niesamowity i prosty. Na imprezach znika w mgnieniu oka. Składniki na foremkę na chleb: 3 szklanki białej fasoli (już ugotowanej) 2 cebule (spore, pokrojone w talarki) 1 jabłko (drobno pokrojone) 7 łyżek zmielonych płatków owsianych garść ziaren słonecznika garść otrębów pszennych 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczka tymianku pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka kminku 2 ząbki(...)czosnku łyżeczka musztardy 1/4 szklanki oleju sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Przygotowanie: -> Cebulę smażymy z jabłkiem na oleju (w sumie każdym: ja staram się smażyć na oleju ryżowym - ma wysoką temperaturę dymienia) - cebula ma się zeszklić, a jabłko ma być miękkie. -> Gdy powyższe wystygnie dodajemy to do fasoli w naczyniu, które daje możliwość wygodnego blendowania
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyTrochę smaków z dzieciństwa :). Składnik (2 porcje): - pół szklanki kaszy jęczmiennej średniej, - 30 dkg piersi indyka (oczywiście ilość zależy od apatytów), - 2 marchewki, - pół jabłka, - mała cebula, - olej, - przyprawy: 3 łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek. Przygotowanie: 1. Kaszę jęczmienną dokładnie płukamy i wrzucamy na 1 szklankę lekko osolonej gotującej się wody. Następnie gotujemy(...)sporą ilością oleju, dodajemy przyprawy ( łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek do smaku). Wszystko razem smażmy do zarumienienia indyka tj. około 10 - 15 min. 3. Marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy i dodajmy oleju (witaminy z marchewki nie wchłaniają się bez tłuszczu) i soku z cytryny. Poniżej zdjęcie efektu. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyprzepisów na blogu, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musicie jej spróbować! Składniki: - 6 łodyg selera naciowego, - 1 duże soczyste, słodkie jabłko, - 40 g orzechów włoskich, - 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light'), - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, - sól, pieprz. Wykonanie: Orzechy trochę posiekać, prażyć(...)suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć. Selera naciowego pokroić na ok 2 mm plastry (najłatwiej na mandolinie). Jabłko (ze skórą) pokroić na 8 części, wykroić gniazdo nasienne, skropić odrobiną soku z cytryny żeby nie ściemniały, cząstki również pokroić w plastry takiej grubości jak seler. Wymieszać seler, jabłko, orzechy, dodać pozostały sok i majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem
Co na wege obiad?sypnąć za dużo bo zrobi się glut (siemię to super lepiszcze :)) Z czym jemy wegańskie naleśniki? Ano nie z twarożkiem, nie... Z konfiturami różnymi, z jabłkiem potartym i cynamonem, z plasterkami jabłka zatopionymi w ciecie, z cukrem pudrem a nasz hit ostatnio - z czekoladą gorzką do smarowania (EnerBio z Rossmanna, słoik 16 zł - PRZE-PY-SZNA :)) i konfiturą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpożywne i pyszne (naprawdę!) śniadanie :) Składniki: -płatki owsiane (górskie lub błyskawiczne) -łyżeczka miodu -pół jabłka -rodzynki Wykonanie(...)naczynia wsypujemy płatki (u mnie połowa miseczki) i zalewamy taką ilością wrzącej wody, aby je w całości przykryła. Czekamy, aż woda odparuje a płatki staną się miękkie. Dodajemy miód, jabłko pokrojone w kostkę oraz rodzynki. Mieszamy i zdrowe lekkie śniadanie gotowe :). Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotujeSama kapusta to warzywo bardzo zdrowe – warto pamiętać o niej w codziennej diecie. Surówka z czerwonej kapusty: pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka) 1 duże jabłko 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego kminku lub kminu sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink(...)kapusty dodajemy dużą szczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki. Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę
Poezja smakuklonowego (maple syrup) 3 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g obranej pietruszki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich lub pecan skórka i sok z jednej pomarańczy Masło rozpuszczamy z cukrem, z syropem klonowym i odstawiamy do ostygnięcia. Obraną pietruszkę ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda i również ścieramy na grubych oczkach. Orzechy siekamy na kawałki. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy na puch. Wlewamy przestudzoną miksturę. Ubijamy krótką chwilę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Krótko ubijamy. Dodajemy pietruszkę, jabłko, orzechy, skórkę i sok z pomarańczy. Wszystko
Made By Mom And Sonkilku godzinach, gdy wszystkie smaki się dokładnie przegryzą. Surówka z czerwonej kapusty Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka) 1 cebula 1 spore jabłko 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny sól morska pieprz szczypta cukru Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki(...)drobno szatkujemy. Wkładamy do miski, posypujemy delikatnie solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę i jabłko wrzucamy do miski z kapustą, dodajemy pozostałe składniki surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 5 listków kapusty pekińskiej 1/2 jabłka mała marchewka kawałek pora 1/3 papryki czerwonej natka pietruszki sok z cytryny sól, cukier oliwa z oliwek Kapustę kroimy w paski, jabłko i paprykę w kostkę, pora w cienkie paski. Marchewkę trzemy na jarzynowej tartce. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i polewamy oliwą z oliwek.Dodajemy kilka kropli soku
tojestpyszne.blogspot.comszklarniowy) 1/2 jabłka sól, pieprz 1-2 łyżki majonezu Ogórka kroimy w kostkę i lekko solimy. Jak puści wodę to ją odlewamy. Por kroimy na krótkie paski i jabłko w kostkę. Dodajemy do ogórka. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comwarzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka
Ala piecze i gotujedobrej ostrości widzenia, czyni marchew naprawdę wartościową. Marchew chroni palaczy przed rakiem płuc, gdyż blokuje związki rakotwórcze dymu papierosowego. Źródło: www.naturalneoczyszczanie.pl Składniki: 2 marchewki 2 jabłka 1 ogórek konserwowy z kurkumą 1 cebulę czerwoną kosteczka Sos mały jogurt naturalny(...)łyżkę serka ricotta 1 łyżka soku z cytryny łyżeczkować cukru sól i pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut Marchewkę oraz jabłko obieramy, trzemy na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Ogórek i obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Polewamy sosem. Smacznego
kgwjanczewopomysł na niedzielny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 3 cm korzenia imbiru, 50 gram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu, 3 goździków, 4 liści(...)otrzepując je z nadmiaru wody. Obrane ze skórki marchewki starłem na tarce o średnich oczkach. Na tej samej tarce starłem również obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłko oraz około trzycentymetrowy kawałek korzenia imbiru. Wszystkie składniki wymieszałem w miseczce. Dodałem do nich sok z jednej limonki, szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej
Wyprawy kulinarnemojej kuchni bardzo często. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już jak to było, gdy go nie używałam. 4 łodygi selera naciowego 1 jabłko 3 - 4 średnie pomidory biała część z 1 pora sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól Umyć produkty, łodygi selera pokroić w plasterki. Białą(...)część pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie plasterki. Pokrojonego selera i pora posypać niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki). Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego selera. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne. Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z sokiem, następnie pokroić w dość
Kuchcik gotujeniezwykle smacznej atmosferze :) Polecam! Bardzo polecam. Pijmy zielone koktajle! :) Składniki (2-3 porcje): awokado garść szpinaku (dokładnie 50g) średnie jabłko banan (użyłam pół mrożonego i pół świeżego) 400 ml maślanki 1 łyżka miodu Awokado, banana obrać ze skórki. Z jabłka wydrążyć środek. Wszystkie składniki zmiksować na gładką konsystencje. Smacznego
Zdrowie na języku :P