innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :) Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy Pieprz Z kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy. Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki
Smakowy Rajzbyt słodkie. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk(...)otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty
Tradycyjna kuchnia Kasizamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę i posól. Odstaw w misce na około godzinke, może być więcej. W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki. Po tym czasie odciśnij(...)bardzo dobrze. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach. Jabłko zetrzyj na troszkę większych. Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime. Dodaj marchewkę, jabłko. Wymieszaj. Przygotuj majonez. Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz. Zalej kapsutę, wymieszaj. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się. Najlepsza na drugi dzień, nawet na trzeci ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipotrzebujemy: - 3 łyżki komosy ryżowej - jedno jabłko - garść migadłów - mleko roślinne Komosę dobrze opłukać w mocno ciepłej wodzie (w dużej ilosci wody) w celu pozbycia się typowej dla niej goryczki. Ugotować w mleku (stosunek 2:1) do miękkości, ok 20 minut. W tym czasie umyć jabłko i pokroić na kawałki. Migdały posiekać nożem. Ugotowaną komosę przełożyć do miseczki, posypać(...)jabłkami i migdałami. Zjadać na ciepło
Szybko Tanio Smacznieobowiązki i kontrola non stop… Jak zacznie chodzić, to nie wiem jak cokolwiek ogarnę w domu Dziś szybki, ale baaardzo pyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny! SKŁADNIKI 4 porcje makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 marchewki 2 średnie jabłka (najlepiej(...)cebulę. Dodać mięso i smażyć je ok. 4-5 min (ma być już brązowe), doprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do smażonego mięsa. Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do całości. Wlać wodę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawić bazylią, ziołami i opcjonalnie jeszcze solą
zabawa smakiemmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 łyżeczki cynamonu 115 g masła 210 g cukru 2 jajka 45 ml ciepłego mleka 2 marchewki 1 jabłko 35 g orzechów Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cynamonem. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Orzechy drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy(...)stopniowo jajka. Ucieramy. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę i ciepłe mleko. Ucieramy. Dodajemy marchew, jabłko i orzechy. Ucieramy krótko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę napełniamy do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce kuchennej. Krem: 400 g serka kremowego typu Philadelphia 6 łyżek cukru
Made By Mom And SonDzisiaj polecam Wam sałatkę z buraczków z dodatkiem jajka, ogórka, jabłka i cebuli. Smakuje wyśmienicie. Ja najczęściej podaję ją z kotletem. Polecam sałatkę na imprezę lub domowy obiad. Warto ją zrobić dzień wcześniej wtedy smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 6 większych buraczków 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz do smaku(...)skórką ugotować do miękkości. Wyjąć z wody, ostudzić obrać z skórki i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe, jabłko i cebulę również pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Miskę nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki by smaki się przegryzły. Przed
Ala piecze i gotujeZima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać żółtka, posiekane masło i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić ja na dwie(...)części - 2/3 (na spody do talaterek) i 1/3 (na kratkę).Odłożyć ciasto do lodówki na 40 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą
pink envelopeSzarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię . Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka wody masa jabłkowa 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dusić
pink envelopemnie kaszel. Zmielonym posypuję kanapki, czasem też surówkę czy sałatkę, dodaję do jaglanki lub owsianki na śniadanie. Pamiętajcie, aby nie mielić dużej ilości na raz. Lepiej mniej a częściej. Jabłka – zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Są dostępne przez cały rok i mają niski indeks glikemiczny. Są więc polecane osobom odchudzającym się i dbającym o linię. Jabłka obniżają też poziom(...)złego cholesterolu, wspomagają trawienie i neutralizują toksyczne substancje (dzięki pektynom). Nie bez przyczyny popularne angielskie powiedzenie głosi: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” ( An apple a day keeps the doctor away ). Jak je jeść? Najlepiej na surowo jako przekąskę w ciągu dnia lub w surówkach, sałatkach i w formie świeżo wyciskanych soków. Tutaj przeczytasz o polskiej
Qlinarnie i Qlinarnieprosty deser, który przybył do nas prosto z Niemiec, trochę go zmodyfikowałam i spolszczyłam. 2 czerstwe bułki mleczne 2 słodkie jabłka śmietana 12% 1 szklanka 4 jajka(...)cukier 2 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie migdały w płatkach 2 łyżki Bułkę oraz jabłka należy pokroić w kostkę. Śmietanę zagotować z cukrem. Jajka zmiksować i dodać do ostudzonej śmietany. Do masy jajeczno - śmietanowej dodać bułkę, jabłka oraz bakalie. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec
Jadło i czytadłoDodane jabłko do makowca sprawia, iż ciasto jest bardzo wilgotne. Kruche ciasto na spodzie jest bardzo cienkie i nie przypali nam się, podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się udaje! Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka(...)masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą
Jadło i czytadłobakłażan coraz częściej pojawia się w mojej kuchni. Tym razem wylądował obok wątróbki i było to lądowanie całkiem udane. 1 średni bakłażan 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 jabłko kilka suszonych śliwek wątróbka drobiowa (trudno mi powiedzieć ile wagowo) sól, pieprz, olej do smażenia Bakłażana, jabłko i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Bakłażana lekko posolić(...)popieprzyć a następnie na małym ogniu podsmażyć do miękkości. Osobno usmażyć paprykę i cebulę na samym końcu dodać jabłka i śliwki. Wątróbkę pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć, gdy będzie już prawie miękka dodać wszystkie pozostałe składniki
Jadło i czytadłomoich ulubionych warzyw. Zaraz po wspaniałych kotlecikach z selera w mojej klasyfikacji znajduję się sałatka Waldorf - bomba witaminowa i uczta dla moich kubków smakowych. 1 jabłko sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 średniego selera korzeniowego 1/2 filiżanki rodzynek 1/2 filiżanki orzechów włoskich 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku(...)cytryny, aby nie zbrązowiały. Selera obrać pokroić w kostkę i włożyć na minutę do wrzącej wody, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do sałatki oraz majonez i grubo posiekane orzechy włoskie . Posolić i popieprzyć
Jadło i czytadłosmakowita sałatka. Już wiem, że często będę ją serwowała, bo jest tego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka(...)płasko. Lekko posolić i popieprzyć oraz polać równomiernie połową zawartości saszetki Kujawski. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 8-10 minutach można wyjąć łopatką jabłko, cebulę, pora i bakłażana, po następnych minutach cukinię na samym końcu paprykę. Warzywa powinny się lekko przypiec. Gdy warzywa wystygną należy je wymieszać z resztą saszetki Kujawski i w ten sposób
Jadło i czytadło