witalnością. Polecam zatem kaszę jaglaną ,dziś w wydaniu słodkim. deser z kaszy jaglanej Czego potrzebujemy Szklankę kaszy jaglanej dwie szklanki wody Mus Jabłkowo- owocowy ok 5-6 jabłek łyżka cynamonu suszone śliwki , rodzynki , daktyle (po kilka) miód lub cukier do posłodzenia Kaszę zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy, aż spęcznieje wchłonie wodę. Wyłączamy(...)Gotową przerzucamy do półmiska Jabłka kroimy na drobno dodajemy do garnka podlewamy wodą ,wrzucamy rodzynki i pokrojone daktyle, śliwki. dusimy mieszając ,aż jabłka się rozgotują. Słodzimy do smaku dodajemy cynamon. Powstanie taka oto masa: Łączymy wszystko z kaszą i gotowe. Smaczne,zdrowe, pożywne SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku(...)zapachu. Czego potrzebujemy 5 jaj 4,5 szklanki maki 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich garść rodzynek 2 kg. jabłek Wykonanie Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone
W kuchennym oknie Ewyteż na pewno znajdą się w każdej kuchni. Potrzebujemy: ok 1/2 zmielonego twarogu ciasto francuskie jeden płat 2 łyżeczki cynamonu pół paczki budyniu śmietankowego dwa jajka dwa jabłka ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Twaróg ucieramy z jajkiem, cukrem, cynamonem i budyniem. Wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy równo,. Na masę układamy(...)drobne kawałki jabłka. pieczemy w 220 st. C ok 40 min. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po upieczeniu. Było bardzo smaczne
W kuchennym oknie Ewyjabłek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny cynamon masło i bułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy(...)masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek, posypując je cynamonem. Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem. Posypujemy cukrem pudrem
Moje Kuchenne Rewelacjemąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym), odrobiny soli, 400 ml mleka, budyniu waniliowego, cynamonu mielonego, 5 średniej wielkości jabłek, 200 ml śmietany 30%. Najpierw przygotowałem kruche ciasto. W tym celu przesiałem przez sitko mąkę do miski i dodałem 150 gram schłodzonego w lodówce masła, 3 łyżeczki cukru trzcinowego(...)czym wylałem go na podpieczone wcześniej ciasto. Budyń delikatnie rozsmarowałem po powierzchni ciasta przy użyciu łyżki, starając się, aby równomiernie pokrył jego powierzchnię. Na budyniu ułożyłem przygotowane wcześniej jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyłem do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika i odstawiłem do lekkiego wystygnięcia. Do wysokiego naczynia dodałem 200 ml śmietany
Wyprawy kulinarneSkładniki: 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 4 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki szklanka cukru 1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotek łyżeczka cynamonu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą oczyszczoną i wysypujemy je na stolnice. Dodajemy cukier śmietanę pokrojone masło i jajka. Wszystko razem(...)ciasta. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Jeżeli posiadamy gotowe tarte jabłka do szarlotki to wykładamy ja na ciasto a jeżeli nie to obieramy je i kroimy na plastry smażymy na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( należy uważać
ciastkarnia na kruchym spodzieroku. Sztuką jest okazywać sobie szacunek i miłość każdego dnia, tego wam wszystkim życzę:) Składniki na 6 sztuk rulon ciasta francuskiego dwa jabłka cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy jeden koło drugiego w rządku na cieście francuskim (w wzdłuż najdłuższego boku) Następnie odkrawamy pasek ciasta nożem na którym(...)ułożyliśmy jabłka, zwinięty wkładamy do foremki na muffinki, Tak powtarzamy czynność aż ciasto się nam nie skończy. Z standardowego rulonu ciasta francuskiego uzyskałam 6 ciastek. Gotowe różyczki pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj propozycja na szybką surówkę z marchwi i jabłka z dodatkiem rodzynek na słodko. Idealna(...)słodkich łakomczuszków i dzieci. Powinna przypaść do gustu również osobą, które nie maja czasu na długie siedzenie w kuchni, a chciałaby zaserwować jakieś świeże witaminki :) Składniki: 2 marchewki 2 jabłka łyżka rodzynek łyżka majonezu odrobina cukru Jabłka i marchewki myjemy, a następnie trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy majonez oraz rodzynki i odrobinę cukru. Ilość cukru można
Kolizje SmakówSmak przywołuje wspomnienie lata, słońca i przygód. Zapach wiąże się ze szczęśliwymi latami przedszkola i szkoły. Klasyka naszego… i zapewne Waszego dzieciństwa. Surówka z tartego jabłka i marchewki. Uwielbiałam ją za czasów bycia dzieckiem i uwielbiam ją teraz. Uwielbieniem(...)zaraziłam moje dzieci, a one mam nadzieje kiedyś (za jakieś 100lat:) zarażą swoje. Idealny dodatek do obiadu, jako przekąska, czy na kolacje. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jabłka 1 duża marchew Marchewkę i jabłko myjemy oraz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli surówkę mamy
Kolizje Smakówniskiej zawartości węglowodanów czy tłuszczów. Ciasto jest przepyszne, zdrowe jak i sycące i co najważniejsze nie jest wysokokaloryczne. Zawiera w swoim składzie głównie arabską kaszę burgol (drobny), jabłka polskie, brzoskwinie, jaja, mleko i serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka Almette fruit - łyżka(...)płatków owsianych - 3 jabłka pokrojone w kostkę - 1 duża brzoskwinia pokrojona w kostkę -100 ml wody - łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wierzch polej miodem. czas pieczenia 35 minut w temp 200 stopni C. Smacznego! Zapraszam na mój profil na FB SMYKWKUCHNI! MIŁEGO DNIA
SMYKWKUCHNISkładniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier(...)olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Podsmażam posiekaną cebulę i oprószam szczyptą soli. Dodaję poszatkowaną kapustę. Smażę kilka minut, w tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce. Dokładam jabłka, posypuję łyżeczką cynamonu, łyżeczką cukru i dolewam wytrawne wino. Duszę pod przykryciem a gdy kapusta jest miękka doprawiam solą i pieprzem
prawdziwe jedzenieInna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej(...)Gotowe . ciasto . przelać . do . blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obra ć pokroić w kostkę dusić
RAROSSAcieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę(...)jabłkowa Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAmargaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski wrzuciłam przesianą mąkę, cukier puder, zimne, posiekane masło, śmietanę i jajko i dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota. Ciasto uformowałam(...)trochę do przestygnięcia. Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem. Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kulinarny PamiętnikPrzepis zdecydowanie można zaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-) Składniki: kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 jabłek, obranych i pokrojonych(...)powoli dodawałam po jednym jajku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części - jedną wyłożyłam na natłuszczoną blachę, na to ułożyłam pokrojone jabłka i wylałam gorący budyń. Całość przykryłam drugą częścią ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawałam posypane cukrem pudrem
Kulinarny Pamiętnik