jabłka - 25490 przepisów (strona:833/1700)

Tarta marchewka z jabłkiem 256

Smak przywołuje wspomnienie lata, słońca i przygód.  Zapach wiąże się ze szczęśliwymi latami przedszkola i szkoły.  Klasyka naszego…  i zapewne Waszego dzieciństwa. Surówka z tartego jabłka i marchewki. Uwielbiałam ją za czasów bycia dzieckiem i uwielbiam ją teraz. Uwielbieniem(...)zaraziłam moje dzieci, a one mam nadzieje kiedyś (za jakieś 100lat:) zarażą swoje. Idealny dodatek do obiadu, jako przekąska, czy na kolacje.  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jabłka 1 duża marchew  Marchewkę i jabłko myjemy oraz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli surówkę mamy

Kolizje Smaków
Dietetyczne ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i serkiem Almette! 178

niskiej zawartości węglowodanów czy tłuszczów.  Ciasto jest przepyszne, zdrowe jak i sycące i co najważniejsze nie jest wysokokaloryczne. Zawiera w swoim składzie głównie arabską kaszę burgol (drobny), jabłka polskie, brzoskwinie, jaja, mleko i serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka Almette fruit - łyżka(...)płatków owsianych - 3 jabłka pokrojone w kostkę - 1 duża brzoskwinia pokrojona w kostkę -100 ml wody - łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wierzch polej miodem. czas pieczenia 35 minut w temp 200 stopni C. Smacznego! Zapraszam na mój profil na FB SMYKWKUCHNI! MIŁEGO DNIA

SMYKWKUCHNI
Modra kapusta w czerwonym winie 107

Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier(...)olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Podsmażam posiekaną cebulę i oprószam szczyptą soli. Dodaję poszatkowaną kapustę. Smażę kilka minut,  w tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce.  Dokładam jabłka, posypuję łyżeczką cynamonu, łyżeczką cukru i dolewam wytrawne wino. Duszę pod przykryciem a gdy kapusta jest miękka doprawiam solą i pieprzem

prawdziwe jedzenie
JABŁECZNIK NA ZIMNO 202

Inna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej(...)Gotowe . ciasto . przelać . do . blaszki wyłożonej papierem  do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obra ć  pokroić w kostkę dusić

RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 185

cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę(...)jabłkowa Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tarta jabłkowa z budyniem 230

margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski wrzuciłam przesianą mąkę, cukier puder, zimne, posiekane masło, śmietanę i jajko i dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota. Ciasto uformowałam(...)trochę do przestygnięcia. Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem. Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Placek z jabłkami i budyniem 334

Przepis zdecydowanie można zaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-) Składniki: kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 jabłek, obranych i pokrojonych(...)powoli dodawałam po jednym jajku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części - jedną wyłożyłam na natłuszczoną blachę, na to ułożyłam pokrojone jabłka i wylałam gorący budyń. Całość przykryłam drugą częścią ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawałam posypane cukrem pudrem

Kulinarny Pamiętnik
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 195

Składniki - 7 jajek - 1 szklanka mąki - ¾ szklanki cukru - cukier waniliowy - łyżeczka proszku do pieczenia - litrowy słoik przesmażonych jabłek ( może być gotowa masa szarlotkowa ) - 2 śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka - kolorowa posypka Wykonanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować  na puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha(...)się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Drugą galaretkę rozpuścić w ½ l wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z mlekiem i zmiksować z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na jabłka i udekorować posypką. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane

Świat Smaku
Jabłka zapiekane pod kruszonką 107

Składniki - 1 kg jabłek ( np. szara reneta lub champion ) - 3 łyżki rodzynek(...)mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - szczypta cynamonu - 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy Wykonanie Jabłka obrać i pokroić w cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć jabłka i wsypać rodzynki. Przygotować kruszonkę: do mąki dodać cukier, cynamon i schłodzone posiekane masło. Czubkami palców rozdrobnić i wymieszać składniki aby powstały grudki. Kruszonką posypać owoce. Naczynie wstawić

Świat Smaku
Sałatka z jabłek i porów 182

Składniki - 4 jabłka - 2 średnie(...)pory - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka oleju - cukier, szczypta soli Wykonanie Pory oczyścić i starannie opłukać. Białą część pokroić na cienkie krążki i posolić. Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Połączyć pory z jabłkami, dodać majonez, olej i cukier do smaku. Wymieszać. Życzę smacznego i zapraszam

Świat Smaku
Sałatka chrzanowa 158

Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczonego mięsa. Można ją również wykorzystać jako pasta do kanapek. Składniki - 16 dag tartego chrzanu - 2 jabłka - 20 dag żółtego startego sera - 5 jajek - sól, pieprz - mały słoik majonezu Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed(...)Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Jabłka umyć i obrać. Jajka i jabłka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę osączyć. Chrzan wymieszać z majonezem a następnie z pozostałymi składnikami. Doprawić solą

Świat Smaku
Cytrynowe Muffiny z Jabłkami i Rodzynkami 144

większej misce. Jajka, cukier, olej, maślankę i sok z cytryny mieszamy w mniejszej misce. Wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia się. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę jabłka i garść rodzynek. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. The post Cytrynowe(...)Muffiny z Jabłkami i Rodzynkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Szarlotka z bezą kokosową 196

szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej   Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania(...)jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder. Następnie delikatnie

Słodkości i nie tylko
Konfitura z aronii 243

zamrażanie owoców lub dodawanie liści wiśni do gotowania. Ale ja w mojej konfiturze wykorzystałam świeże zerwane owoce i nic z nimi nie kombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA! Oprócz aronii do słoików zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę , wiśnie- Kompot z wiśni na zimę , Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków(...)wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy sok z cytryny i gotujemy na dużym ogniu 30 minut. Następnie dodajemy obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, ja dałam papierówki. Gotujemy jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania musimy już konfiturę pilnować i mieszać ją cały czas aby się nie przypaliła podczas wysmażania jej na małym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłkowe ciasto z miętą i tymiankiem 99

Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 250g  masła 5 żółtek szczypta soli ok.1kg  jabłek 2 łyżki posiekanej świeżej mięty pół łyżeczki świeżego tymianku łyżka soku z cytryny skórka z połowy wyparzonej cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić(...) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować ciasto białkiem i obsypać mąką(wtedy nie powstanie zakalec).Następnie

Gorący kąsek