Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 200 g pieczarek 1 jabłko 1 cebula 250 g makaronu 200 ml śmietany 30% 1/2 pęczka koperku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać wodą i odcedzić. Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce, jabłko(...)zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Koperek drobno posiekać. Na patelni smażymy wątróbkę, po zdjęciu z ognia solimy. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, starte jabłko i wszystko dusimy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie łączymy razem. Na talerz wykładamy makaron połączony z sosem
magiczna kuchnia Kasirównież idealnym dodatkiem jako omasta do pierogów, pyz czy klusek. Składniki 1 kg słoniny 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 1 jabłko 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki mleka Wykonanie Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do szerokiego rondla. Gdy słonina powoli się wytapia(...)kroimy cebulę i jabłko w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę . Gdy słonina się wytopi dodajemy po kolei cebulę i jabłko, ostrożnie by nam nie wykipiało, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy czosnek, majeranek, wlewam mleko i przyprawiamy do smaku. Przestygnięty
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 500 g filetów śledziowych typu matias 400 ml śmietany 12% 1 cebula 1 jabłko łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Śledzie płuczemy, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin by się wymoczyły. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy(...)śmietanę, wkładamy jabłko, cebulę oraz drobno posiekany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego śledzia i jeszcze raz delikanie mieszamy. Śledzia wkładamy do lodówki by przegryzły się smaki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwersji wykorzystałam do obiadu a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki. Składniki: - 1 kg szynki - 1 jabłko - 1 cebula - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - garść majeranku Przygotowanie: Szynkę nacieramy przyprawami, obkładamy plasterkami cebuli oraz jabłka. Całość zawijamy w folię i zostawiamy na noc. Zamarynowaną szynkę pieczemy w 160 C przez około
Zainspirowana w kuchnibędzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu..Polecam taki smalec..przepis znaleziony tutaj . 50 dkg słoniny 1 duża cebula 1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta / 3 ząbki czosnku [ nie dałam] 3 łyżki mleka sól do smaku / około 1/4 łyżeczki / [ sól czosnkowa] szczypta majeranku 10 dkg wędzonego boczku / opcjonalnie(...)Potrwa to około 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne.Wtedy można dodać drobno pokrojony wędzony boczek. Gdy słonina już się stopi dodać po kolei drobno pokrojoną cebulę i jabłka. Smalec zaczyna wtedy bardzo kipieć. Dodać zgnieciony w wyciskarce czosnek [ dałam sól czosnkową] i wlać 3 łyżki mleka / sprawi ono, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku
Moje domowe kucharzenieOdbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności! Składniki: 3 łyżki białego ryżu + 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2% 1 łyżeczka nasion słonecznika 1 łyżeczka siemię lnianego 1 starte jabłko kilka truskawek Sposób przygotowania: Do wrzącej wody dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie(...)ryżu dodajemy mleko, nasiona słonecznika i siemię lniane. Gotujemy, aż do zagotowania. Pod koniec wrzucamy starte jabłko i truskawki. Smacznego
Truskawkowa Fiestajaglanej - pół jabłka - cynamon lub przyprawa korzenna Przygotowanie: Suchą kaszę przepłukać kilka razy ciepłą wodą aż zniknie osad. Kaszę gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pokroić jabłko w kostkę. Wymieszać z ugotowaną kaszą. Następnie wyłożyć na blachę do pieczenia formując kształt prostokąta. Posypać wedle uznania cynamonem lub przyprawą korzenną. Piec około 20 minut w temperaturze
Kuchenne innowacjebardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :) Zapraszam do wypróbowania(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 opakowanie budyniu waniliowego Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły
Cynamonowe szczęściejestem bardzo zadowolona z efektu, dlatego spieszę podzielić się nim z Wami. Składniki: 4 łyżki suchej kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki mąki razowej (u mnie żytnia) 1 jabłko 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia Kaszę gotujemy na sypko (ja z reguły gotuję jednorazowo większą ilość i wykorzystuję do różnych celów) Ostudzoną kaszę mieszamy z jajkami, mąką i cynamonem, dodajemy(...)starte jabłko i dokładnie mieszamy. Zostaje wrzucić na patelnię i usmażyć. Placuszki są w smaku lekko słodkawe dlatego ja nie dodawałam cukru, ani miodu, polałam jej jedynie przed zjedzeniem odrobiną musu malinowego i posypałam płatkami migdałowymi
Cynamonowe szczęściewitamin C i K więc nic tylko go jeść...ja preferuje go w postaci surowej :) Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia " Składniki: 150 g jarmużu (waga bez łodygi) 1 jabłko 70 g płatków migdałowych Dresing 5 łyżek syropu klonowego 3 łyżki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Jabłko pokroić w małą kostkę(...)skropić z sokiem z cytryny. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Jarmuż pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać składniki dresingu. Jarmuż , jabłko i migdały wymieszać w misce następnie polać dresingiem
Delicious TitbitsMOŻE SIĘ ZMARNOWAĆ :) Nie cierpię wyrzucania jedzenia i staram się tego nie robić. Zawsze staram się maksymalnie wykorzystać wszelkie produkty. Tym razem wykorzystałam nasze wspaniałe polskie jabłka, a właściwie ich obierki i ogryzki pozostałe po przygotowaniu tarty. Powstał bardzo zdrowy i eko :) ocet jabłkowy. Chyba nie muszę się rozpisywać o jego dobroczynnych właściwościach. Poza właściwościami odchudzającymi, podobno
Jemy Pijemyząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki 3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję na połówki wzdłuż i na duże kawałki (patrz zdjęcie wyżej), przekładam(...)przegryzieniu to płuczę jeszcze ostatni raz. Zostawiam do odsączenia na sicie, przekładam z powrotem do miski i dodaję kolejno - pastę kochuchang, starty czosnek, imbir, sos sojowy i rybny, starte jabłko i gruszkę, na koniec pokrojoną w ukośne paski zieloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszam ręką, radzę robić to w rękawiczce jednorazowej, gdyż po takim mieszaniu kapsaicyna z papryki utrzymuje się
Kuchnia Prezydentowejprowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem będzie ogarnięcie "szalonego jabłka", jak przez wieki nazywano bakłażana przypisując mu wywoływanie u ludzi szaleństwa - powaga! W sumie jabłko to nie takie dalekie skojarzenie, bo tak naprawdę bakłażan jest owocem. Dokładnie jagodą. Do tego krewniakiem tytoniu. Życie zaskakuje :D Nasz bohater nie wywołuje co prawda szaleństwa, ale zawiera dużo
Kulinarne zapędy Kokosabiałko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem brokułowo-kalafiorowy z dodatkiem koziego sera :) - sok z buraków, jabłek i grapefruitów - kawa zbożowa
pyszne zdrowościDziś proponuję przepis na smakowite knedle z nietypowym, ale jakże pysznym nadzieniem jabłkowo-cebulowym. Usmażoną na smalczyku roślinnym cebulkę udusiłam z jabłkami i miodem. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzem, dzięki temu uzyskałam słodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym smalczykiem(...)ramach zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. W tym przepisie wykorzystałam smalczyk z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie zawartością chrupiących „skwareczek”, idealnych do okrasy knedli.” Czytaj więcej
Wiem co jem