piernikowo-jabłkowy* placek owsiany z domowymi powidłami i resztą jabłka~ *jabłko starte w środku placka Dzisiaj ostatnie przygotowania do świat :o W domu co chwila ktoś coś sprząta, gotuje, czegoś szuka...Trzeba zapiąć wszystko na ostatni guzik, mimo, że Wigilię spędzimy w skromnym - 3 osobowym gronie :) Jedziemy jeszcze z mamą na zakupy żeby uzupełnić potrzebne składniki do świątecznych potraw
breakfast of dreamsduże jabłko Świeże gałązki natki pietruszki do dekoracji Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, pieprz, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Śledzie podajemy na dużych plastrach jabłka
Bon Appetit Małgorzatyciąg dalszy wspaniałego dnia! Składniki łyżka ekologicznej trawy pszenicznej Symbio łyżka ekologicznej mąki z migdałów Symbio 1 mango 1 jabłko napar herbaty białej i jaśminu około szklanki owoc granatu do dekoracji, mięta Mango i jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera. Dodaj trawy pszenicznej. Wsyp mąkę. Przechłodzony napar wlej do blendera . Wszystkie składniki zmiksuj na gładko
Z Kuchni Do Kuchnigrubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku z cytryny Dodatki: 800 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kawałki 200 g obranego jabłka, pokrojonego w kawałki 1 spora łyżka masła chlust mleka różyczki(...)brokuła sól morska Przygotowanie: Rybę wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pogłaskać :), sprawdzając czy nie ma ości (jeśli są, wyciągnąć duża pincetą lub małym nożykiem) . Ziemniaki wraz jabłkiem wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać 3/4 płaskiej łyżeczki soli, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 minut. Włączyć piekarnik na 160C (grzałka góra-dół). W międzyczasie
Moja Delicjajabłka 3-4 łyżki majonez Kielecki 2 łyżki wody z ogórków konserwowych sól,pieprz do smaku Przygotowanie: Z płatów marynowanych zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Jajka, ogórki, jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, dodać wodę z ogórków, majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Włożyć do lodówki by smaki się przegryzły
Ala piecze i gotujekupione, tyle tam tego, że nie wiedziałam na co się zdecydować, ale wreszcie się udało, więc mogę iść znowu odwiedzić dzidziusia hehe ;) Składniki: 750 g świeżej żurawiny 1 duże jabłko lub 2 mniejsze sok i skórka otarta z 1 cytryny 275 g cukru 3/4 szklanki wody Żurawinę umyć, przebrać, osuszyć i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i cukrem(...)garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz wodę, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko zmięknie, a część wody odparuje. Dorzucić pozostałe owoce i gotować około 30 minut, aż całość zgęstnieje, a woda odparuje. Przełożyć do wygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić dnem do góry, przykryć. Można pasteryzować. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyjuż kilkakrotnie i z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić :) Ilość porcji: (ok. 30 malutkich babeczek. Ciasta starczyło na dwukrotne pieczenie całej formy) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ startego jabłka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki przyprawy do piernika ¼ szklanki jogurtu naturalnego ¼ szklanki mleka ¼ szklanki miodu ¼ szklanki brązowego cukru 1 malutkie jajko Szczypta soli 25ml oleju(...)sól, cukier i przyprawę korzenną. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre o temperaturze pokojowej: mleko, jajko, olej, jogurt i miód. Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą dodając czekoladę oraz jabłko. Formę do babeczek delikatnie smarujemy masłem, Wykładamy ciastem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy na kratce i ozdabiamy
Kolizje Smakówrazu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około
Czerwona Porzeczkaśledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów. Składniki: 2 płaty marynowane 180 g śmietany 18% gęstej 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula ćwiartka jabłka kwaśnego 1-2 łyżki wody z ogórków 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wodą i gotować aż będzie(...)dente. Przelać na sitko do odsączenia i ostudzenia. Z płatów marynowanych zdjąć skórę i pokroić w średniej wielkości kawałki. Do śmietany dodać starty na dużych oczkach ogórek i jabłko. Dodać zimną cebulę, wodę z ogórków, musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku. Płaty ułożyć na półmisku i polać przyprawioną śmietaną. Odłożyć do schłodzenia. Można również wszystko razem wymieszać
Ala piecze i gotujepyszne, sycące jesienne śniadanie polecam owsiankę z karmelizowanymi jabłkami w miodzie i cynamonie. Czytaj więcej
Ana Mari's worldBonduelle 1/2 szklanki groszku od Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe sól , pieprz do smaku pieprz zielony od Eco Blik 1 łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie : Ziemniaki , cebulę , marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do miski przekładamy
Sama słodycz i szczypta chilisurówkę do obiadu z kapusty pekińskiej z porem . Jest bardzo smaczna , szybka w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw . Będziemy potrzebować : 1 kapusta pekińska ( około 500 – 600 g) 1 jabłko ( około 300 g) 1 por (biała część ) 1 łyżka soku z cytryny na sos: 5 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta kminku mielonego szczypta tymianku(...)osuszoną kapustę pekińską drobno szatkuję i daję do miski . Oczyszczoną białą część pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki i dodaję do kapusty pekińskiej . Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach , starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do miski z kapustą pekińską i porem . Teraz przygotuję sos : do miseczki daję olej , ocet
Uwaga Babcia Gotujeszynką, porem i selerem. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Będziemy potrzebować: 1 puszka kukurydzy 400 g 1 słoik selera konserwowego (około 400 ml) 150 g szynki 1 jabłko 1 por biała część 4 jajka ugotowane na twardo 250 ml majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypta cukru sól,pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z szynką, selerem i porem(...)wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę odsączam na durszlaku z zalewy. Selera odsączam z zalewy na durszlaku. Ugotowane na twardo jajka kroję w kostkę. Jabłko obieram i usuwam gniazda nasienne. Jabłko kroję w kostkę. Przygotowanie sosu: do majonezu dodaję cukier, musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki: Do salaterki
Uwaga Babcia Gotujeproste i takie bym mogła użyć ich bez gotowania :) Wyjątkiem są jajka i kukurydza. Składniki : 4 ogórki kiszone puszka kukurydzy 4 ugotowane jajka 1 duże jabłko mała cebulka majonez, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę osaczyć, jabłka, ogórki kiszone i jajka pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać ewentualnie pokrojoną drobno cebulę, posolić i dodać pieprzu do smaku, dodać około
Proste Potrawymielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół(...)stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów jak i od...piekarnika. Do serwowania burgerów użyłam grillowanej cebuli, cukinii, buraka upieczonego w folii, oraz grillowanego jabłka. Przygotowałam sos. Wszystkie składniki wsypałam do naczynia dołączonego do blendera Desire 3 w 1 i zmiksowałam na gładko. Ułożyłam na półmisku , przed podaniem dodałam sos. Jest zdrowo! Jest pysznie
Z Kuchni Do Kuchni