jabłka - 25490 przepisów (strona:812/1700)

Surówka z cukini 110

Składniki: 1 cukinia 1 marchewka 1/2 pora 1 jabłko 4-5 rzodkiewek łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę oraz jabłko obrać ze skórki. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 10 minut, po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę, jabłko i rzodkiewkę zetrzeć na grubej tarce. Por drobniutko pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Placuszki z malinami i jabłkiem 176

owocowe, że hej! Nic tylko sięgnąć po kolejną porcję. Kto z Was się skusi? Nie zostało ich już wiele więc się spieszcie :) Zapraszam na placuszki z jabłkiem i malinami - przepis idealny nie tylko w sezonie. Składniki na placuszki z malinami: 400 ml mleka 5 żółtek 5 białek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  2,5 szklanki mąki 2 łyżki(...)cukru trzcinowego 1 duże jabłko 150 g malin Sposób przygotowania placuszków: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę do której następnie dodajemy partiami wcześniej wymieszaną masę żółtkową. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy razem z malinami do masy. Placuszki smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu

Słodkie Przyjemności
Bezmączne placki owsiane z jabłkiem i bakaliami. 110

Kolejny pomysł na poranną owsiankę. Składniki: -> 1 szklanka płatków owsianych   -> 3/4   szklanki wody   -> 1/2 szklanki mleka -> 1 jajko   -> 1 jabłko   -> cynamon, kardamon                   -> wszelkiego rodzaju bakalie co mamy w domu  [ migdały, orzechy(...)żurawina, kokos, słonecznik] Wykonanie: Płatki owsiane zalewamy mieszanką ciepłej wody z mlekiem. Odstawiamy na jakieś 30 min [aż płatki wsiąkną cały płyn]. W tym czasie ścieramy jabłko na grubych okach [ może być dowolny owoc w zależności od sezonu] i przyprawiamy cynamonem. Do płatków wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko oraz miód i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelnie smażymy placki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kakaowa owsianka z jabłkiem, bananem i nerkowcem 121

Kakaowa owsianka z jabłkiem,  bananem i nerkowcem Gdy rano ujrzałam tyle śniegu za oknem, moja pierwsza myśl:‘i na co komu tyle śniegu?!’ :/ Nie cierpię zimna i śniegu. Człowiek jest zmuszony przebywać w pomieszczeniach, nosić wiele warstw ubioru. Nie da się spokojnie pospacerować, trzeba wciąż się spieszyć w drodze z punktu A do B, by nie zamarznąć. I brak(...)łyżeczki cynamonu - 1 jabłko                                                                   - 1 łyżeczka syropu z agawy - 1 łyżka rodzynek

Wegańska kuchnia orientalna
Owsianka z jabłkiem, migdałami, daktylami i tahini 119

Owsianka z jabłkiem, migdałami,  daktylami i tahini                                       Składniki: - 100g płatków owsianych                     - sól himalajska - 1 duże jabłko(...)wody - Wsypać płatki, dodać odrobinę soli i gotować do wyparowania wody - Dodać mleko sojowe, zagotować - Zmniejszyć gaz i dodać cynamon, posiekane daktyle, morele oraz migdały; gotować przez 4 minuty - Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do płatków, gotować przez 2 minuty - Dodać miód i tahini, wymieszać i przełożyć do miseczki. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Owsianka z jabłkiem, nektaryną i orzechami 149

Owsianka z jabłkiem, nektaryną i orzechami Składniki: - 100g płatków owsianych bio - 1 jabłko (ja użyłam jonagored) - 1 dojrzała, miękka nektaryna - 1 łyżeczka suszonej żurawiny - 3 suszone daktyle - 1 łyżeczka miodu - 4 połówki orzechów pecan -  ¼  łyżeczki cynamonu - sól himalajska Wykonanie: - W garnku zagotować szklankę wody, wsypać płatki i sól; gotować na małym ogniu 10 minut (w razie potrzeby dodać(...)więcej wody) - Gdy płatki wchłoną prawie całą wodę wrzucić żurawinę, posiekane daktyle i pokruszone orzechy pecan; gotować do wchłonięcia całej wody - Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę - Z nektarynki usunąć pestkę, pokroić w kostkę - Dodać owoce, wymieszać, trzymać na ciepłym palniku przez minutę - Dodać miód, wymieszać i przełożyć do miski. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Jesienny pieczony udziec indyka 139

mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść(...)żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny

Pociąg Do Kuchni
Pasta z białej fasoli z jabłkiem i pomarańczą 102

Składniki: biała fasola (2 szklanki surowej) jabłko (1 szt.) pomarańcz (1 szt.) cytryna (1 szt.) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) cynamon (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 1 dzień namaczania fasoli + 2 h Ilość: ok. 1 l Przygotowanie: Fasolę zalewamy 1 litrem zimnej wody i moczymy przez 1 dzień. Jeśli fasola wchłonie całą wodę, dolewamy jeszcze trochę. Namoczoną fasolę odcedzamy i ponownie(...)zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 1,5 h na małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy fasolę i studzimy. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy ¼ szklanki wody i cynamon. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż jabłko rozpuści się. Obieramy i kroimy pomarańcz oraz cytryną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy

Weganka gotuje
Indyk z ryżem i jabłkiem dla niemowlaka 169

Składniki: 40 g mięsa z indyka (ewentualnie z kurczaka) 1 marchewka 1 nieduże jabłko 2-3 łyżki suchego ryżu 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować. 2. Do gotującego mięsa dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej i ryż. Gotować do miękkości (ok 20 minut). Po tym czasie dodać jabłko pokrojone w kostkę. Gotować(...)jabłko się rozpadnie. 3. Na koniec dodać masło. 4. Zupkę zmiksować lub rozdrobnić przed podaniem. Zupka jest odpowiednia dla dziecka powyżej 7 miesiąca życia.  Smacznego!!! Źródło: Przy kuchennym stole

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z pieczoną piersią kaczki 105

osoby Składniki : 2 piersi z kaczki mieszanka sałat z przewagą roszponki cebula czerwona czerwony ocet balsamiczny creme jabłko Sałatka z pieczoną piersią kaczki Przygotowanie: 1. Piersi kaczki umyj, osusz. Skórę natnij w kratkę, aby tłuszcz mógł się wytopić. Posól i popieprz dowolnym pieprzem (czasami dodaję pieprz syczuański) Usmaż na patelni skórką do patelni, po kilku(...)minutach odwróć i smaż, aby skórka była chrupiąca. Pokrój w cienkie plasterki 2. Cebulę czerwoną obierz i  pokrój w talarki 3. Jabłko pokrój w cienkie paseczki 4.Na talerzu rozsyp sałatę połóż kaczkę jabłko i cebulę. Całość polej kremowym octem balsamicznym

AZgotuj!
Świąteczny czekoladowy jabłecznik 102

szklanki mleka  1 duże jabłko lub 2 małe kuwertura z gorzkiej czekolady (kupiłam w Lidlu)  Z białek ubij pianę. Żółtka ubij z cukrem, dodaj cynamon, kakao, mąkę i łyżeczkę sody. Teraz ciasto będzie bardzo gęste. Dolej mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj

AZgotuj!
Tartinka z jabłkami i sosem toffi 112

plus sos toffi np. Oetkera lub zagniatamy ciasto i sami przygotowujemy sos. Wersja zależy od czasu jaki chcemy poświecić na deser.   na 2 sztuki jabłko malinówka  - ja takiego użyłam, ale nie upieram się 100 gram mąki 75 gr zimnego masła 75 gr cukru jajko Masło posiekać z mąką(...)cukrem, dodaj jajko zagnieść. Odłożyć w folii do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozwałkować lub  - ja tak robię - wylepić kawałkiem ciasta nasmarowane mini foremki. Ułożyć jabłkami. Piec 30 minut w 180 stopniach Sos toffi: pół szklanki brązowego cukru 40 gram masła 82% miękkie 100 ml śmietanki 36% szczypta soli Podawać ciepłe z gorącym

AZgotuj!
Budyniowe babeczki z jabłkami 90

cukru 1/2 ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Dodatkowo 1 jabłko Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć część ciasta, następnie na to budyń i resztę ciasta na górę. Jabłka pokroić na kawałki i wcisnąć w ciasto. Piec 30 min w 180 stopniach.  Oryginalny przepis znajduje się tutaj

Moja Galeria Smaku