obiad,to teraz z rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni... Składniki: 6 grubych matjasów 1 cebula liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% ukwaszona jabłko koperek Wykonanie: Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku i gotuję ok 15 min. Dzięki(...)cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone ok 2h śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam śmietanowym sosikiem. Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi. Do tego obowiązkowo ziemniaki gotowane
Walijskie Pichceniewłaśnie czerwona kapusta na ciepło. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości) 1 jabłko 3 łyżki octu winnego sól do smaku cukier do smaku masło 15 dkg boczku 1 łyżka mąki Wykonanie: Kapustę szatkujemy jak najdrobniej. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty.Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem
Walijskie Pichceniewypełniamy do ok 2/3 wysokości (max. 3/4) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu... Tak przyżądzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne na przekąskę, jak również jako pełnowartościowe śniadanie
Taste Of My Daywykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki 2 jajka 3/4 szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie
Taste Of My Day2 nieduże cebule 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. oleju 4 łyżki granulatu sojowego sól pieprz majeranek (opcjonalnie) Fasolę moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy razem na oleju ok. 5 minut. Przestudzoną fasolę miksujemy na gładką masę. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą wszystkie
chwile dla mnieposzukiwaniu pogubionych części garderoby i notatek. Tak, znowu budzik nie zadzwonił. A może wył wniebogłosy, a ja znów go uciszyłam jednym, perfekcyjnym zrzuceniem z łóżka? KOKTAJL ZE SZPINAKIEM, JABŁKIEM I GRUSZKĄ /własny;/ na 2 porcje 1 mączyste jabłko 1 soczysta gruszka 2 garście świeżego szpinaku 1 szklanka mleka sojowego łyżka miodu (opcjonalnie) Jabłko i gruszkę myję, obieram cienko
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 8 sztuk małe pory, 1 sztuka duże jabłko, 5 sztuk małe marchewki, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżka cukier, 1 szklanka śmietana gęsta 18% pory części białe i jasnozielone przeciąć na pół i pod bieżącą wodą dobrze opłukać pokroić je na drobno, posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut pory odcisnąć z soku i włożyć(...)miski, dodać starte na paski w blenderze jabłka i marchew wsypać cukier, sok z cytryny, śmietanę i dobrze wszystko wymieszać dobra surówka do obiadu jak też do podjadania gdy "chwyci głód"..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: matiasy 10 sztuk, śliwki 5 sztuk, jabłka 1 sztuka, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet(...)łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć ze 2 razy w zimnej wodzie po 30 minut, potem je odsączyć na sicie i pokroić w 1,5 cm kawałki jabłko ze skórką, śliwki wypestkowane, kiszone ogórki pokroić w kostkę posypać cukrem, pieprzem, skropić octem i wymieszać wszystko z matiasami oleju dać tyle aby nie pływały składniki w oleju, schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięjabłek usmażyłam w cienkim, lekko chrupiącym cieście, które wyszły rewelacyjnie. W sam raz na poranne śniadanie Na pewno Wam posmakują Polecam Post Placuszki z jabłkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesię w ustach. Sposób na takie danie jest bardzo prosty. SKŁADNIKI 1/2 kg. karkówki 2 łyżki sosu sojowego zioła typu rozmaryn , tymianek papryka słodka 1 łyżeczka 1 jabłko kwaśne jedna cebula- mała WYKONANIE Z sosu sojowego, ziół, papryki robimy marynatę wkładamy pokrojoną na kawałki karkówkę i zostawiamy na ok 2 godz. Patelnię rozgrzewamy, bez tłuszczu obsmażamy mięso. Przekładamy(...)szklanki. Przekrywamy i gotujemy na małym ogniu. Do tego dodajemy podduszoną cebulkę. Mięso trzymamy na lekkim ogniu ok 1 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ósemki jabłko. Doda ono wonności naszemu sosowi. z jabłkiem gotujemy jeszcze ok 10 mni. Gotowe. Karkówka powinna być mięciutka. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyciepło. Nieskromnie dodam,że było pyszne, ale jakie mogło być skoro dodałam do niego cynamon i słodziutkie jabłuszko z ogrodu mojej cioci ;) ~Migdałowa kasza manna z serkiem twarogowym, jabłkiem i cynamonem ~ Składniki: 30g kaszy manny 250ml mleka migdałowego (może być zwykłe) miód/cukier/stewia cynamon jabłko Kaszę gotujemy ze słodzidłem na mleku migdałowym i przelewamy do miseczki. Serek twarogowy mieszamy(...)słodzidłem, jabłko kroimy w plasterki i układamy na mannie. Całość posypujemy cynamonem. Na koniec dodajemy :) (u mnie z melasy
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: 40 dkg wątróbka z kurczaka 1 cebula 1 jabłko Sól Pieprz świeżo mielony Majeranek Olej do smażenia Masło Wykonanie: Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest
Kulinarny karnet Christopherajesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci. Składniki: 40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni 2 ziemniaki 1 kwaśne jabłko 3 pomidory 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 18% 3 łyżki oleju 2 łyżki koperku lub pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz grzanki i jeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę. Wykonanie(...)Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmażyć. Wlać bulion i gotować 20 min. Przestudzić i zmiksować. Przyprawić papryką, solą, pieprzem i połączyć ze śmietaną. Wsypać groszek(może być mrożony) oraz kukurydzę i podgrzać, ale nie gotować. Serwować posypaną zieleniną
Kulinarny karnet Christopheraowoc z czterema listkami ,podobny do pomidora, z wyglądu, nie w smaku. Owoc słodki, trąci smakiem gruszki ,z dużą zawartością karotenów, licznych witamin i związków mineralnych. To jabłko Orientu, podobnie jak nasze jabłka jest łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia
Kulinarny karnet Christopherapietruszki 0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej 0.5 łyżeczki papryki sól, pieprz 1 jajko do panierowania bułka tarta, mąka olej do smażenia Sos śliwkowy. Składniki. 150 g powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprz kilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą(...)ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy. Sos można podawać letni, ale najlepiej wstawić do lodówki na 2 dni i potem spożywać
Kulinarny karnet Christophera