zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Wówczas do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało. Zamiast miodu można użyć Golden Syrup. Można piec 2 blachy pierniczków na raz, przy czym w takim przypadku należy
Gospodyni MiejskaWątróbkę nie wszyscy lubią, ale na pewno nie powinni opierać się przed smakiem tej drobiowej. Taką też dziś polecam. SKŁADNIKI 40 dag. wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka oleju sól,pieprz do smaku WYKONANIE Wątróbkę dobrze płuczemy i chwilę trzymamy na durszlaku,żeby ociekła z wody. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na patelni, do momentu(...)trochę zmięknie. Dodajemy wątróbkę, nakrywamy i dusimy ok 15 min, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojone w małe kawałki jabłko i jeszcze dusimy dalej po przykryciem ,aż jabłko dokładnie zmięknie i połączy się z cebulą. Podajemy z ziemniaczkami i surówką SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyzimnej wodzie. Pomysły na surówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka(...)pęczka natki z pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do miski. Obraną cebulę siekamy razem z opłukaną i osuszoną natką z pietruszki, a jabłko bez skórki ścieramy na tarce na największych oczkach, przekładamy do kapusty. Dodajemy oliwę, mieszamy starannie
Moja smaczna kuchniaprostu cudownie..... Przepis: ( inspiracja) 4 łyżki płatków jęczmiennych łyżka otrębów pszennych łyżka kakao łyżka budyniu czekoladowego + ok. 50ml mleka do rozrobienia 1/2 zmiksowanego banana 1/2 małego jabłka startego na dużych oczkach cynamon, sól, aromat rumowy, coś do posłodzenia ok.300ml wody/mleka* Szklankę wody zagotowuję,wrzucam płatki i solę, przykrywam i gotuję do wchłonięcia płynów(...)dolewam jeszcze aby płatki nie były twarde. Dodaję banana,kakao, cynamon, aromat, słodzę i zagotowuję. Budyń rozpuszczam w mleku i wlewam do gotującej się masy, energicznie mieszam. Dodaję jabłko. Przekładam do miseczki, strudze i wkładam do lodówki. * Nie wiem ile dokładanie wyszło bo w trakcie cały czas dolewałam po trochu "do konsystencji
More food, love and dreamsprzez max 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Studzić na kratce. Pierniczki będą twarde, aby zmiękły przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce z dodatkiem kawałka jabłka. Jabłko wymieniamy co kilka dni. Pierniczki powinny leżakować do 4 tygodni. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipieczonej dyni łyżeczka cynamonu słodzidło szczypta soli + 100g serka twarogowego jabłko Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cynamon, szczyptę soli, słodzidło i całość gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy dyniowe puree i wszystko dokładnie blendujemy. Krem przelewamy do miseczki, dodajemy serek i mus z tartego jabłka
Kuchenny Skrawek Niebasztuk ) * 6 krążków papieru ryżowego * 50 g orzechów, u mnie pecan Piątnica ( mogą być też włoskie, laskowe lub migdały ) * 40 g marcepanu * 1 łyżeczka miodu * 1 małe jabłko * olej do głębokiego smażenia * cukier puder Wykonanie: Orzechy zmielić w malakserze. Do zmielonych orzechów dodać miód i marcepan - połączyć składniki. Nieduże jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. starte jabłko dodać
kolorowotorcikowodałam po prostu 1/2 szkl. orzechów włoskich) odrobina soli cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (dałam razem 2 łyżeczki ) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 duże lub 2 małe jabłka płatki kukurydziane prażona pszenica z miodem 1/4 - 1/2 szkl rodzynek(...)szkl suszonej żurawiny (zabrakło mi niestety ;) ) Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 170st. C Wszystkie suche składniki wymieszać (rodzynki, pszenicę i żurawinę zostawiamy i dodajemy dopiero do suchej już granoli !) Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niego olej i miód, zamieszać i wlać do suchych składników. Wszystko dokładnie połączyć i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec
charlotte gotujejabłka również winne 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku WYKONANIE Buraki gotujemy dzień wcześniej w mundurkach, ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z jabłkiem. Wszystko doprawiamy octem , oliwą , solą i pieprz. Nie daję cebuli, jak ktoś lubi można dodać. Odstawiamy do lodówki na ok. 1- 2 godziny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie EwyGoose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos. 8 kasztanów 2 łyżki żurawiny świeżej sok spod upieczonych nóg 50 ml wina czerwonego wytrawnego Wykonanie(...)kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem. Farsz. Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu. Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany. Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp
Kulinarny karnet Christopheraobiad,to teraz z rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni... Składniki: 6 grubych matjasów 1 cebula liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% ukwaszona jabłko koperek Wykonanie: Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku i gotuję ok 15 min. Dzięki(...)cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone ok 2h śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam śmietanowym sosikiem. Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi. Do tego obowiązkowo ziemniaki gotowane
Walijskie Pichceniewłaśnie czerwona kapusta na ciepło. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości) 1 jabłko 3 łyżki octu winnego sól do smaku cukier do smaku masło 15 dkg boczku 1 łyżka mąki Wykonanie: Kapustę szatkujemy jak najdrobniej. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty.Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem
Walijskie Pichceniewypełniamy do ok 2/3 wysokości (max. 3/4) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu... Tak przyżądzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne na przekąskę, jak również jako pełnowartościowe śniadanie
Taste Of My Daywykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki 2 jajka 3/4 szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie
Taste Of My Day