 3/4 szkl wody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa Krem cytrynowy: 1/2 szkl. soku z cytryny (3-4 cytryny) 1/2 szkl wody(...)średnich obrotach miksera. Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć piankę, wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Wstawić do lodówki. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondelka, zalewając wodą oraz sokiem z cytryny i dodając łyżeczkę cynamonu. Wszystko dusić
Nastoletnie WypiekanieWiosenny koktajl z selerem naciowym w roli głównej. Subtelny, różowy kolor zawdzięcza dodatkowi truskawek. Jeśli klasyczny zestaw koktajlowy: seler + jabłko nie zachwyca Cię smakiem (niestety seler naciowy ma charakterystyczny posmak) ten z dodatkiem truskawki na pewno będzie Ci smakował. Truskawka to bogactwo witaminy C i soli mineralnych, a przy tym w 100 g to tylko 30 kcal. Także koktajl dalej(...)pozostaje w kategorii odchudzających. Oczyszcza, poprawia przemianę materii i jest bardzo smaczny. Im więcej dodasz truskawek tym słodszy wypijesz trunek. Składniki: 3 łodygi selera naciowego szklanka truskawek 1 jabłko 1- cm imbiru niecała szklanka wody mineralnej 1 łyżka oleju lnianego Wykonanie: jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Truskawki umyć, odszypułkować, większe rozdrobnić. Seler umyć. Jeśli masz silny blender nie obieraj selera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: jabłka 2 kg, gorczyca biała cała 2 opakowania, anyż 1 gwiazdka, pieprz czarny ziarnisty 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, goździki całe 4 sztuki, miód 6 łyżek, ocet jabłkowy 1/2 szklanki 1,5 opakowania gorczycy razem z zielem angielskim, anyżem, pieprzem, liściem laurowym, goździkami zmielić drobno w młytnku do kawy, resztę gorczycy utrzeć w moździerzu(...)grubsze cząstki obrane jabłka pokrojone na kawałeczki w garnku dusić do miękkości mieszając, na koniec dodać miód do jabłek wlać ocet jabłkowy, wsypać zmieloną gorczycę, wsypać gorczycę z moździerza i wszystko wymieszać do prowadzając do zagotowania wszystko zmiksować pałką blendera na jednolitą masę, musztardę włożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować z 10 minut, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, musztarda jest dobra
W Mojej Kuchni LubięCiekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:) 45 minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 50 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 50 g mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 jabłka. Obieramy, usuwamy gniazda(...)łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Okrągłą lub każdą inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykładamy na wierzch przygotowaną masę i układamy na niej na zakładkę jabłka. Pieczemy na złocisty kolor ciasta francuskiego przez ok. 25-30 min. SMACZNEGO
Ania i Marcin gotująszklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 średnie jabłka 1 banan garść rodzynek Orzechy posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, lub pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt(...)olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami, banana, rodzynki i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią
Kocham CzekoladęŻeby zrobić dżem z jabłek i rabarbaru ochotę miałam dawno. Czekałam tylko, aż się pojawi i znajdę czas ;) ale żeby dodać mango to już przyszło mi do głowy przy okazji zakupów. Pomyślałam, że nada całości lekko egzotyczny posmak i właśnie tak się stało. Pierwsza partia (bo robiłam dwa razy) ładnie mi zgęstniała. Nie jest to konsystencja jak ze sklepu (ścisła(...)chcąc poratowałam się żel-fixem (po raz pierwszy). Podaję przepis na proporcje jakich użyłam do obu partii łącznie. Dżem jest gęściejszy, jeśli nie jest blendowany. Składniki: 2,5 kg jabłek 1,5 kg rabarbaru 1 duży owoc mango 1,5 szkl. cukru 1/2 szkl. wody Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki. Rabarbar myjemy
Kolorowy PrzepisownikGOTOWE!! :D Malutkie, pyszniutkie, chrupiące koperty z delikatnym cynamonowym wnętrzem :) Składniki: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% (330 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego kilka jabłek cynamon Przygotowanie: Ze składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdy kwadrat ułożyć kostkę jabłka, posypać cynamonem i zlepić rogi. Piec ok. 15-20 minut w temp. 170*C. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem SMACZNEGO
Malinowo w kuchniznajdziemy miedzy innymi dużo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, oraz kwasu foliowego. Pomagają również unormować poziom cholesterolu. 100g buraków to zaledwie 38 kalorii. Składniki: 500g upieczonych lub ugotowanych buraków 1 jabłko 1 średnia cebula pół szklanki kwaśnej śmietany sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz cukier do smaku Buraki i obrane jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno(...)siekamy (można dodatkowo sparzyć ją wrzątkiem na sicie) i dodajemy do buraków i jabłka. Śmietane mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy i gotowe. Smacznego
kuchnia doskijabłkowych nalewek, a ta będzie kolejna. Bo nalewek nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza gdy są takie dobre. Tę nalewkę zrobiłem specjalnie na zamówienie Madzi. Stwierdziła, że chce z jabłek, ale też żeby była w środku cytryna i miód. A taka tam kobieca zachcianka. Właściwie czemu nie, ja tam mogę wszystko zrobić, każdą rzecz przetworzyć :) Policzyłem zatem co trzeba, dobrałem(...)trzeba czekać na efekt końcowy, ale naprawdę warto. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 2 cytryny 1 litr spirytusu 60% 320 g miodu 0,3 litra wody Cytryny myjemy, szorujemy i kroimy w plastry. Jabłka w mniejsze kawałki. I zalewamy spirytusem i wodą. Zostawiamy
Marder&Marder ManufacturePotrzebujesz 400g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ulubiona sałata garść orzechów włoskich 2 duże jabłka tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy wymieszaj. Mięso pokrój w 2 cm plastry i posmaruj marynatą. Odstaw na 20 minut do lodówki lub jeśli masz możliwość(...)całą noc. Rozgrzej patelnie dodając odrobinę oliwy, smaż polędwiczki z każdej strony po 2-3 minutki. Orzechy upraż na suchej patelni. Jabłka pokój w cienkie plastry i podgrzej 1 minutę na patelni z każdej strony. Na talerzu rozłóż sałatę, polędwiczkę, jabłka, orzechy. Polej oliwą dopraw do smaku
Kukuleczkiawokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej nieokreślone, ale doskonale uzupełniające się smaki. Do tego opalane jabłko (które(...)szybko wychodzić. Nie wszystkie dania są tutaj perfekcyjne, ale niektóre sprawią, że wasze ślinianki zaczną szybciej pracować. Dodatkowo, każdy znajdzie tu coś dla siebie – Weganom polecam tofu z opalanym jabłkiem, rolla z burakiem oraz Bao z tofu. Osoby na diecie bezglutenowej na pewno mogą zamówić sushi i obficie wymoczyć je w bezglutenowym sosie sojowym (zupa Pho i inne dania też
Fill The Bowl