luteina. Koktajl z jarmużu z dodatkiem pomarańczy, jabłka i banana jest pyszny. Usuwa toksyny i sprzyja odchudzaniu. Składniki: 1-2 szklanki jarmużu 1 pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju lnianego - opcjonalnie Wykonanie: na dno kielicha blendera wlać szklankę wody mineralnej. Dodać obrane i rozdrobnione owoce oraz jarmuż pocięty w paski. Dodać łyżeczkę oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciuchy i nie tylko :D Oszczędność miejsca i przestrzeni. Aby umilić sobie czas spędzony na urządzaniu mieszkania, a może bardziej na wzmocnienie, przygotowałam nam koktajl witaminowy - z mandarynkami, jabłkiem, marchewką i bananem, na zielonej herbacie. Bez cukru, samo zdrowie! Polecam :) Składniki: 1 marchewka 1 jabłko 2 mandarynki 1 banan 300 ml zielonej herbaty Marchewkę obrać i umyć pokroić w grube(...)plastry. Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, mandarynki obrać, banana także. Przygotowane owoce przełożyć do pojemnika, dodać przestudzoną herbatę i zmiksować. Na zdrowie
Domowa cukiernia Ewyuczelnię. Składniki na 1-2 porcje -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej .U mnie od producenta i dystrybutora certyfikowanej żywności ekologicznej Symbio -1 średni upieczony w folii burak -1 jabłko -pestki dyni Symbio Dressing -4-6 łyżek oliwy -sok z połowy cytryny -1 łyżeczka syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu -szczypta soli morskiej do smaku Wymieszaj dokładnie wszystkie(...)składniki dressingu, aby uzyskać gładką i jednolita konsystencję. Dosmacz solą i spróbuj. Buraka , upieczonego wcześniej w folii i wystudzonego, pokrój w kostkę. Jabłko również pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny- jabłko zachowa jędrność oraz kolor. Dodaj zimną, ugotowaną na sypko kaszę jaglaną. Wymieszaj bardzo dokładnie z przygotowanym wcześniej dressingiem,posyp pestkami dyni i przełóż do słoiczka na wynos
Z Kuchni Do Kuchniosoby które w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki ;-) Zatem przepis przyda Wam się na pewno. Surówka smaczna i szybka! Moja córka ją uwielbia. Składniki; 2 duże marchewki 1 małe jabłko sól, pieprz 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego pół łyżeczki chrzanu 2 łyżki soku z cytryny Marchewki i jabłko obieramy. Na średnich oczkach tarki ścieramy marchew a na dużych oczkach(...)jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem ale bardzo delikatnie aby nie przedobrzyć. Na końcu dodajemy śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie i gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Wątróbka ma tyle samo fanów ile osób, które jej nienawidzą. Dla mnie nie jest ona zmorą z dzieciństwa, wprost uwielbiam ją pod każdą postacią. Usmażona z cebulą i jabłkiem, podana na bagietce z rukolą i żurawiną świetnie łączy ze sobą różne smaki. Może z powodzeniem znaleźć się na imprezowym stole. Wkrótce andrzejki więc może się skusicie? Składniki(...)wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 winne jabłko łyżeczka majonezu ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek kminek dodatkowo: bagietka garść rukoli konfitura z żurawiny świeży grubo zmielony pieprz Wątróbkę oczyścić z niepotrzebnych elementów. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać wątróbkę, czosnek, sól i przyprawy. Jabłko obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wrzucić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe 2kg) 1 duże jabłko kwaśne MARYNATA: 1 łyżka soli 2 łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny(...)wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić. Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami jabłka. Mięso przed włożeniem do piekarnika powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Piec przez ok 2,5 godziny w temperaturze 180*C. W trakcie pieczenia przewrócić kaczkę, aby przypiekła się
https:KKuchniaMniamokoło 1,3 kg 3 liście laurowe na 1/2 l wody cała łyżka soli pieprz ziarnisty- 3 ziarnka ziele angielskie - 3 ziarnka 5 ząbków czosnku kawałek selera, cale jabłko ostra papryka mielona i pieprz czarny, jeśli mamy suszoną papryczkę chili to pokruszyć na mięso Przygotowanie : Na 3 dni wkładamy mięso do słonej wody z przyprawami i umieszczamy naczynie(...)krótko z obu stron tak by zamknęły się pory Po lekkim wystudzeniu mięsa nacieramy je przeciśniętym czosnkiem, posypujemy ostrą papryką, pieprzem, przekładamy do foremki, obkładamy plastrami selera i ćwiartkami jabłka Pieczemy w brytfance wpierw w temp. 200 *C ( przez około 15 min.) potem przez około 45 min. w temp. 170*C (przykryłam,a na 20 min przed końcem
Proste PotrawyNietypowo skrojona cieszy oczy. Podniebienie też. ;-) 2-3 średnie marchewki 1/2 jabłka 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany sól, pieprz łyżeczka cukru koperek 1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. 2. Dodajemy chrzan oraz śmietanę i całość mieszamy. 3. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy pół łyżeczki cukru
Szefowa kuchnikilograma białej kapusty 0,5 litra wywaru mięsnego 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 6 ziaren jałowca(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju,przekładamy do kapusty.Dodajemy namoczone grzyby,śliwki,obrane i pokrojone na cząstki jabłko,miód,musztardę,liście laurowe,ziarna ziela,pieprzu i jałowca.Wszystko zalewamy wywarem z mięsa.Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem,do miękkości mięsa i kapusty.Co
Bajeczna Kuchniawarzyw nie ma obiadu. Najczęściej pojawiają się w moich drugich daniach w postaci surówek. Jedną z nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką 1/3 pora(...)natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony
Czerwień i błękitzazwyczaj wygląda tak. A podana w porcelanie Bogucice Gina robi wrażenie. Składniki: 3-4 szt większej marchwi 1 większy korzeń pietruszki 1 mały seler (korzeń) 2 kwaśne jabłka 3-4 jajka ugotowane na twardo kilka szt ogórków kiszonych 3-4 ziemniaki puszka groszku cebula majonez sól, pieprz do smaku opcjonalnie musztarda Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i wkładamy(...)preferuję nóż, ponieważ wygląd sałatki po potraktowaniu jej tym sitkiem dla mnie pozostawia wiele do życzenia. Kiedy gotowane warzywa są już pokrojone dodajemy posiekaną drobno cebulę, pokrojone ogórki, jabłko i jajka. W momencie, kiedy soliłam wodę w której gotowane były warzywa nie mam potrzeby dodawania soli do sałatki. Wiec wsypujemy pieprz czarny dodajemy opcjonalnie trochę musztardy i całość delikatnie
Malinowe Pocałunkitrakcie przygotowywania, nawet zanim zdąży się przegryźć . Sałatka coleslaw II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g białej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka musztardy Dijon 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurt typu greckiego sok z 1 cytryny pieprz sól morska posiekany koperek Wykonanie: Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do dużej miski i delikatnie(...)oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Cebulę, marchewkę i jabłko obieramy. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. marchewkę kroimy w julienne, czyli drobne paseczki. Wszystko dodajemy do kapusty wraz z pozostałymi składnikami sałatki, dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywalorów smakowych nadaje tu suszona żurawina. Nic dodać, nic ująć – tylko zajadać :D Pomysł i wykonanie mojego Męża ;) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 4 duże marchewki 1 duże jabłko 1 płaska łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany np. 18% garść suszonej żurawiny sól pieprz Wykonanie: Marchew i jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Jabłko
MyCookBook.plpotrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do wybornego smaku dania. składniki 4 filety śledzi 1 cebula 1 niewielkie kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu i odstawiamy na godzinę. Następnie śledzie(...)wyjmujemy z wody odsączamy i kroimy w trzy centymetrowej długości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, również w kostkę kroimy obrane wcześniej ze skórki jabłko. W misce mieszamy ze sobą jabłko, cebulę, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, pieprz, oraz śmietanę. Na dno oddzielnej misy wykładamy 2-3 łyżki wymieszanej śmietanowo cebulowej masy, na nią układamy kawałki śledzi, przekładając każdy
Miód i pieprzpasowała do tradycyjnego schabowego lub delikatnego kurczaka. Kto nie próbował zachęcam bo jest świetna, jedna z moich ulubionych. POLECAM! Składniki: 2 średnie pory (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Przekładamy na sito, sparzamy wrzątkiem, odstawiamy do osączenia wody. Pietruszkę(...)drobno posiekać. W tym czasie gdy czekamy na por obieramy jabłko, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miski przekładamy por, jabłko, kukurydzę oraz pietruszkę. Jogurt mieszamy z majonezem i dodajemy do warzyw. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
magiczna kuchnia Kasi