pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi owocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry
Dzieje kuchennej Wiewiórybarszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy(...)wodzie - kroimy na drobniejsze kawałki. Grzyby kroimy w kostkę. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę następnie dodajemy do niej kapustę, dokładnie mieszamy i chwile razem smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy, jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i grzyby. Często mieszając smażymy ok 10 minut. Dodajemy żurawinę i wino - przykrywamy patelnię i dusimy ok 10 minut. Dodajemy wodę, zdejmujemy przykrywkę
sierotka maRysia w kuchnibazie selera naciowego, papryki, jabłka i ogórka kiszonego. Jest przepyszna, można do niej dodać odrobinę majonezu (jeśli ktoś woli w ten sposób). 5 łodyg selera naciowego 1 jabłko 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 0,5 czerwonej papryki 3 ogórki kiszone natka pietruszki Sos: kilka łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny 1 łyżeczka musztardy odrobina soku z cytryny (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezawsze pięknie na stole wyglądają i zawsze dobrze smakują, choćby ta wersja przez nas proponowana! Składniki: 1 puszka zielonego groszku 2 garście świeżej rukoli 2 parówki z szynki 1 jabłko 100 g drobnego makaronu sos 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta tymianku sol i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Gotujemy makaron(...)dente, jabłko i parówkę kroimy w kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy do miski dodajemy makaron, jabłko, parówkę oraz opłukaną i porwaną w kawałki rukolę. Podane składniki na sos przełożyć do miseczki dokładnie mieszamy, polewamy po sałatce. Delikatnie połączyć wszystko razem, dekorujemy rukolą i pomidorami koktajlowymi. Smacznego
kgwjanczewomożemy wziąć jakiś twardy owoc np. jabłko. Kroimy na kilka średniej wielkości księżyce i wrzucamy na patelnię, w której uprzednio rozpuściliśmy sok z 1/3 cytryny z łyżką cukru. Owoce oblepią się w karmelu i zmiękną co nie co. Takie są gotowe do podania na talerz. Nie wiem jak Wy ale ja uzyskałem cytrynowe jabłka, na nich rulonik lodowy polany
Right Behind The KitchenŚniadanie mistrza! Co tu dużo gadać. Łapać za mikser i zabierać się do roboty! Oto śniadanie mistrza :) Składniki na porcje dla 2-3 osób: 1 jabłko – duże 250g jogurtu naturalnego 1 jajko - całe szczypta soli 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki proszku dopieczenia 3 i ½ łyżki mąki – czubate Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę – mniej więcej 1cm wielkości. Jajko miksować(...)pomiksować. Proszek i mąkę przesiać przez sitko – w ten sposób się ja napowietrza i placuszki będą pulchniejsze – następnie dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem. Dołożyć pokrojone jabłko i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką. Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można
Grunt to przepis!obiad. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1/4 dynii Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko kokosowe - puszka 400 g 3 cm imbiru 2 łyżki oleju 1/2 jabłka sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka cukru natka pietruszki lub kolendry Wykonanie: filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu i powięzi. Pokroić(...)całą noc kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki). do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powie,że "wiesz kochanie... może dziś zjemy coś innego"...;-) A niesłusznie. Do wątróbki trzeba po prostu dorosnąć i dać sobie trochę czasu ;-)) Smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem jest naprawdę smaczna, sama w sobie może być pyszna i przede wszystkim jest bogata w żelazo. Spróbujcie. Składniki: 50 dkg indyczej wątróbki 3-4 szt. cebuli 1 duże(...)jabłko szklanka mleka mąka do obtoczenia wątróbki majeranek sól pieprz Wątróbkę umyłam i oczyściłam. Zalałam ją mlekiem i odstawiłam na około 1 godzinę. Gdy moczyła się - obrałam i pokroiłam w półplastry cebulę. Podsmażyłam ją na oleju. Posypałam solą, pieprzem i majerankiem. Dolewałam wody, co jakiś czas mieszając aby zmiękła. Przełożyłam ją do miseczki. Wątróbkę obtoczyłam w mące. Można wedle uznania
potrawyregionalnetylko od święta. Batoniki Ba! występują również w innych smakach: banan i podlewa czekoladowa baton będący połączeniem energetycznego banana z czekoladą jabłko, rodzynki – kompozycja słodkich rodzynek i aromatycznych jabłek żurawina i pomarańcza - oryginalna propozycja, która intryguje połączeniem słodkiej żurawiny i aromatycznej pomarańczy. Z polewą o smaku białej czekolady Smacznego podgryzania
potrawyregionalneŚledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej. Składniki: 200 g filetów śledziowych a'la matias 1 biała cebula 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 3/4 szklanki śmietany kwaśnej sól pieprz cukier Filety wymoczyć(...)były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasałatka nie była mdła dodałam do niej jabłko. Dzięki niemu stała się chrupiąca i lekko kwaśna. Składniki: 1 por 1 niezbyt słodkie jabłko 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz sól Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pieczarki ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę. Pora pokroić(...)plasterki, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odsączyć. Warzywa z puszki przepłukać na durszlaku zimną wodą. Jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaksiążce jest z czego wybierać, mnóstwo sałatek na różne okazje. Ja zrobiłam tę fasolową, jadłam ją kiedyś u koleżanki i bardzo mi smakowała. Najlepsze w niej jest o dziwo... jabłko! Doskonale smakuje w połączeniu z majonezem i warzywami, nadaje sałatce świeżości. Robi się ją w miarę szybko, marchewkę zamiast gotować można kupić gotową w słoiku i wtedy sałatkę mamy(...)minut. *podaję zmienione proporcje, takie z jakich ja zrobiłam Składniki: 1 duże jabłko 3 marchewki słoik selera konserwowego puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki dobrego majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewkę ugotować w skórce w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i pokroić. Fasolę wyjąć z puszki i przepłukać zimną wodą. Kukurydzę i seler odcedzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakolekcji Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu (klik) 0,5 szklanki cukru pudru Olejek cytrynowy 2 łyżki wody W jednej misce mieszamy suche produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz(...)cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku
VioletoweKucharzeniemargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki 1 mała (do 1 kg) główka czerwonej kapusty 2 duże kwaśne jabłka (np. Szara Reneta) 2 cebule sok z jednej cytryny 1 litr wrzącej wody i łyżeczka soli 5 łyżek oliwy lub oleju sól i ewentualnie pieprz do smaku Sprzęt multi(...)przelewamy zimną wodą. Odsączoną kapustę przekładamy do miski. Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę jabłko. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Jeśli nie daliśmy rady zjeść wszystkiego, nie ma problemu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagodzin w przyprawach posypać posiekanym drobno czosnkiem, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Boczek ułożyć w brytfance, obok dwie ćwiartki dyni , posypać solą i pieprzem. na boczku ułożyć ósemki jabłek i pora. Piec w temp ok 180 st przez
Gotowanie jest łatwe