najwyższa poznać ! acerola - 100% sok z jabłek i aceroli 1350 mg naturalnej witaminy C. Sok ten jest bogaty w naturalną witaminę C z owoców aceroli. Skład: sok z jabłek 200ml, sok z aceroli 50ml. Bez dodatku syntetycznej witaminy C. Dla przykładu - z awartość witaminy C w 100g owoców: - cytryna 30-50 mg - truskawka 60-70 mg - dzika(...)róża 840 mg - acerola 3500-4000 mg 100% sok z jabłek i aceroli. W każdej buteleczce 1350 mg naturalnej witaminy C. Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego działania systemu odpornościowego, naczyniowego. Niezastąpiona w zapobieganiu krwawienia dziąseł i nosa. Wspomaga profilaktykę antynowotworową. Syntetyczna witamina C jest w zasadzie nieprzyswajalna przez organizm człowieka, jedynie naturalna witamina C daje rezultaty prozdrowotne Pojemność
kolorowotorcikowozimowe wieczory - jabłuszka z orzechami - Podzielę się z Wami moim ostatnim przepisem na pieczone jabłuszka. To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami ! Jabłka z orzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu
kolorowotorcikowoSkładniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szkl, mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 4 jabłka średniej wielkości Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka(...)ubić na sztywno z cukrem. Żółtka roztrzepać widelcem - dodać do piany z białek. Ubić. Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao - dodać do jaj. Dolać olej - wszystko połączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1x1 cm. Pokrojone jabłka dodać do ciasta - wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę średnicy
kolorowotorcikowowielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki: 300 g mąki pszennej 30g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 szkl. mleka dodatkowo: jabłko banan cukier puder olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mleko lekko podgrzać. Ma być tylko trochę ciepłe, nie ugotowane ! Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki. Do drożdży wlać mleko(...)minut. Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować. Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać około 3 łyżek oleju na patelni. Łyżką kłaść porcje ciasta, formując placuszki. Na każdym placuszku układać owoce
kolorowotorcikowoczasu do czasu wyciskam sok z marchewki i jabłka, bo uwielbiam domowe prawdziwe soki. Długo myślałam, co zrobić z tymi, nazwijmy "wiórami", które zostają z warzyw/owoców - po odciśnięciu soku. Pomyślałam, czy by nie dodać ich do muffinek - to był trafiony pomysł. Muffinki są wilgotne i pyszne - polecam zrobić ! A jeśli nie macie sokowirówki, po prostu zetrzyjcie marchew(...)mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem - nie ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami. Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy. Wsypujemy"wiórki" marchewki z jabłkiem, dodajemy czekoladę - mieszamy. Do formy na muffinki wkładamy papiotki, każdą papilotkę wypełniamy ciastem. Pieczemy w 170 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowocukru 2 jajka 250 g śmietanki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Wykładamy je do lodówki na godzinę. 2. jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. 3. Jajka mieszamy ze śmietanką(...)dodajemy cukier i cynamon. 4. Blachę do tarty smarujemy masłem. 5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem. 6. Na cieście układamy w dowolny sposób jabłka (ja układałam od zewnątrz do środka). 7. Jabłka zalewamy przygotowaną śmietanką. 8. Tarte pieczemy 40 minut w 180 st.C. 9. Przed podaniem warto by ciasto ostygło, a śmietanka
Pasja Smakuskładników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (szara reneta) 1 szklanka cukru Wykonanie: 1 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z cukrem i odrobiną wody. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony placek i przełożyć drugim. Masa orzechowa: 15 dag zmielonych
Pasja Smakucałość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem spod pieczeni. DODATKOWO: W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki" jabłkowe. Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części jabłka wkładać 1-2 suszone śliwki, całość owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć szaszłyki jabłkowe. Ponownie wszystko polać
Smaczne Zdrowepasuje ananas, jednak ja uważam że to właśnie on nadaje sałatce wyrazu;) Składniki: - 1/2-3/4 puszki ananasa (w kawałkach) - 2 białe części pora - 3-4 jajka ugotowane na twardo - 2 jabłka - 300-400g szybki Babuni lub Litewskiej - 2/3-1 puszki kukurydzy - 200-300g sera żółtego (twardego) - majonez Babuni (Hellman's) lub inny Do miski (najlepiej żeby miała górę(...)pokrojone w kostkę jajka 4.Na to wykładam kilka łyżek majonezu-tak aby przykryć warstwę jajek (nie za grubo) 5.Następnie pokrojona w kostkę szynka 6.Na to pokrojone w kostkę jabłka 7.następnie wykładamy kolejną warstwę majonezu tak, by przykryć warstwę jabłek 8.na to wykładamy odsączoną kukurydzę 9. Na samym końcu wykładamy starty na grubej tarce żółty ser Oczywiście
Smaczne Zdrowelata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam was do tworzenia własnych sosów! Chutney dyniowo - rokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (Mieszankę tworzymy według własnego gustu. Ja zwykle lubię(...)przypraw, więc daję ich nieco więcej. Najlepiej sprawdzać intensywność przypraw dodając je powoli, w razie potrzeby zwiększając ich ilość) Z dyni usuwamy skórę, zostawiamy miąższ i kroimy w kostkę. Jabłka dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulkę kroimy w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną niewielką ilością oleju. Po około 10 minutach dosypujemy owoce
Sajkofanka smakukażdego smakosza :) Smacznej środy! Wątróbka cielęca z jabłuszkiem i żurawiną 800g wątróbki cielęcej Łyżka oleju rzepakowego Sól, pieprz, majeranek Jabłuszka z żurawiną i cebulką 100g masła 2 jabłka kwaśne najlepiej szara reneta 3 cebule Garść suszonej żurawiny Sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Pieprz, sól 200ml półwytrawnego(...)czerwonego wina Łyżka octu balsamicznego Wątróbkę opłukać, oczyścić, pokroić na paseczki, po czym wymoczyć w mleku około pół godziny. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w piórka, jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki, żurawinę sparzyć. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, po czym jabłka, a na końcu żurawinę. Gdy wszystko
Sajkofanka smakuprzyprawy: sól, imbir, suszona skórka pomarańczy, cynamon, goździki, kminek, majeranek Sos: - 1 owoc pomarańczy - garść żurawiny suszonej - 2 łyżki miodu gryczanego - 100ml soku z jabłek - 100ml wina z jabłek - cynamon mielony szczypta - łyżka masła Sałatka: - 1 pomarańcza - 1 grapefruit Kaczka: Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i usuwamy zbędne pierze, jeśli jakieś się na nich znajduje. Mieszankę przypraw łączymy(...)Fileciki oraz sos z pomarańczy wrzucamy do małego rondelka, dodajemy łyżkę masła i dwie łyżki miodu, chwilę razem podsmażamy. Po chwili dodajemy żurawinę, wlewamy wino i sok z jabłek, doprawiamy cynamonem. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż sos będzie miał pożądaną konsystencję. Sałatka: Pomarańczę i grapefruit obieramy ze skóry, filetujemy, układamy dowolnie
Sajkofanka smakuMogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego mąka do obtoczenia olej(...)Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min. Farsz: Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości
Ala piecze i gotujelodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić(...)zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha
Ala piecze i gotujeSzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g masła(...)30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek, 2 łyżki cukru, słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury), cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć
Z miłości do słodkości